Forum Culinar: despre intolerante alimentare,alergii - Forum Culinar

Salt la continut

  • 6 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Ultima »
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

despre intolerante alimentare,alergii teste

#41 Useril este offline   Foxyy 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,143
  • Inregistrat: 24-November 09
  • Location: H P

Postat 26 February 2019 - 02:15 AM

Vezi postareaDaniella, la 26 February 2019 - 01:57 AM, a spus:

in plus mai stiu ca laptele este un aliment integral si trebuie consumat ca o masa completa, nu pe langa sau in amestec cu diverse...

De asta nu am auzit. Detaliaza, te rog... Ca eu cred ca pricep aiurea: masa completa? Adica beau numai lapte, pana se umple stomacul si asta-i cina? Sau...?
Eu stiu ca se consuma in orice vrea muschiu' meu: cu fulgi, in cafea / cacao, in mancare.... Chiar o sa mai intreb!
In plus, ce e ala aliment integral? Iar nu cunosc termenul..

#42 Useril este offline   Foxyy 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,143
  • Inregistrat: 24-November 09
  • Location: H P

Postat 26 February 2019 - 02:24 AM

Vezi postareaDaniella, la 26 February 2019 - 01:57 AM, a spus:

personal, nu citesc bloguri despre nutritie si nici stiri din reviste de can-can/stiri, ci carti, documentare, sau video scrise/facute de medici, unii dr in medicina / premiati cu Nobel.

De cand Obama a luat Nobel.... m-am dumirit. Sa o pui pe Maica Tereza in fix aceeasi oala cu Obama.... Apai, ma scuzati.. Pentru mine, Nobelul e fix pix.
In plus, repet, nu sunt in domeniul medical. Nu sunt nici in cel politienesc. Asa ca nu am cum sa fac sapaturi arheologice, sa urmaresc omul / studiul / ideea pana la Adam si Eva, ca sa vad daca e adevarat / bun sau ba. Nu stiu care-s revistele medicale de specialitate, care-s cele mai bune site-uri sau alte chestii similare. Da, stiu cateva jurnale medicale, am auzit de ele. Dar nu intru in zona aia intentionat, sa vad ce studii au mai aparut sau ce se mai discuta la nivel mondial.
Aflu de la prieteni, care, cumva, intra in vreun "subiect" medical. Fie se imbolnaveste, fie aude / vede / citeste... Mai aflu si cand merg la medic, cand dau peste vreo stire prin ziare sau la televizor. Din revistele de specialitate - niciodata.
Abia cand aud de ceva, incep sa caut ceva date. Nu la disperare, ca n-are rost. Pe orice subiect medical, daca chiar cauti, gasesesti zeci de teorii. Una mai breaza ca alta. Si n-am nici timp, nici chef sa scurm.

#43 Useril este offline   Daniella 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 10,870
  • Inregistrat: 04-July 10

Postat 26 February 2019 - 02:30 AM

scuze, aliment integral= asa cum l-a facut mama natura, dar am vrut sa scriu:laptele e un aliment complet
tu bei laptele impreuna cu ce vrea muschiul tau, normal!
da, in loc de cina, poti sa bei o cana cu lapte. De ce, nu?

