Sfaturi pentru umplutul borsului
#1
Postat 17 November 2015 - 09:07 AM
Mi-a adus mama huste de la o vecina, erau parfumate si bune, am pus de-am umplut prima data borsul care a iesit foarte bine. Apoi am pus de o parte din ele si am improspatat restul cu tarite si faina de porumb, mai intii le amestec cu un rest de bors si apoi dupa citva timp torn apa calda. Las la caldurica, amestec de 2 ori pe zi si dupa 3 zile trag borsul si procedez iar cu hustele cum am mai zis. Observ ca de ieri deasupra borsului incepe sa se faca patina aceea opaca care e destul de normala ca apare uneori si pe muraturi dar care incepe sa ma ingrijoreze. Parfumul asa frumos ca cele aduse nu prea il mai are.
Mi-e frica sa nu mi se strice si nu stiu ce sa fac, cine ma poate ajuta?
Faza pe care mi-o poveste mama ca nu-i iese ca e prea buna la suflet nu ma multumeste asa ca ziceti stiintific si chimic ce tre' sa fac ca sa nu-mi pierd borsul
#2
Postat 17 November 2015 - 01:49 PM
Adriana, la 17 November 2015 - 09:07 AM, a spus:
Faza pe care mi-o poveste mama ca nu-i iese ca e prea buna la suflet nu ma multumeste asa ca ziceti stiintific si chimic ce tre' sa fac ca sa nu-mi pierd borsul
Eu stiam ca trebuie trasi copiii de urechi pentru ca sa fie borsul acru!
Nu am umlut bors niciodata si chiar ma gandeam sa incep sa o fac, asa ca astept si eu cu interes raspunsurile.
#3
Postat 17 November 2015 - 02:23 PM
Cum am zis nu ma pricep dar din ce s-a discutat acolo poate ajuta..Pote si conservarea ajuta adica:la loc uscat,intunericios si racoros ...abar' n-am imi dau si eu cu parerea..
P.s o sa intreb pe matusa Marlena ca ea sigur stie..
#4
Postat 17 November 2015 - 02:45 PM
#5
Postat 17 November 2015 - 10:09 PM
#6
Postat 17 November 2015 - 10:23 PM
Geany, la 17 November 2015 - 02:45 PM, a spus:
Pai exact asta am facut de fiecare data.
Mi-am tinut un borcan din cele aduse de mama, cred si sper ca se mentine in frigider citeva saptamini fara probleme.
Am citit si ce zicea sefu'.
Asa ca:
- l-am tras simbolic de urechi pe Marco care saracu' n-are nici o vina si cre' ca a depasit si virsta ceruta
- am amestecat acum si m-am gindit si la soacra-mea si la un coleg care ma enerveaza masiv in ultima vreme
- miine trag si il reinnoiesc si o sa adaug si piinea neagra
- din ce zice sefu' incepe sa faca floare pentru ca nu l-am inchis bine (credeam ca tre' sa respire) si nu am umplut borcanul pina la buza, miine remediez tot
- am pus si ramurica de visin duminica dar n-a dat nici un rezultat
- taritea folosita e cumparata direct de la moara si e nerafinata pentru ca e cea care aici se foloseste pentru animale, faina de porumb e si ea integrala.
Mi-ar parea tare rau sa le pierd ca erau bune.
Inca o intrebare, cineva a congelat hustele? Ca ma gindesc ca asa isi mentine proprietatile initiale dar mama a zis ca nu a auzit pe nimeni sa o faca. Desi in ea nu ma incred ca n-a umplut niciodata bors.
Am dat unei familii de romani un borcan de huste, peste citeva zile ii intreb daca lor li s-a acrit.
