Cozonac de post
#1
Postat 12 March 2014 - 10:37 PM
Cu toate ca am doar o poza,pentru ca nu m-am gandit c-ar putea atrage interes,pun aici reteta la colectie,ca s-avem de unde alege,mai ales ca n-am gasit tema la cozonac de post.Partea interesanta e ca am obtinut un cozonac pufos si usor,ba chiar si gustos,ceea ce nu gandeam posibil la atat de putine ingrediente.
Reteta am descoperit-o pe blogul Violetei Postolache,doar ca eu am modificat-o un pic dupa necesitati(n-am pus sofran,am redus zaharul si am facut un pic altfel la partea maro).
Pentru partea alba e nevoie de:
200 ml apa calduta
100 ml ulei
80 gr zahar
7 gr drojdie uscata
450-550 gr faina
un varf de sare ,plus esente,arome dupa plac(eu am pus doar esenta naturala de vanilie)
In vasul robotului am pus faina,zaharul si drojdia,la care am adaugat apa calduta si uleiul.N-am dizolvat nimic,pentru ca nu mai stiu pe unde am citit ca zaharul si drojdia uscata e mai bine sa fie adaugate direct,pentru a nu face aluatul mai greu.Corect sau nu,eu asa am facut si respectiv am framantat pana am obtinut un aluat numai bun de cozonac,pe care l-am asteptat sa dospeasca pana la dublarea volumului.Apropo ,nu l-am framantat, de sa-l ametesc,ca la alte aluaturi pentru cozonac si nici n-am dat cu el de pereti.
Pentru partea maro
Am facut o jumatate de portie din ingredientele de mai sus,am redus 2 linguri de faina si am adaugat 2 linguri cacao.
Varianta propusa de Violeta e sa fie luata 1/3 din aluatul alb si sa fie framantat cu,cacao.Mie mi-a parut mai simpla si mai uniforma prima varianta,iar in caz ca pare prea mult aluat maro(si prea gros stratul),facut din jumatate de portie,se poate simplu de rulat excesul cu ceva magiun sau nuca.
Ramane la alegerea bucatarului care varianta e mai pe plac.
Dupa dospire,coca alba am intins-o in dreptunghi(poate fi impartita si in 2 pentru 2 cozonaci mai mici,depinde cat de mari se vor) iar din cea de cacao am potrivit un dreptunghi cat jumatate din aria celui alb si l-am pus de-asupra,presand cu sucitorul peste.
Am rulat pana s-a terminat portiunea maro,iar din restul am taiat fasii(aceeasi tehnica ca si la pariziene),pe care le-am rasucit si adus deasupra ruloului,avand grija sa bag capetele bine de tot sub el. Am lasat la dospit 30 de min si-apoi copt(ca de obicei, 180-200C,timp -in functie de cuptor)
Violeta zice ca atunci cand e gata se unge cat este fierbinte cu sirop de apa cu zahar si presareaza si putin zahar tos deasupra.Eu,fiindca nu m-am tinut strict de regula,l-am uns cu ou.
#4
Postat 13 March 2014 - 05:32 PM
#5
Postat 13 March 2014 - 10:37 PM
sorinadaniela, la 13 March 2014 - 09:08 AM, a spus:
Nu stiu daca e posibil de 'montificat',dar cine sa stie mai bine decat tine,regina bucatariei Monti aici pe site ?
Si tot tu stii mai bine daca poti sa-l faci chiar acum,sau sa mai astepti recuperarea deplina.Nu e mult chin la el,dar nu stiu cum te descurci cu un pic de framantat(n-am bagat de seama daca ai robot) si apoi intins cu sucitorul.
#7
Postat 13 March 2014 - 10:46 PM
aura, la 13 March 2014 - 05:32 PM, a spus:
Pai dac-asa a cerut reteta,m-am conformat si asa l-am infasurat. (si nu mi-a parut rau deloc ) Cu placere si sper sa coincida cu asteptarile!
Acuma,daca-l vrei cu mai multe randuri de maroniu,e cazul de intins amble aluaturi mai subtiri,in dreptunghiuri mai mari,ca sa ai de unde rula in mai multe ture.
Eu data viitoare ,cand il fac,cred c-am sa experimentez sa substitui apa cu niste lapte de cocos,iar in blat sa pun mac sau nuca,sau chiar si nuca razuita de cocos,pentru ca e loc cat cuprinde de variatii.
#8
Postat 14 March 2014 - 10:29 AM
200 ml apa calduta
100 ml ulei
80 gr zahar... 40-50g fructoza
7 gr drojdie uscata
450-550 gr faina... faina integrala
un varf de sare ,plus esente,arome dupa plac(eu am pus doar esenta naturala de vanilie)
Iar la partea ciocolatoasa nu sunt probleme cu cacao, e monti.
Ar fi mai greu, dar nu imposibil pentru F1.
Faina ar trebui sa contina: faina monti (jumi-juma faina integrala si faina din tarate de ovaz) + gluten ca sa ajute la crescut, si foarte probabil ar trebui un pic crescuta cantitatea de drojdie.
Nu am robot, dar am masina de facut paine care framanta pentru mine sau pot sa profit de mama (magaritza profitoare mai sunt).
Voi vedea eu cum voi face ca prea ma tenteaza.
Ai venit cu reteta asta exact cand ma hotarasem eu sa iau o pauza de la faina. Nu stiu cat voi rezista.
Pana una alta eu iti multumesc pt reteta! Acum ramane de vazut cand voi trece eu sau mama la treaba.
Si off topic, nu sunt eu regina, bre. Vezi de treaba! Sunt multe alte fete mult mai brave decat mine.
#9
Postat 14 March 2014 - 11:38 AM
#10
Postat 16 August 2014 - 12:46 AM
#11
Postat 07 September 2014 - 02:03 PM
sorinadaniela, la 14 March 2014 - 10:29 AM, a spus:
Ar fi mai greu, dar nu imposibil pentru F1.
Faina ar trebui sa contina: faina monti (jumi-juma faina integrala si faina din tarate de ovaz) + gluten ca sa ajute la crescut, si foarte probabil ar trebui un pic crescuta cantitatea de drojdie.
Nu am robot, dar am masina de facut paine care framanta pentru mine sau pot sa profit de mama (magaritza profitoare mai sunt).
Voi vedea eu cum voi face ca prea ma tenteaza.
Ai venit cu reteta asta exact cand ma hotarasem eu sa iau o pauza de la faina. Nu stiu cat voi rezista.
Pana una alta eu iti multumesc pt reteta! Acum ramane de vazut cand voi trece eu sau mama la treaba.
Si off topic, nu sunt eu regina, bre. Vezi de treaba! Sunt multe alte fete mult mai brave decat mine.
Cam a trecut ceva timp,dar tot raspund,macar acum cand am vazut :cu placere pentru reteta,numai ca oricum meritele sunt ale tale ,daca vorbim de reteta transformata.Inca ma uimeste cum de la puteti transforma pe toate asa usor,dar cred ca v-a intrat deja in obisnuinta.
#14
Postat 08 September 2014 - 03:25 PM
#15
Postat 08 September 2014 - 04:34 PM
Eataly, la 08 September 2014 - 03:25 PM, a spus:
+1
#16
Postat 11 September 2014 - 01:10 PM