Forum Culinar: Salata orientala si/sau salata de cartofi - Forum Culinar

Salt la continut

  • 2 Pagini +
  • 1
  • 2
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Salata orientala si/sau salata de cartofi

#1 Useril este offline   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,240
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 26 August 2013 - 07:55 PM

Am cautat prin forum dar sunt mesaje imprastiate in care se povesteste despre ea asa ca m-am gindit sa ii fac un subiect dedicat in intregime.

Ai mei asa o numeau. O facea tata uneori seara.
Imi amintesc sigur cartofii, maslinele, ouale si ceapa.
Cred ca ardeii sunt o inventie de-a mea.
Acum o fac asa si-mi place tare: fierb ouale cu cartofii, decojesc ouale si cartofii si le tai, adaug ardeii (gasesc la Lidl ardei cred capia copti si pusi in otet, dar se simte putin de tot otetul si sunt foarte carnosi si buni) si ceapa ( o tai, o frec cu sare si o clatesc cu multa apa, in cea din seara asta n-am pus ceapa ca nu mai aveam) apoi maslinele cu uleiul lor si amestec bine.
Mie imi place tare de tot mai ales acum vara.
Imagine atasata: monthly_08_2013/post-4-1377539738235.jpg

Voi cum o faceti?

#2 Useril este offline   aura 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,681
  • Inregistrat: 04-December 09
  • Locationcanada

Postat 26 August 2013 - 11:24 PM

Si mama o facea tot asa: cartofi, ceapa, oua, masline.

Eu am renuntat la oua. Deci numai cartofi, ceapa, masline, un pic de otet, plus o maioneza din avocado. Cateodata pun si ardei grasi.
"A fi tolerant nu inseamnă a tolera intoleranţa altora" (Jules Romains)

#3 Useril este offline   zerda 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 6,005
  • Inregistrat: 04-January 10
  • LocationBucuresti

Postat 27 August 2013 - 08:03 AM

Eu o fac clasica: cartofi, oua, ceapa, masline. La un fost loc de munca aveam bufet si bucatarul facea de vara si de iarna, adica vara punea ceapa verde si ridichi, iarna punea si castraveti murati in otet( tot asa nu foarte acri). Eu am pus si masline verzi si masline kalamata si masline de care zicea si Sheful "naturale" negricioase si usor zbarcite dar mai putin sarate. Mie imi place cu oricare.

Stiu pe cineva care o face numai cu maioneza. Si fosta mea maestra clocotea apa cu otetul si apoi arunca ceapa taiata pestisori in ea fix un minut, ii ia din iuteala!
Nu trezi niciodata un tigru care doarme!

#4 Useril este offline   boni 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 3,750
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationSibiu

Postat 27 August 2013 - 08:04 AM

Noi o facem fără ouă. În schimb punem castraveţi muraţi. Dacă nu am castraveţi mai pun şi gogoşari muraţi, dar originalul este cu castraveţi.
Deci a mea e aşa: cartofi fierţi în coajă + ceapa roşie solzişori + castraveţi muraţi + măsline + ulei bun (măslinele mele sunt fără ulei).

#5 Useril este offline   bellamama 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1,631
  • Inregistrat: 27-May 13
  • LocationBucuresti

Postat 27 August 2013 - 10:07 AM

Reteta mea, de la bunica, are:
- Cartofi fierti in coaja, feliati
- oua fierte
- ceapa taiata feliute
- masline
- castraveti murati in saramura
- ulei, otet si piper

#6 Useril este offline   zerda 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 6,005
  • Inregistrat: 04-January 10
  • LocationBucuresti

Postat 27 August 2013 - 10:26 AM

Da piper, am uitat!! salata orientala fara ceva piper n-are haz!
Nu trezi niciodata un tigru care doarme!

