Vinete fel de fel Ce mai gatim din vinete
#1
Postat 12 August 2015 - 09:29 PM
Va rog sa postati poza, eventual cu retetele cu vinete pe care le bucatariti, sa ne mai inspiram reciproc.
Vanata este leguma regina a bucatariei mediteraneene, dar si la noi este raspandita folosirea ei in sezon si nu numai. Pentru a utiliza aceasta leguma, este necesara cunoasterea tehnicilor de baza. Unul dintre secrete ar fi acela de a le sara si a le lasa cateva minute bune sa piarda lichidul tipic, care este amar.
Incep cu Taina vinetelor coapte la cuptorul cu grill electric.
O metoda foarte buna de copt vinete in cuptorul electric ar fi urmatoarea:
- Obligatoriu: se incinge bine cuptorul pe functiunea grill, deci numai rezistenta de sus functioneaza, la 250 grade C.
- pe o tava imbracata optional in hartie de copt (hartie pe care o luam apoi si o aruncam cu sucurile scurse si arse cu tot, fara sa mai fie nevoie sa frecam tava) se pun vinetele, taiate in 2 in prealabil, cu fata alba pe tava. Cu cat sunt mai groase si mai mari cu atat se coc mai frumos (raman mai albe, mai cremoase si mai consistente), spre deosebire de ce m-a invatat mama, care le coace pe flacara aragazului si alege intotdeauna vinete potrivite, dar nicidecum mari, ca se coc greu.
- gratarul se pozitioneaza la ultimul etaj, deci foarte aproape de rezistenta superioara si se coc vinetele 25-30 minute, la 220 grade C. Se vede dupa coaja (se inegreste usor, se increteste, iar cand punem degetul intuim un miez moale) cand sunt coapte.
- se curata extrem de simplu: intr-o mana tinem vanata, in cealalta o lingura, tragem tot miezul vinetei in strecuratoare pt a-l lasa la scurs. Vinetele curatate, presarate cu sare, se lasa la scurs, acoperite cu un capac, 2 ore minim. Asa se elimina sucurile cu posibilul gust amar si se obtine o consistenta cremoasa, fara a folosi mult ulei.
- gustul este aproape identic cu cel al vinetei coapte pe flacara aragazului iar felul in care se curata e superb. Parca au pana si acel iz de afumat pe care il da coptul pe flacara.
- mirosul de vinete coapte din casa este imbietor.
- si ardeii se pot coace in felul acesta. Pt zacusca ii puteti taia in 2 din start, pt o salata ii lasati intregi si supravegheati coptul pt ca se coc mai repede decat vinetele.
Dar vai, ce vinete bune, albe, cremoase si aromate!!!
Beneficiile metodei: nu facem fum in casa, vinetele (cat si tava) se curata foarte usor si obtinem un miez pufos, moale, alb, fara reziduuri de coaja carbonizata, gustul este extrem de apropiat cu al vinetelor coapte pe flacara, majoritatea sucurilor se scurg deja la copt, o sa vadeti ca vanata ramane cu mult mai putin lichid de eliminat, fata de metoda clasica. Nu au gust amar (eu le gust cu spor si asa nepreparate ... stiu de foame ).
Pe partea de tehnici (de copt, conservat, marinat, etc) va rog sa postati retetele ori tips&tricksurile voastre .
Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)
Happiness must always be an inside joy!
#2
Postat 12 August 2015 - 09:34 PM
Picanta, cu aroma rustica de usturoi, salata mutabal este servita ca mezze pe bucati de lipie.
Asemănătoare, cumva, cu Baba Ghanoush (sincer, inca nu reusesc sa pricep bine diferenta, poate ma lumineaza cineva), Mutabbal se prepară (și se numește) diferit de la țară la țară. Așadar, există zeci de variante de preparare. Cea de mai jos este o formă de bază, sigur că puteți adăuga în ea orice condiment vă încântă.
