Cantitati pentru 10 biscuiti:
2 cani faina + cateva linguri pt presarat pe planseta
¼ lingurita bicarbonat
1 lingura praf de copt
1 lingurita sare
6 linguri unt rece, din frigider (aproximativ 70 g)
1 cana lapte batut (daca nu aveti, puteti amesteca 1 lingura otet sau zeama de lamaie cu 1 cana lapte)
Eu am considerat cana de 250 ml, daca mergeti pe link si transformati din US in metric zice 1 cana=236.59 ml
Incalziti cuptorul la 450 F (230 C).
Combinati faina, bicarbonatul, praful de copt si sarea intr-un bol (sau in bolul unui processor).
Taiati untul bucati si adaugati la amestecul de faina (exista un cutit special pentru astfel de aluaturi) sau folositi procesorul, cateva pulsatii. O sa arate ca niste firmituri, si mai mari si mai marunte.
Adaugati laptele batut doar cat sa se incorporeze. Daca pare prea uscat mai adaugati lapte batut, trebuie sa fie un aluat lipicios. Secretul aluatului consta in aceea ca trebuie amestecat si manevrat cat mai putin, altfel super-stimuleaza glutenul si biscuitii ies tari.
Puneti aluatul pe o planseta pe care ati presarat faina, si turtiti aluatul usor cu mana (nu folositi sucitorul!), sa fie aproximativ ½ inch de gros (1,27 cm, mai precis...). Impaturiri aluatul de 5 ori (eu cred ca l-am impaturit de 3 sau 4 ori) si intindeti din nou, tot cu mana, sa fie gros de 1 inch (2,5 cm aproximativ).
Taiati cu o forma rotunda.
Resturile ce raman le puteti aduna si forma inca 1-2 “gogoase”, dar nu vor fi la fel de bune ca acelea taiate.
Daca va plac marginile mai moi, puneti-le una langa alta; daca vreti marginile mai crocante puneti-le in tava la distanta de 2.5 cm una de alta, dar nu vor creste asa mult ca acelea moi.
Coaceti aproximativ 10-12 minute, sa fie aurii si deasupra si dedesubt.
Puteti sa puneti la congelator (dupa ce ati format biscuitii, dati la congelator asa cruzi, iar cand vreti sa-i papati coaceti la 450 F sau 230 C pentru 20 de minute).
Uff, mi-a luat mai mult sa scriu decat sa-i fac....
Eu i-am facut ca nu aveam paine si mi-a fost lene sa merg la cumparaturi. Fiica-mea i-a rontait asa, calzi, fara nimic. Am cumparat niste biscuiti in oras, parca erau mai crocanti si mai sfaramiciosi, mi-au placut mai mult, dar mai experimentez eu – am gasit si o alta reteta care cere aluat de “biscuiti” din astia, revin dupa ce o fac.