#7 Useril este offline   Geany 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 15,652
  • Inregistrat: 08-December 09

Postat 27 August 2013 - 11:23 AM

Mama ne facea varianta clasica,cartofi fierti in coaja ,oua fierte tari taiate felii,ceapa,masline,sare piper,ulei si otet,mie aia imi place,al meu sot in schimb nu o suporta :lol: traume din copilarie :) cartofi cu otet o numeste el :)
Asa ca il pacalesc,cu o sora a salatei,ii pun tonno de la conserva si in loc de otet ,zeama de lamaie doar pe peste inainte sa-l amestec cu cartofii,ceapa rosie,masline,daca am pun si maio' la asta si la copii le place cu porumb dulce boabe de la conserva .
Alte variante ar fi in functie de sezon,primavara cu ceapa verde,salata verde si ridichi,marar,vara ardei gras proaspat sau copt,felii de castravete proaspat,iarna castraveti murati sau gogosari marinati,alte muraturi.
Mie salata orientala imi place cea cum o facea mama asa cum am povestit mai sus,doar ca trebuie sa-mi fac separat asa doar pt. mine,pt. restul casei,fiecare cu portia lui cum le place :lol:

Ia niste poze din arhiva mea

Imagine atasata: monthly_08_2013/post-405-13775951538047.jpg

Imagine atasata: monthly_08_2013/post-405-13775961743342.jpg

Imagini atasate

  • Imagine atasata: monthly_08_2013/post-405-1377595163496.jpg
  • Imagine atasata: monthly_08_2013/post-405-13775951689378.jpg
  • Imagine atasata: monthly_08_2013/post-405-13775951735127.jpg
  • Imagine atasata: monthly_08_2013/post-405-13775951791143.jpg


#8 Useril este offline   moatza 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 7,061
  • Inregistrat: 25-November 09
  • Locationtot aici

Postat 27 August 2013 - 12:10 PM

io-mi amintesc ce salate babane faceam la Focsani, la fostul loc de munca. si cum eram cam multi si vase putine, bucataresei -mie, adica! - mi-a ramas portia in castronul in care facusem salata. graba-graba, am scapat o maslina rotujoara si plina de ulei pe fusta mea turquoise. parc-o vad cum se rostogolea, lasand in urma o dara grasimoasa.
eh, am stat atunci cu halatul unei inginere pe mine, pana s-a uscat fusta, care-a ramas cam patata totusi.
amintiri, Adriano, datorita salatei tale :lol:

iar ardei/gogosari la otet eu am pus mereu, asa stiam reteta de la mama.

#9 Useril este offline   Geany 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 15,652
  • Inregistrat: 08-December 09

Postat 27 August 2013 - 02:49 PM

Hi hi! Moatzo' faine amintiri,ce buna trebuie sa fi fost acolo la gramada! :hug:
Mie in schimb mereu imi aminteste de iarna(cred ca mama ne-o facea mai mult in serile de iarna alaturi de o cana de ceai :71: )

Mna' ca acum imi e pofta de salata orientala,zau ashea' :tongue3:

#10 Useril este offline   Carmella 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,242
  • Inregistrat: 30-November 09

Postat 27 August 2013 - 03:23 PM

E una dintre mincarurile care imi plac cel mai mult, in varianta de baza (pe care o stiu de pe vremea cind daca se gaseau masline la alimentara era foarte clar ca in ziua aia se facea salata orientala): cartofi, ceapa, masline, ou si sos de ulei cu otet. Niciodata nimic in plus, nimic in minus. Soacra-mea facea cu ardei, gogosari, ridichi, castraveti... n-am nimic cu variantele astea, dar mie nu-mi plac.

#11 Useril este offline   zerda 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 6,005
  • Inregistrat: 04-January 10
  • LocationBucuresti

Postat 27 August 2013 - 03:30 PM

Ca sa te sustin, innebunea bucatarul de la bufetul de care ziceam: pai mancati 3 castraveti murati, asa goi, dar mi-i lasati pe farfurie la salata??, deci da, mie imi place simpla!
Asa mananca si tata si fostul sot, si omul, de ce as pune ceva in plus, atat pun piper, ca am o poveste de dragoste cu el de vreo cateva luni!
Nu trezi niciodata un tigru care doarme!

#12 Useril este offline   Maya 

  • Site Admin
  • Grup: Administrators
  • Postari: 10,234
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationGermany

Postat 27 August 2013 - 09:27 PM

Si eu prefer varianta clasica înainte de toate.