Ingrediente
6 vinete coapte și tocate
2 linguri de tahini (pastă de susan)
150 gr iaurt gras, de oaie și bivoliță
8 căței de usturoi (eu am pus azi 4 micuti de gradina si nu s-a simtit nici un iz, data viitoare dublez).
zeama de la 1 jumătate de lămâie
2-3 linguri ulei de măsline extravirgin
sare, piper
cate o lingurita de cumin si sumac, optional. Eu le-am pus pe ambele si am sarit patrunjelul, pt ca asa am mancat eu la libanezi . Pentru preparatele arabesti, Combinatia dintre cumin si tahina mi se pare irezistibila.
Coaceti vinetele, curatati-le si apoi scurgeti-le. Cand sunt bine scurse, se mixeaza sau se toaca la cutit. Mie imi place sa le toc la cutit, sa mai ramana putin din textura originala. Puteti sa le mixati si sa obtineti un piure fin, dar varianta traditionala sigur nu prevede folosirea mixerului
Se adauga usturoiul macinat, sucul de lamaie, sare, pasta de tahina, uleiul si se amesteca.
Se adauga iaurtul (daca vreti sa fie complet de post/vegan, puneti iaurt de soia sau omiteti iaurtul). Omogenizati bine.
Gustati si mai adaugati ce ingredient credeti ca va place mai mult.
Unele variante de mutabal sunt si mai picante (se adauga ardei iuti verzi tocati fin) sau mai aromate, cu cumin (chimion macinat proaspat) si sumac.
Se serveste decorata cu patrunjel tocat, cateva picaturi de ulei extravirgin de susan, bobite de rodie (nu am avut de data asta, dar am pus sos de rodie) si, optional muguri de pin usor incalziti in tigaie, alaturi de lipie libaneza.
Imagini atasate
Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)
Happiness must always be an inside joy!
#3
Postat 12 August 2015 - 09:48 PM
- salata de vinete romaneasca, clasica cu diversele variatiuni (cu maioneza si fara, cu ceapa sau cu usturoi)
- salata de vinete cu ardei copt (bulgareasca)
- babaganoush
- ali nazik
- vinete umplute cu carne, ori cu branza, sau de post (quinoa etc)
- tarte
- musaca de vinete
- parmiggiana alle melanzane
- chiftele, omlete si frittelle etc etc etc
Cine se pricepe sa vina si cu soiurile de vinete.
Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)
Happiness must always be an inside joy!
#4
Postat 13 August 2015 - 07:45 PM
- Salata de vinete clasica, romaneasca
- si zacusca de vinete clasica, fresh, nu de pus la borcane, de mancat acum rapidulescu
Azi fara carnuri...caldura mare!
alaturi tot legume: rosii inima de bou si ardei iuti, ambele de gradina
Imagini atasate
Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)
Happiness must always be an inside joy!
#5
Postat 20 August 2015 - 09:01 PM
am vreo 6 vinete de la ferma și mi-am adus aminte de rețeta asta, acum oscilez intre salata clasica și vinetele zen.
țin minte că mai era o rețetă a lui maneki necko dar nu o găsesc
vinete zen
#7
Postat 21 August 2015 - 11:54 PM
Dexter, la 20 August 2015 - 09:01 PM, a spus:
am vreo 6 vinete de la ferma și mi-am adus aminte de rețeta asta, acum oscilez intre salata clasica și vinetele zen.
țin minte că mai era o rețetă a lui maneki necko dar nu o găsesc
vinete zen
Din ultimele experiente:
- Musai incingi cuptorul bine in prealabil.
- Da temp grill la maxim fara grija...mie mi-a fost frica sa ridic peste 250 gr C si le faceam in 30 min. La 350 sunt gata in 10-15 min. Pana acum am avut curaj de 300 si au fost gata in ca, 20 min si sunt geniale la gust. Data urmatoare ridic la 350 grade C.
