Meniul / Masa festiva de Craciun Ce planificati in meniul de Craciun? :D
#281
Postat 19 December 2011 - 11:48 PM
Numai de asta nu-mi ardea sa caut!! E daca nu, o sa fie bors! Lasa ca are vitamine B!!!
#282
Postat 19 December 2011 - 11:55 PM
#283
Postat 20 December 2011 - 02:42 AM
Incropesc si eu lista, trebuie sa ingras porcul in ajun, ca pana acum am somat (doar azi am aflat ca socrella nu pleaca nicaieri, deci o invit la noi si invit si parintii mei, in loc sa mergem noi la ei). Deci ia sa incropim la repezeala un menù:
- ANTIPASTI: cateva aperitive ce le pot face in 2 timpi si 3 miscari (30 min inainte sa vina mutzafirii) de tipul (cate 5 portii, hai 6 si pt picea/doritori de bis, si asas sper sa nu-mi ramana tot felul de farfurii cu mancare prin frigider...):
- prosciuto crudo infasurat pe grisine
- uite ca bine spuneti: prune invelite in bresaola si trase la cuptor
- mai am 2 pachete de prosciuto si speck cu astea ce mai fac? cum le servesc? stiu : astept idei de la voi
- o salata caprese (am niste mozzarelle cat piersica, ce alta varianta ar mai fi, la fel de facila?)
- platou de branzeturi mixte garnisite cu nuci si ceva struguri
- somon fume cu avocado pe pat de ruccola pe care il stropesc cu ulei de masline si zeama de lamaie, + scaglie de parmezan
- un platouas cu carnaciori uscati si salam uscat aduse de la napoletani
- daca gasesc iau si o cutiuta de icre rosii mai grozave, pe care le tartinez pe crackers. Sau stiti vreunele varsate care merita mai bine/sunt mai bune?
- platou cu mezeluri traditionale (tati vrea sa treaca pe la targul de produse traditionale, stim o ghereta care are neste chestii faine, daca nu oricum capat toba, lebar, caltabosi de la socrella).
am o masa micuta, unde mi-or incapea toate astea , (ca nu am chef sa stam pe terasa)? numai la nazbatii ma gandesc!
- FEL PRINCIPAL:
* am o gasca (cu s nu cu sh, da ? ) si o rata, voi gati de preferinta gasca pt ca e mai maricica, darrrr cum o fac? stiu ca vreau sa o umplu cu gutui ca am mai probat la o ratusca si iau o aroma prea buna. In rest ce-mi propuneti? as vrea sa o bag intreaga la cuptor, dar nu am facut niciodata gasca. E la fel (sau mai) de grasa ca si rata? Deci trebuie sa-i adaug ceva sa ii taie din grasime (vin rosu cu mult tanin e suficient?). Deci iar astept idei, of course imi trebuie si o garnitura usoara ceva ca nu e cazul de incarcat masa (orez salbatic/tagliatelle fierte adaugand putin sos de la gasculita) si o salatica/muraturica sa mearga alaturi. ce sa fie?
* am niste ciuperci mixte la borcan ce pot sa fac cu ele? pot umple gasca sau locul de pe langa ea din tava? Cred ca arunc si 5 mere in care infig cate un baton de scortisoara, dau bine pe farfurie
* o bucatica de carnat mi-a trimis mama soacra facut azi de ea
* tan-tan-am: cotechino con zampone
- DESERT:
* panetone cu fistic, servit cu inghetata (Sper sa gasesc tot de fistic)
* poate si un tiramissù si o salata de fructe vedem cum stam cu timpul si cu locul in frigi
Invitati o sa am parintii, adica 3+2 si picea. Nu suntem multi.