  • cartofi fierti în coaja ( pe abur mult mai gustosi), apoi curatati si feliati grob
  • ceapa rosie (preferata mea) taiata inele sau solzi
  • masline cu tot cu sîmburi
  • oua fierte, feliate grob
  • ulei si otet
  • sare si piper negru, proaspat rîsnite


De fapt eu doar pe cea clasica o numesc salata orientala. Restul, în care bag ardei, castraveti si alte etc-uri, e doar salata de cartofi :tongue3:
-Maya's World-

-D'ale pisicilor-

"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges

#13 Useril este offline   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,240
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 27 August 2013 - 09:42 PM

Vezi postareaaura, la 26 August 2013 - 11:24 PM, a spus:

Eu am renuntat la oua. Deci numai cartofi, ceapa, masline, un pic de otet, plus o maioneza din avocado. Cateodata pun si ardei grasi.

ma ingrijorez si eu de cantitatea de oua care se maninca asa dar fara ele mi se pare ca ii lipseste esentialul :tongue3:
avocado nu-mi place deloc, am incercat de citeva ori dar degeaba :(

Vezi postareazerda, la 27 August 2013 - 08:03 AM, a spus:

Eu o fac clasica: cartofi, oua, ceapa, masline. La un fost loc de munca aveam bufet si bucatarul facea de vara si de iarna, adica vara punea ceapa verde si ridichi, iarna punea si castraveti murati in otet( tot asa nu foarte acri). Eu am pus si masline verzi si masline kalamata si masline de care zicea si Sheful "naturale" negricioase si usor zbarcite dar mai putin sarate. Mie imi place cu oricare.

Stiu pe cineva care o face numai cu maioneza. Si fosta mea maestra clocotea apa cu otetul si apoi arunca ceapa taiata pestisori in ea fix un minut, ii ia din iuteala!

cu maioneza iar nu mi se pare "normal" :hug: oul fiert joaca foarte bine rolul ei dupa mine :71:
O sa incerc si cu castraveciorii pe care ii gasesc tot la Lidl si care imi plac foarte mult, in locul ardeilor

#14 Useril este offline   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,240
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 27 August 2013 - 09:47 PM

Vezi postareaMaya, la 27 August 2013 - 09:27 PM, a spus:

De fapt eu doar pe cea clasica o numesc salata orientala. Restul, în care bag ardei, castraveti si alte etc-uri, e doar salata de cartofi :(

cred ca e foarte corect :71:

Vezi postareamoatza, la 27 August 2013 - 12:10 PM, a spus:

amintiri, Adriano, datorita salatei tale :tongue3:

ma bucur ca ti le-am stirnit :hug:

#15 Useril este offline   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,240
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 27 August 2013 - 09:52 PM

Vezi postareaGeany, la 27 August 2013 - 02:49 PM, a spus:

Mie in schimb mereu imi aminteste de iarna(cred ca mama ne-o facea mai mult in serile de iarna alaturi de o cana de ceai :hug: )

Mna' ca acum imi e pofta de salata orientala,zau ashea' :tongue3:

In schimb mie imi vine sa o fac acu vara, ca se maninca rece, n-as putea zice daca ai mei o faceau mai mult sau mi putin intr-un anotimp.
Porumbul de la cutie nu-l suport, vad ca e o moda a ultimilor 20 si ceva de ani de a-l pune peste tot.

Vezi postareaCarmella, la 27 August 2013 - 03:23 PM, a spus:

E una dintre mincarurile care imi plac cel mai mult, in varianta de baza (pe care o stiu de pe vremea cind daca se gaseau masline la alimentara era foarte clar ca in ziua aia se facea salata orientala): cartofi, ceapa, masline, ou si sos de ulei cu otet. Niciodata nimic in plus, nimic in minus. Soacra-mea facea cu ardei, gogosari, ridichi, castraveti... n-am nimic cu variantele astea, dar mie nu-mi plac.

Mama era o fericita clienta a Mercur-ului, mi se pare ca asa se numea, si de acolo se aproviziona mereu cu masline.

Vad ca multe dintre voi amintesc otetul, eu nu-mi amintesc de el.

#16 Useril este offline   zerda 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 6,005
  • Inregistrat: 04-January 10
  • LocationBucuresti

Postat 27 August 2013 - 10:20 PM

Vezi postareaMaya, la 27 August 2013 - 09:27 PM, a spus:

Si eu prefer varianta clasica înainte de toate.