apreciez mult medicii (cat si oamenii) deschisi la minte, care nu tin cu dintii de o informatie sau alta. De ex. doctorita mea de familie mi-a spus acum 16 ani: sa evit carnea de pui daca nu e de tara, pt ca e cea mai "pacatoasa", contine cantitati mari de hormoni si antibiotice, care se metabolizeaza in sangele nostru cand o consumam. Mai sanatos o carne slaba de porc. O idee revolutionara pt mine la vremea aceea, cand toti recomandau carnita slaba din piept de pui, dar mi s-a parut logic, cand mi-a spus cum sunt ingrasati puii la peste 1 kg in 3 saptamani. Apoi,am discutat si cu persoane care au aruncat un ochi in fermele de pui si au confirmat ca daca vezi ce mananca puii din comert, crescuti in crescatorii si in ce conditii sunt crescuti, nu mai mananci in veci. Similar relatarile despre mezeluri. Un astfel de medic imi castiga increderea.
O prietena, medic pediatru, mi-a spus: sunt multi pacienti carora daca le spun ca nu au (mai) nimic, eventual sa se trateze simplu de guturai cu ceaiuri, citrice, usturoi si alte ingrediente naturale, nu se dau plecati din cabinet, au impresia ca nu sunt serioasa!
oameni si oameni! Fiecare cu credintele si informatiile lui. Adevarul gol golut este ca e foarte greu sa mai separi in informatia medicala, ca si cu o taieturia de cutit, adevarul de neadevar, cand sunt atatea studii platite si atatea interese la nivel fff mare...

Aceasta postare a fost editata de Daniella: 26 February 2019 - 02:31 AM


Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)

Happiness must always be an inside joy!

#44 Useril este offline   Foxyy 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,143
  • Inregistrat: 24-November 09
  • Location: H P

Postat 26 February 2019 - 02:35 AM

Legat de carne: inainte de revolutie, cand luam o punga de-un kil cu piept de pui, erau n-spe bucati. Acum, un singur piept are peste-o kila.. Dragut! 😳

#45 Useril este offline   Daniella 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 10,870
  • Inregistrat: 04-July 10

Postat 26 February 2019 - 02:41 AM

da! si mai tineti minte ce norocosi ne-am crezut cand dupa revolutie au venit la noi pulpele americane congelate?!!!!Imagine postata

Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)

Happiness must always be an inside joy!

#46 Useril este offline   Daniella 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 10,870
  • Inregistrat: 04-July 10

Postat 26 February 2019 - 02:53 AM

Si puii, inainte de revolutie, erau 2 la punga, le spunea “Petreusi”
Azi, de marinea aia sunt doar bibilicile sau coquelet
daca mancam carne de pui era cel putin duminica, daca nu vreo sarbatoare. Daca aveai, ca era de tara sau de cumparat, era foarte bun. Nu simteam pe atunci o diferenta, nu faceam mofturi.
Acum, multi nu mai mananca pui de tara ca “e atos si carnea mai inchisa la culoare”. Vai tuuu, Rozi! :toothy6:

Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)

Happiness must always be an inside joy!

#47 Useril este offline   Wowerful 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1,398
  • Inregistrat: 23-November 12

Postat 26 February 2019 - 05:29 AM

Nu am citit tot, dar voiam mai demult sa zic ca voi care sunteti in Romania aveti sansele cele mai mari sa mancati alimente sanatoase, bio. Acolo tot mai sunt taranii care au o gaina care face oua, o vacuta care da lapte, o gradina in care cresc una, alta. Inca nu s-a industrializat/ centralizat totul pe partea cu alimentatia. Cand merg acasa imi place sa ajung la piata. Sunt si precupeti- nu zic- cu marfa din Turcia sau de unde o aduc, dar sunt si femei de la tara, mai tinere, mai batrane, iar ca pret- nu mi se pare o diferenta colosala intre produsele lor si supermarketuri. Taranul/fermierul din Romania nu isi vinde produsele ca pe ceva exotic.

Pai nu ma duc eu la piata aici la mine in sat? Sunt fermieri si au preturi de "fermieri" ca sunt produse bio ( organice zic ei). Painea de casa e de 2 ori mai scumpa decat o paine mai de doamne ajuta de la supermarket. Laptele ultrapasteurizat costa undeva la $6 la supermarket ( organic, grassfed cel mai cu mot). De la ferma cumpar lapte crud cu undeva pana in $10 dar trebuie sa conduc vreo ora ca nu imi trimit prin posta :toothy6:
Scuze ca m-am bagat pe-aici ca musca.