De cumparat ar mai fi (ideal ar fi sa ajung maine, sa vad cum o sterg in pauza de masa ..., altfel va fi din ce in ce mai aglomerat si mai prost aprovizionat):
- ruccola
- rosii cherry si busuioc pentru caprese
- somon proaspat filetat si poate il fac gravlax (deci + marar), daca nu gasesc il iau gata afumat, avocado. Daca gasesc iau si un castravete pentru trandafirasi cu philadelphia si somon
- icre rosii
- ornamentul de la platoul de branzeturi: struguri negri si albi, 1 kiwi, 1 para, ca nuci am
- inghetata
- fructe pt salata de final
- tagliatelle
- sa iau mere de la mama
- ceva servetele cu teamtica si o fata de masa (am fost sambata cu tati si picea, dar alergata... nu am putut sa ma desfasor deloc)! Lumanarele si suporturi am sa-mi pun si-n cap! macar atat am agonisit
Ce imi mai trebuie, daca aveti timp, rabdare si bunavointa, va rog:
1. layout pentru tiparit menù (si indicatii, ca nu am program de grafica si nu stiu a edita decat in wordulet sau pp)
2. sfaturi pentru servirea a inca in 2 moduri a catorva felii de prosciuto (dar nu-i musai, ajung si 2 feluri)
3. idei pentru ce fac cu gasca si ce fac alaturi (garnitura + salata). Si cum o servesc? o pun intreaga pe masa si apoi? isi taie fiecare bucata dorita ? e destul de aparescent ratoiul intreg, dar nu prea elegant sa se unga toti musafirii pe maini si sa traga de copane ... , isn't it? De garnitura parca as inclina spre orez, pentru ca pus cu castronelul, are o fatza mai prezentabila, decat un morman de tagliatele . Ma duc sa citesc si cum era cu flanul de ciuperci, acusi!
Inca pendulez ... basca nici nu stiu sigur daca vine socrella, daca nu se hotaraste in ultimul moment sa plece la tara ...atunci anulez totul si merg la mami la pranz, iar pentru noi ratusca si cateva mezeluri traditionale ajung.
Va multumesc anticipat pentru sfaturi. La mine stiti care e cheia: sa nu necesite preparatii laborioase, simplut: pus la cuptor si uitat de ea ... pana-ii rumena si frageda.
Toata prepararea (in afara de gansac pe care il pun cu vreo 3 ore inainte in cuptor) nu trebuie sa imi ia mai mult de o ora, hai 2 cu tot cu pus masa etc... Sa vad poate mai tai de pe lista, sunt multe ...cine papa atat? Nici nu vreau sa raman cu mancare dupa ... Si apoi noua asa ne place: totul proaspat, facut atunci pe loc ...
Si la mine lista ramane deschisa si poate suferi modificari pe arii restranse, sau vaste ... mai e timp pana pe 25
PS: nici nu l-am anuntat pe tati ca din musafiri, am devenit gazde
Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)
Happiness must always be an inside joy!
#284
Postat 20 December 2011 - 09:12 AM
Deci eu anul asta voi fi gazda in 25 am prieteni la masa.
inca nu e batut in cuie meniul dar cred ca va fi somon si macrou afumat cu ceapa si capere.
ma batea gandul sa fac o salata "shuba" cum fac cei de peste prut cu peste afumat si straturi de cartofi fierti rasi, morcov, oua, ceapa, sfecla rosie si maioneza...dar depinde de inspiratia de momen, musai piftie.
supa cu taitei, sau ciorba...sa vad ce vrea boborul , si ratza umpluta cu sarmale din carne de ratza, pe un *pat* de varza acra.
la dulciuri iar nu stiu...sigur fructe , islere , biscuiti alea alea...dar nu cred ca am curaj sa cozonaresc.
asa ca ori un cremes, ori ceva mousse.
Daniella prunele le-as inveli in kaiser sau speck, bresaola e mai buna simpla, eventual cu parmezan si rucola, si cateva picaturi de ulei.
prosciutto cotto merge rulat ori cu salata gen boeuf, ori cu ceva branza proaspata frecata cu sare , ceapa si boia ( de explu) si taiate segmente.
Si somonul si avocado sunt grase...avocado fa-l guacamole, sau varianta light amestecat cu suc de portocale si nucsoara, sare si oleaca de piper...somonul simplu pe platou cu lamaie si ceapa, sau eventual pe felii de castravete unse cu o branza neutra , cu ceapa si marar tocat prin ea.