- Daca le tai in doua, recomand pensularea partii taiate cu ulei, sa nu se lipeasca de hartie, sau usuce in caz ca nu adera bine. Avantajul sa le tai in doua (pe llungime) este ca nu mai trebuie intoarse si se fac in jumatate din timp, plus ca "scuipa" in tava cam toate sucurile, Nu mai e nevoie de timp indelungat pt scurs ...si nu ramane amareala deloc.
Tips: nu va zgarciti la sare, vinetele coapte (ca si barbecue) sunt bune o idee mai sarate decat mancam de obicei (recunosc ca noi manancam in general cu sare putina)
Salata mea "clasica" e asa: vinete tocate din cutit, 1 ceapa rosie taiata marunt, sare roz si ulei evo cat cuprinde (nu mult). Asta cu uleiul evo nu e chiar romanesc, stiu, dar uleiuri rafinate nu mai folosesc de multi ani si de floarea soarelui nu am incercat inca presat la rece, ca nu mi a sarit in ochi. Cateodata, cand n am timp (adica frecvent) bag ceapa, sarea si uleiul la blender si fac o emulsie; vinetele le invart la mixer (nu la blender sa nu sparg semintele) si adaug emulsia. Bun si asa si asa. Eu nu pun otet sau zeama de lamaie cum pun altii, ca asa am pomenit la mama si asa imi place mie. Cu maioneza nu am mai facut de mult, intr-o vreme imi placeau tare mult ca le lungeam, acum nu vad de ce sa bag un ou crud in bunatatea de vinete..., dar daca mi se arata in fata, nu refuz nimic
Nu stiu ce e zenul, sa pui si tu aici. Ma uit imdt si link.
Si stiu ca mai aveau fetele niste vinete "chinezesti"..., pe cat mi aduc aminte. Mama avea pe vremuri si o reteta de vinete marinate. Vedem ce mai avem timp sa facem..., deocamdata am dat iama in rosiile de august si fierb sucuri de zor..... Facute excesiv de simplu (cum mi-e felul): taiate rosiile (spalate si curatat cotor) in 4, blenduit cu mixerul bat (de ce sa arunc tocmai coaja care contine licopen, cel mai important de la rosie.), condimentat (cu sare, piper, foaie de dafin), fiert in zepter la foc mediu spre mic 1/2 ora de cand iese abur si lasat inca 1/2 ora fara sa deschid capacul sa fiarba din caldura inmagazinata. Miroase un vis..... Il mananci pe paaine. Pus fierbinte in sticle/borcane sterilizate si dat sticlele la cuptorul incins, in bain marie pt 10 min, dupa metoda Mayei. Lasat sa se raceasca slow pana dimi si Tzac pac, in dulap. Eu fac sticlute/borcanele mici, cat de o tura (3 portii) de paste...
Pana la urma ma poate ajuta cineva sa aflu diferenta dintre babaganoush si moutabbal? Sau aceeasi marie, tine doar de denumire/regiune?
Georgi, ma bucur ca ai copt vinetele la cuptor si ca ai gasit tehnica tocmai cand aveai nevoie .
Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)
Happiness must always be an inside joy!
#8
Postat 22 August 2015 - 12:04 AM
Imi surade de incercat si deepul asta al Mayei.
http://mayas-esprit....-de-vinete.html
Of, vara cu toate aromele, culorile, si caldura soarelui tau, te rog, nu pleca inca
Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)
Happiness must always be an inside joy!
#9
Postat 23 August 2015 - 12:00 PM
La cuptor eu am LOW si HIGH, le-am pus la low vreo 20 de minute, pensulate cu ulei cum ai zis - au iesit super! da' super!
Neaparat mai cumpar cat e sezonul, si-mi burdusesc congelatorul. Sa vad daca reusesc sa pun si de-o zacusca.
