Dieta paleolitica
#1
Postat 03 February 2014 - 10:12 PM
O sa incep prin a va spune cum am ajuns eu sa aud de aceasta dieta.
Dupa cum stiti, eu bantui mult pe la subiectul cu Lole. Am cativa ani de cand incerc sa scad in greutate. Pe scurt- am luat putin in greutate, m-am panicat si am incercat sa slabesc cum o faceam cand eram in facultate cand mancam un covrig pe zi. Metoda nu a mers.
M-am inscris la sala unde mi-am luat si antrenor personal. Doi ani de zile am stagnat la aceeasi greutat si nu va zic cate frustrari ma incercau.
In ianuarie, anul trecut, a fost prima data cand am auzit de dieta paleo. Un coleg de-al meu incepea de la 1 ianuarie. L-am intrebat despre ce este vorba iar el mi-a explicat putin si mi-a recomandat o carte ("It starts with food").
Initial am fost sceptica, nu ma vedeam capabila sa renunt complet la anumite alimente. Mi se parea exagerat ca de exemplu cerealele nu sunt bune/sanatoase. Pana la urma- peste tot se zice ca din asta consta un mic dejun sanatos...
A durat cateva luni, cam pana in mai la ziua mea, cand am decis ca e timpul sa incerc.
Am inceput de la sfarsitul lui mai si am avut perioade in care am fost mai stricta si perioade in care am fost mai permisiva cu ce am mancat, dar in mare am stat pe principiile acestei diete. In momentul de fata am scazut in greutate si centimetri si pot purta din nou haine care au zacut prin fundul dulapului asteptandu-ma sa slabesc.
Pe langa scaderea in greutate am remarcat ca nu mai sufar de balonare asa cum sufeream inainte, nu mai am stari de somnolenta dupa masa de pranz, in mare parte am o stare de spirit buna spre foarte buna si, mi se pare mie, ca din punct de vedere intelectual am performante mai bune.
La ultimele analize de sange totul a fost perfect (colesterolul il aveam normal si inainte, dar a iesit si mai bine- 160 in comparatie cu 180).
Asadar: Ce inseamna paleo?
Principala premisa a dietei paleo se bazeaza pe ideea că organismul uman nu a avut suficient timp pentru a se adaptat consumului de alimente care au devenit disponibile odata cu inventarea agriculturii acum cca 10.000 de ani in urma. Daca e sa ne luam dupa ce zic evolutionistii, unui organism ii trebuiesc mii sau sute de mii de generatii pentru a se adapta complet unei schimbari de mediu, ori omenirea are doar poate undeva pe la 400 de generatii de cand a introdus alimente precum granele in meniul zilnic.
Dieta paleo mimeaza dieta omului din vechime folosind alimente pe care le avem la dispozitie in zilele noastre. Procesul se bazeaza pe a manca cat mai simplu, cu ingrediente cat mai naturale si evitand produsele procesate, produsele zaharoase rafinate (chiar si indulcitorii sintetici), uleiurile rafinate produse industrial (ex.- ulei de porumb, soia, rapita), cerealele si produsele fainoase, leguminoasele precum fasolea, mazarea, lintea, etc, produsele lactate pasteurizate.
La prima vedere poate parea ca dieta paleo este greu sau chiar imposibil de urmat, dar cu putina organizare - se poate. Trebuie doar sa ne informam si sa testam care alimente ne fac bine si care ne fac rau si sa eliminam pe ultimele. Fiecare dintre noi este unic si de aceea fiecare trebuie sa isi identifice propriile limite. Pot fi persoane care tolereaza foarte bine lactatele sau produsele pe baza de cereale, dar altora, acestea le pot face foarte rau. Intoleranta alimentara este un mod prin care organismul transmite ca procesul de digestie are de suferit.
Cand digestia are de suferit, intreg organismul are de suferit si pe termen lung, efectele s-ar putea manifesta prin:
- conditie fizica deplorabila,
- schimbarea compozitiei corporale (cresterea masei de grasime in comparatie cu masa musculara),
- stare de spirit proasta,
- fluctuatii dramatice a nivelului de energie pe parcursul zilei,
- scadere sau crestere exagerata a apetitului,
- pofte necontrolate pentru dulciuri, produse fainoase sau continut crescut de sare si grasime,
- probleme dermatologice (ex. acnee),
- scaun neregulat.
Ce se poate manca in dieta paleo?
1. Carne, oua, peste si fructe de mare. In principiu se recomanda ca aceste produse sa provina de la animale crescute in libertate, pe pasune si nu ferme/ crescatorii industriale.
2. Legume (cu atentie la rosii, vinete si ardei), ciuperci, fructe proaspete si de preferat in sezon.
3. Radacinoase cu exceptia cartofilor (pentru ca au un continut ridicat de amidon si valoare nutritiva scazuta).
4. Nuci si seminte - atentie la cantitati.
Nota: alunele de pamant (arahidele) nu fac parte din categoria nuci si seminte ci sunt rude cu fasolea.
5. Grasimi si uleiuri sanatoase: untura, grasime de rata, unt clarifiat (ghee), ulei de avocado, ulei de masline presat la rece (sau alte uleiuri presate la rece), ulei de cocos,etc.
#2
Postat 03 February 2014 - 10:15 PM
Wish me luck!