Aceasta postare a fost editata de Wowerful: 26 February 2019 - 05:32 AM


#48 Useril este offline   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,244
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 26 February 2019 - 09:56 AM

Vezi postareaDaniella, la 26 February 2019 - 01:57 AM, a spus:

taote produsele degrasae nu sunt sanatoase, datorita procesului tehnologic de degresare si a continutului in diverse vitamine, Ca sinteti introduse pt a face fata reclamei ...

din putinul pe care il stiu eu laptele se centrifugheaza :toothy6: ca sa ii scoata grasimea, ce e nesanatos in asta?
mai apoi daca i se adauga vreo vitamina in plus ca sa atraga lumea sa-l cumpere trebuie sa fie scris in lista ingredientelor
daca o citesti si le vezi si nu le vrei nu cumperi
acu eu nu stiu cum sint etichetele in Romania da' daca nu vrei sa cumperi ceva citesti eticheta si daca e ceva ce nu-ti place sau e impotriva "religiei" tale nu cumperi
sau imi scapa mie ceva? Imagine atasata: monthly_02_2019/post-4-0-72819500-1551167722.gif

#49 Useril este offline   Lapona Enigel 

  • Night's Watch
  • PipPipPipPip
  • Grup: Nordic
  • Postari: 9,601
  • Inregistrat: 23-November 09
  • LocationDavy Jones' Locker

Postat 26 February 2019 - 10:19 AM

Vezi postareaWowerful, la 26 February 2019 - 05:29 AM, a spus:

Nu am citit tot, dar voiam mai demult sa zic ca voi care sunteti in Romania aveti sansele cele mai mari sa mancati alimente sanatoase, bio. Acolo tot mai sunt taranii care au o gaina care face oua, o vacuta care da lapte, o gradina in care cresc una, alta. Inca nu s-a industrializat/ centralizat totul pe partea cu alimentatia. Cand merg acasa imi place sa ajung la piata. Sunt si precupeti- nu zic- cu marfa din Turcia sau de unde o aduc, dar sunt si femei de la tara, mai tinere, mai batrane, iar ca pret- nu mi se pare o diferenta colosala intre produsele lor si supermarketuri. Taranul/fermierul din Romania nu isi vinde produsele ca pe ceva exotic.

Pai nu ma duc eu la piata aici la mine in sat? Sunt fermieri si au preturi de "fermieri" ca sunt produse bio ( organice zic ei). Painea de casa e de 2 ori mai scumpa decat o paine mai de doamne ajuta de la supermarket. Laptele ultrapasteurizat costa undeva la $6 la supermarket ( organic, grassfed cel mai cu mot). De la ferma cumpar lapte crud cu undeva pana in $10 dar trebuie sa conduc vreo ora ca nu imi trimit prin posta :toothy6:
Scuze ca m-am bagat pe-aici ca musca.




Iti maresc intentionat postul ca sa nu fie sarit. Premiu, Wow! Imagine postata

Lux curat in tara! Si daca mai ai si bafta sa mai ai pe la tara, pe la bunici, eventual, niste vecini de la care poti cumpara ceva oua/lapte...pai eu una le-as da naibii de studii si cercetari si mi-as cheltui pretiosul timp inspirand niste aer de tara :)Si in pietele din Bucuresti se mai gasesc tarani.
Heave ho, buccaneers ;)

Imagine postata

#50 Useril este offline   moatza 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 7,061
  • Inregistrat: 25-November 09
  • Locationtot aici

Postat 26 February 2019 - 10:30 AM

Vezi postareaFoxyy, la 26 February 2019 - 02:15 AM, a spus:

Vezi postareaDaniella, la 26 February 2019 - 01:57 AM, a spus:

in plus mai stiu ca laptele este un aliment integral si trebuie consumat ca o masa completa, nu pe langa sau in amestec cu diverse...

