Forum Culinar: Cum (mai ales din ce) fac aluatul pentru taietei? - Forum Culinar

Salt la continut

Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Cum (mai ales din ce) fac aluatul pentru taietei?

#1 Useril este offline   AllyMcBeal 

  • Bucatar
  • PipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 65
  • Inregistrat: 30-November 09

Postat 11 April 2014 - 10:01 PM

Va rog sa-mi spuneti ce fel de faina folositi (din Romania) pentru a face aluatul pentru taietei/paste,ca mie mi se inmoaie stand pe masa?
Nu-mi amintesc ca bunica mea sa fi avut problema asta, si doar ea facea saptamanal taietei pentru supa.
Eu pun doar oua, sare si faina. Faina e din care se nimereste (in general cumpar pe care scrie *de prajituri* sau *pentru cozonac* sau ungureasca Hajdu).
Am mai patit-o si cu papanasii sau gombotii cu prune sa mi se inmoaie aluatul si tot pun faina, dar...apoi se fierb greu sau sunt clicosi.
Ar trebui faina de paine sau de-aia grisata? Sau poate un amestec cu gris-faina?
Va multumesc de ajutor !

#2 Useril este offline   Geany 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 15,652
  • Inregistrat: 08-December 09

Postat 11 April 2014 - 10:30 PM

He he! buna intrebare :lol: adevarul e ca precum mamele si bunicile noastre facem taiteii pt. bors sau supa cu faina alba simpla romaneasca,pt. pastele italienesti trebuie faina din grau dur in schimb...in fine! taiteii pt. supa sau bors se fac cu faina alba,1 ou si sare ,dar aici e shpilul' nu o tzii pe masa sa se inmoaie ci dupa ce framanti bine aluatul il dai la rece la frigider acoperit cu o folie de plastic(sa nu faca ,crusta) 20 de min,apoi il intinzi ajutandu-te de faina cu sucitorul,il tai fasii ,presari cu multa faina,rulezi,il tai fasii,cerni taitzeii de faina in exces si ii dai la zvantat pe o hartie ...
Eu am incercat si sa fac cu gris dar nu merge face borbonele,trebuie macinathttp://artaculinara....e-in-casageany/,dar pt. supe ciorbe daca vrei sa faci precum bunica nu e necesara toata bataia aia de cap,doar da aluatul intai la rece ,apoi presara bine cu faina taie cerne si da la zvantat,iti vor iesi super! :-*

#3 Useril este offline   moatza 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 7,061
  • Inregistrat: 25-November 09
  • Locationtot aici

Postat 12 April 2014 - 08:57 AM

astia de la paprika zic ca la un ou merge 100gr faina si sare. eu n-am incercat ca n-am pasiune deloc ptr paste. succes!

#4 Useril este offline   Carmen L 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1,690
  • Inregistrat: 24-November 09
  • LocationBucuresti

Postat 12 April 2014 - 11:18 AM

Ally, noi nu gasim faina din grau dur, asa ca pregatim aluatul cu faina pe care o gasim.

Eu fac asa, la un ou pun 100 gr de faina si sare, cum zice si moata.Framant un aluat mai consistent, dupa care pun coca sub un bol de sticla pe blat sa nu se usuce- asta m-a invatat Adriana :) - si imi pregatesc frontul de lucru. Tai din aluat bucati pe care le intind fasii si apoi tai taiteii, in tot acest timp, restul de aluat il pastrez sub bol in tot acest timp.

Nu s-a intamplat niciodata sa se moaie aluatul. Eu zic sa schimbi marca de faina, sau cumva, orice ai folosi se intampla asta?

Folosesc faina pentru paine,am folosit si Dobrogea si Baneasa, dar cel mai mult imi place cea de la Boromir.Dar daca nu am avut, am folosit si din cea alba,dar nu faina de cozonaci.

Sper sa-ti iasa taiteii intr-un final.
Imagine postata

#5 Useril este offline   adi_edi 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,600
  • Inregistrat: 28-November 09
  • LocationToronto

Postat 12 April 2014 - 12:32 PM

Vezi postareaAllyMcBeal, la 11 April 2014 - 10:01 PM, a spus:

Va rog sa-mi spuneti ce fel de faina folositi (din Romania) pentru a face aluatul pentru taietei/paste,ca mie mi se inmoaie stand pe masa?
Nu-mi amintesc ca bunica mea sa fi avut problema asta, si doar ea facea saptamanal taietei pentru supa.
Eu pun doar oua, sare si faina. Faina e din care se nimereste (in general cumpar pe care scrie *de prajituri* sau *pentru cozonac* sau ungureasca Hajdu).
Am mai patit-o si cu papanasii sau gombotii cu prune sa mi se inmoaie aluatul si tot pun faina, dar...apoi se fierb greu sau sunt clicosi.
Ar trebui faina de paine sau de-aia grisata? Sau poate un amestec cu gris-faina?
Va multumesc de ajutor !


Tocmai ce am gugalit "cake flour" (faina pentru prajituri) - cica are mai putin gluten - cred ca asta-i problema. Daca-i pentru prajituri si cozonaci précis ies pufoase, dar daca-i sa faci placinte, paine si alte aluaturi mai bine foloseste faina "normala".

#6 Useril este offline   AllyMcBeal 

  • Bucatar
  • PipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 65
  • Inregistrat: 30-November 09

Postat 12 April 2014 - 06:53 PM

Multumesc de raspunsuri.
Recapitulez : schimb faina cu de-aia de paine (mai cu gluten, asa), incerc si cu cantaritul si tin aluatul in frigider, acoperit.
Ultima data am facut un fel de ravioli, dar umpluti cu magiun de prune si au iesit cam grosi, ca n-am putut trece aluatul prin ultima dimensiune a masinii, ca se inmuia vazand cu ochii. Asa ca am cam fiert la ei...
Sper sa-mi iasa !

#7 Useril este offline   Carmen L 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1,690
  • Inregistrat: 24-November 09
  • LocationBucuresti

Postat 12 April 2014 - 07:00 PM

Eu tin aluatul sub bol, sa nu se usuce, dar nu la frigider. Incearca dar daca se intareste prea tare, lasa-l pe blatul din bucatarie.
Imagine postata

Arata acest topic


Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi