Mousse pere si cioco
#1
Postat 22 October 2013 - 10:30 PM
Cele 2 mousse-uri se imbina perfect, mousse-ul de cioco e dulce, cel de pere e racoritor.
Mousse cioco:
-55g ciocolata neagra de calitate
-250ml (1cup) frisca lichida
-2 galbenusuri
-1/4 cup zahar
-1/2 cup unt la temperatura camerei
-1 lingura extract de vanilie (natural, nu artificial)
-1/3 cup cacao pudra
Ciocolata se rupe in bucati si se topeste la bain-marie cu putin unt.
Frisca lichida se bate pana cand devine ferma.
Galbenusurile se mizeaza cu zaharul pana se deschid la culoare. Se incorporeaza untul topit (mixat la viteza mica), apoi ciocolata topita si extractul de vanilie. Apoi se incorporeaza cacaoa si jumatate din cantitatea de frisca si se mixeaza pana la uniformizare. Restul de frisca se incorporeaza amestecand cu o lingura de lemn, fara mixer. Se toarna intr-o forma de tort cu marginile detasabile, forma unsa cu unt si presarata cu cacao. Se da la rece minim 30 minute, timp in care se prepara mousse-ul de pere.
Mousse pere:
- 5-6 pere bine coapte
- 1/2 cup zahar
- 1 lingurita esenta vanilie
- 10g gelatina pudra
- 250ml (1cup) frisca lichida
Perele se curata de coaja si de samburi si se taie bucatele mici. Se pun pe foc cu putina apa (cat sa le acopere), cu 2 linguri de zahar si cu esenta de vanilie. Se lasa sa fiarba la foc mic pana cand lichidul scade la jumatate. Se scurg (se pastreaza lichidul), se mixeaza pana devin un piure si se lasa la racit. In lichidul scurs se topeste gelatina (cand inca lichidul e cald). Frisca se bate cu restul de zahar pana se intareste. Cand perele sunt racite se mixeaza cu lichidul in care s-a umflat gelatina, apoi se incorporeaza frisca cu o lingura de lemn (fara mixer).
Se pune amestecul peste mousse-ul de cioco si se lasa la frigider minim 6 ore sau de pe o zi pe alta.
A doua zi se trece cu cutitul in interiorul formei ca sa desprindem mousse-urile de margine, se scoate marginea, se orneaza cu frisca, felii de pere, scortisoara, ciocolata, ce vreti voi si se serveste rece.
#2
Postat 23 October 2013 - 02:21 PM
#3
Postat 23 October 2013 - 10:10 PM
ralesu, la 22 October 2013 - 10:30 PM, a spus:
Cele 2 mousse-uri se imbina perfect, mousse-ul de cioco e dulce, cel de pere e racoritor.
Mousse cioco:
-55g ciocolata neagra de calitate
-250ml (1cup) frisca lichida
-2 galbenusuri
-1/4 cup zahar
-1/2 cup unt la temperatura camerei
-1 lingura extract de vanilie (natural, nu artificial)
-1/3 cup cacao pudra
Ciocolata se rupe in bucati si se topeste la bain-marie cu putin unt.
Frisca lichida se bate pana cand devine ferma.
Galbenusurile se mizeaza cu zaharul pana se deschid la culoare. Se incorporeaza untul topit (mixat la viteza mica), apoi ciocolata topita si extractul de vanilie. Apoi se incorporeaza cacaoa si jumatate din cantitatea de frisca si se mixeaza pana la uniformizare. Restul de frisca se incorporeaza amestecand cu o lingura de lemn, fara mixer. Se toarna intr-o forma de tort cu marginile detasabile, forma unsa cu unt si presarata cu cacao. Se da la rece minim 30 minute, timp in care se prepara mousse-ul de pere.
Mousse pere:
- 5-6 pere bine coapte
- 1/2 cup zahar
- 1 lingurita esenta vanilie
- 10g gelatina pudra
- 250ml (1cup) frisca lichida
Perele se curata de coaja si de samburi si se taie bucatele mici. Se pun pe foc cu putina apa (cat sa le acopere), cu 2 linguri de zahar si cu esenta de vanilie. Se lasa sa fiarba la foc mic pana cand lichidul scade la jumatate. Se scurg (se pastreaza lichidul), se mixeaza pana devin un piure si se lasa la racit. In lichidul scurs se topeste gelatina (cand inca lichidul e cald). Frisca se bate cu restul de zahar pana se intareste. Cand perele sunt racite se mixeaza cu lichidul in care s-a umflat gelatina, apoi se incorporeaza frisca cu o lingura de lemn (fara mixer).
Se pune amestecul peste mousse-ul de cioco si se lasa la frigider minim 6 ore sau de pe o zi pe alta.
A doua zi se trece cu cutitul in interiorul formei ca sa desprindem mousse-urile de margine, se scoate marginea, se orneaza cu frisca, felii de pere, scortisoara, ciocolata, ce vreti voi si se serveste rece.
IMG_3101.JPG
Waw, ce-as lua acum macar o lingurita din bunatatea asta!
#4
Postat 23 October 2013 - 10:16 PM
pare complicat procedeul din descrierea ta, asa e ? sau ai o incurajare de adaugat pentru cei cu putin timp disponibil ?
Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)
Happiness must always be an inside joy!
#6
Postat 24 October 2013 - 09:26 PM
Mie una imi place foarte mult mousse-ul de para, e intr-adevar racoritor si nu foarte dulce.
Daniela, nu stiu de ce procedeul pare complicat, ca de fapt nu e nimic complicat, cel putin la mousse-ul de cioco amesteci ingredientele pe rand si asta e tot! Ca sa nu stai sa topesti ciocolata, poti inlocui cioco cu Nutella amestecata cu unt moale. Crema va iesi putin mai moale la final dar se va intari in frigi.
La mousse-ul de para poti cumpara pere in compot (daca nu vrei sa stai sa le fierbi tu cu arome). Le scurgi sa le blendezi. Zeama in schimb va trebui putin incalzita ca sa topesti gelatina.
#7
Postat 25 October 2013 - 05:44 PM
Le vad bine intr-un tort.
2.mai asteptam retete din cartea cu 300 de retete!
#9
Postat 03 December 2013 - 12:58 AM
Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)
Happiness must always be an inside joy!
#10
Postat 03 December 2013 - 12:59 AM
merci de reteta
Imagini atasate
Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)
Happiness must always be an inside joy!
#11
Postat 03 December 2013 - 05:23 PM
Auzi, asta era tortul cu peripetii?
#12
Postat 04 December 2013 - 01:25 AM
ralesu, la 03 December 2013 - 05:23 PM, a spus:
Auzi, asta era tortul cu peripetii?
Acesta, da, doar acum am reusit sa micsorez foto. Am pus in mousseul de cioco si stafide muiate in rom. Doar ca nu am lasat, din lipsa de timp, sa absoarba tot romul si duda fiind la ora aia (cu mai multi pici prin casa) am pus si romul ramas in crema. Am mai pus fulgi de migdale tot in cioco.
Final a fost bun. Mousseul ala de pere e fenomenal de bun. D E L I C I O S !
Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)
Happiness must always be an inside joy!
#13
Postat 11 February 2014 - 12:18 AM