Am tot zis sa scriu retete din Spania dar nu am mai apucat...
Cum de 2 saptamani ma hranesc aproape numai cu supe (din cauza de mari probleme cu dentistul) reci (din cauza de 40º la Madrid). Am tot facut gazpacho si salmorejo, le-am asezat frumos, am facut si poze...si acum nu mai gasesc cablul la camera

In fine, daca tot m-am hotarat sa pun retetele le pun si iau vreo 2 poze de pe net ca sa va faceti o idee.
Gazpacho Andaluz
Este o supa rece de rosii, originara din partea de sud a Spaniei (Andalucia). Exista si gazpacho manchego (din regiunea La Mancha), dar este cu totul altceva, un fel de mancare cald si cu carne. Este de inteles avand in vedere ca in Andalucia este mai tot timpul cald si se consuma supe reci, iar in La Mancha e mai mult frig.
Ingrediente (pentru 6 persoane - asa am eu reteta):
7-8 rosii mari, carnoase (1 kg si un pic)
1 ardei verde (sunt ca ardeii capia de la noi, dar aici sunt de un verde intens, se numeste ardei italian)
1 catel de usturoi
1 castravete
o jumatate (un sfert daca e mare) de ceapa
ulei de masline
otet (eu pun otet de vin)
cam 100 gr. paine uscata
apa rece
sare
Daca va place se poate adauga putin chimion (eu nu pun)
La gazpacho nu se pune niciodata ardei rosu (nu ma intrebati de ce - asa mi-au spus si mie cunoscatorii)
Punem painea la inmuiat cu putina apa, sare si ulei. Taiem grosolan rosiile, ardeiul, castravetele, ceapa si usturoiul. Le pasam cu blenderul (daca e prea gros, ne ajutam de un pic de apa rece). Adaugam apoi painea cu apa in care a stat, otetul si apa rece si pasam bine. Acum mai puteti adauga sare si otet (dupa gust). Consistenta e ca la o supa-crema...dupa cum va place, mai subtire sau mai groasa. Treceti totul printr-o sita (pentru pielitele de la rosii si ardei) su tineti la frigider o ora doua inainte de servire.
Se serveste pur si simplu intr-un pahar sau, (asa cum se face de obicei prin restaurante aici) cu "garnitura" - in castronase mici se pun bucatele de ardei, rosii, ceapa, castravete si fiecare isi mai adauga de care doreste.
Este tare bun, racoritor si cu o multime de vitamine.


Salmorejo Cordobes
Salmorejo este si el o supa rece, din rosii insa mult mai fina si mai cremoasa decat gazpacho. Este o supa originara din Cordoba (din nou sudul Spaniei).
Ingrediente (pentru 5-6 persoane):
1 kg. de rosii bine coapte
200 gr de paine (alba, cu mult miez)
250 ml ulei de masline
sare, putin otet (jum. de lingurita pun eu)
1 catel de usturoi
Se taie grosolan rosiile si se paseaza bine, bine cu painea, ustoiul si otetul. Nu se adauga apa, cu zeama de la rosii este suficient (de asta am spus rosii bine coapte, zemoase). Cand sunt bine pasate incepem sa adaugam uleiul. Se adauga "in fir" in timp ce blenduim (de cele mai multe ori eu nu pun tot uleiul - se simte cand nu mai trebuie, dar banuiesc ca asta se vede odata cu practica). Daca mai doriti, acum mai adaugati sare si otet.
Trecem printr-o sita fina si lasam la frigider inainte de a servi.
Se serveste cu jamon si ou fiert (si un fir de ulei de masline).


Sper sa le incercati si sa va placa!
Cand o sa am un pic de timp o sa pun si reteta de "Ajoblanco", o supa rece de usturoi si migdale. Stiu ca suna ciudat, dar e buna
