Pagina 1 din 1
Dulceata de chestii rosii
#1
Postat 04 July 2016 - 08:40 PM
Acu doo sambete ar fi rebuit sa mac la chiftea. Culesesem ceva capsuni (nu foarte multe) si fragi si zmeura (nu prea multa) si coacaze rosii si albe (coacazele nu prea multe) gasisem prin curte. Le pusesem intr-o cutie ca sa nu se strice, in fine. Si s-a intamplat intamplarea de n-am putut pleca. Trec peste amanunte si i-am proimis chiftelei ca-i fac dulceata ca sa nu se strice fructele pana data viitoare.
Zis si facut. Cantarii io fructele... 440 g. Cam putin dar, oricum, mai mult decat nika.
Luai zaharul si cantarii... 220 de grame si nu mai aveam zahar. Asa ca am adaugat zahar de trestie de zahar si s-au facut 443 g... merge!
Luai troc (de portelan), pusei un rand de zahar, un rand de fructe, un rand de zahar, un rand de fructe. Cu atentie ca stratul de sus sa fie de zahar. Pusei capac (spuneti repede de mai multe ori la rand... cupa cu capac) si lasai fo doo ore. Apoi bagai trocul in frigider si-l lasai pana ziua urmatoare. Cam cu o ora inainte sa se faca 24 de ore de cand am facut trocul, l-am scos si l-am mai lasat afara o ora. Se lasase zeama, zaharul era ud tot dar nu se topise mult. Am rasturnat trocul in cratita, am cules tot tot din troc, am invartit o data, usor, ca sa nu zdrobesc ceva si am pus la foc mic pana s-a topit tot zaharul. Am mai miscat io de cratita cu mana ca sa se mai amestece alea intre ele.
Dupa ce s-a topit zaharul, dadui la foc iute pret de 15 minute si 13 secunde. Si, din cand in cand mai invarteam cratita sau o miscam ca sa se mai amestece alea. Si, din timp in timp culegeam spuma cu lingura si o puneam intr-un castronel.
Dupa 15 minute si 13 secunde am dat cratita la o parte, am acoperit-o cu un stergar umed si am lasat-o sa stea pana a doua zi. Fara control de cum e picatura sau alte fandoseli.
In mod normal, a doua zi ar fi trebuit s-o mai dau la foc fo 10 minute fara 4 secunde insa era asa frumos inchegata de nu mi-a venit. O trantii intr-un borcan curat (au iesit 337 de grame de dulceata oficiala), pusei capac si, sambata ce urma i-o dusei chiftelei. Duminica ma suna chifteaua senioare... Ba, dulceata este foarte buna! Ce zahar ai pus, d-ala de dulceata?... Ntz! 2 treimi zahar tos fin si o treime zahar de trestie.... Foarte buna! Ti-ai oprit si tu?... Nope... De ce?... n-a iesit multa asa ca i-am dat-o chiftelei.
Ieri iesii in curte din nou sa vaz daca s-a mai copt fo zmeura. Si gasii ceva zmeura, capsuni canci, si mai multe coacaze albe si mai putine rosii si vreo niste fragi. La un loc fo 250 de grame. Si reluai lectia de mai sus.
Asta fuse.
Dupa ce se coc caisele, ca am vreo 6 in pom, fac si de caise. Da mai cumpar juma de chil ca sa fie mai multa Pe acelasi tipar
Zis si facut. Cantarii io fructele... 440 g. Cam putin dar, oricum, mai mult decat nika.
Luai zaharul si cantarii... 220 de grame si nu mai aveam zahar. Asa ca am adaugat zahar de trestie de zahar si s-au facut 443 g... merge!
Luai troc (de portelan), pusei un rand de zahar, un rand de fructe, un rand de zahar, un rand de fructe. Cu atentie ca stratul de sus sa fie de zahar. Pusei capac (spuneti repede de mai multe ori la rand... cupa cu capac) si lasai fo doo ore. Apoi bagai trocul in frigider si-l lasai pana ziua urmatoare. Cam cu o ora inainte sa se faca 24 de ore de cand am facut trocul, l-am scos si l-am mai lasat afara o ora. Se lasase zeama, zaharul era ud tot dar nu se topise mult. Am rasturnat trocul in cratita, am cules tot tot din troc, am invartit o data, usor, ca sa nu zdrobesc ceva si am pus la foc mic pana s-a topit tot zaharul. Am mai miscat io de cratita cu mana ca sa se mai amestece alea intre ele.
Dupa ce s-a topit zaharul, dadui la foc iute pret de 15 minute si 13 secunde. Si, din cand in cand mai invarteam cratita sau o miscam ca sa se mai amestece alea. Si, din timp in timp culegeam spuma cu lingura si o puneam intr-un castronel.
Dupa 15 minute si 13 secunde am dat cratita la o parte, am acoperit-o cu un stergar umed si am lasat-o sa stea pana a doua zi. Fara control de cum e picatura sau alte fandoseli.
In mod normal, a doua zi ar fi trebuit s-o mai dau la foc fo 10 minute fara 4 secunde insa era asa frumos inchegata de nu mi-a venit. O trantii intr-un borcan curat (au iesit 337 de grame de dulceata oficiala), pusei capac si, sambata ce urma i-o dusei chiftelei. Duminica ma suna chifteaua senioare... Ba, dulceata este foarte buna! Ce zahar ai pus, d-ala de dulceata?... Ntz! 2 treimi zahar tos fin si o treime zahar de trestie.... Foarte buna! Ti-ai oprit si tu?... Nope... De ce?... n-a iesit multa asa ca i-am dat-o chiftelei.
