Ierburi aromatice
#1
Postat 07 April 2015 - 09:37 AM
Traducerile le-am luat de pe siteul asta pe care il consult de foarte multi ani
http://gernot-katzer...engl/index.html
In gradina dafinul pus acum 3 ani e mare de tot, salvia isi revine ca dupa fiecare iarna, erba cipollina a facut un manunchi frumos si sanatos, si mai am 2 tufe cred de lamiita si vreo menta.
Rozmarinul batrin de tot e inflorit
Pe balcon mi-am pus ieri 3 feluri de timo (Thymus vulgaris) Un fel de cimbru?
In vasul in care cred ca renaste leusteanul am pus cerfoglio (Myrrhis odorata)
Apoi 3 feluri de menta
si iar erba cipollina ceapa mica? (Allium schoenoprasum)
santoreggia Cimbru de grădină? (Satureja hortensis)
issopo Isop? (Hyssopus officinalis) pe care cred ca il pun pentru prima data si habar n-am ce sa fac cu el cre' ca l-am luat crezind ca e tarhon
Am mai pus busuioc genovez si lamiios da' nu l-am pozat si acu imi dau seama ca n-am gasit tarhon si n-am plantat marar, sper sa mai am niste seminte.
#2
Postat 07 April 2015 - 09:45 AM
Cel putin eu il ador, cimbru+lamaie o combinatie care-mi gadila nasul!
Imi place iarba ciorii(erba cipolina), ii trimit mereu mamei sa gasesc proaspata cand ajung in iunie.
Anul acesta ii trimit mai multe specii de ardei iute: habanero portocaliu si alte exotisme.
sa vedem daca le prieste aerul de munte.
#3
Postat 07 April 2015 - 09:57 PM
Eu am pus in gradina patrujel de frunze si de radacina. Abia dupa vreo 2 zile mi/am dat seama ca o sa am o multime de frunze ca na, si ala de radacina face frunze . Mararul mai astept ca aici saptamana trecuta a fost ger de/a binelea dar de azi se anunta temperaturi de aproape 20 grade.
Oful meu cel mare este ca nu reusesc sa cresc plantele in bucatarie, mai ales pe timpul iernii. Am avut deja de cateva ori ghivece cu patrunjel, oregano sau/si busuioc si de fiecare data in maxim o luna s/au dus. Parerea mea e ca la mine in casa e mult prea cald si plantele nu rezista...
#4
Postat 08 April 2015 - 12:26 PM
Am primit o data frunze de dafin proaspete din Italia, moooama ce aroma pe langa alea cumparate!!! Chiar uscate si consumate in urmatoarele luni au fost minune pe langa cele uscate din magazin. Complet diferita aroma, nici pic de amareala!
Sa explicati, va rog si care, cum se taie/recolteaza, pt ca sa continue sa produca frunze.
Cand vad la emisunile bucatarilor cum au o adevarata gradina de plante aromatice in bucatarie mereu imi doresc sa reusesc si eu!
Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)
Happiness must always be an inside joy!
#5
Postat 09 April 2015 - 08:48 AM
Adriana, la 07 April 2015 - 09:37 AM, a spus:
issopo Isop? (Hyssopus officinalis) pe care cred ca il pun pentru prima data si habar n-am ce sa fac cu el cre' ca l-am luat crezind ca e tarhon
issopo.jpg
Am mai pus busuioc genovez si lamiios da' nu l-am pozat si acu imi dau seama ca n-am gasit tarhon si n-am plantat marar, sper sa mai am niste seminte.
nu are intrebuintare culinara se foloseste in uleiuri aromatice sau in siropuri medicinale.
Stiam ca am citit intr-o carte care mi-am luat-o anul trecut(Biblia Platelor), acolo am citit de plante pe care le cunosteam dar si de care nu auzisem niciodata si era si asta.
Eu anul trecut am pus ceapa ciorii si vad ca anul asta a dat iarasi,desi uitasem ghiveciul pe terasa afara.Mai am thymian(thymus vulgaris), asta il tin in bucatarie, un dafin mic(cred ca v-a tb sa-l schimb intr-un ghiveci mai mare).Busuiocul nu stiu de ce nu rezista, l-am tinut pe balcon , la inceput pare ca-i merge bine apoi moare.Am avut busuioc normal, rosu, tailandez.Salvia mi-a murit, la fel rosmarinul.Singurul care rezista de vreo 4 ani e leusteanul.
#6
Postat 09 May 2018 - 08:13 PM
Am reusit in sfirsit sa gasesc si am pus unul pe balcon si unul in gradina, au crescut acum destul de mult in lungime, intrebarea mea e daca il tai acum, pornesc alte crengute de la baza sau sta acolo si renaste la anu?