#3
Postat 04 February 2014 - 08:07 AM
Wowerful, la 03 February 2014 - 10:15 PM, a spus:
Wish me luck!

Eu sunt aici, pe baricade, astept cu mare interes si celelalte postari ale tale.

Deja ai dat o multime de informatii interesante si noi - mai ales cea legata de Solanacee!

#4
Postat 04 February 2014 - 11:03 AM
Și eu aștept cu interes următoarele postări despre dieta paleo, cu atât mai mult cu cât vin de la cineva care chiar le-a verificat pe propria persoană.Totul mi se pare bine argumentat, logic și de bunsimț și-mi place că nu-i doar alb și negru, adică în funcție de organism mai sunt acceptate și nuanțele de gri.
#5
Postat 04 February 2014 - 03:39 PM
#6
Postat 04 February 2014 - 04:48 PM
ceea ce spui tu seamana f mult cu zicerile Lui Puskin, pe care n-am mai vazut-o de mult timp, pe nicaieri.
stiu ca ea ne povestea despre blogul lui Cristi Margarit pe care am regasit aceleasi convingeri.
chiar mi-amintesc ca spunea despre cereale ca sunt f bune ptr hrana suinelor, care le datoreaza cresterea spectaculoasa in greutate.
si altele, cu laptele dulce pe care-l consuma sugarii ca sa creasca rapid, si cum omul e mamiferul care cu buna stiinta consuma laptele altor mamifere pna la adanci batranete, cu toate ca, inaintand in varsta, enzima care proceseaza laptele dulce nu se mai produce in organism in cantitate suficienta. tocmai ptr ca suntem programati sa consumam asa ceva doar in perioada de crestere.
si despre soia...
si despre cartofii pe care noi, romanii, ii consumam exagerat de mult...
si-nca, si-nca...dar mi-e sa nu starnesc polemici.
oricum, mi se pareau logice, argumentate si de bun simt observatiile.
nu stiu cum gandesti sa structurezi topicul, dar oricum a-i face-o eu il voi citi si il voi trece prin filtrul ratiunii mele. te incurajez, deci, sa continui.
#7
Postat 04 February 2014 - 06:44 PM

