Gazpacho Andaluz si Salmorejo Cordobes 2 supe reci, de vara, tipice in Spania
#1
Postat 06 August 2014 - 12:39 AM
Am tot zis sa scriu retete din Spania dar nu am mai apucat...
Cum de 2 saptamani ma hranesc aproape numai cu supe (din cauza de mari probleme cu dentistul) reci (din cauza de 40º la Madrid). Am tot facut gazpacho si salmorejo, le-am asezat frumos, am facut si poze...si acum nu mai gasesc cablul la camera .
In fine, daca tot m-am hotarat sa pun retetele le pun si iau vreo 2 poze de pe net ca sa va faceti o idee.
Gazpacho Andaluz
Este o supa rece de rosii, originara din partea de sud a Spaniei (Andalucia). Exista si gazpacho manchego (din regiunea La Mancha), dar este cu totul altceva, un fel de mancare cald si cu carne. Este de inteles avand in vedere ca in Andalucia este mai tot timpul cald si se consuma supe reci, iar in La Mancha e mai mult frig.
Ingrediente (pentru 6 persoane - asa am eu reteta):
7-8 rosii mari, carnoase (1 kg si un pic)
1 ardei verde (sunt ca ardeii capia de la noi, dar aici sunt de un verde intens, se numeste ardei italian)
1 catel de usturoi
1 castravete
o jumatate (un sfert daca e mare) de ceapa
ulei de masline
otet (eu pun otet de vin)
cam 100 gr. paine uscata
apa rece
sare
Daca va place se poate adauga putin chimion (eu nu pun)
La gazpacho nu se pune niciodata ardei rosu (nu ma intrebati de ce - asa mi-au spus si mie cunoscatorii)
Punem painea la inmuiat cu putina apa, sare si ulei. Taiem grosolan rosiile, ardeiul, castravetele, ceapa si usturoiul. Le pasam cu blenderul (daca e prea gros, ne ajutam de un pic de apa rece). Adaugam apoi painea cu apa in care a stat, otetul si apa rece si pasam bine. Acum mai puteti adauga sare si otet (dupa gust). Consistenta e ca la o supa-crema...dupa cum va place, mai subtire sau mai groasa. Treceti totul printr-o sita (pentru pielitele de la rosii si ardei) su tineti la frigider o ora doua inainte de servire.
Se serveste pur si simplu intr-un pahar sau, (asa cum se face de obicei prin restaurante aici) cu "garnitura" - in castronase mici se pun bucatele de ardei, rosii, ceapa, castravete si fiecare isi mai adauga de care doreste.
Este tare bun, racoritor si cu o multime de vitamine.
Salmorejo Cordobes
Salmorejo este si el o supa rece, din rosii insa mult mai fina si mai cremoasa decat gazpacho. Este o supa originara din Cordoba (din nou sudul Spaniei).
Ingrediente (pentru 5-6 persoane):
1 kg. de rosii bine coapte
200 gr de paine (alba, cu mult miez)
250 ml ulei de masline
sare, putin otet (jum. de lingurita pun eu)
1 catel de usturoi
Se taie grosolan rosiile si se paseaza bine, bine cu painea, ustoiul si otetul. Nu se adauga apa, cu zeama de la rosii este suficient (de asta am spus rosii bine coapte, zemoase). Cand sunt bine pasate incepem sa adaugam uleiul. Se adauga "in fir" in timp ce blenduim (de cele mai multe ori eu nu pun tot uleiul - se simte cand nu mai trebuie, dar banuiesc ca asta se vede odata cu practica). Daca mai doriti, acum mai adaugati sare si otet.
Trecem printr-o sita fina si lasam la frigider inainte de a servi.
Se serveste cu jamon si ou fiert (si un fir de ulei de masline).
Sper sa le incercati si sa va placa!
Cand o sa am un pic de timp o sa pun si reteta de "Ajoblanco", o supa rece de usturoi si migdale. Stiu ca suna ciudat, dar e buna
#2
Postat 06 August 2014 - 09:01 AM
Doar ca,( imi pun cenusa-n cap acuma )n-am stiut ca nu se pune ardei rosu... Eu de ala am pus
Si tot in pahar am servit si eu, in fata calculatorului.
O sa-ncerc si Cordobes, iar daca pui si ajoblanco, devin fana nr. 1 a topicului
#3
Postat 06 August 2014 - 10:54 AM
Chiar ma uitam la salmorejo facut acu multi ani impreuna cu tortilla, cred ca tot de tine explicat, ma gindeam sa-l refac pentru o prietena care nu poate minca piine si nu stiu cu cel sa-l ingros. singura idee care mi-a venit e cu fulgi de cartofi
#4
Postat 06 August 2014 - 12:26 PM
Zic si eu, nu stiu daca prietena ta nu are alergie si la astea mentionate de mine.
