Prăjitură cremoasă cu brânză
#1
Postat 10 January 2014 - 01:38 PM
Se bat ouăle cu zahărul;
Se adaugă sarea, esența, coaja de portocală rasă, laptele bătut,făina,praful de copt stins, iar la urmă uleiul.
Se amestecă totul bine.
Se aprinde cuptorul, iar separat o tavă se unge cu puțin ulei și se toarnă jumătate de compoziție.
Se dă la copt 3-5 min, sau mai bine spus până se încheagă puțin.
Brânza se mixează puțin cu zahărul vanilat și se întinde uniform peste prăjitură.
Se pune deasupra și restul de compoziție și se dă la copt, până ce trece proba scobitorii.
Când este gata se lasă să se răcească 10 minute în tavă, apoi se răstoarnă.
Se pudrează cu zahăr pudră.
Se taie după 2-3 ore. Eu am tăiat-o caldă că n-am avut răbdare deci nu faceți ca mine.
#2
Postat 10 January 2014 - 01:42 PM
#3
Postat 14 January 2014 - 10:03 AM
Multumesc!
Si inca o intrebare: praful de copt se stinge cu otet? Stiam ca doar bicarbonatul de sodiu se stinge cu otet / lamaie. Praful de copt stiam ca se pune ca atare in compozitie...
#4
Postat 14 January 2014 - 02:12 PM
Foxyy, la 14 January 2014 - 10:03 AM, a spus:
Si inca o intrebare: praful de copt se stinge cu otet? Stiam ca doar bicarbonatul de sodiu se stinge cu otet / lamaie. Praful de copt stiam ca se pune ca atare in compozitie...
Praful de copt este tot bicarbonat, cu ceva adaosuri (amidon, sare acida).
Din cate stiu eu, niciunul nu trebuie stins, fiindca elimini tocmai motivul pentru care se pune in compozitie: in contact cu ingredientele umede se descompun, degajand dioxid de carbon, care formeaza mici alveole aerate si care face coca sa creasca si ii da textura pufoasa.
#5
Postat 14 January 2014 - 02:55 PM
bellamama, la 14 January 2014 - 02:12 PM, a spus:
Foxyy, la 14 January 2014 - 10:03 AM, a spus:
Si inca o intrebare: praful de copt se stinge cu otet? Stiam ca doar bicarbonatul de sodiu se stinge cu otet / lamaie. Praful de copt stiam ca se pune ca atare in compozitie...
Praful de copt este tot bicarbonat, cu ceva adaosuri (amidon, sare acida).
Din cate stiu eu, niciunul nu trebuie stins, fiindca elimini tocmai motivul pentru care se pune in compozitie: in contact cu ingredientele umede se descompun, degajand dioxid de carbon, care formeaza mici alveole aerate si care face coca sa creasca si ii da textura pufoasa.
Eu stiu ca daca nu stingi bicarbonatul, regreti.... Aluatul / coptura n-o sa fie buna de nimic, pute. Eu personal am stins de fiecare data bicarbonatul, nu l-am lasat nestins. Cumva, cred ca trebuie sa se "activeze". Nu stiu cum altfel sa explic. Poate vine cineva mai documentat si ne lamureste.
#6
Postat 14 January 2014 - 08:37 PM
Foxyy, la 14 January 2014 - 02:55 PM, a spus:
Stai asa ca te lamuresc eu: bicarbonatul se foloseste la retete de aluaturi cu ingrediente acide (iaurt, lapte batut etc).
Acidul din ingredientele umede activeaza bicarbonatul, din reactie rezultand prietenul nostru CO2, care pufoseste coca.
Praful de copt are in compozitie, pe langa bicarbonat si o sare acida, care in contact cu orice ingredient umed (chiar si apa chioara) elibereaza acid, care reactioneaza cu bicarbonatul si emana CO2.
Probabil ca, daca n-ai praf de copt in casa cand vrei sa faci un aluat fara ingrediente acide, trebuie sa stingi bicarbonatul.
Nu-s prea tare la copturi, dar la chimie da
#7
Postat 14 January 2014 - 09:53 PM
si de la S Jurcovan citire, ingredientele acide, in cazul folosirii bicarbonatului, se pun chiar la sfarsitul amalgamarii aluatului tocmai ptr ca toata reactia asta cu bulele sa se produca in cuptor.
praful de copt nu-l sting, asta nu reactioneaza de bine la caldura?
#8
Postat 15 January 2014 - 08:16 AM
bellamama, la 14 January 2014 - 08:37 PM, a spus:
Foxyy, la 14 January 2014 - 02:55 PM, a spus:
Stai asa ca te lamuresc eu: bicarbonatul se foloseste la retete de aluaturi cu ingrediente acide (iaurt, lapte batut etc).
Acidul din ingredientele umede activeaza bicarbonatul, din reactie rezultand prietenul nostru CO2, care pufoseste coca.
Praful de copt are in compozitie, pe langa bicarbonat si o sare acida, care in contact cu orice ingredient umed (chiar si apa chioara) elibereaza acid, care reactioneaza cu bicarbonatul si emana CO2.
Probabil ca, daca n-ai praf de copt in casa cand vrei sa faci un aluat fara ingrediente acide, trebuie sa stingi bicarbonatul.
Nu-s prea tare la copturi, dar la chimie da
Am priceput acum care-i treaba, saru' mana!
Eu personal, sting bicarbonatul tocmai din cauza ca printre ingrediente nu se afla nimic acid... Cel putin asa am eu retetele.