Leustean Pastrare pentru iarna
#1
Postat 05 May 2015 - 09:33 AM
Dintre alternativele:
- uscat
- tocat si congelat
- tocat + ulei si pastrat in borcan in frigider
pe care ma sfatuiti sa o folosesc.
Mie mi se pare ca in forma congelata aroma se pastreaza mai bine dar nu ajung mereu sa folosesc cand sunt pe ultima suta la o supa.
Emulsia cu ulei ma atrage cel mai mult dar imi este teama ca nefiind sterilizat, chiar si in frigider, un va rezista chiar pana la anul pe vremea asta.
Sfaturi, idei sunt binevenite.
#2
Postat 05 May 2015 - 09:40 AM
Kiva, la 05 May 2015 - 09:33 AM, a spus:
Dintre alternativele:
- uscat
- tocat si congelat
- tocat + ulei si pastrat in borcan in frigider
pe care ma sfatuiti sa o folosesc.
Mie mi se pare ca in forma congelata aroma se pastreaza mai bine dar nu ajung mereu sa folosesc cand sunt pe ultima suta la o supa.
Emulsia cu ulei ma atrage cel mai mult dar imi este teama ca nefiind sterilizat, chiar si in frigider, un va rezista chiar pana la anul pe vremea asta.
Sfaturi, idei sunt binevenite.
Intre uscat si congelat eu il prefer net pe cel congelat, mi se pare ca pastreaza aroma mult mai bine. Cu ulei n-am folosit si nici vazut la nimeni niciodata asa ca nu stiu cum e .
#3
Postat 05 May 2015 - 09:44 AM
Kiva, la 05 May 2015 - 09:33 AM, a spus:
Eu il pastrez netocat, la congelator.
Adica frunzele alese, spalate si bine scurse.
Eventual in portii mici, sau in punga cu fermoar, bine aplatizata, ca sa fie frunzele in strat subtire, nu bloc.
In acest fel e nespus de usor sa scot cand am nevoie, sa-l toc si sa-l arunc in ciorba.
#4
Postat 05 May 2015 - 10:21 AM
Cu ulei mi-e frica.
Uscat isi pierde tot parfumul.
Eu am experimentat cu succes nu leustean ci toate verdeturile amestecate cu sare pastrat la frigider, adica o sare foarte aromata, dar problema pe care am notat-o e ca in modul asta folosesc prea multa sare.
#5
Postat 05 May 2015 - 10:48 AM
#6
Postat 05 May 2015 - 12:57 PM
Eu îl pun si frunze în pungulite la congelator, fac si asa cu ulei, dar cel mai mult folosesc proaspat. Kiva, tufa tine pîna în toamna tîrzie, deci nu trebuie sa-ti congelezi de pe acum. În vara tunde tufa, ca în toamna sa ai frunze noi.
-D'ale pisicilor-☀
"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges
#7
Postat 05 May 2015 - 08:23 PM
Adriana, bunica mea punea asa cu sare zarzavaturi, imi amintesc de marar iar daca era prea sarat il tine un pic in apa rece inainte sa il puna in mancare.
Maya, l-am tuns acum pentru ca asa imi amintesc de la bunica mea ca spunea ca buruienile de mai sunt trufandale si bune de pastrat pentru iarna. Acum ca tot l-am taiat asta e, o mai da el roade pana la toamna ca e intr-un ghiveci mare si are inca lastari micuti.
Cu ulei am vazut pe aici dar nu stiu cat o tine de mult in frigider. In final l-am spalat si uscat bine intre 2 prosoape. Acum e intr-o punguta sa mearga la congelator. Ce o sa mai adun pe toamna cred ca il pun cu ulei de consum mai rapid.
#8
Postat 05 May 2015 - 09:17 PM
Nix ulei.
Peter
#9
Postat 05 May 2015 - 10:03 PM
#10
Postat 05 May 2015 - 10:09 PM
Kiva, la 05 May 2015 - 08:23 PM, a spus:
Adriana, bunica mea punea asa cu sare zarzavaturi, imi amintesc de marar iar daca era prea sarat il tine un pic in apa rece inainte sa il puna in mancare.
Maya, l-am tuns acum pentru ca asa imi amintesc de la bunica mea ca spunea ca buruienile de mai sunt trufandale si bune de pastrat pentru iarna. Acum ca tot l-am taiat asta e, o mai da el roade pana la toamna ca e intr-un ghiveci mare si are inca lastari micuti.
Cu ulei am vazut pe aici dar nu stiu cat o tine de mult in frigider. In final l-am spalat si uscat bine intre 2 prosoape. Acum e intr-o punguta sa mearga la congelator. Ce o sa mai adun pe toamna cred ca il pun cu ulei de consum mai rapid.