De asta nu am auzit. Detaliaza, te rog... Ca eu cred ca pricep aiurea: masa completa? Adica beau numai lapte, pana se umple stomacul si asta-i cina? Sau...?
Eu stiu ca se consuma in orice vrea muschiu' meu: cu fulgi, in cafea / cacao, in mancare.... Chiar o sa mai intreb!
In plus, ce e ala aliment integral? Iar nu cunosc termenul..


eu cred ca in cazul asta mai degraba ar avea intelesul de aliment complet, adica are si proteine, si lipide, si zaharuri, si minerale, si aminoacizi, si vitamine.
integral s-ar puteareferi la faptul ca nu e (partial) degresat.

Vezi postareaDaniella, la 26 February 2019 - 02:30 AM, a spus:

Mai sanatos o carne slaba de porc.


la fel ca si la pui, conteaza provenienta.
in ferme, si porcii sunt crescuti cu aceeasi hrana ca si puii, difera concentratiile probabil, dar tot un mix in care se regasesc proteine din animale moarte, asa numitele fainuri proteice.


Vezi postareaWowerful, la 26 February 2019 - 05:29 AM, a spus:

Nu am citit tot, dar voiam mai demult sa zic ca voi care sunteti in Romania aveti sansele cele mai mari sa mancati alimente sanatoase, bio. Acolo tot mai sunt taranii care au o gaina care face oua, o vacuta care da lapte, o gradina in care cresc una, alta.


de vreo trei ani avem spre folosinta un teren in oras, ptr gradina.
in afara de piatra vanata ptr rosii - acceptata ca fiind ok - nu folosesc niciun ingrasamant/fertilizator/stimulent de crestere, de-astea.
si se-ntampla asa: rosiile cresc binisor, se coc, dar sunt mancate de fel de fel de gandaci, fluturi, musculite, crapa de la apa, soare, vreo grindina.
castravetii si dovleceii sunt ok, nu perfecte ca in supermarket, dar bune, cel mult gustate de vreun melc.
ardeii sunt mereu mici, pricajiti, cu juma de leguma uscata si in niciun caz mari, luciosi, perfecti si cu pulpa grasa ca la piata.
fructele pline de viermi, nu cred c-a fost vreun mar sau para perfect sanatoase.
verdeata -ok, ceapa verde - mai mica si cateodata manata, frunzele verzi cam jumatate patate.
rosiile cherry - extrem de productive, dar mici-mici.

rasadurile sunt cele pe care le folosesc cultivatorii de traditie din zona sau luate de la Statiunea de cercetare.

V-am zis asta ca sa vedeti cam ce fel s-ar face legumele daca le vrei (aproape) bio, ca de! sunt in oras, intr-un loc ferit, dar oricum, nu-s in aer tare de munte.

Pe de alta parte, daca le-am vedea asa pricajite, crapate, strambe...in supermarket sau pe tarabe, le-am cumpara? nu tot noi suntem cei care le sucim pe toate partile pana gasim fructele/legumele cele mai fatzoase?
Suntem rezultatul actiunilor noastre si aici.

#51 Useril este offline   moatza 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 7,061
  • Inregistrat: 25-November 09
  • Locationtot aici

Postat 26 February 2019 - 10:39 AM

Vezi postareaAdriana, la 26 February 2019 - 09:56 AM, a spus:

Vezi postareaDaniella, la 26 February 2019 - 01:57 AM, a spus:

taote produsele degrasae nu sunt sanatoase, datorita procesului tehnologic de degresare si a continutului in diverse vitamine, Ca sinteti introduse pt a face fata reclamei ...