#10
Postat 24 August 2015 - 08:46 PM
cuptorul meu nu are decît 275 max dar nu aș fi avut curajul să le bag chiar sub gril și la așa temperatură dacă nu citeam cum ai făcut tu.
la prima deschidere a ușii s-a declanșat detectorul de fum dar m-am proptit cu evantaiul lîngă senzor și cu un pic de vînt s-a potolit piuiala și in jumătate de oră am avut vinetele coapte.
să-ți trăiască metoda, că mai ulor de atît nu se poate. premiul întîi cu coroniță.
#11
Postat 25 August 2015 - 01:14 AM
Dexter, la 24 August 2015 - 08:46 PM, a spus:
cuptorul meu nu are decît 275 max dar nu aș fi avut curajul să le bag chiar sub gril și la așa temperatură dacă nu citeam cum ai făcut tu.
la prima deschidere a ușii s-a declanșat detectorul de fum dar m-am proptit cu evantaiul lîngă senzor și cu un pic de vînt s-a potolit piuiala și in jumătate de oră am avut vinetele coapte.
să-ți trăiască metoda, că mai ulor de atît nu se poate. premiul întîi cu coroniță.
La cuptorul meu cica sa lasi usa intredeschisa cand folosesti functiunea "broil". Nu stiu daca al tau are "broil" sau pur si simplu ai pus temperatura la 275? Eu am pus pe broil la low, habar n-am ce temperatura e dar asa fac si hamburgerii si ies foarte fain. Tava pe a 2a treapta de sus, ca pe prima n-am putut din cauza vinetelor prea mari. La vinete nu a iesit deloc fum desi scosesem bateria de la alarma, si nici n-au curs in tava decat foarte putin (am pus in broiler pan, si le-am pensulat cu ulei, dupa cum a zis doamna profesoara ). Daca setam pe high te pomenesti ca iesea fum, dar si vinetele ieseau si mai si!
#12
Postat 25 August 2015 - 07:41 AM
#13
Postat 25 August 2015 - 03:14 PM
să vă dau și eu un pont, poate vă surîde. am dat ceapa pe răzătoarea microplane cu găuri mari și a ieșit super fină de nici nu știai că-i în amestec.
mosafirii au spus că sunt cele mai bune vinete pe care le-au mîncat vreodată
#14
Postat 25 August 2015 - 03:32 PM
#15
Postat 26 August 2015 - 01:53 AM
Interesant ca si bunica-mea si maica-mea faceau salata cu ceapa maruntita bine, nu se simtea, si asa m-am obisnuit si eu; pana cand intr-o zi mi-a facut sotul surpriza cand am venit de la serviciu sa ma astepte cu salata de vinete, ceapa tocata cum a putut. Cand am vazut cum arata m-am luat de cap, neam de neamu' meu n-o mancat asa salata urata , dar in cele din urma mi-a placut la gust asa, si de atunci nu ma mai chinui degeaba. Dar cred ca tot maica-mea face salata mai buna .
#16
Postat 27 August 2015 - 11:59 PM
#17
Postat 21 July 2016 - 04:14 PM
Am taiat vinetele in jumatati pe lung, le-am scobit cu ajutorul unei linguri, le-am stropit cu putin ulei de masline si le-am pus la fript pentru 7' in tigaia-grill. Le-am aranjat apoi intr-o forma termorezistenta si am umplut vinetele cu urmatoarea compozitie: 100 g bacon taiat marunt, 3 cepe verzi tocate, un catel de usturoi pisat, 2 morcovi rasi, miezul vinetelor tocat, 100 g ciupercute taiate felii - toate calite putin, iar cind s-a mai racit amestecul, am adaugat 1 rosie mare taiata cubulete, 1 ou, patrunjel si marar verde tocat, sare si piper dupa gust. Deasupra am adaugat feliute mici de cascaval, rosioare si am dat vinetele la cuptorul preincalzit (200°C), timp de 35-40'. Se pot servi ca atare sau cu un sos de smintina/tzatziki. Sa aveti pofta !