Ieri iesii in curte din nou sa vaz daca s-a mai copt fo zmeura. Si gasii ceva zmeura, capsuni canci, si mai multe coacaze albe si mai putine rosii si vreo niste fragi. La un loc fo 250 de grame. Si reluai lectia de mai sus.
Asta fuse.
Dupa ce se coc caisele, ca am vreo 6 in pom, fac si de caise. Da mai cumpar juma de chil ca sa fie mai multa Pe acelasi tipar
"Pamantul s-ar fi dus, hainul,
De-a berbeleacul, vorba ceea,
De n-ar fi fost pe lume vinul,
Tutunul, dracul si femeia!"
De-a berbeleacul, vorba ceea,
De n-ar fi fost pe lume vinul,
Tutunul, dracul si femeia!"
#2
Postat 04 July 2016 - 09:59 PM
Bravo Dragos se vede ca ai avut un experiment reusit,dupa cum arata in borcan si culoarea e perfecta ,ai facut chifteluta fericita.
Si mie imi place sa fac asa cantitate mica,chiar zilele trecute am gasit la 3 lei kg. niste piersici f. bune,extraordinar de dulci de parfumate si zemoase,si ma batea gandul sa fac si eu ceva de genul,doar ca a plouat si e urat si mi-a pierit cheful.Iarna cand gasesc citrice super ieftine fac des cu mandarine,portocala si gref roz,combinatia e dementiala in opinia mea,nu f. dulce si usor amaruie,un borcanel nu mai mult numai bun de mancat cu paine cu unt sau cu clatite,gogosi..Mmmmm!!!
Si mie imi place sa fac asa cantitate mica,chiar zilele trecute am gasit la 3 lei kg. niste piersici f. bune,extraordinar de dulci de parfumate si zemoase,si ma batea gandul sa fac si eu ceva de genul,doar ca a plouat si e urat si mi-a pierit cheful.Iarna cand gasesc citrice super ieftine fac des cu mandarine,portocala si gref roz,combinatia e dementiala in opinia mea,nu f. dulce si usor amaruie,un borcanel nu mai mult numai bun de mancat cu paine cu unt sau cu clatite,gogosi..Mmmmm!!!
#3
Postat 11 July 2016 - 06:27 PM
Ioteee! Și io care credeam că-s singura zuză p-aci! Am făcut, ce-i drept, 350 gr dulceață de căpșune și 445 gr dulceață de vișine. Doară că n-avusăi zahăr d-ăla oț de trestie!
Nu ma pricep, da' insist sa persist! Si cateodata chiar imi iese!
Nu-i cereti unei femei imposibilul. E capabila sa vi-l ofere!!!
Nu-i cereti unei femei imposibilul. E capabila sa vi-l ofere!!!
#7
Postat 11 July 2016 - 07:35 PM
"Pamantul s-ar fi dus, hainul,
De-a berbeleacul, vorba ceea,
De n-ar fi fost pe lume vinul,
Tutunul, dracul si femeia!"
De-a berbeleacul, vorba ceea,
De n-ar fi fost pe lume vinul,
Tutunul, dracul si femeia!"
#8
Postat 11 July 2016 - 07:37 PM
#9
Postat 11 July 2016 - 07:38 PM
moatza, la 11 July 2016 - 07:37 PM, a spus:
Stiu bancul.
"Pamantul s-ar fi dus, hainul,
De-a berbeleacul, vorba ceea,
De n-ar fi fost pe lume vinul,
Tutunul, dracul si femeia!"
De-a berbeleacul, vorba ceea,
De n-ar fi fost pe lume vinul,
Tutunul, dracul si femeia!"
#10
Postat 11 July 2016 - 08:06 PM
Io nu. Ziceti-mi-l si mie, ca is cu moralul pe la al 5-lea strat geologic sub litosfera...
Vrenici täti, de la un cap la altu! Brava! Numai eu am ramas de caruta
Vrenici täti, de la un cap la altu! Brava! Numai eu am ramas de caruta
Heave ho, buccaneers ;)
#11
Postat 11 July 2016 - 08:07 PM
Lapona Enigel, la 11 July 2016 - 08:06 PM, a spus:
Io nu. Ziceti-mi-l si mie, ca is cu moralul pe la al 5-lea strat geologic sub litosfera...
Vrenici täti, de la un cap la altu! Brava! Numai eu am ramas de caruta
Vrenici täti, de la un cap la altu! Brava! Numai eu am ramas de caruta
Doi ardeleni vorbeau... Ioane, mi-am luat un sconcs, animal de casa. Il tin la picioarele patului... Bre, Gheorghe, da' nu pute?... Ioane, se obisnuieste el!
"Pamantul s-ar fi dus, hainul,
De-a berbeleacul, vorba ceea,
De n-ar fi fost pe lume vinul,
Tutunul, dracul si femeia!"
De-a berbeleacul, vorba ceea,
De n-ar fi fost pe lume vinul,
Tutunul, dracul si femeia!"
Arata acest topic
Pagina 1 din 1