Meniul / Masa festiva de Craciun Ce planificati in meniul de Craciun? :D
#501
Postat 28 November 2013 - 08:39 PM
Eu azi am avut 'adunare generala' cu doua cunostinte locale la cererea lor,ca sa le ajut cu idei sa faca un meniu trasnet sa-i lase cu gura cascata pe invitati. Zic no problem,hai ca gandim la gramada si tot iesim cu ceva productiv la urma. Timpul nu e o problema ca-l au din plin, cu resursele financiare stau destul de binisor,unica lor conditie a fost ca sa aiba meniul o tenta traditionala. Si-ncepem noi sa discutam.......
Eu la aperitive m-am pornit cu salate,chec,ruloruri de somon afumat cu crema de branza,alea ,alea. Dar m-am oprit,c-au zis ca pot liber sa cumpere vreo 2 feluri de salate din comert si-or pune si niste scrumbie.....
Vor traditionala friptura de porc.Bun,zic,o marinati peste noapte, o aplatizati, ii puneti orice umplutura va place,o rulati ,legati si dati la cuptor. Ele: suna bine,yummmy,wow,dar atata vozaiala........mai usor o baga direct la cuptor si scapa.
Vor traditionala garnitura de cartofi. Zic ca sa faceti ceva un pic mai diferit decat cartofii fierti in coaja (nu ca nu ar fi o mancare,ba la nevoie cand n-ai timp iti par chiar un deliciu, cu niste unt sau branza pe langa, dar totusi vorbim de masa festiva) ori ii faceti 'duchesse' ori cuburi la cuptor,condimentati. A doua varianta a picat,ca trebuie o 'gramada' de lucru la curatatul cartofilor,taiat,avut grija la cuptor.Duchessul-nici nu mai zic,ca deja le-a luat cu transpiratii.
Vor traditionala salata de varza alba si rosie.Bun,zic,retete sunt o gramada daca cautati si daca tot vreti sa impresionati,de ce sa n-o faceti voi home-made.La care au zis ca mai bine o cumpara la pachet.
Carnati n-am mai indraznit sa zic,ca si aia se pot cumpara la pachet (desigur cu gust de cremvusti mai mult,dar parca mai conteaza?)
Desertul: vor,ca-s tare bune fursecurile si torturile, poate le dau si vreo reteta simpla,usoara si rapida.La asta m-au cam pus in dificultate,dar m-au scos repede din ea ,dupa ce au deliberat si-au zis ca vor cumpara vreo 2 torturi gata facute de la market si-or mai bate niste frisca si-or pune-o pe salata din fructe conservate,care tot la market se gasesc cu tonele.
M-am retras,ca m-am convins inca o data ca n-am cu ce sa le-ajut in mod deosebit,ca se descurca ele si singure de minune.... .Nu degeaba spuneam mai sus de masa care n-o pot numi festiva la cei de-ai locului.
Nu zic,poate or mai fi si exceptii,dar la ce-am avut eu ocazie sa particip,a fost cam cum ati citit mai sus.Si nu se punea problema financiara(ca nici nu aduceam in discutie) .Dimpotriva ,asa cheltuie mult mai mult,dar pur si simplu nu vor sa faca un pic de efort pentru a face altfel,chiar daca le place(facut de altii).
#502
Postat 28 November 2013 - 10:52 PM
Sanatate sa fie!
#503
Postat 01 December 2013 - 10:03 PM
aura, la 24 November 2013 - 03:59 PM, a spus:
Aura, n-as face o friptura de rata intreaga, ci numai un piept (2 jumatati) - care in nici 20' e gata. pe cind friptura de porc e mai dichisita si dureaza mai mult pina o fac. la tiramisu il pun pe Ken(wood) sa-mi bata in 10' toate ingredientele pt. crema, iar eu in 2 timpi si 3 miscari inmoi piscoturile Savoiardi in cafea si apoi repartizez totul in pahare. dau la frigi citeva ore si nu ma doare capul ! pe cind la crema de orez ... tre' sa stau linga dinsa vreo ora sa o descint, ca sa nu se prinda de fundul cratitei. am facut odata si m-am jurat ca a doua oara nu mai fac cascadorii de astea.
Ellani, la 24 November 2013 - 10:09 PM, a spus:
Eu la topic nu contribui pentru ca nu am nici cea mai vaga idee ce voi face. Poate niste biscuti si un tort-de care.....nu stiu si depinde mult de care reusesc,dar si pe unde ne-o duce sania de Craciun.