din putinul pe care il stiu eu laptele se centrifugheaza :toothy6: ca sa ii scoata grasimea, ce e nesanatos in asta?
mai apoi daca i se adauga vreo vitamina in plus ca sa atraga lumea sa-l cumpere trebuie sa fie scris in lista ingredientelor


nu ca-l degreseaza sau ca-l imbogatesc cu vreo vitamina ar fi pb.
tot laptele de la cutie e UHT, ca altfel n-ar rezista zile intregi, chiar saptamani, in rafturi.
deschizi o cutie cu lapte, cat rezista in frigider? muuult si bine! de ce? fiindca-i mort. e un lichid lipsit de microorganismele care-i dau gustul ala specific de lapte de tara, saracit de vitamine si aminoacizi, de bacteriile "nobile" probiotice.
SE mentioneaza pe unele iaurturi: adaos de probiotice, de ce? ar fi suficiente alea prezente in mod natural. Dar ele s-au distrus la pasteurizare sau in procesul UHT.

Aceasta postare a fost editata de moatza: 26 February 2019 - 10:40 AM


#52 Useril este offline   Daniella 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 10,870
  • Inregistrat: 04-July 10

Postat 26 February 2019 - 11:30 AM

Vezi postareaAdriana, la 26 February 2019 - 09:56 AM, a spus:

Vezi postareaDaniella, la 26 February 2019 - 01:57 AM, a spus:

taote produsele degrasae nu sunt sanatoase, datorita procesului tehnologic de degresare si a continutului in diverse vitamine, Ca sinteti introduse pt a face fata reclamei ...

din putinul pe care il stiu eu laptele se centrifugheaza :rolleyes: ca sa ii scoata grasimea, ce e nesanatos in asta?
mai apoi daca i se adauga vreo vitamina in plus ca sa atraga lumea sa-l cumpere trebuie sa fie scris in lista ingredientelor
daca o citesti si le vezi si nu le vrei nu cumperi
acu eu nu stiu cum sint etichetele in Romania da' daca nu vrei sa cumperi ceva citesti eticheta si daca e ceva ce nu-ti place sau e impotriva "religiei" tale nu cumperi
sau imi scapa mie ceva? Imagine atasata: monthly_02_2019/post-4-0-72819500-1551167722.gif


Da. Intr-adevar, prin procesul de degresare, cel de centrifugare de care spui, se pierd vitaminele A, D, E și K din laptele integral, deoarece aceastea sunt grasimi solubile, ceea ce inseamna ca au nevoie de grasimi pentru ca organismul sa le asimileze. Posibil sa nu fie mare pierdere, pentru ca nu esemnificativ continutul din aceste vitamine, in schimb le contine si pe celelate (aproape pe toate cele cunoscute). In plus, calciul are nevoie de vitamina D pentru a se absorbi si, la randul ei, vitamina D are nevoie de grasimi pentru a-si indeplini rolurile. Insa toate aceste procese nu au loc, intrucat laptele „light” nu dispune de grasimi. In plus contine cantitate dubla de zahar, fata de laptele integral, care contine in mod natural glucide sub forma de lactoza, in jur de 4.5 %. Pentru a respecta sloganurile de marketing, care au format curentul prin care s-a inoculat populatiei ca e bine sa consumi zilnic lapte pentru aportul de vitamine si Calciu, multi producatori introduc aceste vitamine si Ca de sinteza. Din pacate, acestea nu se absorb de catre organismul uman. Practic, lactatele degresate nu aduc un aport de nutrienti, sunt mai mult pt hidratare si pentru cap Imagine postata :) Apoi, ca si prin procesul de pasteurizare (nu mai zic de UHT) se pierde din calitatea substantelor nutritive e alta poliloghie, din care cel mai important este ca laptele integral este procesat industrial pentru indepartarea microorganismelor patogene si prelungirea termenului de valabilitate. Aici iar se umbla iar la enzime si la continutul de vitamine care e redus, cele mai sensibile fiind B12 si C. Dar, si in cazul fierberii laptelui in recipiente deschise se pierde Calciu, 20% din grasimi si 14%din proteine.

