Meniurile mele de Ajun,Craciun,S. Stefano '09 si Revelion'10
#1
Postat 26 December 2009 - 08:27 PM
Meniul din seara de Ajun de Crăciun
Masa aranjată
şi în detaliu
Aperitive:
- Tartine cu somon afumat, castravete şi brînză
Pe crackers aromatizaţi cu ulei de măsline am pus un pic de brînză philadelphia cu gust de somon, deasupra o felie de castravete şi apoi o bucată de somon afumat
- Tartine cu pateu
simple crutoane cumpărate pe care am întins pateu de ficat cumpărat la Lidl, foarte bun, decorate cu bucăţele de măsline negre
- Linguri cu somon afumat şi ardei copţi
Am tăiat somonul afumat şi ardeii copţi bucăţele şi le-am amestecat cu un strop de ulei
Felul I
Crema di cardo gobbo di Nizza Monferrato
presidiu Slowfood http://www.presidislowfood.it/ita/detta ... sso?cod=55
Aşa arată, poza e din Internet de pe siteul http://www.buttalapa...ardi-aromatici/ e o legumă destul de urîtă pentru că e constrînsă să crească sub pămînt ca să devină gheboasă (gobbo) dar foarte apreciată şi specifică Piemontului, protejată şi de Slowfood.
Am curăţat această legumă şi pe măsură ce o curăţam o puneam în apă amestecată cu sucul de la o lămîie ca să nu se înnegrească, apoi i-am fiert în apă cu sare şi cu lămîie. Cînd erau fierţi i-am amestecat în Thermomix cu un pic de besciamella pe care o aveam gata făcută în frigider şi un cartof fiert. Înainte de a o servi am lungit-o cu un pic de lapte pentru că mi se părea prea densă. Am servit crema cu pîine aromatizată cu rozmarin
Felul II
Pulpe de raţă cu bere şi stafide
Am pus pulpele de raţă în tigaia de fontă cu capac la foc mare şi am lăsat să se prăjească în grăsimea proprie pe ambele părţi, am dat la o parte pulpele şi în grăsimea rezultată am călit ceapa, am adăugat pulpele şi adăugat berea, am lăsat să fiarbă la foc mare şi cu capac pînă cînd carnea era moale, am dat iar la o parte pulpele şi am redus în cremă ceapa, am adăugat cîteva stafide.
Totul stropit de mine cu un vin alb piemontez, cadou de la Eataly , unul dintre vinurile albe de care eu sunt îndrăgostită
şi de Stefano, cu o "comoară" roşie toscană, noroc că l-am primit cadou şi pe ăsta că m-am uitat în Internet şi costă peste 40 de euro sticla. :roll:
#2
Postat 26 December 2009 - 08:57 PM
Meniul
Masa, vedere generală
şi detaliu
Aperitive
Tartine cu castravete, somon afumat şi brînză
la fel ca in seara de Ajun
Crutoane cu mousse din prosciutto cotto şi urdă
Cu o zi inainte am amestecat în Thermomix prosciutto cotto bucatele şi urdă, ţinut la frigider şi întinsă pe crutoane
Medalion de pateu
cumparat
servit cu crutoane cu rozmarin, cumpărate
Crisp cu susan cu cremă de parmigiano
Crisp sunt nişte crutoane subţiri cu susan (Lidl) peste care am pus cremă de parmigiano şi o brînza proaspătă Camoscio d'Oro
Ardei copţi cu bagna cauda
Bagna cauda am făcut-o în Thermomix şi am aşezat-o pe bucăţile de ardei copţi
Felul I
Agnolotti del plin cu sos de friptură
Agnolotti del plin cumpăraţi amestecaţi cu un concentrat de supă de viţel dizolvat cu puţină apă
Felul II
Picior de prosciutto cu cartofi noi la cuptor
Am copt la 200°C în cuptor o oră cartofii noi congelaţi şi jumătate de oră piciorul de prosciutto, cu un pic de ulei şi sare aromatizată şi la sfîrşit ierburi de Provenţa
Desert
Panettone şi pandoro cu zabaione
Am tăiat feliile de panettone şi pandoro, am presărat zahăr pudră şi le-am pus în cuptor 15 minute pe opţiunea grill la 150°C, am servit cu zabaione deasupra. (Zabaione făcut în Thermomix: 3 gălbenuşuri şi 80 de gr de zahăr, 5 minute la 37° viteza 3, am adăugat 60 de gr de Marsala sec şi 20 de gr de vin alb sec, 7 minute 70°C viteza 3)
Totul stropit de mine cu Arneis ca in seara precedenta, Stefano si soacra-mea Grignolino d'Asti, alt vin roşu piemontez
#3
Postat 26 December 2009 - 09:13 PM
Meniul
Masa
Aperitive
Rulade de ardei umplute cu cremă de brînză_ Crutoane cu cremă de brînză cu ierburi şi usturoi
Fîşiile de ardei copţi le-am umplut cu brînză Camoscio d'oro iar pe crutoane am întins o cremă de brînză cu ierburi şi usturoi
Carpaccio de somon afumat cu piper roz cu crutoane cu gust de rozmarin
Am condimentat somonul afumat cu ulei de măsline, lămîie şi piper roz, servit cu crutoane cu gust de rozmarin
Felul I
Risotto cu speck si mere
Am prăjit în wok speck-ul, am adăugat orezul şi l-am lăsat să se prăjească bine, am adăugat cîte un pic de apă fierbinte amestecînd pînă cînd orezul era copt al dente, am stins focul şi omogeneizat cu mărul tăiat bucăţele, unt cît o nucă şi parmigiano reggiano ras.