Gasca daca o faci la cuptor , cat mai simpla...vezi ca e tare grasa( musai sa scurgi din grasime)...o poti aduce pe platou la masa, s-o admire mesenii...dar te sfatuiesc s-o tai la bucatarie, si sa aduci bucatile pe platou...nemtii o mananca cu varza rosie calita .poti face orice simplu...cartofi, sau orez.
#285
Postat 20 December 2011 - 01:29 PM
zerda, la 19 December 2011 - 11:48 PM, a spus:
Numai de asta nu-mi ardea sa caut!! E daca nu, o sa fie bors! Lasa ca are vitamine B!!!
Daca ai drum pe la vreo piata s-ar putea sa gasesti zeama de varza la taranii care vand varza acra. Of ce-as face si eu o zama de perisoare cu moare (zeama de varza acra)
#286
Postat 20 December 2011 - 01:41 PM
Eu voi avea toate porcariile de pe lume, piftii, sarmale, gratar de porc, salata verde si muraturi/acrituri care doreste, eclere si tort ciocolatos, dar de mancat, eu-mai nimic, iar familionul in deplasari. La noi cred ca vom manca tocmai pe 27. Nici n-ar tb sa m-agit!
#287
Postat 20 December 2011 - 01:57 PM
Tot citind meniurile voastre, incepe sa se clatine lista mea gata pregatita si batuta in cuie. Dar ma tin tare ca altfel ajung in ziua de ajun si nu am fixat nimic. Stiu ca pana la urma tot o sa-mi para rau ca nu am facut mai multe si mai frumoase, dar asta e!
Deja m-am abatut un pic: stabilisem 2 feluri de fursecuri si acum am 4 in plan. Bumbii lui piscotel sunt in frigider, iar fursecurile petunelei asteapta la rand.
Spor la treaba gashca!
#289
Postat 20 December 2011 - 02:12 PM
#291
Postat 20 December 2011 - 07:05 PM
Ioana, la 19 December 2011 - 11:55 PM, a spus:
Io as v-as aduna pe toate care sunteti in Germanica la o cafea, dar timpul e scurt si cred ca ramane pe alta data .
Eu o sa fiu la vreo 35 de km de Dillenburg .
stella, la 20 December 2011 - 09:12 AM, a spus:
Deci eu anul asta voi fi gazda in 25 am prieteni la masa.
inca nu e batut in cuie meniul dar cred ca va fi somon si macrou afumat cu ceapa si capere.
O sa fii o gazda perfecta .
moatza, la 20 December 2011 - 01:41 PM, a spus:
Eu voi avea toate porcariile de pe lume, piftii, sarmale, gratar de porc, salata verde si muraturi/acrituri care doreste, eclere si tort ciocolatos, dar de mancat, eu-mai nimic, iar familionul in deplasari. La noi cred ca vom manca tocmai pe 27. Nici n-ar tb sa m-agit!
Eu credeam ca scap ieftin ,de Craiunul asta ,daca nu am copiii acasa si sunt cu un picior pe drum ,dar Omul mareste lista :
_ Da mami ,un cremes se face asa de simpluuuuu !
- Tu mami da ce Craciun ii ala fara un bolutz de salata de boeuf ?
Amu vrea si brad impodobit .....Eu nu am vrut sa mai fac ,ca nu avem copii mici ,nu suntem acasa decat cateva zile si faceam eu decoruri din globuri ,betea si alea,alea....
Cred ca-i pun leucoplast pe gurita .
Asa ca si Lista mea e inca mobila .
http://povesticulinare.blogspot.com/
#292
Postat 20 December 2011 - 07:31 PM
Am facut 67 de sarmale, am pus 40 pentru mama, ca daca se muta nu sta sa impacheteze sarmale, asa!!! Eu in sinea mea, ziceam ca mama e bulversata de mutat si nu mai numara corect, ce facem noi 6 oameni cu 40 de sarmale??!!!
Dar le-am comis, cum am promis! Azi ma suna ca un clopotel sa-mi zica ca vine intempestiv frati-miu din America.Am rasuflat linistita, la cat am muncit,de la carat carnea, ceapa, varza( una de 4 kg) daca auzeam ca nu le mananca, ii bateam pe toti!!