Consumul de lapte degresat poate cauza, din ce am citit: reactii alergice in mod mai frecvent decat laptele integral, tocmai pt ce am spus mai sus: % mai mare de lactoza. Consumul de lapte degresat nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie, ca si in cazul laptelui integral de altfel si nu pana iti umfli burta. Inlocuirea produselor degresate, decorticate, decojite, cu adaosuri etc cu consumul de produse integrale, de o valoare nutritionala crescuta este o recomandare pe care o gasim in legatura cu mai toate grupele de alimente de baza. Astfel, daca pana acum se urla sa nu mananci pielea de la piu piu, acum se sustine ca are rolul ei in procesul de digestie si ca e indicat sa mananci carnea (animale organice) cu tot cu piele.

Au fost multe curente, promovate de catre marketing in media privind lactatele si/sau lactatele integrale. Eu revin cu parearea mea ca mult prea multe studii oferite mass mediei sunt finantate de marile corporatii. Fiecare face cum considera, informandu-se cat mai bine pentru sanatatea lui si a celor dragi. Toti facem asta si fiecare are o intuitie care trebuie sa-l conduca pentru a cerne sursele de informare.

Eu zic ca laptele asta din comert, vs laptele de la bunici, nu prea seamana nici ca gust, consistenta, culoare, miros, continut de grasime si implicit aport de nutrienti. Beau si eu mereu lapte de vaca greass feed, la tara/pensiune cand ajung. Differenta e de fond, zic.

Cu etichetele e asa cum spui in cea mai mare parte, cum spui. Desi la noi se vehiculeaza ca nu sunt nici prea exacte si nici prea controlate etichetele.

Vezi postareamoatza, la 26 February 2019 - 10:39 AM, a spus:

Vezi postareaAdriana, la 26 February 2019 - 09:56 AM, a spus:

Vezi postareaDaniella, la 26 February 2019 - 01:57 AM, a spus:

taote produsele degrasae nu sunt sanatoase, datorita procesului tehnologic de degresare si a continutului in diverse vitamine, Ca sinteti introduse pt a face fata reclamei ...

din putinul pe care il stiu eu laptele se centrifugheaza :rolleyes: ca sa ii scoata grasimea, ce e nesanatos in asta?
mai apoi daca i se adauga vreo vitamina in plus ca sa atraga lumea sa-l cumpere trebuie sa fie scris in lista ingredientelor


nu ca-l degreseaza sau ca-l imbogatesc cu vreo vitamina ar fi pb.
tot laptele de la cutie e UHT, ca altfel n-ar rezista zile intregi, chiar saptamani, in rafturi.
deschizi o cutie cu lapte, cat rezista in frigider? muuult si bine! de ce? fiindca-i mort. e un lichid lipsit de microorganismele care-i dau gustul ala specific de lapte de tara, saracit de vitamine si aminoacizi, de bacteriile "nobile" probiotice.
SE mentioneaza pe unele iaurturi: adaos de probiotice, de ce? ar fi suficiente alea prezente in mod natural. Dar ele s-au distrus la pasteurizare sau in procesul UHT.


se vede cs nu consumi lapte la cutie din supermkt. Laptele la cutie e de 2 feluri: pasteurizat (dureaza mult mai mult decat cel nefiert, dar e vorba de zile sau 1-2 saptamani, desi ai dreptate deschizi cutia si tine inca 2-3 saptamani in frigider) si UHT (REZISTA MUUULT SI BINE).
Pe iaurturi, daca nu scrie iaurt natur, au o gramada de ingrediente, care mai de care mai ciudate si un termen de valabilitate "pe viata" Imagine postata
In rest sunt de acord cu tot ce ai scris in ultimele 2 posturi.

Aceasta postare a fost editata de Daniella: 26 February 2019 - 11:32 AM


Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)

Happiness must always be an inside joy!

