Forum Culinar: Meniul / Masa festiva de Craciun - Forum Culinar

Salt la continut

  • 31 Pagini +
  • « Prima
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • Ultima »
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Meniul / Masa festiva de Craciun Ce planificati in meniul de Craciun? :D

#241 Useril este offline   Foxyy 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,143
  • Inregistrat: 24-November 09
  • Location: H P

Postat 21 November 2011 - 07:41 PM

Vezi postareaany_annette, la 21 November 2011 - 05:24 PM, a spus:

Ai dreptate Foxy, scuzoaiele mele :notworthy: !
Caponata

Din pacate, e cam tarliu sa fac asa ceva. Dar n-arata rau!

Vezi postareaany_annette, la 21 November 2011 - 05:24 PM, a spus:

Cassata e un dulce sicilian cu pandispan, ricotta, fructe confiate si pasta de migdale.

Reteta!!!! :D Arata taaaaaare bine! :D

Vezi postareaany_annette, la 21 November 2011 - 05:24 PM, a spus:

Crostini toscani

Suna bine, da' mai greu cu vinu' toscan prin baru' meu. :)
Multumesc pentru informatii! :)

#242 Useril este offline   any_annette 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 7,992
  • Inregistrat: 23-November 09

Postat 21 November 2011 - 08:45 PM

Vezi postareaFoxyy, la 21 November 2011 - 07:41 PM, a spus:


Reteta!!!! :thumleft: Arata taaaaaare bine! :scratch:




Foxy, reteta nu am dar se face cam asa: se tapeteaza o tava rotunda cu pandispan si martipan atat pe fund cat si pe margini, se umple cu crema de ricotta si bucatele de ciocolata, se pun deasupra bucati de pandispan (deci se inchide tava), dupa care se lasa la odihnit putin, se rastoarna pe un o farfurie si se imbraca cu o glazura de zahar, iar deasupra fructe confiate.

Uite aici am gasit un video

http://www.youtube.c...feature=related

Eu nu am facut niciodata pentru ca in sat la mine se fac dulciuri super extra bune, asa ca prefer sa cumpar genul asta de dulciuri ca merg la sigur.

#243 Useril este offline   any_annette 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 7,992
  • Inregistrat: 23-November 09

Postat 21 November 2011 - 09:03 PM

Vezi postareaIoana, la 21 November 2011 - 06:57 PM, a spus:


haha,daca la Any familia si prieteni e ca la sor -mea de in ajun se strang la masa asa vro 20-25 de persoane :thumleft:



:scratch:
Atatia suntem si noi cand facem Craciunul la matusa sotului meu.
La mine nu vom fi in nici un caz atatia, vom fi 8.
Mai am altele pe lista, nu-s hotarata inca, sa vedem.

#244 Useril este offline   Foxyy 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,143
  • Inregistrat: 24-November 09
  • Location: H P

Postat 21 November 2011 - 09:31 PM

Vezi postareaany_annette, la 21 November 2011 - 08:45 PM, a spus:

Vezi postareaFoxyy, la 21 November 2011 - 07:41 PM, a spus:

Reteta!!!! :thumleft: Arata taaaaaare bine! :scratch:

Foxy, reteta nu am dar se face cam asa: se tapeteaza o tava rotunda cu pandispan si martipan atat pe fund cat si pe margini, se umple cu crema de ricotta si bucatele de ciocolata, se pun deasupra bucati de pandispan (deci se inchide tava), dupa care se lasa la odihnit putin, se rastoarna pe un o farfurie si se imbraca cu o glazura de zahar, iar deasupra fructe confiate.
Uite aici am gasit un video

http://www.youtube.c...feature=related

Eu nu am facut niciodata pentru ca in sat la mine se fac dulciuri super extra bune, asa ca prefer sa cumpar genul asta de dulciuri ca merg la sigur.