Deci in Ajun o sa stam la noi, el trebuie sa faca rost de paine, bors si brad, zic ca poate tine minte, nu?!? Eu ma ocup de restul: leber, caltabos,slaninuta, piftie si boeuf. Carnati de casa sunt in congelator. Masline, ceapa, muraturi, sunt!
Mai am icre de crap, icre rosii si prosciutto.
Sarmale sunt! Daca mai realizez o zeama, am rezolvat situatia!
#293
Postat 20 December 2011 - 07:42 PM
-D'ale pisicilor-☀
"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges
#294
Postat 21 December 2011 - 12:24 AM
Lista mea e mai scurta ca din experienta anilor trecuti nu mancam decat ff putin
- Salata de vinete, salata boeuf, salata de icre cu ton, poate si oua umplute si alte nimicuri cumparate
- Sarmale, piftie, ciorba de perisoare ori doar o supa cu galuste,, nimic batut in cuie..
- Pui rotisat ori o rulada de porc cu ciuperci...garnitura, probabil piure de cartofi ca ai mei nu mananca cartofii altfel
- Dulciuri: cozonac, chocolate crinkles ai lui Any si biscuitii cu lamaie tot ai ei, casuta de turta dulce, ciocolata de casa.
- Vin fiert
De fapt, daca ma uit bine, se cam aduna
Daniella, uite aici cum face Gordon Ramsay gasca la cuptor:
http://www.youtube.c...h?v=88MHrk0qA1c
#295
Postat 21 December 2011 - 07:59 AM
boon, deci nu am cotto (si nici salata bouef nu am vreme sa fac ), am verificat din nou si am numai 1 pachet de prosciuto crudo, 1 de hamon serranò, 1 bresaola, 1 speck. Ok, deci nu invartesc prunele in bresaola ci in speck, crudo il rasucesc pe grisine, mai am 1 bresaola (o pun cu ulei + balsamico si scaglie de parmezan), imi ramane 1 serrano. Astuia ce prezentare mai altfel, decat insirata pe platou, pot sa-i confer? Melone nu are gust acum sa il fi servit asa ... Ce variante ar mai fi?
ok: am inteles gasca e grasa, si trebuie pregatita simplist. O macerez in ceva vin taninos, balsamico si mirodenii inainte (in care sa purceada si o boare de usturoi si pepperoncino ... sa taie din greata si ...? ce ar mai putea fi? ), apoi macerata o introduc intreaga la cuptor (umpluta cu gutui ...nenene nu renunt la ele si sa vad ce as mai putea introduce intr-insa? ... tot vreo varianta lejera care sa taie din greturi ... ?), urmand sa o prezentez prin urmare intreaga alaturi de cele 5 mere coapte in care infig bastonasele de scortisoara, dupa care voi lua tentatia din fata dumnealor sa o hacuiesc separat si sa o readuc pe un platou de unde sa serveasca fiecare care ce bucata ar prefera ... ? ar fi destul de corecta abordarea gansacului? Alaturi de un mar si un bol de orez?
Sauuuu (vedeti ce hotarata sunt ..., da? ) sa o incerc lacuita pe modelul(de rata al) lui Dex, ori pe modelul lui Alexandru, cea pe care ai facut-o si tu Maya? care s-ar preta mai bine siiiii ... mai rapid ?
Maya, rogu-te fie-ti mila de mine cu layout de menù Craciunez. Mai am timp sa tiparesc doar pana pe vineri, in idea ca de vineri pana duminica nu voi mai schimba nik in menù (nu ar fi prima oara ca ii fac ajustari in ultima zi, cand bucataresc eu de fapt). Ar fi ok ca pe joi sa iti dau menù-ul pe care l-am stabilit in final pe PM si sa-mi dai inapoi layout gata de printat pana vineri pe la 18 ora ta? ai avea timp in perioada aia si chef? sar'na
Sunt curioasa la Koralina care e statusul? any update?
Any? Ioana? Foxy? Mai scoateti capul de la bucatareala ... si raportati, va rog! Hai ca de o luna stiti deja meniul si coaceti!
Restul fetelor? Cum stam cu pregatirile si care e ultima varianta de menù?