Are dreptate bunica , in general bunicile stiu mai bine , primul leustean asta de primavara e mult mai aromat .
Eu tot tocat si in caseole la congelator il pastrez.Deja am inceput sa fac stoc pt iarna .
#11
Postat 05 May 2015 - 10:09 PM
Trebuia să-l mai las să crească?
Și eu tot tăiat îl congelez.
#12
Postat 07 May 2015 - 12:20 PM
Peter, la 05 May 2015 - 09:17 PM, a spus:
Nix ulei.
Peter
Leusteanul meu e o tufoaca mare, dar înca nu-l tai. Folosesc acum proaspat, iar în vara îl tund. În toamna e iar mare, cel putin 150 cm înaltime, masurat de jos, ca al meu e în gradina în pamînt, nu în ghiveci. Atunci mi se pare mie mult mai aromat... o fi chestie de sol, sau nasul meu simte asa...nu stiu. În orice caz, mie asa mi se pare, ca ajuns la maturitate e mult mai intensiv în aroma decît cînd e tinerel.
In congelator pun si eu tot netocat, apoi cînd e beton, îl bat în punga 10 secunde cu sucitorul, si se face marunt. Ramîne streufähig
Dar mai congelez întreg cu tot cu tija asa: pun cîte 3-4 tije cu frunze pe folie transparenta si rolez/împachetez bine. Fac asa multe pachetele lunguiete si apoi le bag într-o punga, dupa care la congelator. Astea-s pentru aromatizare, apoi se îndeparteaza usor daca e nevoie...din zeama sau ce-o fi
-D'ale pisicilor-☀
"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges
#13
Postat 07 May 2015 - 09:20 PM
Dar mai congelez întreg cu tot cu tija asa: pun cîte 3-4 tije cu frunze pe folie transparenta si rolez/împachetez bine. Fac asa multe pachetele lunguiete si apoi le bag într-o punga, dupa care la congelator. Astea-s pentru aromatizare, apoi se îndeparteaza usor daca e nevoie...din zeama sau ce-o fi
[/quote]
Buna ideea cu batutul, dar si asta cu tijele. Eu congelam doar frunzele netocate. Mersi Maya.
#14
Postat 08 May 2015 - 07:29 AM
Maya, la 07 May 2015 - 12:20 PM, a spus:
In congelator pun si eu tot netocat, apoi cînd e beton, îl bat în punga 10 secunde cu sucitorul, si se face marunt. Ramîne streufähig
Dar mai congelez întreg cu tot cu tija asa: pun cîte 3-4 tije cu frunze pe folie transparenta si rolez/împachetez bine. Fac asa multe pachetele lunguiete si apoi le bag într-o punga, dupa care la congelator. Astea-s pentru aromatizare, apoi se îndeparteaza usor daca e nevoie...din zeama sau ce-o fi
Maya, ce mai? Te pricepi.
Peter
#15
Postat 08 May 2015 - 11:27 AM
Cand nu am f mult il pun intreg la congelator si cand am nevoie scot si apoi asa inghetat toc din el.
Uscat nu-mi place ca nu-si pastreaza aroma.
Cel cu ulei miroase f frumos cand il folosesti.
#17
Postat 31 March 2019 - 02:33 AM
#18
Postat 31 March 2019 - 08:56 AM
#19
Postat 01 April 2019 - 02:01 PM
Wow,eu am gasit primavara trecuta si in alti ani demult, planta de leustean la un grocery store canadian cand scot plantele si florile la vanzare. Ce e drept nu foarte des si foarte putine ghivece am vazut, eu de exemplu cand l-am luat era ultimul. Tine un ochi deschis cand incep sa scoata herbs la vanzare. Si apoi imi amintesc ca cineva- Uma oare?- cumparase online o planta de leustean.
#20
Postat 01 April 2019 - 03:39 PM
black_cat, la 01 April 2019 - 02:01 PM, a spus:
Wow,eu am gasit primavara trecuta si in alti ani demult, planta de leustean la un grocery store canadian cand scot plantele si florile la vanzare. Ce e drept nu foarte des si foarte putine ghivece am vazut, eu de exemplu cand l-am luat era ultimul. Tine un ochi deschis cand incep sa scoata herbs la vanzare. Si apoi imi amintesc ca cineva- Uma oare?- cumparase online o planta de leustean.
Am sa ma mai uit, dar nu am vazut niciodata, iar pe unde am intrebat, nici nu aveau idee ce e ala leustean "lovage"
Intre timp, am primit o sugestie buna si mi-am comandat on-line o plantuta. Sa vedem ce pot face de data asta. Poate nu il omor si de data asta. Si mi-am comandat si ... urzici . O sa vad eu ce parere au vecinii despre asta..