Dexter, la 26 December 2014 - 08:03 PM, a spus:
Un aperitiv de pe masa mea de crăciun, rețeta de Gianfranco Vissani, unul din chef-ii mei preferati
P1230678.JPG
ingrediente (cantități pentru 2 porții)
- 2 dovlecei mijlocii, cît mai tineri și proaspeți
- 100g de carne de vițel
- 2 mandarine (+ lichior de mandarine dacă aveți)
- o sfeclă roșie mică
- usturoi normal și usturoi verde
- rozmarin
- ulei de măsline evoo, sare, piper
cum se face
marinarea (de la jumătate de oră in sus)
dovlecei se taie in mirepoix, cit de mic puteți
se sărează și pun la marinat in ulei de măsline, usturoi și o rămurică de rozmarin
carnea de vițel se toacă din cuțit cît mai mărunt după care se pulsează două ture in mixer/blender/bimby
se sărează, piperează și se pune la marinat in suc de mandarine, alcool de mandarine (dacă aveți), ulei de măsline, usturoi normal + verde și rozmarin.
sfecla de coace in mo (in apă) cam 5 minute
montarea
se scurg toate sucurile de la dovlecei și de la carne intr-o tigaie și se face o "salsina" adăugînd un pic de apă și/sau suc de mandarine
montarea se face intr-o formă pătrată sau circulară, primul strat fiind felii foarte subțiri de sfeclă, un strat de zucchine, unul de carne și tot așa pînă umpleți forma. se decorează cu sfeclă
după ce se îndepărteaza forma, se toarnă cîteva picături/lingurițe de sosuleț
PS dacă cumva adăugați și o bucată de hîrtie in farfurie, aveți grijă să nu intre in sos
Dexter, am luat doar 200 de gr de carne si vreau sa-ti zic ca ne-am batut pe ea. Maica-mea mi-o fura din farfurie
Eu la ora asta dovleceii nu-i pot minca cruzi ca producatorul meu nu-i are si astia adusi de la distanta pina ajung in bucataria mea isi pierd toata prospetimea, aveam 2 destul de maricei mi se pare ca vin din Sicilia, i-am taiat bucatele mici mici si i-am copt in wok stropindu-i doar cu putin vin si lasindu-i sa se coaca in suc propriu doar cu putina sare cu arome.
Carnea am condimentat-o bine cu sare cu arome, piper, suc de lamiie ca n-am mandarine si un pic de amaretto di saronno (barul e in spatele bradului si nu pot sa scot nimic din el, pe asta il aveam afara pentru ca l-am folosit la biscuiti) plus binenteles ulei.
Foarte foarte bunut, mai fac mai ales cind s-or putea minca dovleceii cruzi.
Vad acum ca am uitat de sfecla ca doar o aveam, deasupra e un pic de otet balsamic pentru ca am gresit sticluta cu cel cremos de decorat