#18
Postat 04 August 2016 - 06:57 PM
Daniella, la 12 August 2015 - 09:34 PM, a spus:
Picanta, cu aroma rustica de usturoi, salata mutabal este servita ca mezze pe bucati de lipie.
Asemănătoare, cumva, cu Baba Ghanoush (sincer, inca nu reusesc sa pricep bine diferenta, poate ma lumineaza cineva), Mutabbal se prepară (și se numește) diferit de la țară la țară. Așadar, există zeci de variante de preparare. Cea de mai jos este o formă de bază, sigur că puteți adăuga în ea orice condiment vă încântă.
Ingrediente
6 vinete coapte și tocate
2 linguri de tahini (pastă de susan)
150 gr iaurt gras, de oaie și bivoliță
8 căței de usturoi (eu am pus azi 4 micuti de gradina si nu s-a simtit nici un iz, data viitoare dublez).
zeama de la 1 jumătate de lămâie
2-3 linguri ulei de măsline extravirgin
sare, piper
cate o lingurita de cumin si sumac, optional. Eu le-am pus pe ambele si am sarit patrunjelul, pt ca asa am mancat eu la libanezi . Pentru preparatele arabesti, Combinatia dintre cumin si tahina mi se pare irezistibila.
Coaceti vinetele, curatati-le si apoi scurgeti-le. Cand sunt bine scurse, se mixeaza sau se toaca la cutit. Mie imi place sa le toc la cutit, sa mai ramana putin din textura originala. Puteti sa le mixati si sa obtineti un piure fin, dar varianta traditionala sigur nu prevede folosirea mixerului
Se adauga usturoiul macinat, sucul de lamaie, sare, pasta de tahina, uleiul si se amesteca.
Se adauga iaurtul (daca vreti sa fie complet de post/vegan, puneti iaurt de soia sau omiteti iaurtul). Omogenizati bine.
Gustati si mai adaugati ce ingredient credeti ca va place mai mult.
Unele variante de mutabal sunt si mai picante (se adauga ardei iuti verzi tocati fin) sau mai aromate, cu cumin (chimion macinat proaspat) si sumac.
Se serveste decorata cu patrunjel tocat, cateva picaturi de ulei extravirgin de susan, bobite de rodie (nu am avut de data asta, dar am pus sos de rodie) si, optional muguri de pin usor incalziti in tigaie, alaturi de lipie libaneza.
Daniella , baba ghanoush se numeste salata arabeasca facuta din vinete cu rosii tocate, ardei, usturoi, Dpis alroman (melasa de rodie).
Mutabal e altceva.
#19
Postat 05 August 2016 - 06:23 PM
Reteta se numeste : Vinete-reteta din sudul Italiei,si-i apartine lui Stella dupa cum am zis (sper sa nu se supere nimeni pe mine ca am postat-o si aici )
Stella zice asa(dau copy si paste):
Aceasta reteta o am de la o doamna din Calabria, dar care sta in Puglia, asa ca nu stiu ce origini are.
deci va trebuie vinete ( cate vreti- eu am facut din 4)catei de usturoi eu am pus 4, caci suntem fan usturoi, oregano,ulei de masline,otet alb,apa si zahar ( la oki, in functie de cate vinete folositi)sare.menta taiata marunt
se taie vinetele cubulete.
se zdrobeste usturoiul cu lama cutitului,si se pune la prajit cu ulei de masline si origano
se adauga vinetele
cand sunt facute, se varsa un amestec de apa, otzet alb si zahar, se lasa la foc iute sa se evapore.
se adauga putina menta taiata marunt, se lasa la racit si se servesc reci
Asta e reteta,mentionez ca acolo mai sunt 2 poze 1 cu toate ingredientele si una cu vinetele taiate cuburele,pe care nu le-am mai pus ca sa nu incarc topicul aici dar daca trebuie sa le pun si pe alea sa-mi spuneti si se rezolva
#20
Postat 05 August 2016 - 08:25 PM