O sa bag nasu' pe link, saru' mana! :scratch:

#245 Useril este offline   zerda 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 6,005
  • Inregistrat: 04-January 10
  • LocationBucuresti

Postat 21 November 2011 - 09:47 PM

Pai nici eu n-am multe in plan: o ciorba de potroace pentru 26 echivalentul unei supe, o ratza umpluta cu sarmale, o salata de sfecla cu hrean si o piftie.
In rest niste aperitive poate par multe la enumerat, dar daca pui la socoteala ca mancam doua feliute fiecare... nu mai sunt! Nu am salate de boeuf, de icre, de... oua umplute etc.! Nici mousse si alte din astea!! Nici garnituri n-am, cu exceptia muraturilor. Poate sa fie niste carnati fripti ca omului ii plac mult. Dar nu garantez ca mananca chiar de Craciun, poate a doua zi. Deobicei asa face, in prima zi sare pe piftie si sarmale, abia pe urma alte alea!

Bine daca ajungem la mama, s-ar putea sa se complice faza, dar om vedea!
Nu trezi niciodata un tigru care doarme!

#246 Useril este offline   Kiva 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 821
  • Inregistrat: 19-September 10
  • LocationDE

Postat 21 November 2011 - 11:15 PM

Ce meniuri complexe aveti, wow...eu inca nu stiu sigur unde voi fi dar probabil la parintii lui pe 24. Am in plan sa fac sarmalute in foi de varza ca nu am mai mancat de anul trecut, cand am fost in tara si mi-a facut mami toate poftele:).
Acum ca i-am gasit pe turcii sau arabetii cu pricina, sunt bucuroasa ca au si varza intreaga si o sa cumpar pe la inceputul lui decembrie sa fie acolo. O sa fac probabil in saptamana de dinainte de Craciun si sa iau si la parintii lui. Vreau sa mai fac si piftie ca imi place si la fel, am mancat doar anul trecut.
Eu tind sa pastrez traditia si de Craciun sa gatesc chestii romanesti pe care nu le mananc tot anul. Sarmalute si piftie. Maica-sa sigur o sa faca ceva cu vita sau varza acra gata taiata cu tot felul de porcarele, asa se face la ei. E buna dar nu are gustul romanesc.
Cu timpul o sa stau cam prost asa ca la capitolul dulciuri nu am nimic in plan, poate niste fursecuri cu kardemon ca imi place aroma.
De anul nou o sa fim doar noi doi si atunci o sa fac ceva mai altfel, inca nu stiu ce dar o sa am si 2 zile in plus sa ma pregatesc, de pe 29 sunt libera. Cateva aperitive, peste pe 31 si ceva vita sau pasaret pe 1. Si un tortulez probabil.
Pe langa voi sunt copil...:thumleft:

#247 Useril este offline   Ioana 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 3,592
  • Inregistrat: 22-December 09

Postat 22 November 2011 - 01:07 AM

Maya, nu citisem specificatia ca e pt 3 zile meniul si ma gandeam ca e cam incarcat sau sunteti multi la masa:)

Astept cumintica reteta.
"Fine art is that in which the hand, the head, and the heart of men toghether"

Acasa la mine

#248 Useril este offline   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,244
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 22 November 2011 - 08:53 AM