#53 Useril este offline   Daniella 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 10,870
  • Inregistrat: 04-July 10

Postat 26 February 2019 - 11:39 AM

in legatura cu culturile tale: felicitari!
am vorbit si eu cu cativa prieteni care au curticica si fac pt consum propriu cate un pic din fiecare. Toate cum ai spus, mai strambe, mai urate, ba acum sesizam mai clar si la rosiile de la "mamaie" ca sunt cu alt aspect decat alea de la supermkt. Ei mi-au spus ca in schimb cu rosiile, dupa 3 ani de chixuri inc are nu au mancat o rosie din productia proprie, si-au bagat picioarele si au dat si ei cu car-maz chimicale pt daunatori, in speranta ca din gradina lor e mai "curata" decat ce e in supermarket si in piete destinat consumului. Sigur ca nu e caz general.
Batranica de la care va spuneam ca ii cumpar rosiile toata vara, mi-a spus ca e ff mult de lucru la camp fata de solar, impotriva buruienilor trebuie sapat si plivit de 2 ori, iar apoi impotriva daunatorilor, trebuie lucrat, iar impotriva secetei, inundatiilor si precipitatiilor de tip ploaie acida, ploaie cu soare esti expus pierderii culturii si rpin urmare ca nu mai pune nimeni in camp de la ea din sat (in afara de ea) si alea nu tin pana haaaat in septembrie, pe la jumatatea lui august de termina, adica sezonul e mult mai scurt, fata de cel "din piata".

Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)

Happiness must always be an inside joy!

#54 Useril este offline   moatza 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 7,061
  • Inregistrat: 25-November 09
  • Locationtot aici

Postat 26 February 2019 - 11:41 AM

Vezi postareamoatza, la 26 February 2019 - 10:39 AM, a spus:

Dar ele s-au distrus la pasteurizare sau in procesul UHT.


io n-am aprofundat, dar stiu ca e si pasteurizat si uht.
nu consum deloc, nici macar de la tara, nu-mi place laptele.
iaurt, da, in ultimul timp de-ala stors.


noi facem mai mult experimente, insa au fost prea multe doar ptr consum propriu.
in plus, asa urate si strambe si stricate, dar s-au facut multe.
nu ne-am ingramadit nici cu plivitul, nici cu rotatia culturilor...haraci si apa cu furtunul.

Aceasta postare a fost editata de moatza: 26 February 2019 - 11:46 AM


#55 Useril este offline   Daniella 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 10,870
  • Inregistrat: 04-July 10

Postat 26 February 2019 - 11:48 AM

eu il beau pe ala de la tara, rarisim cand ajung, asa psihologic, ca e un aliment sanatos la baza, dar nu-mi pica bine ...

stors de voi in casa, din laptele integral de la tarani? Este adevarat ca si acesta tine mult, in frigider? Asa imi spunea un amic, ca poti sa-l tii si 6 luni Imagine postata, ca nu-si modifica gust / culoare. Eu nu stiu, ca nu am facut.

si prietenii de care spun sunt tot oraseni si inca sunt angajati cu joburi solicitante ca timp si nu numai, dar au cumparat o parcela mica de teren si s-au mutat la Peris. Aici si-au facut din gradinarit si un hobby si satisfac o necesitate de hrana curata.

Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)

Happiness must always be an inside joy!

#56 Useril este offline   moatza 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 7,061
  • Inregistrat: 25-November 09
  • Locationtot aici

Postat 26 February 2019 - 11:56 AM

nu mai fac iaurt in casa, nu-s chiar pasionata.
stors, asa se numeste el, are consistenta celui grecesc, dar doar 2% grasime, suficient.

cu toate ca daca stau sa ma gandesc, faceam ceva asemanator: puneam laptele la prins si dupa aia in dadeam la blender
iesea ceva omogen, ca ayranul, il puneam in sticla in frigider, dar cu dopul/capacul in jos, cum ar fi cu fundu-n sus.
zerul se strangea la baza, care acum era in partea de sus a sticlei, langa dop.
dupa o zi, desfaceam usor dopul si scurgeam zerul, si iesea un iaurt stors, fin ca o spuma, dar condensat/concentrat.
ia sa mai fac!

