Saptamana trecuta au venit niste prieteni la masa si am facut o tarta la desert. Atat m-am tinut sa fac poze pas cu pas si sa o pun pe forum, incat mi-am adus aminte cand nu mai erea nimic din ea…Va scriu reteta si, cu scuzele de rigoare, pun o poza, doua de pe net sa va faceti o idee macar.
Se numeste Tarta de Santiago si este originara din Santiago de Compostela, Galicia – nordul Spaniei. Cu siguranta despre Santiago ati mai auzit, de Camino de Santiago, pe net gasiti o gramada de informatii. Tarta nu lipseste de pe nici o masa in 25 iulie cand se sarbatoreste Santiago Apostol si este ziua Galiciei; si a intrat in registrul “marcilor protejate prin lege”(nu stiu daca asa se spuna in romana – acelasi lucru care se face cu vinurile sau anumite tipuri de branza, etc.) in 2006.
Sa trecem la treaba, deci…
TARTA DE SANTIAGO
Ingrediente (pentru o forma cam de 20-22 cm – nu iese inalta):
5 oua
250 gr. zahar
250 gr. migdale macinate
Coaja de la o lamaie
O lingurita de scortisoara (sau jumatate - cum va place de mult scortisoara)
Zahar pudra pentru decor
Punem intr-un bol zaharul si migdalele macinate si amestecam. Adaugam ouale unul cate unul si amestecam bine, bine dupa fiecare. Apoi adaugam scortisoara si coaja de lamaie.
Tapetam forma cu putin unt/margarina si faina si coacem la 180 grade cam 30-40 minute (pana devine aurie si scobitoarea iese curata). O lasam sa se raceasca complet apoi adaugam pe deasupra zahar pudra.
Tarta de Santiago intotdeauna are un “decor” facut cu o cruce (la Cruz de Santiago), chiar si cele industriale din supermarket. Se pune crucea din hartie pe tarta, apoi se presara zaharul pudra si apoi o ridicam cu grija.
Sper sa o incercati, este foarte buna.
Mie imi place cand e rece bine, la cateva ore dupa ce o fac, calda nu e acelasi lucru. Eu personal pun migdalele 200 gr praf si 50 grame asa, mai "granulate", imi place mai mult textura. Este la fel de buna insa si cu toate migdalele macinate fin.
Si acestea fiind spuse...

Daca va incapatanati sa o faceti de-adevaratelea, va las si sablonul cu Crucea lui Santiago pentru decor