Spor la pregatiri chiar daca v-ati determinat sau nu.
Ellani, nordicii n-au avut dintotdeauna un standard de viata ridicat ca acum. de-aia au o cultura culinara destul de modesta. dar eu zic ca n-au gusturi rele. la orezul cu lapte, pe mine procesul tehnologic ma ucide, mai ales ca sint in criza de timp. n-as vrea sa pic de somn sau de oboseala cu nasul in farfurie la masa de Craciun.
spor la tot ce ti-ai propus sa gatesti si o masa imbelsugata sa aveti !
#504
Postat 01 December 2013 - 10:29 PM
Ellani, la 28 November 2013 - 08:39 PM, a spus:
Ellani, la cit de aglomerat mi-a fost programul saptamina asta, nici n-am mai apucat sa vorbim pe tema asta. dar la ce mincam noi de obicei (chiar si atunci cind n-avem musafiri), cre' ca nici n-ar trebui sa-mi bat capul cu masa festiva. la urma urmei bucatele mai putin conteaza. importanta o sa fie atmosfera din jurul mesei de Craciun, care aici e de fapt o sarbatoare mai mult pt. a te reuni cu cei dragi si a petrece un timp armonios impreuna.
#505
Postat 07 December 2013 - 06:10 PM
chiftelute cu ceapa caramelizata
friptura din pulpa de porc cu fructe uscate (prune si caise)
roast beef servit linga o salata de cartofi
pastrav brun la cuptor
un platou cu brinzeturi si unul cu sunca afumata de Parma si fructe proaspete (capsuni, smochine, struguri)
jambon cu fructe (portocale, pere, nectarine) si capere
la desert, creme brulee cu gust de portocale
#508
Postat 09 December 2013 - 10:35 PM
cris31, la 28 November 2013 - 10:52 PM, a spus:
Sanatate sa fie!
Pe mine nu m-ar fi uimit daca era chestie ca n-au timp/resurse fizice si financiare si daca ziceau ca vor sa faca o masa simpla traditionala aia era.Dar e vorba de dat pe spate oaspetii,care pe cele mentionate mai sus le-au avut ani la randul si atunci nu stiu la ce nivel de gust sa fie,incat sa-i lase cu gura cascata.
Corect zis,treaba lor ......
#509
Postat 09 December 2013 - 10:48 PM
Dan@, la 01 December 2013 - 10:03 PM, a spus:
Ellani, nordicii n-au avut dintotdeauna un standard de viata ridicat ca acum. de-aia au o cultura culinara destul de modesta. dar eu zic ca n-au gusturi rele. la orezul cu lapte, pe mine procesul tehnologic ma ucide, mai ales ca sint in criza de timp. n-as vrea sa pic de somn sau de oboseala cu nasul in farfurie la masa de Craciun.
spor la tot ce ti-ai propus sa gatesti si o masa imbelsugata sa aveti !
Stiu,Dana,ca li se trage de la anii '70 incoace dar ma intreb de ce (vorbesc in cazul celor 2 cunostinte si la ce traditional am participat eu pe-aici ) nu se incearca sa se faca(daca tot au standardul de viata ridicat acum,unii,ca sunt cazuri de cazuri si pe-aici) ceva in plus,fie chiar si la acel traditional meniu.Ca doar ar vrea si ar putea daca si-ar da straduinta,dar nu vor sa miste un deget in plus. Si nu,cum spuneam mai sus, nu e vorba de doamne cu timp limita si nici cu copii care sa le atraga toata atentia,dimportiva,sunt copii mari care ar putea sa le ajute.Cu atat mai mult,nu cu probleme financiare,ca nici n-as fi indraznit sa vin cu istoria pe-aici.
Dar,vorba lui Cris,ele cu ale lor si noi cu ale noastre! Mersi,asemenea si tie !