Felul II
Pulpe de pui cu speck şi radicchio cu seminţe de pin şi stafide
Pulpele de pui le-am copt simplu în cuptor, astăzi le-am uns cu un pic de muştar şi le-am înfăşurat în felii de speck, pus în cuptor pînă ce s-au încălzit şi s-a topit grăsimea. Într-o tigaie am prăjit seminţele de pin şi stafidele, apoi am adăugat salata tăiată şi am lăsat să se evapore apa formată.
Desert
Panettone cu ciocolată şi zabaione
felia
Totul stropit cu un splendid Prosecco Guyot de Drusian, 7,60 euro sticla
#4
Postat 26 December 2009 - 09:49 PM
La multi ani,Stefano!
-D'ale pisicilor-☀
"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges
#5
Postat 26 December 2009 - 10:31 PM
Maya a spus:
La multi ani,Stefano!
N-am avut nici timp, nici chef si nici dispozitia necesara sa fac chestii mai complicate, am cumparat un pic de lucruri si pe urma am improvizat cu ceea ce aveam in ultimul moment.
Multumesc frumos, sorella! Si din partea lui Stefano.
#6
Postat 26 December 2009 - 10:38 PM
#7
Postat 26 December 2009 - 11:07 PM
toate felicitarile din dotare nu sunt de ajuns
totul arata perfect(asa cum neam obisnuit)
#11
Postat 27 December 2009 - 12:18 AM
stella a spus:
Grazie stella bella multumesc pentru ideea pentru pulpele de rata
Mersi Carmen!
#12
Postat 27 December 2009 - 09:39 AM
Imi place si prima fata de masa, cea pe fond bleu,am comandat una asemanatoare de la Euronova acu vreo luna nici acum n-a venit. :evil:
Imi place si cum ai facut radicchio cu pinoli, il incerc si eu.
#13
Postat 27 December 2009 - 12:01 PM
#15
Postat 27 December 2009 - 01:09 PM
Eataly a spus:
Imi place si prima fata de masa, cea pe fond bleu,am comandat una asemanatoare de la Euronova acu vreo luna nici acum n-a venit. :evil:
Imi place si cum ai facut radicchio cu pinoli, il incerc si eu.
Grazie
Probabil de acolo am comandat-o si eu, sunt dragute ele asa colorate dar marea problema e ca dupa ce le-ai spalat si calcat o data ramin urmele de la pliat si ma enerveaza tare de tot, probabil culorile pe care le folosesc nu sunt de mare calitate.
Zabaionele e bun tare si a doua zi :oops: Daca vrei poti incerca sa-l faci folosind cantitatile puse de mine, pui recipientul intr-altul cu apa pe foc si amesteci cu mixerul ca sa devina spumos, eu asa il faceam inainte de a-l pune pe Bimby sa mi-l faca.
#16
Postat 27 December 2009 - 01:14 PM
dora a spus:
moatza a spus:
La multi ani omului!
Multumesc, fetili!
#17
Postat 27 December 2009 - 07:02 PM
#19
Postat 28 December 2009 - 10:50 AM
la multi ani sarbatoritului
abia astept sa vad urmarea (Anul Nou)
p.s. si mie mi-a placut mai mult decorarea mesei din seara de ajun (nu pentru ca celelalte nu ar fi frumoase, numai pentru ca io boicotez rosul de la cc)
#20
Postat 28 December 2009 - 04:08 PM