[list]


[*]ulei si otet
[*]sare si piper negru, proaspat rîsnite


De fapt eu doar pe cea clasica o numesc salata orientala. Restul, în care bag ardei, castraveti si alte etc-uri, e doar salata de cartofi :tongue3:


Si eu pun otet in salata orientala si de restul nu sunt orientala si gata!
Nu trezi niciodata un tigru care doarme!

#17 Useril este offline   Geany 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 15,652
  • Inregistrat: 08-December 09

Postat 27 August 2013 - 11:08 PM

Faptul ca eu mi-o amintesc mai mult iarna e posibil din cauza ca vacantele de vara pana eram deja capra mare rau mi le petreceam la bunici :71: abea acum imi dau seama ca bunica nu o facea niciodata(poate nu-i placea,nu stiu,tre' sa intreb in familie) :hug:
Porumbul la conserva eu l-am descoperit tarziu rau,de fapt cand eram in Italia,am mancat destul de des acolo salata de cartofi fierti cu felii de ou fiert ,ton de la conserva si porumb,fara otet ce-i drept.Hunii o adora,si recunosc si mie imi place si asa,desi aia nu mai e salata orientala poate doar sora ei mai de departe.
Cine nu suporta sau nu-i place otetul il poate sari sau inlocui cu zeama de lamaie sau muraturi (ele sunt deja acre si-i dau acreala de care are nevoie),pe vremuri era otetul ala de muraturi acru de-ti sareau dintii din gura si stiu ca mama (de fapt si acum) otetul il punea intr-o cescuta si-l indoia cu apa si apoi il punea dupa gust in salata,noi asa facem si acum(eu din cauza de sot alergic la otet)se vede treaba ca socrela mea nu facea asa de aici si aversiunea lui domnu' Geany' :(

Oricum am o mare pofta de salata orientala si data aviatoare cand mi-o fac o sa pun si eu fasii de ardei copt ,pt. ca asa cum stie toata lumea(sau cel putin jumate din ea :( ) ma topesc dupa ardeii copti si in aceasta combinatie sunt sigura ca ar fi tare pe gustul meu,nu stiu cum de nu m-am gandit sa fac combinatia asta pana acum :tongue3:

#18 Useril este offline   zerda 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 6,005
  • Inregistrat: 04-January 10
  • LocationBucuresti

Postat 28 August 2013 - 01:26 PM

La mine in familie salata orientala fara otet nu se pomenea! Ba imi aduc aminte din negura vremurilor ca pe vremea cand eram la gradinita, in afara de supa cu galusti mancam, mazare cu carne , piure si salata orientala. Poate mai mancam eu cate ceva dar cu scandal si amenintarea cu pedepse!

In schimb salata mi-a placut mereu, inclusiv intr-o tabara la Galaciuc cand am fost pedepsiti ca am fugit din perimetru si ne-au pus la bucatarie sa curatam cartofi pentru salata!
Nu trezi niciodata un tigru care doarme!

#19 Useril este offline   Piscotel 

  • Hexe online !
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 4,599
  • Inregistrat: 24-November 09
  • LocationDin NORD

Postat 28 August 2013 - 08:17 PM

La noi se face ca la Boni .
Fara oua,gogosari sau maioneza :

cartofi fierti in coaja feliati
ceapa taiata solzisori
castraveti murati
masline
ulei
sare + Muuuult piper

Mai facea mama o salata incredibil de buna pe care nu am mai facuta de zeci de ani.
Tare buna mai era :

Cartofi fierti in coaja taiati cuburi mici
Ceapa solzisori foarte fini
Feliute de cabanos sau de muschiulet uscat afumat
Maioneza acrita cu lamaie sau mustar
Sare + Piper

Simplu si bun.
Va invit in casa mea virtuala :
http://povesticulinare.blogspot.com/

#20 Useril este offline   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,240
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 28 August 2013 - 10:04 PM

Ce ma bucur ca v-am stirnit cu amintirile :tongue3:

Arata acest topic


  • 2 Pagini +
  • 1
  • 2
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

5 useri citesc topicul
0 membri, 5 vizitatori, 0 utilizatori anonimi