Ulei de masline
#1
Postat 23 July 2017 - 11:34 AM
#2
Postat 23 July 2017 - 11:55 AM
#3
Postat 23 July 2017 - 12:06 PM
#4
Postat 08 February 2021 - 10:03 PM
Asta era, acuma am unul organic-nu stiu cum, nu e rau, dar tot imi lipseste cel vechi.
Voi ce ulei folositi, care e preferatul vostru?
Imagini atasate
#5
Postat 27 February 2021 - 11:41 PM
Eram ferm convinsa ca tu ai deschis, de fapt, topicul.
No, acum vreo doua saptamani am facut foto la tot raionul de uleiuri in magazinul ala de "fitze", de haleishn. E pe bune de fite pentru ca acolo vin numai bogatanii cu Porsche-uri, Merzanuri, Jaguare sau Bentleyuri de isi fac cumparaturile.
Uneori ii vad pe unii la casa, imbracati in Prada de sus pana jos sau invers, cu cele mai fine delicatese , gen caviar, Dom Perignon, mai stiu eu ce carnuri de Wagyu, filets de peste scump, gen diavol de mare etc., de lasa cate minim 300 euro acolo...Acolo se gasesc in mare parte produse de provenienta franceza si italiana, apoi tot felul de delicatesuri de import, din toate colturile globului. Doar acolo se gaseste si un galantar de peste cum vezi prin pietele Marsiliei sau Nisei...cu tot ce-ti pofteste inimioara, portofel bazat sa ai.
Si, ca un magazin culinar cu staif, evident ca au si un raion de uleiuri de aplaudat. Aici chiar am gasit uleiuri foarte bune de masline si, de ceva ani, il folosesc constant pe cel de la Jordan.
Insa eu am mai multe feluri si le folosesc in functie de felul de mancare: la chestii unde uleiu chiar rafineaza gustul, adica imi trebuie unul cu aroma mai puternica de masline, pun Jordan,
la salate, pun , sa zicem si chestii luate de la alte magazine cum ar fi Real sau Lidl. Ba chiar am gasit la Aldi unul de provenienta greceasca, merge si la salatele cu ton si la alea verzi.
Apoi tot de la magazinul ala am unul frantuzesc, tot asa, mai delicat la gust, il pun de ulte ori la salata de rosii si mozzarella.
Pentru prajit folosesc ceva neutru si de pret mediu.
#6
Postat 27 February 2021 - 11:48 PM
Intr-o zi a trebuit sa o rog pe cineva sa imi cumpere o sticla de ulei de la o marca locala, ulei de floarea soarelui. Ndap, si a venit persoana cu floarea soarelui amestecat cu ulei de masline...MULT prea puternica aroma de masline pentru o mixtura e uleiuri si un producator care e german, deci fara traditie in asa ceva - pentru mine clar aroma sintetica. Poate gresesc, mai stii...Cert e ca uleiul lor de floarea soarelui e super.
Azi am fost la cumparaturi si mi-au atras sticlele astea atentia...de ce au suspensiile astea, nu stiu...cer e ca tare neapetistant arata :
#7
Postat 27 February 2021 - 11:53 PM
Uite ca ulei de Portocalia nu cred ca am avut vreodata...abia acum il vad.
#8
Postat 27 February 2021 - 11:58 PM
Adi am folosit si eu carapelli acum multi ani dar acum cumpar numai de la costco si imi plac toate. cel mai bun e chiar firma lor (Kirkland) facut in italia cu masline 100% italiene
#9
Postat 28 February 2021 - 10:43 AM
De-a berbeleacul, vorba ceea,
De n-ar fi fost pe lume vinul,
Tutunul, dracul si femeia!"
#10
Postat 28 February 2021 - 11:47 AM
Dexter, la 27 February 2021 - 11:58 PM, a spus:
Adi am folosit si eu carapelli acum multi ani dar acum cumpar numai de la costco si imi plac toate. cel mai bun e chiar firma lor (Kirkland) facut in italia cu masline 100% italiene
Ma uitam zilele trecute online sa vad cat mai e abonamentul la Costco, noi n-am mai fost de multi ani desi avem unul chiar langa noi, ca nu puteam merge decat in weekend si e tare aglomerat (btw am vazut Japanese Beef Wagyu la $1399.99/4.6 kg, 'ai de capul meu... tre' sa deschidem subiect separat ). De la Costco e si uleiul asta pe care l-am primit de la un coleg, vad ca nu costa cat un parfum , imi place dar acum mai astept pana incerc si altele, ca papilele mele au cam intrat in hibernare din cauza tratamentului pe care-l fac acum. Acum am 2 sticle din astea, una abia inceputa, deci mai astept un pic...