icecream a spus:
De-ar fi numai bietele solanocee (sau nightshades cum li se zice in engleza), dar e mai complex decat atat.
moatza a spus:
ceea ce spui tu seamana f mult cu zicerile Lui Puskin, pe care n-am mai vazut-o de mult timp, pe nicaieri.
Pentru un moment am crezut ca vorbesti despre Puskin scriitorul. Am sa merg sa citesc si eu ce zicea Puskin.
moatza a spus:
Nici eu nu stiu cum am sa-l structurez, e o nebuloasa. Sper sa imi vina niste idei si sa fiu coerenta.
#8
Postat 04 February 2014 - 10:10 PM
Personal trec printr-o perioada in care nu mananc carne dar sunt aici sa te sustin!
Lapte eu nu mai beau de cativa ani, cartofi foarte rar iar fainoase si mai rar. La prima vedere pare o "dieta" (e mai degraba un nou stil de viata) cu foarte multe nu-uri, dar in mare parte sunt eliminate produsele procesate.
Vino cu retete si meniuri. Poate arata subiectul ca al fetelor de la Monti.
xo
#9
Postat 05 February 2014 - 08:02 AM
Wowerful, la 04 February 2014 - 06:44 PM, a spus:

N-ai cum!

Daca te pot ajuta cu ceva, sa-mi zici. Daca vrei sa mut pe aici anumite postari... sau ceva similar, te ajut cu mare drag.
Cred ca ar fi mai usor (pentru tine, dar si pentru noi), daca aici ai posta efectiv "regulile" si toate informatiile referitoare la dieta, iar in alt topic, ai posta mesele tale zilnice (sau aproape zilnice, in masura in care poti sa ne scrii ce mananci). Eventual, deschizi alte topice pentru diferite retete, unde sa scrii clar cum ai facut si, eventual, sa si discutam / facem (si noi) acele retete. Cu sau fara poze, importa prea putin.
Ce zici? E bine asa?

#10
Postat 05 February 2014 - 08:03 AM
#11
Postat 18 February 2014 - 06:30 PM
Nu e reteta mea- am luat-o dintr-o carte dar este si pe internet (pe blogul celei care a scris cartea- nu stiu daca e corect sa pun link, asa ca nu pun).
Chocolate Chili
Ingrediente :
2 linguri ulei de masline sau grasime (eu am folosit grasime de rata)
2 cepe medii , taiate cubulete (aproximativ 2 cesti )
4 catei de usturoi , tocat ( circa 4 lingurite )
Carne de vită tocata- aprox. 1 kilogram (2 lbs)
1 lingurita frunze uscate de oregano
2 linguri praf de de chili
2 linguri de chimen
1 1/2 linguri de cacao neîndulcita
1 lingurita ienibahar
1 linguriță de sare
1 conserva (180 ml ) pasta de tomate
1 conserva (425 ml) roșii tocate
1 cana (425 ml ) supa clara de vită
1 cană cu apă
Mod de preparare:
1 .Intr-o oala incapatoare se pune grasimea la incins. Când grasimea este incinsa, se adaugă ceapa. Se amesteca cu o lingura de lemn și se fierbe până când acestea devine translucida (aproximativ 7 minute) . Se adauga usturoiul și dupa aproximativ 30 de secunde , se adauga si carnea tocata. Se amesteca bine pentru a omogeniza compozitia si se continua gatirea pana cand carnea isi schimba complet culoarea.
2 . Într-un castron mic , se zdrobesc frunzele de oregano (pentru a elibera aroma), apoi se adaugă praful de chili , chimenul , cacaoa , enibaharul și sarea . Se combina condimentele cu o furculita si apoi se adaugă in oală unde se amesteca bine . Se adauga si pasta de tomate și se continua amestecarea pentru aproximativ 2 minute .
3 . Se adauga rosiile tocate, supa clara de vită și apa in oala si se amestecă bine.
Se aduce continutul la fierbere apoi se reduce flacara. Se fierbe la foc mic, neacoperit pentru cel puțin două ore .
Nu vă zgârciți la fierbere ! Serviti in boluri adânci cu linguri mari .
Variații :
Încercați amestecuri din carne de vită cu curcan , carne de porc , etc.
Mod de servire:
Se poate servi cu felii de masline , ceapa cubulete și /sau felii de avocado, broccolli, ou fiert, etc.
Poza am facut-o cu telefonul, iar calitatea nu e cea mai cea. Noua ne-a placut mult si sper sa va faca si voua cu ochiul.