Eu am facut, o data demult cassata
Se pregateste un blat de tort, poate fi facut si cu o zi sau doua inainte, poate fi ori dreptunghiular ori rotund, oricum trebuie apoi taiat felii pentru ca astfel va "captusi" forma de cassata.
Cu o zi inainte se ia un chilogram de urda de oaie scursa foarte bine si se amesteca cu 400 de grame de zahar, se lasa la frigider pentru citeva ore, dupa aceea ar trebui sa fie trecuta printr-o sita ca sa devina cremoasa si sa se elimine toate eventualele gogoloase, eu am sarit peste aceasta faza pentru ca era omogena si fina. S-ar putea ca aceasta cantitate sa fie excesiva, depinde de forma de tort folosita. Norocul meu este ca uneori gasesc urda de oaie din Sicilia si atunci fac cite un dulce cu ea, initial cind deschizi cutia si miroase crezi ca va compromite gustul dar nu e deloc asa, e fina si buna, e suficient sa fie de buna calitate si sa o "tratezi" cum trebuie.
Se adauga la urda "picaturi de ciocolata" dar in lipsa se poate folosi foarte bine si o ciocolata maruntita bine cu cutitul. Cantitatea trebuie sa fie de circa 100 de grame.
Apoi e nevoie demartipan, acesta se poate face din 500 de grame de faina de migdale, 500 de grame de zahar, vanilina si 125 de grame de apa.
Se varsa intr-o craticioara apa cu zaharul, se pune pe aragaz mestecind continuu cu o lingura de lemn si cind zaharul incepe sa se topeasca se ia de pe foc si se adauga faina de migdale si vanilina si se mesteca bine ca sa nu se formeze gogoloase.
Se pune acest amestec pe o masa din granit umeda si cind este rece se framinta citva timp pina cind amestecul devine compact si nu se lipeste, daca e necesar miinile trebuie umezite din cind in cind. Eu operatia asta n-am facut-o niciodata pentru ca am folosit mereu martipanul gata facut.
Asamblarea cassatei:
In primul rind cassata se face intr-o forma speciala, e vorba de o forma de aluminiu, care arata ca un trunchi de con foarte scund, eu am folosit o forma pentru torturi care ii seamana foarte mult, oricum vazind poza cassatei iti dai seama.
Se intinde cu ajutorul filmului transparent martipanul care se pune apoi in forma astfel incit aceasta sa fie acoperita complet, pe pereti si pe fund, "captusita", eventual pentru mai multa siguranta se poate imbraca mai intii forma cu film transparent si apoi cu martipanul.
In acest moment se taie blatul de tort felii si cu aceste felii se imbraca in mod uniform forma de cassata, deasupra stratului de martipan, in acelasi fel, atit pe peretii formei cit si pe fundul acesteia, daca blatul de tort este rotund e mai simplu pentru ca se pune un disc pe fund si apoi felii pe pereti.
Dupa ce s-a format si al doilea strat facut cu blatul se toarna in aceasta forma urda amestecata cu zaharul si picaturile de cioccolata, se inchide cu un alt disc de blat si apoi se inchide cu un disc de martipan. Deci principiul e ca interiorul de urda trebuie inchis in doua invelisuri, primul de blat si al doilea de martipan.
Se acopera bine cu film transparent si se lasa la frigider o zi sau o noapte.
Dupa aceea se scoate tortul din forma, ceea ce era fundul formei noastre devine partea de sus a casatei.
In acest moment se pregateste glazura de zahar din 250 de grame de zahar pudra si citeva picaturi de apa, glazura trebuie sa fie densa dar suficient de lichida ca sa curga pe suprafata casatei. Aceasta operatie e un pic mai grea pentru ca ceea ce curge pe margini trebuie repus cu cutitul sau cu o spatula la loc, daca e foarte imperfecta marginea se poate ascunde cu o panglica de martipan. Apoi trebuie din nou lasata la frigider ca sa se intareasca glazura.
Deasupra ar trebui sa fie puse bucati de fructe confiate, eu le gasesc aici la Metro dar se gasesc varsate si cind sunt tirguri.
Eu m-am organizat astfel: joi dimineata am pus urda la scurs, joi seara am amestecat-o cu zaharul si tot joi seara am facut blatul, vineri seara am asamblat casata si am pus-o la frigider apoi simbata dimineata am rasturnat-o si am facut glazura si simbata seara cind aveam oaspeti la cina era gata.
Imagine atasata: monthly_11_2011/post-4-13219448144917.jpg

#249 Useril este offline   Maya 

  • Site Admin
  • Grup: Administrators
  • Postari: 10,234
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationGermany

Postat 22 November 2011 - 08:59 AM

Vezi postareaIoana, la 22 November 2011 - 01:07 AM, a spus:

Maya, nu citisem specificatia ca e pt 3 zile meniul si ma gandeam ca e cam incarcat sau sunteti multi la masa:)

Astept cumintica reteta.