#510
Postat 12 December 2013 - 09:58 PM
Si la mine o sa fie simplu, ca nu am chef de master chef Menu-ul, pana acum, arata asa:
salata de pipote cu maio si usturoi
salata de radacini cu ghimbir
cheesecake sarat Ralu
sarmale
rulada de porc cu pancetta si parmezan
tarta cu crema de lamaie si bezea
cozonac
panna cotta cu jeleu de rodii
#511
Postat 12 December 2013 - 10:30 PM
aura, la 12 December 2013 - 09:58 PM, a spus:
Si la mine o sa fie simplu, ca nu am chef de master chef Menu-ul, pana acum, arata asa:
salata de pipote cu maio si usturoi
salata de radacini cu ghimbir
cheesecake sarat Ralu
sarmale
rulada de porc cu pancetta si parmezan
tarta cu crema de lamaie si bezea
cozonac
panna cotta cu jeleu de rodii
Si asta zici tu,Aura ,ca-i simplu? Crede-ma, ca chiar e master chef, in comparatie cu multe alte raioane
#512
Postat 12 December 2013 - 11:36 PM
#513
Postat 13 December 2013 - 10:03 AM
Deci: sarmale, fripturica de vita si porc, piftie, cozonaci, salam de biscuiti. Ai mei cer, deci ma conformez. Bravo lor si mai usor mie ca nu tre' sa-mi bat capul cum asortez meniurile
-D'ale pisicilor-☀
"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges
#515
Postat 13 December 2013 - 11:15 PM
Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)
Happiness must always be an inside joy!
#516
Postat 14 December 2013 - 12:14 AM
moatza, la 13 December 2013 - 10:41 PM, a spus:
Daniella, la 13 December 2013 - 11:15 PM, a spus:
Nici macar nu am de gînd sa fac poze. În ultima vreme nu am chef de treburi de astea. Sarmalele vor fi sarmale, nimic nou sub soare. Friptura va fi una de vita si una de porc facute aproximativ dupa reteta Adrianei de friptura in ulei de masline si lamîie, doar ca vor fi mai condimentate. Piftia în castronele, cozonacii - unu despicat si unu întreg
Salamul de biscuiti asa cum îl stiti... Toate le fac înainte, le duc pe terasa, si de acolo îsi ia fiecare ce-i trebuie )))))))))))))))))))))))))))) So, am zis!
Ah, si o sa mai fac si niste cornulete, retea Umei.
Dana, ia sarmale draga mea. Dupa cum vezi nu le fac blonde, ca noua ne plac roscatele, si nu mititele, ca ai mei fac alergie daca-s mici
-D'ale pisicilor-☀
"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges
#517
Postat 14 December 2013 - 12:47 AM
m-am hătărit și ce nu fac: nici sarmale, nici piftie. în rest, mai cujet.
ce mi-ar cădea cel mai bine e să pun de un barbeque, cu multe granituri și ceva aperitive neaoșe tip slană cu ceapă și porcării. da' parcă văd că mă pocnește muza și apar cu vreun meniu eclectic tip mousse de ren naufragiat și consomme de puică repudiată.
#518
Postat 14 December 2013 - 01:29 AM
Maya, ia fa-ti tu chef de poze, ca noi cu ce ne mai delectam? Si mie tot rosiatice imi plac sarmaile (asa ca vreau sa mi le arati) si daca se poate de deasupra, adica rumenite! Dimensiunea ma lasa perfect indiferenta, la mine sa nu fie deloc grase, dar pufoase si gustoase.
Friptura aromata/condimentata vivat!
Din ce faci piftiile?
Cum vine cozonacul despicat?
Mare lucru ca ai tai iti spun ce menu doresc, ba se pun si de acord in mare parte... Jos palaria!
Dex, te rog sa ai o discutie serioasa cu muza, ca daca Mayei nu-i vine dor de foto, ramai baza pt meniul/masa de Craciun.
Fetelor, sariti si voi in ajutor!
Eu nu fac nimic, pt ca noi colindam: prima zi la ai mei, a doua la socrella. Cred ca o sa fac 2 cozonaci, framantati la MP, alaturi de inghetata aia De LUxe in forma de bradut si de mar, ce a fost la Lidl. Iar in ajun vreun aperitiv, asa ... 3 surcele...pt cina, ca la mine mananca doar 2 vrabiute..., ce nu mananca ele se sacrifica je. Asa ca..., mai bine mai putin...
Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)
Happiness must always be an inside joy!
#519
Postat 15 December 2013 - 09:09 PM
mi s-a furnizat juma de purcel , macar e bine ca-i d-ala fara sunci, mai atlet asa
drept urmare s-a inceput procesul tehnologic ptr realizarea a 5 suncute, bine impanate cu carnita, a rezultat un castronel de jumari crocante, mici cat grauntele si s-a efectuat deja toba. sper ca pana-n Craciun sa fie afumate.
iar miercuri va veni si una bucata pulpa de vitel, de la acelasi crescator verificat de-a lungul anilor...asa ca pe vineri ma paste fabricarea unor carnati.
sa va zic ca fac un meniu hawaian de Craciun?
#520
Postat 15 December 2013 - 11:26 PM
spor la pregateli tuturor!
Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)
Happiness must always be an inside joy!