#7
Postat 31 March 2019 - 12:45 AM
l-am cumparat pe asta
daca tin in apa tulpinele astea (dupa ce folosesc frunzele) oare le iese mustati sa pot sa il plantez?
#8
Postat 31 March 2019 - 08:56 AM
Adriana, la 31 March 2019 - 12:45 AM, a spus:
l-am cumparat pe asta
daca tin in apa tulpinele astea (dupa ce folosesc frunzele) oare le iese mustati sa pot sa il plantez?
marar.jpeg
De ce nu incerci sa iei seminte si sa le semeni?
Eu am luat de pe ebay acum 2 ani cand aveam gradina, au crescut fara probleme si aici e mai frig ca la tine. Am semanat in mai multe serii, toata vara, am avut si marar cu seminte, de pus la muraturi si marar frunze, proaspat, de pus la mancare.
Anethum Graveolens si nici nu-s scumpe de loc, am dat o lira pe un plic cu 2500 de seminte.
Aceasta postare a fost editata de Hazel: 31 March 2019 - 08:58 AM
#9
Postat 31 March 2019 - 09:05 AM
Chiar mă întrebam unde l-or crește așa frumos pe ăsta cumpărat acu, cre ca prin vreo seră
#10
Postat 31 March 2019 - 09:52 AM
Adriana, la 31 March 2019 - 09:05 AM, a spus:
Chiar mă întrebam unde l-or crește așa frumos pe ăsta cumpărat acu, cre ca prin vreo seră
Cred ca in gradina au mai multe sanse. Eu am semanat si in gradina si in polytunnel, au crescut peste tot. Am pus compost si topsoil ca baza. In polytunnel a crescut lung si subtire, in gradina, mai incet si mai sanatos.
Cat despre Domnnisoara Puffy, am avut si eu o domnisoara care scurma cu drag unde erau seminte mai valoroase! Am rupt in doua bete de frigarui si le-am infipt in straturi, destul de des, pana au crescut plantele suficient, asa am tinut pufoasa departe.
Mult noroc si sper sa reusesti, si eu iubesc mararul si acum imi lipseste, ce cumpar de la supermarket nu are nici un miros...
#11
Postat 31 March 2019 - 12:16 PM
#12
Postat 31 March 2019 - 01:17 PM
#13
Postat 31 March 2019 - 03:11 PM
#14
Postat 01 April 2019 - 10:03 AM
Adriana, la 31 March 2019 - 12:45 AM, a spus:
nu cred, de obicei se strica
Hazel, la 31 March 2019 - 08:56 AM, a spus:
pai tocmai, ca-i place la umbra si udat din belsug, seceta il termina.
#15
Postat 01 April 2019 - 10:17 AM
n-ai cautat plantuta in magazinele astea cu tot felul de flori
asta al nostru e replantat ca cel vechi a murit, si creste ca Fat Frumos
eu am plantat aromaticele ieri dar n-am mai avut putere sa le si pozez
vi le arat zilele urmatoare
#16
Postat 01 April 2019 - 10:33 AM
Adriana, la 01 April 2019 - 10:17 AM, a spus:
Adriana, dafinul ala care e pe strada in Italia e acelasi cu asta din care se iau frunze ptr aroma-n bucatarie? ca am rupt si eu vreo doua, dar asa, verzi, nu prea miroseau
tot asa credeam si despre citricele care cresc pe strazi in Grecia, dar sunt doar ornamentali.
#17
Postat 01 April 2019 - 10:36 AM
#18
Postat 01 April 2019 - 03:50 PM
moatza, la 01 April 2019 - 10:33 AM, a spus:
pai asa ar trebui sa fie
din cite stiu eu unul e, si la mincaruri si la coronite pentru cei care termina facultatea
o sa incerc sa pun citeva in uscator sa vedem daca se schimba parfumul
#19
Postat 29 May 2020 - 11:50 AM
Apropo de leustean crescut din seminte, am pus un plic intr-un ghiveci anul trecut, au crescut dar cam timide. Eram convinsa ca nu va mai iesi si anul asta , insa surpriza! Asa arata acum, deja am mai tuns din el sa pun la ciorbe.
Cum nu stiam daca va iesi cel de anul trecut, am mai pus niste seminte si anul asta. Astea merg mai greu
Alte ierburi pornite anul asta din seminte: marar, telina de frunze, ardei iuti de 2 feluri din seminte pastrate din alti ardei iuti care mi-au placut, tarhon
Ar mai fi niste cimbru de anul trecut, menta, tot de anul trecut care s-a intins cu tupeu si prin ghivecele vecine si niste patrunjel si busuioc cumparate planta.
#20
Postat 29 May 2020 - 02:37 PM
Aceasta postare a fost editata de Wowerful: 29 May 2020 - 02:37 PM