Geany, la 17 November 2015 - 02:45 PM, a spus:
Deci matusa Marlena a zis asa,ca din hustele vechi care utilizezi pt. urmatosrul bors se numeste cuib,peste acelea se mai pune un pumn de huste noi cand faci urmatorul bors(reinoesti),lasi la fermentat ,cand borsul e gata daca nu utilizezi imediat dai la frigider la rece zeama de bors..ca sa nu pierzi cuibul ca asta era intrebarea ta trebuie mereu reinoit,cam ca la lievito madre ,stii tu ce vreau sa zic...
Pai exact asta am facut de fiecare data.
Mi-am tinut un borcan din cele aduse de mama, cred si sper ca se mentine in frigider citeva saptamini fara probleme.
Am citit si ce zicea sefu'.
Asa ca:
- l-am tras simbolic de urechi pe Marco care saracu' n-are nici o vina si cre' ca a depasit si virsta ceruta

- am amestecat acum si m-am gindit si la soacra-mea si la un coleg care ma enerveaza masiv in ultima vreme
- miine trag si il reinnoiesc si o sa adaug si piinea neagra
- din ce zice sefu' incepe sa faca floare pentru ca nu l-am inchis bine (credeam ca tre' sa respire) si nu am umplut borcanul pina la buza, miine remediez tot
- am pus si ramurica de visin duminica dar n-a dat nici un rezultat
- taritea folosita e cumparata direct de la moara si e nerafinata pentru ca e cea care aici se foloseste pentru animale, faina de porumb e si ea integrala.
Mi-ar parea tare rau sa le pierd ca erau bune.
Inca o intrebare, cineva a congelat hustele? Ca ma gindesc ca asa isi mentine proprietatile initiale dar mama a zis ca nu a auzit pe nimeni sa o faca. Desi in ea nu ma incred ca n-a umplut niciodata bors.
Am dat unei familii de romani un borcan de huste, peste citeva zile ii intreb daca lor li s-a acrit.