Noi nu mîncam mai mut în ziua de Craciun, decît de obicei. Singura chestie "deosebita" e ca sînt diverse dulciri zilele alea. Ca asa, în mod normal nu servim desert zilnic, si nici diferite prajiturele nu fac des... tort si mai rar.

Trebuie sa scormonesc azi dupa reteta, sa vad pe unde mi-am scris-o :pupic:
-Maya's World-

-D'ale pisicilor-

"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges

#250 Useril este offline   Ioana 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 3,592
  • Inregistrat: 22-December 09

Postat 22 November 2011 - 10:06 AM

Vezi postareaMaya, la 22 November 2011 - 08:59 AM, a spus:

Vezi postareaIoana, la 22 November 2011 - 01:07 AM, a spus:

Maya, nu citisem specificatia ca e pt 3 zile meniul si ma gandeam ca e cam incarcat sau sunteti multi la masa:)

Astept cumintica reteta.

Noi nu mîncam mai mut în ziua de Craciun, decît de obicei. Singura chestie "deosebita" e ca sînt diverse dulciri zilele alea. Ca asa, în mod normal nu servim desert zilnic, si nici diferite prajiturele nu fac des... tort si mai rar.

Trebuie sa scormonesc azi dupa reteta, sa vad pe unde mi-am scris-o :-h



eu doar de sarbatori sau de vre-o zi ma destrabalez cu dulciurile, nu de alta,da ma lupt singura cu ele.soatei daca ii fac,tb sa fie ceva sarat.
astept cumintica retetea, ca mai mult ca sigur al meu v-a fi incantat ca-i fan ciuperci.In curand voi deveni o mica ciupercuta,fiinca am saptamanal ciuperci in meniu :pupic:
"Fine art is that in which the hand, the head, and the heart of men toghether"

Acasa la mine

#251 Useril este offline   Foxyy 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,143
  • Inregistrat: 24-November 09
  • Location: H P

Postat 22 November 2011 - 11:09 AM

Vezi postareaAdriana, la 22 November 2011 - 08:53 AM, a spus:

Eu am facut, o data demult cassataEu m-am organizat astfel: joi dimineata am pus urda la scurs, joi seara am amestecat-o cu zaharul si tot joi seara am facut blatul, vineri seara am asamblat casata si am pus-o la frigider apoi simbata dimineata am rasturnat-o si am facut glazura si simbata seara cind aveam oaspeti la cina era gata.

Multumesc tare frumos pentru explicatii! :pupic: Sa vedem daca gasesc vreo tava conica. Daca nu, tre' sa improvizez ceva, ca as vrea sa fac prajiturica. Martipan am vazut ca se gaseste de cumparat. Daca nu-l fac io, il folosesc pe ala din comert.

#252 Useril este offline   Foxyy 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,143
  • Inregistrat: 24-November 09
  • Location: H P

Postat 22 November 2011 - 11:10 AM

Vezi postareaMaya, la 22 November 2011 - 08:59 AM, a spus:

Vezi postareaIoana, la 22 November 2011 - 01:07 AM, a spus:

Maya, nu citisem specificatia ca e pt 3 zile meniul si ma gandeam ca e cam incarcat sau sunteti multi la masa:)

Astept cumintica reteta.

Noi nu mîncam mai mut în ziua de Craciun, decît de obicei. Singura chestie "deosebita" e ca sînt diverse dulciri zilele alea. Ca asa, în mod normal nu servim desert zilnic, si nici diferite prajiturele nu fac des... tort si mai rar.

Trebuie sa scormonesc azi dupa reteta, sa vad pe unde mi-am scris-o :pupic:

Astept si io cu creionu' in mana! Si noi halim ciumperci, nu chiar saptamanal, dar destul de des.

