Cum sa-l asteptam pe Mos Craciun Decembrie 2015
#1
Postat 24 November 2016 - 05:26 PM
Cum mai mereu sunt in cautare de meniuri, idei de decor si altele asemenea, iaca m-a prins vremea uitandu-ma prin pozele Craciunului trecut. Ca nu vreau sa persist in aceeasi greseala, cand sunt atatea altele noi de facut
In speranta ca poate servi cuiva ca inspiratie pentru Craciunul ce sta sa vina, pun mai jos pozele Craciunului 2015...
Vazutza din centrul mesei am facut-o intr-o dupa-amiaza. Pe o vaza patratoasa am lipit "ciubucuri". Legat apoi cu pangliga si gata. La momentul respectiv am fost tare incantata de idee
In fiecare an de sarbatori am tot facut aceeasi paine. Nimic nou sub soare....
Tot ca-n fiecare an, am servit doua randuri de aperitive: unul pe baza de peste si vietati marine, altul pe baza de porcarii si branza
Drunken shrimps: struguri muscato, tinuti in coniac vreme de cateva ore si "impodobiti" apoi cu creveti trasi in unt.
Si creveti pe castravete. Strugurii aia imbatati in coniac au fost asa de buni, ca n-au mai apucat sa vada masa.Si cum mi-au ramas creveti....i-am infipt pe castraveti
De restul....somon cu icre negre, si icre rosii pe paine prajita
A doua tura de aperitive....mandria mea a fost toba, facuta-n casa. Pentru prima data-n viata. Nu si pentru ultima, tine-m-ar Dumnezeu sanatoasa!
Porcarii
Si spuma de branza cu cranberry jelly si alfalfa
Dupa faza de amuse bouche, am trecut la chestii serioase: racituri si fripturi.
Din pacate n-am gasit o poza cu farfuriile gata de servit....In orice caz, pe fiecare farfurie am rasturnat un castronel de racitura langa o "lumanare" din mamaliga.
Porchetta am reusit sa o bronzez cam tare. Nu-mi amintesc daca era din cauza strugurilor aia de care pomeneam mai sus sau a dansurilor de societate
dar am luat fata musafirilor cu garnitura de ardei copti
De incheiere, fursecuri! Multe si marunte...
Cam asa se petrecu' Craciunul anului trecut la resedinta familiei mele.
Si-am incalecat pe-o shea....si ma duc in viata mea:
#4
Postat 24 November 2016 - 11:57 PM
Poate reusesti si anul asta sa mai faci vreo poza sa ne mai arati
#5
Postat 25 November 2016 - 08:46 AM
Multumiri pentru ca ne-ai aratat cate ceva si ne-ai mai inspirat! Nici nu stiu ce sa zic ca mi-a placut mai tare... Friptura arata demential, platoul cu garnitura de ardei copti e belea, painea m-a facut sa inghit in sec, la aperitive am inceput deja sa visez iar fursecurile sunt.... De porcarii, racituri sau alte lumanarele.. nu mai zic nic. Ma duc sa-mi umplu sticla cu apa.
Decorul.. trebuie bagat la bostanel. Candva, cine stie cand / cum, poate oi reusi si eu sa fac ceva asemanator!
#7
Postat 25 November 2016 - 09:21 PM
#8
Postat 25 November 2016 - 11:18 PM
#9
Postat 26 November 2016 - 11:56 AM
Ariel, te rog detaliază puțin procesul de producție! Lumânările-s calde? Le-ai făcut din timp? Cum de ți-au ieșit cilindrii de mămăligă așa perfecți și cum de nu s-a topit smântăna din vârf? Sau nu e smântână? Mulțumesc anticipat!
#10
Postat 26 November 2016 - 12:04 PM
Dar, în altă ordine de idei, nu am înțeles niciodată de ce folosește lumea termenul de "porcărie" pentru produsele din carne de porc. Deși l-am găsit acum în dex, ca regionalism, exact cu sensul ăsta, în general, în zona mea, fiind folosit cu sensul de mizerie, urîțenie, vorbă urîtă, indecentă. Recunosc că nu îmi place deloc să-l folosesc cu sensul de "ceva de mîncare", prefer să apelez la o locuțiune verbală mult mai lungă, chiar și în scris.
#11
Postat 26 November 2016 - 02:48 PM
icecream, la 26 November 2016 - 11:56 AM, a spus:
Ariel, te rog detaliază puțin procesul de producție! Lumânările-s calde? Le-ai făcut din timp? Cum de ți-au ieșit cilindrii de mămăligă așa perfecți și cum de nu s-a topit smântăna din vârf? Sau nu e smântână? Mulțumesc anticipat!