#12
Postat 18 February 2014 - 10:04 PM
#14
Postat 19 February 2014 - 05:09 PM
Am văzut la ceva emisiune culinară pe Jamie Oliver gătind carne de vânat în combinație cu ciocolată neagră, nu cu cacao, dar eu n-am încercat niciodată.
Te referi la cacao pulbere, nu?
Trebuie un anumit tip de cacao sau e bun oricare? Rețeta pare interesantă, mai ales mixul de condimente, paleo sau ne paleo.
Aș încerca-o, să văd ce părere va avea consortul.
#15
Postat 19 February 2014 - 05:32 PM
icecream, la 19 February 2014 - 05:09 PM, a spus:
Trebuie un anumit tip de cacao sau e bun oricare? Rețeta pare interesantă, mai ales mixul de condimente, paleo sau ne paleo.
Aș încerca-o, să văd ce părere va avea consortul.
Da, cacao pulbere neindulcita. Nu conteaza marca, conteaza sa nu aiba zahar. A mea e mai inchisa la culoare.
Eu zic ca o sa va placa. Al meu sot a fost foarte entuziasmat cand a gustat.

#16
Postat 20 February 2014 - 01:09 PM
felicitari, Wow, pentru prima reteta paleo!
#17
Postat 23 February 2014 - 08:02 PM
Ingrediene:
- 3 felii mai grosute de bacon, tăiate bucăți
- 1 ceapa medie, tocata
- aproximativ jumatate kg de ficatei de pui (1 lbs)
- sare (dupa gust)
- piper negru proaspat macinat (dupa gust)
- 3 oua fierte tari
- 2 lingurite otet balsamic
- ¼ cana patrunjel proaspat , tocat
Mod de preparare:
1.) Se prajeste baconul într-o tigaie mare la foc mediu amestecandu-se din când în când pentru a asigura o rumenire uniforma. Cand baconul este gata, se scoate intr-un castron pe servetel de hârtie.
2.) In grasimea de la bacon se adauga ceapa taiata si se gateste la foc mic pana ce aceasta se rumeneste si devine translucida .
3.) Ficateii se curata de eventuala grasime, se usuca pe servetele de hartie (pentru a indeparta excesul de apa) si se adauga in tigaia cu ceapa .
4.) Ficateii se vor praji la foc mare cam timp de 2-3 minute pe fiecare parte sau până când sunt bine facuti. In momentul cand ficateii sunt gata se adauga sarea si piperul.
5.) In vasul de la mixer se combină ficateii gatiti, ceapa, cele 3 oua maruntite si oțetul si se maruntestc toate ingredientele pana devin o pasta dar nu pasta fina. Dacă este necesar ajustați sarea, piperul ori otetul balsamic
6.)Transferați pasta de ficat intr-un castron și adaugati bucatile de bacon prajit si patrunjelul tocat.
Se serveste cu legume crude.
Variatii
Puteti elimina baconul iar ficatelul de pui poate fi inlocuit cu ficat de vitel.
Pe mine ma tenteasa sa incerc sa adaug si ciuperci.

#18
Postat 23 February 2014 - 11:55 PM
Wowerful, urmaresc cu interes topicul.

#19
Postat 24 February 2014 - 08:56 AM
#20
Postat 27 February 2014 - 04:46 AM
Am gasit de curand o reteta de brownies cu faina de migdale si mi-a placut, cand am facut-o nu am vazut descrierea, cica "Paleo-friendly", mi-am propus sa o refac zilele astea, as pune-o aici dar nu stiu daca-i chiar potrivita - are in compozitie ciocolata amaruie, e ok la dieta paleo