#7
Postat 17 November 2015 - 11:07 PM
#8
Postat 17 November 2015 - 11:29 PM
#9
Postat 17 November 2015 - 11:37 PM
Adriana, la 17 November 2015 - 11:29 PM, a spus:
Da! de ala uscat,de se da la pui (la varza murata pt. a o face mai acra de ala pune mama in butoi)si cum eu sunt cu experimentele eu cred ca ar functiona si la bors.(cum ziceai de taratele cumparate direct de la moara ,poate tot de acolo ai putea face rost)
#11
Postat 18 November 2015 - 09:44 AM
Adriana, la 17 November 2015 - 09:07 AM, a spus:
Mi-a adus mama huste de la o vecina, erau parfumate si bune, am pus de-am umplut prima data borsul care a iesit foarte bine. Apoi am pus de o parte din ele si am improspatat restul cu tarite si faina de porumb, mai intii le amestec cu un rest de bors si apoi dupa citva timp torn apa calda. Las la caldurica, amestec de 2 ori pe zi si dupa 3 zile trag borsul si procedez iar cu hustele cum am mai zis. Observ ca de ieri deasupra borsului incepe sa se faca patina aceea opaca care e destul de normala ca apare uneori si pe muraturi dar care incepe sa ma ingrijoreze. Parfumul asa frumos ca cele aduse nu prea il mai are.
Mi-e frica sa nu mi se strice si nu stiu ce sa fac, cine ma poate ajuta?
Faza pe care mi-o poveste mama ca nu-i iese ca e prea buna la suflet nu ma multumeste asa ca ziceti stiintific si chimic ce tre' sa fac ca sa nu-mi pierd borsul
Adriana, mama mea pune in bidonasul in care umple bors pe langa crengi de visin, si leustean. Iar visin nu pune doar o crenguta, pune destul de multisor, la fel si leustean. E drept ca si bidonasul e destul de mare ca umple mereu pentru toata familia, surori, nepoti etc.
Iar bunica mea imi dadea cu facaletul ala cu care amesteca borsul pe la gura ca cica eram rea de gura si se acrea borsul. Si faza asta ma enerva si mai tare ca ma murdarea pe fata si eram si mai guraliva hahahaha. Mereu ma prindea la inghesuiala si nu-i pasa deloc de protestele mele, cu cat mai nervoasa eram cu atat mai acru borsul.
#12
Postat 18 November 2015 - 11:55 AM
Faza cu facaletul cre' ca ar merge bine si la maica-mea si la soacra-mea da' iti dai seama ca n-o pot face.
#13
Postat 18 November 2015 - 12:52 PM
#14
Postat 18 November 2015 - 08:03 PM
Am reimprospatat cu juma din hustele originale pe care le aveam in borcan in frigider, juma cu hustele care era in borcan dupa ce am tras borsul, un polonic de malai si 2 de tarite, o felie de piine neagra si boabe de porumb pentru pop corn ca altele n-am gasit, totul pus in borcan nou curat, sa speram ca va fi bine, acu ma duc sa le pun apa deasupra si o sa ma gindesc la soacra-mea in timp ce amestec
Apa care se pune trebuie sa fie calda asa-i? nu fierbinte dupa ce a dat in clocot
#15
Postat 18 November 2015 - 10:44 PM
#16
Postat 11 June 2024 - 06:11 PM
O sa va tin la curent cum merge experimentul, sper sa imi reuseasca.
PS n-am ales cea mai buna zi pentru ca e frig si nu e soare, dar azi i-a venit randul, asta e.
#17
Postat 11 June 2024 - 06:51 PM
Sa ne zici reteta! Daca fac rost de leustean poate-poate ma incumet.
#19
Postat 14 June 2024 - 04:53 PM
Adriana, la 12 June 2024 - 03:55 AM, a spus:
Prima incercare a fost un fiasco. Nu a fermentat si s-a imputit.
Incerc din nou, de data asta incerc sa pornesc doar cu hustele intai. Imi amintesc ca acum muuuulti ani am facut asa, dupa sfaturile de pe Culinar, si imi reusise.
#20
Postat 19 June 2024 - 01:29 PM
Aceasta postare a fost editata de mino: 19 June 2024 - 01:32 PM