#5
Postat 06 August 2014 - 01:07 PM
Adriana, la 06 August 2014 - 10:54 AM, a spus:
Chiar ma uitam la salmorejo facut acu multi ani impreuna cu tortilla, cred ca tot de tine explicat, ma gindeam sa-l refac pentru o prietena care nu poate minca piine si nu stiu cu cel sa-l ingros. singura idee care mi-a venit e cu fulgi de cartofi
Adriana, am citit un pic pe net retete de aici fara paine si sunt o multime...Se poate "ingrosa" cu mar, dovlecel, morcov, dovleac, un ou fiert. Unii le pun un picut fierte, altii direct crude. Banuiesc ca se poate si cum spui tu, cu cartofi. Eu as pune vreo 2 cartofi fierti.
In Spania exista o multime de "variatiuni pe aceeasi tema" atat pentru gazpaho cat si pentru salmorejo. Se gaseste gazpacho de pepene, capsuni, cirese, etc. Nu ca desert, ci ca supa, se inlocuieste parte din rosii cu un alt ingredient.
#6
Postat 06 August 2014 - 01:15 PM
koral, la 06 August 2014 - 12:26 PM, a spus:
Zic si eu, nu stiu daca prietena ta nu are alergie si la astea mentionate de mine.
e, pe linga altele si intoleranta la gluten, nu stiu bine in care cereale nu e
Titirimundi, la 06 August 2014 - 01:07 PM, a spus:
mi se pare ideea cea mai buna, mersi
#7
Postat 06 August 2014 - 05:03 PM
Cum la mine la servici am colegi de peste tot din lume, am si o spanioloaica, din Madrid. Acum ceva vreme m-a zapacit de cap cu gazpacho si cum gazpacho ca al ei nu mai face nimeni. Eh, sa vada ea surprza- acum o sa stiu si eu
Si o intrebare- tot colega mea mai zicea ca un truc pe care "nu multi il stiu" e ca daca se scoate "inima" de la usturoi supa ar avea un gust mai fin, mai usor. Ai auzit de asa ceva?
PS- trebuie sa fac rost de rosii de la ferma. Productia de la gradina mea e inca micuta.
#8
Postat 06 August 2014 - 06:51 PM
De fapt vroiam sa zic de inima usturoiului, eu stiu demult si cred ca stie toata lumea, ca se scoate ca sa fie mai usor de digerat, ca asta da un gust gazapacho-ului ei las-o pe ea sa creada
Iarta-ma ca mi-am permis sa zic asta
#9
Postat 06 August 2014 - 07:18 PM
Partea buna e ca totusi am invatat ceva de la ea- eu nu stiam de treaba cu usturoiul
#11
Postat 06 August 2014 - 10:20 PM
Cred ca tot pe aici pe forum am citit candva ca daca se scoate inima e mai usor de digerat si nu da arsuri si de atunci o scot mereu indierent ce fac. Eu cred ca e mai mult o chestie psihologica, pana la urma am mancat toata viata usturoi cu inima cu tot. Tu faci cum crezi in momentul respectiv, gustul sunt absolut sigura ca nu o sa il influenteze.
Cu ardeiul rosu la gazpacho explicatia pare a avea ceva mai multa logica...Aici ardeiul rosu este foarte mare, foarte carnos si foarte dulce. Nu se pune pentru ca acea dulceata a ardeiului ar altera un pic gustul original de gazpacho. Insa iarasi se poate considera chestie de gusturi. Cum se spune in Spania...Para gustos los colores (cate culori, atatea gusturi )
#12
Postat 07 August 2014 - 04:58 AM
#13
Postat 07 August 2014 - 04:08 PM
Cand dai de cablu, m-as bucura sa vad pozele tale. Eu nu stiu de ce m-am puturosit,
cred ca la un moment dat am sa-mi fac din nou un obicei de a poza preparatele.
#14
Postat 26 June 2024 - 02:44 PM
stateam si ma gindeam ce sa fac cu gramada de castraveti pe care i-am pus aseara cu sare in frigider si mi-a venit in minte gazpacho
asa ca am bagat in Thermomix citiva pumni de castraveti carora le-am stors cit am putut apa, un ardei mare si cam rosu si 2 rosii inima de bou, ceva sare aromata si ulei, din pacate nu aveam usturoi
da' e bun si asa cu piine prajita mai ales