Lapo, vad ca si la voi sunt, normal, atatea feluri de ametesti numai uitandu-te d'apai sa te mai si decizi ce sa cumperi...Eu nu am cumparat niciodata din acelea scumpe, ai mei nu au gusturile atat de rafinate, si ma mai si temeam ca dau banii si nu face. Macar daca intreb pe cineva care le-a folosit si le-a placut poate imi fac curaj sa incerc si alte variante.
Dragos, ai o anumita marca preferata, sau cand cumperi doar te uiti daca provine din Creta?
Imagini atasate
#11
Postat 28 February 2021 - 11:56 AM
adi_edi, la 28 February 2021 - 11:47 AM, a spus:
Ma uit sa fie facut in Creta, extra virgin, preferabil nefiltrat. Preferabil facut din masline Koroneiki. Si cu aciditate sub 1%.
Aceasta postare a fost editata de dragos: 28 February 2021 - 12:20 PM
De-a berbeleacul, vorba ceea,
De n-ar fi fost pe lume vinul,
Tutunul, dracul si femeia!"
#12
Postat 28 February 2021 - 12:58 PM
Dexter, la 27 February 2021 - 11:58 PM, a spus:
Adi am folosit si eu carapelli acum multi ani dar acum cumpar numai de la costco si imi plac toate. cel mai bun e chiar firma lor (Kirkland) facut in italia cu masline 100% italiene
Well, nu m-am sinchisit sa ma uit, e posibil sa ai dreptate. Mi s-au strepezit dintii cand am vazut suspensiile alea. Daca e sa-mi paradesc arterele, vorba lui Claudel, apai o fac à la roumaine No, am scos si eu sa vad ce mai am. Si am constata ca, ba da, am si din ala portughez .
In orice caz, evit absolut tot ce e amestecatura, aromatizat, draci laci. No way. Totul cat mai calitativ si dupa aia fac io vraji acasa, le amestec cu unt, eventual (depinde de reteta normal) , daca e de folosit la gatit, cu arome de tot neamu daca le folosesc la salate, emulsifiat etc.
Pe astea le folosesc:
Dentamaro si Thomy la gatit, Olio di Amelie la salate , Jordanul si ala portughez la rafinat si finisat canapele , choux-uri, branzeturi etc.
Pe astea le-am luat in impulsul momentului si le-am tot mutat de colo colo pana au expirat, asa ca au ajuns la gunoi. De fiecare data cand le-am folosit am avut senzatia unui iz de metan, asa ca, pas.
Ca ulei de baza de gatit raman la cel de floarea soarelui, mi se pare cel mai bun pentru mine, mai ales ca nu fac prajeli si rantasuri, ci doar fripturisioane traditionale - de pui, peste.
Am avut si de rapita si de susan si de samburi de struguri si de avocado...au aterizat toate la gunoi dupa o vreme pentru ca pur si simplu, la modul meu de a ma hrani , nu am nevoie de ele. Probabil ca sunt o mare traditionalista.
Mi-am luat de la rusi nefiltrat de floarea soarelui si are un gust puternic , dar... e amar! Banuiesc ca nu se foloseste la prajit ci doar pe la maioneze, sosuri reci etc. Aveti idee?
In afara de cele doua de baza, de floarea soarelui si de masline , mai am unul de samburi de nuca, perfect la finisat si aromatizat salate cu branzeturi sau branzeturi asa .
Si mai am unul de samburi de bostan cu care colorez si finisez supele creme de multe ori.
Mai folosesc untul . Sunt complet impotriva oricaror alte grasimi din astea supramegaextra moderne si "sanatoase" fara nush ce, fara aia, fara ailalta, prelucrate pana la cer si-napoi. No way! Produsul natural si de calitate e sfant si , folosit cu cap si cumpatare e perfect.
Mai folosesc untura de porc la diverse aluaturi si de gasca/rata la diverse friputrisioane din astea mari la cuptor. Insa astea sunt de zile festive.
Nu doar untura de porc ci si osanza la aluaturi - ies niste foietaje de bat la fund lejer pe alea facute cu unt
#13
Postat 28 February 2021 - 05:21 PM
adi_edi, la 28 February 2021 - 11:47 AM, a spus:
E bun, e ulei din Tunisia, il cumpar si eu cind e on sale. Daca nu e nimic on sale il cumpar pe cel grecesc pe care il folosesc la de toate.
La deep frying folosesc ulei de floarea soarelui din ... Dubai.