Stella si Moatza imi plac meniurile voastre astept sa vad pozele finale cu ochiul meu Moatza am vazut ca faci antrenament , deci fara poze nici nu se discuta
Pisco drum bun, vacanta placuta, relaxare si dixtractie maxima!!!
Ieri nu am ajuns la cumparaturi I hope today, ca maine am stomatolog si poimaine pe la 2 doctori cu picea ...
Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)
Happiness must always be an inside joy!
#296
Postat 21 December 2011 - 08:01 AM
Olguta, la 21 December 2011 - 12:24 AM, a spus:
Lista mea e mai scurta ca din experienta anilor trecuti nu mancam decat ff putin
Daniella, uite aici cum face Gordon Ramsay gasca la cuptor:
Olguta esti maestra! Merci din suflet! m-am uitat la filmulet, singura chestie ca nu inteleg cand spune ce condimente pune, intelege careva? moama si ce misto o taie pe madam gasca, oare o sa reusesc si eu sa feliez asa? Si timpii si temperaturile nu prea le-am inteles, zice intai 15 min/kg x 250 grade (nu-s cam multe grade, sau iar nu aud bine?), dupa care pune mierea si zice inca 50 min la 180 grade? is tare fudula de urechi! Si ultima incurcatura ca nu am portocale/lamai bio. Ma risc cu astea stropite? sau inlocuiesc cu altceva?
Pai tu ai de 2 ori mai multa mancare decat mine ... eu in final doar cateva tartine, o friptura si un cozonac
Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)
Happiness must always be an inside joy!
#297
Postat 21 December 2011 - 09:38 AM
Daniella, la 21 December 2011 - 07:59 AM, a spus:
Pai io mi-s cu programu' varza..... Am baby-sitterit sambata si duminica (a fost sor-mea dusa-n lume), asa ca nema pregateli. Absolut nimic n-am facut, nici macar vreo cumparatura!
Noroc ca am fost in concediu medical la sfarsitul saptamanii trecute si am reusit sa coc fursecuri si nuci (da' pe astea din urma nu le-am terminat de copt, mai am o bucata de aluat in frigider.....).
Luni am fost s-am luat brad si cate ceva de haleala, dar n-am apucat nici sa termin bradul de impodobit. Ca sa nu mai zic de copt vreo ceva....
Aseara am fost la gradinita, la petrecerea de Craciun a lu' nepot-miu. Si apoi iar cumparaturi..... La 10 am ajuns acasa (am fost si-ntr-o vizita). Cand am pus cateva gloabe in pom. Si apoi, nani......
Azi, sa vad ce-oi reusi sa fac.
#298
Postat 21 December 2011 - 11:00 AM
Aperitive: salata vinete, oua umplute (suntem mari amatori), salata boeuf si salata cu ton, sfecla rosie, morcovi, ou fiert si maioneza
Supa de pui cu taietei
Friptura de porc, costite si carnati afumati si neafumati
Sarmale
Cam asta ar fi, mai ales ca duminica mergem la socrii, pana luni dupa masa.
#299
Postat 21 December 2011 - 01:20 PM
- platou cu presunto serrano (prosciutto crudo) cu branzeturi si cuburi de pepene galben (un fel care are coaja ca de broasca)
- piftie
- salata boeuf
- salata de sfecla rosie
- bacalhau (cod sarat/baccalà) inca nu stiu in ce fel il va prepara, probabil cu ceapa, cartofi si ou fiert, la cuptor in sos bechamel
- prajitura Sumegy (Laura Laurentiu)
- cumnata-mea face tort de ciocolata
- primeste soacra-mea de la fini mereu 2 tarte, una de ou si cealalta de cocos
- orez cu lapte
- rabanadas (bundás kenyér dulci, cu mult zahar, miere si scortisoara)
- cumparam Bolo Rei (un fel de cozonac) - ultimele 3 feluri sunt nelipsite de pe masa de Craciun a portughezilor
Pana acuma castiga soacra-mea. Las' sa lucreze mai mult ca-s in vacanta si ea si cumnata. Eu lucrez inclusiv Sambata.
Am sa pastrez din tot ceea ce duc la socrii, in plus voi face sarmale la metru (prin amabilitatea lui Paparotti) si supa de vita cu taitei. Astea doar pentru noi doi.