#253 Useril este offline   any_annette 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 7,992
  • Inregistrat: 23-November 09

Postat 22 November 2011 - 11:26 AM

Vezi postareaAdriana, la 22 November 2011 - 08:53 AM, a spus:

Eu am facut, o data demult cassata




Am gasit o poza vecheeeeee de la un Craciun la matusa sotului, asta era cassata cumparata din sat de la noi.

Imagine atasata: monthly_11_2011/post-13-13219539082893.jpg

Minunata, n-are rost sa ma complic s-o fac eu acasa (mai ales cu cate am de facut) ca sigur nu-mi va iesi ca aia din patiserie :pupic: .

#254 Useril este offline   Maya 

  • Site Admin
  • Grup: Administrators
  • Postari: 10,234
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationGermany

Postat 22 November 2011 - 04:39 PM

Vezi postareaIoana, la 22 November 2011 - 10:06 AM, a spus:


astept cumintica retetea, ca mai mult ca sigur al meu v-a fi incantat ca-i fan ciuperci.In curand voi deveni o mica ciupercuta,fiinca am saptamanal ciuperci in meniu :notworthy:


Ingrediente pentru 4-6 portii de flan:

  • 250 g ciuperci, tocate grob
  • 1 lingura unt
  • 20 g bacon, tocat marunt (folosesc din ala feliat fin)
  • 1 echalota, tocata
  • 500 ml smîntîna lichida
  • 2 oua mici
  • 1 lingura patrunjel tocat
  • sare, piper, nucsoara

  • unt pentru uns formele de flan


Se încalzeste untul într-o tigaie, se adauga baconul pîna se rumeneste putin. Se adauga, ceapa si se amesteca pîna devine transparenta, urmata de ciuperci, iar dupa un minutel si smîntîna, si se lasa la fiert pe foc moderat aproximativ 5-7 minute. Se lasa la racit. Amestecul din tigaie se repartizeaza într-un vas mai îngust si înalt, se adauga ouale si patrunjelul apoi se condimenteaza în functie de gust si se macina, si mixeaza totodata . Se ung formele cu unt si se umplu cu masa de ciuperci. Formele se aseaza într-un vas cu apa fierbinte, cît sa le ajunga la jumatate. Merge chiar putin mai multa, dar atentie sa nu ajunga apa în forme. Se introduce vasul cu atentie în cuptorul încalzit în prealabil la 170°C pe sina din mijloc, si se lasa acolo timp de o ora. Se scot cu atentie din apa, se aseaza usor pe masa de lucru si se lasa 1-2 minute la odihna, apoi se rastoarna din forme direct pe farfuriile pe care vor fi servite.

Se pot servi cu un sosulet usor alb, un sos de vin... cu ce doriti.

O chestie simpla si gustoasa:



  • 80-100 g unt
  • 1 ceasca vin alb
  • 4-5 tije patrunjel
  • 1 catel de usturoi cu coaja, putin presat
  • sare, piper, nucsoara
  • 1 lingurita amidon de porumb, optional


Se caleste usturoiul 1-2 minute în unt, se adauga patrunjelul si vinul, si se fierbe înca 2 minute, timp în care se condimenteaza. Daca doriti ca sosuletul sa aibe putina consistenta, adaugati putin amidon si mai lasati sa traga un clocot de 20-30 secunde. Se strecoara sosul si se toarna cîte 2 linguri pe fiecare flan. Daca doriti un sos mai lung, puteti renunta la 70 g unt si adauga 200 g smîntîna dupa ce a fiert vinul si înainte de a adauga amidonul.

