Eu am facut, o data demult cassata
Se pregateste un blat de tort, poate fi facut si cu o zi sau doua inainte, poate fi ori dreptunghiular ori rotund, oricum trebuie apoi taiat felii pentru ca astfel va "captusi" forma de cassata.
Cu o zi inainte se ia un chilogram de urda de oaie scursa foarte bine si se amesteca cu 400 de grame de zahar, se lasa la frigider pentru citeva ore, dupa aceea ar trebui sa fie trecuta printr-o sita ca sa devina cremoasa si sa se elimine toate eventualele gogoloase, eu am sarit peste aceasta faza pentru ca era omogena si fina. S-ar putea ca aceasta cantitate sa fie excesiva, depinde de forma de tort folosita. Norocul meu este ca uneori gasesc urda de oaie din Sicilia si atunci fac cite un dulce cu ea, initial cind deschizi cutia si miroase crezi ca va compromite gustul dar nu e deloc asa, e fina si buna, e suficient sa fie de buna calitate si sa o "tratezi" cum trebuie.
Se adauga la urda "picaturi de ciocolata" dar in lipsa se poate folosi foarte bine si o ciocolata maruntita bine cu cutitul. Cantitatea trebuie sa fie de circa 100 de grame.
Apoi e nevoie demartipan, acesta se poate face din 500 de grame de faina de migdale, 500 de grame de zahar, vanilina si 125 de grame de apa.
Se varsa intr-o craticioara apa cu zaharul, se pune pe aragaz mestecind continuu cu o lingura de lemn si cind zaharul incepe sa se topeasca se ia de pe foc si se adauga faina de migdale si vanilina si se mesteca bine ca sa nu se formeze gogoloase.
Se pune acest amestec pe o masa din granit umeda si cind este rece se framinta citva timp pina cind amestecul devine compact si nu se lipeste, daca e necesar miinile trebuie umezite din cind in cind. Eu operatia asta n-am facut-o niciodata pentru ca am folosit mereu martipanul gata facut.
Asamblarea cassatei:
In primul rind cassata se face intr-o forma speciala, e vorba de o forma de aluminiu, care arata ca un trunchi de con foarte scund, eu am folosit o forma pentru torturi care ii seamana foarte mult, oricum vazind poza cassatei iti dai seama.
Se intinde cu ajutorul filmului transparent martipanul care se pune apoi in forma astfel incit aceasta sa fie acoperita complet, pe pereti si pe fund, "captusita", eventual pentru mai multa siguranta se poate imbraca mai intii forma cu film transparent si apoi cu martipanul.
In acest moment se taie blatul de tort felii si cu aceste felii se imbraca in mod uniform forma de cassata, deasupra stratului de martipan, in acelasi fel, atit pe peretii formei cit si pe fundul acesteia, daca blatul de tort este rotund e mai simplu pentru ca se pune un disc pe fund si apoi felii pe pereti.
Dupa ce s-a format si al doilea strat facut cu blatul se toarna in aceasta forma urda amestecata cu zaharul si picaturile de cioccolata, se inchide cu un alt disc de blat si apoi se inchide cu un disc de martipan. Deci principiul e ca interiorul de urda trebuie inchis in doua invelisuri, primul de blat si al doilea de martipan.
Se acopera bine cu film transparent si se lasa la frigider o zi sau o noapte.
Dupa aceea se scoate tortul din forma, ceea ce era fundul formei noastre devine partea de sus a casatei.
In acest moment se pregateste glazura de zahar din 250 de grame de zahar pudra si citeva picaturi de apa, glazura trebuie sa fie densa dar suficient de lichida ca sa curga pe suprafata casatei. Aceasta operatie e un pic mai grea pentru ca ceea ce curge pe margini trebuie repus cu cutitul sau cu o spatula la loc, daca e foarte imperfecta marginea se poate ascunde cu o panglica de martipan. Apoi trebuie din nou lasata la frigider ca sa se intareasca glazura.
Deasupra ar trebui sa fie puse bucati de fructe confiate, eu le gasesc aici la Metro dar se gasesc varsate si cind sunt tirguri.
Eu m-am organizat astfel: joi dimineata am pus urda la scurs, joi seara am amestecat-o cu zaharul si tot joi seara am facut blatul, vineri seara am asamblat casata si am pus-o la frigider apoi simbata dimineata am rasturnat-o si am facut glazura si simbata seara cind aveam oaspeti la cina era gata.