Mare brânză nu e în mămăliga aia, dar efectul asupra musafirilor mei a fost maxim.
Am făcut o mămăligă mai curgătoare. De obicei eu fac mămăliga de pot s o tai cu ata, ca asa am văzut la mama și la bunica.
Așadar, mămăligă mai molcuta. Pusa în pahare de unica folosință. Trântit paharele de masă ca sa fiu sigura ca nu rămân bule de aer.
Lăsat mamaliga la răcit. Câteva ore bune.
După care am răsturnat paharele și m am ales cu cilindrii mamaligosi.
Pe fiecare cilindru în parte am pus o felie de cașcaval și am băgat totul în cuptor. Am acoperit toate "lumânările" cu folie, ca sa nu se ardă brânza.
"Flacăra" am făcut-o din rondele de morcovdecupate, pe care le am înfipt în brânză imediat după ce le am scos din cuptor.
Pe malul asta al oceanului se găsește mămăligă la sul. La un moment dat ma bătea gândul sa folosesc asa ceva ca sa sar peste partea cu turnatul mamaligii în pahare.
Paharele musai să fie de unică folosință! Și cat mai cilindrice ca sa semene cu o lumânare.
După părerea mea merg cu absolut orice, sarmale, tochitura, răcituri....
Cum spuneam, invitații mei au fost impresionați.
Eventual fa una de probă cand faci o mămăligă pentru uz casnic ????.
Mie mi s a părut ușor de făcut, dar dacă ai întrebări sunt pe aici.
#12
Postat 26 November 2016 - 02:59 PM
Carmella, la 26 November 2016 - 12:04 PM, a spus:
Dar, în altă ordine de idei, nu am înțeles niciodată de ce folosește lumea termenul de "porcărie" pentru produsele din carne de porc. Deși l-am găsit acum în dex, ca regionalism, exact cu sensul ăsta, în general, în zona mea, fiind folosit cu sensul de mizerie, urîțenie, vorbă urîtă, indecentă. Recunosc că nu îmi place deloc să-l folosesc cu sensul de "ceva de mîncare", prefer să apelez la o locuțiune verbală mult mai lungă, chiar și în scris.
Vii la mine la un ceai?
Folosesc termenul de "porcărie" jumătate în gluma, ca sa evidențiez și proveniența și efectul asupra colesterolului.
Și n zona mea de baștină porcăria e sinonimă cu răul, mizeria, etc.
Deci vii la un ceai cu biscuiți?
#15
Postat 26 November 2016 - 03:46 PM
ariel, la 26 November 2016 - 02:59 PM, a spus:
Carmella, la 26 November 2016 - 12:04 PM, a spus:
Dar, în altă ordine de idei, nu am înțeles niciodată de ce folosește lumea termenul de "porcărie" pentru produsele din carne de porc. Deși l-am găsit acum în dex, ca regionalism, exact cu sensul ăsta, în general, în zona mea, fiind folosit cu sensul de mizerie, urîțenie, vorbă urîtă, indecentă. Recunosc că nu îmi place deloc să-l folosesc cu sensul de "ceva de mîncare", prefer să apelez la o locuțiune verbală mult mai lungă, chiar și în scris.
Vii la mine la un ceai?
Folosesc termenul de "porcărie" jumătate în gluma, ca sa evidențiez și proveniența și efectul asupra colesterolului.
Și n zona mea de baștină porcăria e sinonimă cu răul, mizeria, etc.
Deci vii la un ceai cu biscuiți?
Cu mare plăcere! Cîndva, undeva
#16
Postat 27 November 2016 - 12:30 AM
#17
Postat 27 November 2016 - 09:32 AM
#18
Postat 27 November 2016 - 12:22 PM
ariel, la 24 November 2016 - 05:26 PM, a spus:
Cum mai mereu sunt in cautare de meniuri, idei de decor si altele asemenea, iaca m-a prins vremea uitandu-ma prin pozele Craciunului trecut. Ca nu vreau sa persist in aceeasi greseala, cand sunt atatea altele noi de facut
In speranta ca poate servi cuiva ca inspiratie pentru Craciunul ce sta sa vina, pun mai jos pozele Craciunului 2015...
(...)
Cam asa se petrecu' Craciunul anului trecut la resedinta familiei mele.
Si-am incalecat pe-o shea....si ma duc in viata mea:
bucatarul.JPG
Noroc c-am mai citit o data ce ai scris la inceput ca crezusem ca le-ai facut de-acum si ma minunam.
De-a berbeleacul, vorba ceea,
De n-ar fi fost pe lume vinul,
Tutunul, dracul si femeia!"