Iaca si eu cu reteta mea de Tort cu mere si condimente de turta dulce
Blat:
280g faina alba
1 lingurita praf de copt
1/2 lingurita ghimbir macinat
1/2 lingurita scortisoara macinata
1/4 lingurita cuisoare macinate
1/4 lingurita sare
250g piure de mere*
1 lingurita praf de copt
3 oua
30g melasa
50g sirop auriu**
150g zahar
150ml ulei vegetal neutru
Crema de unt cu branza pe baza de bezea:
3 albusuri
130g zahar
1 praf de sare
2 lingurite extract de vanilie
145g unt, temperatura camerei
300g branza de vaci cremoasa
*piure proaspat de mere obtinut din 3-4 mere curatate si date la blender
**siropul auriu poate fi inlocuit cu un sirop clar de caramel obtinut din zahar caramelizat si apa in proportie de 2 la 1. Siropul obtinut se lasa la racit si trebuie sa fie gros. Poate fi inlocuit si cu miere. Si melasa poate fi inlocuita cu miere, insa veti obtine un blat mai putin colorat.
Mod de preparare:
Blat:
Preincalziti cuptorul la 175C si tapetati doua tavi rotunde de 18cm diametru cu hartie de copt. Puteti folosi si tavi mai mari, dar nu veti obtine 4 straturi de blat, ci cel mai probabil 2 ori 3 daca impartiti aluatul in trei parti egale si coaceti in trei tavi diferite.
Cerneti faina cu praful de copt, ghimbirul macinat, scortisoara, cuisoarele si sarea intr-un bol.
In alt bol, combinati ouale cu melasa, siropul auriu, zaharul si uleiul si mixati cu un mixer electric 8-10 minute.
Adaugati faina si mixati la viteza mica pana la omogenizare.
Amestecati piureul de mere cu bicarbonatul apoi incorporati-l in aluat.
Impartiti aluatul in mod egal intre cele doua tavi si coaceti la 175C pentru 30-40 minute, in functie de cuptor si marimea tavii. Recomand incercarea aluatului cu o scobitoare – cand scobitoarea iese curata din blat, acesta este gata, dar daca inca mai sunt urme de aluat pe scobitoare blatul mai necesita cateva minute in cuptor.
Cand blaturile sunt gata, se scot din cuptor si se lasa la racit.
Taiati cele doua blaturi reci in jumatate, obtinand astfel 4 straturi de blat si dati deoparte.
Crema de unt cu branza pe baza de bezea:
Combinati albusurile cu zaharul si sarea intr-un bol rezistent la caldura.
Asezati bolul peste un vas cu apa care fierbe, avand grija ca bolul sa nu atinga apa clocotita. Incalziti compozitia, amestecand continuu, pana zaharul se topeste complet si albusurile debin usor spumoase si fierbinti.
Luati bolul de pe baia de aburi si mixati albusurile cu un mixer timp de 10 minute pana atat albusurile cat si bolul se racesc complet si obtineti o bezea ferma si lucioasa.
Adaugati untul, tot o data, si continuati sa mixati 5-7 minute. Imediat dupa ce adaugati untul compozitia va deveni destul de apoasa, dar nu va ingrijorati. Continuati sa mixati, cateva minute mai tarziu va deveni o crema fina.
Intr-un alt bol, mixati branza (crema de branza) cu vanilia.
Adaugati crema de unt facuta mai devreme, lingura dupa lingura si mixati la viteza mica doar pana la incorporarea completa.
Pentru a finisa tortul, stratificati blaturile si crema de unt cu branza pe un platou. Crema de unt ajunge la fix pentru 4 straturi, asa ca daca doriti sa si imbracati tortul in crema, va recomand sa faceti cantitate dubla.
Decorati tortul dupa preferinta – eu am optat pentru cateva fructe de padure congelate.