-Maya's World-

-D'ale pisicilor-

"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges

#255 Useril este offline   Ioana 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 3,592
  • Inregistrat: 22-December 09

Postat 22 November 2011 - 06:12 PM

Maya, notat reteta.sipla si delicioasa.Mai am niste ciupercute,fac maine de proba :notworthy:
"Fine art is that in which the hand, the head, and the heart of men toghether"

Acasa la mine

#256 Useril este offline   any_annette 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 7,992
  • Inregistrat: 23-November 09

Postat 23 November 2011 - 06:03 PM

[quote name='any_annette' date='21 November 2011 - 05:24 PM' timestamp='1321889067' post='111959']
[quote name='Foxyy' date='21 November 2011 - 05:08 PM' timestamp='1321888110' post='111954']
[quote name='any_annette' date='21 November 2011 - 04:02 PM' timestamp='1321887744' post='111950']
Hai mai Foxy zi repede ce n-ai inteles :headbang:![/quote]
Rapid? Apai iote:
[list][*]caponata (facuta de mine asta vara)

[/quote]


Fox am gasit si o poza de caponata, salvasem cateva pe laptop, ca hardisk-ul la ala fix mi s-a ars si am pierdut tot ce am facut vara asta :)

Imagine atasata: monthly_11_2011/post-13-13220641897124.jpg

#257 Useril este offline   Foxyy 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,143
  • Inregistrat: 24-November 09
  • Location: H P

Postat 23 November 2011 - 08:14 PM

[quote name='any_annette' date='23 November 2011 - 05:03 PM' timestamp='1322064195' post='112277']
[quote name='any_annette' date='21 November 2011 - 05:24 PM' timestamp='1321889067' post='111959']
[quote name='Foxyy' date='21 November 2011 - 05:08 PM' timestamp='1321888110' post='111954']
[quote name='any_annette' date='21 November 2011 - 04:02 PM' timestamp='1321887744' post='111950']
Hai mai Foxy zi repede ce n-ai inteles :lol:![/quote]
Rapid? Apai iote:
[list][*]caponata (facuta de mine asta vara)[/quote]
Fox am gasit si o poza de caponata, salvasem cateva pe laptop, ca hardisk-ul la ala fix mi s-a ars si am pierdut tot ce am facut vara asta :([/quote]
Am inteles. Multumesc frumos! :notworthy:

#258 Useril este offline   any_annette 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 7,992
  • Inregistrat: 23-November 09

Postat 24 November 2011 - 04:09 PM

Vezi postareaany_annette, la 21 November 2011 - 04:43 PM, a spus:

Seara de ajun menu peste


Dulciuri

biscuiti cu nuci
cornulete cu rahat
ciocolata de casa
raffaello
o cassata mare si gustoasa (de cumparat)
panettone cu inghetata, cu fistic, pe alese




Ca sa nu editez, raffaello lui izuk si mai adaug la lista biscuitii cu ciocolata "chocolate crinkles"

#259 Useril este offline   aura 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,681
  • Inregistrat: 04-December 09
  • Locationcanada

Postat 30 November 2011 - 05:45 PM

eu sigur o sa am sarmale (le face soacra-mea anul asta :headbang: ). Friptura, carnati.
La desert m-am gandit sa fac vreo 3 feluri de fursecuri, alba-ca-zapada si inca o prajiturica buna. Si cozonac (cred ca tot soacra-mea o sa-l faca si pe asta). Anul trecut am facut rulouri cu scortisoara, pe care le-am vazut la Maya, si au fost foarte apreciate...poate le repet si anul asta.
"A fi tolerant nu inseamnă a tolera intoleranţa altora" (Jules Romains)

#260 Useril este offline   Dexter 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 3,023
  • Inregistrat: 08-June 11

Postat 04 December 2011 - 07:51 PM

repetiţie generală la aperitivele de crăciun, porcu' e local, prepararea, ca'n ardeal. palinca e sub pat. :)

Imagine atasata: monthly_12_2011/post-1215-13230207479204.jpg

Arata acest topic


  • 31 Pagini +
  • « Prima
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • Ultima »
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

14 useri citesc topicul
0 membri, 14 vizitatori, 0 utilizatori anonimi