Aceasta postare a fost editata de moatza: 26 February 2019 - 11:57 AM


#57 Useril este offline   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,244
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 26 February 2019 - 03:14 PM

Deci :rolleyes: daca vrem lapte proaspat si virgin :P il putem "cumpara" numai de la tita vacii ca atunci cind eram mici si aveam bunici cu vaca, unii dintre noi :)
si gata, oricine munge vacile spre a vinde laptele trebuie obligat fortat sa foloseasca anumite recipiente, temperaturi si altele ca laptele sa nu aiba bacteriile de pe tita vacii si sa nu se strice de la mama naibii unde e vaca pina la mine care vreau sa-l cumpar, sa-l platesc putin si sa-mi tina si 2 zile ca miine n-am chef sa ma duc iar sa-l cumpar
am fortat putin exprimarea sper ca ati inteles mesajul :)
Alegerea o facem noi cumparind sau nu, cumparind din anumite locuri sau dintr-altele. Dar nu mai putem pretinde sa avem ceea ce era atunci, acum. Totul e schimbat foarte mult. Globalizarea noastra cea de toate zilele, aia e :)

Lapte aici e de jdemii de feluri, si ala care se strica peste 3 zile (in frigider), si ala uht pe rafturi. Dar nici el, ala care se strica peste 3 zile nu mai e ca ala abia muls pentru ca nimeni nu-si permite sa-l vinda abia muls ca risca ca aluia care il bea sa ii vina diareea si sa-l dea in judecata ca i-a dat lapte cu bacterii in el.

Tin minte perfect cind eram in liceu si ajunsa acasa la ora 14 ma duceam la alimentara cu cartela sa iau litrul de lapte zilnic, ala in sticla de sticla cu capac de aluminiu sau in punga de plastic, uneori vara cind ajungeam acasa si il fierbeam era deja stricat si faceam brinza cu el :D

Si eu am cules melci de pe dovleceii mei super bio in fiecare dimineata la ora 7 si in fiecare seara la ora 7, nici cu piatra vinata nu am dat pe ei cum facea socrul meu cind avea gradina, acu in locul lor a crescut bananul ca nebunu', macar de-ar face banane :) Era alegerea mea si stiam ca rezultatul va fi slab.
Vad acelasi lucru la toti pomii fructiteri pe care ii avem si de care n-are nimeni "grija", daca as trai din banii obtinuti prin vinderea lor pai le-as sufla ce vor ei in fiecare zi ca sa creasca marul frumos ca al vrajitoarei din Alba ca Zapada :P

Vinde si macelarul la care merg eu frecvent oua de la tara, nu stiu cine i le aduce si eu personal nu le iau, le prefer pe cele de la magazin pentru ca sint controlate, e drept esantion, dar mai controlate. Si imi mai povesteste si Stefano cum vecina pe vremuri vindea la piata verdeata si oua de taran :P , iar dimineata el vedea cum se oprea la ea masina pe care era scris oua marca cutarica :rolleyes:

nu's daca s-a inteles ceea ce am vrut sa zic, nu putem din pacate avea si capra si varza decit poate cu noroc, timp, cautare, bani ....mai multi

#58 Useril este offline   Lapona Enigel 

  • Night's Watch
  • PipPipPipPip
  • Grup: Nordic
  • Postari: 9,601
  • Inregistrat: 23-November 09
  • LocationDavy Jones' Locker

Postat 26 February 2019 - 03:45 PM

Adi, aici sunt ferme care iti dau lapte direct de la tata vacii :rolleyes: Ma rog, ele sunt mulse cu mulgatoare din alea automate si il iei crud, asa iesit. Iti spune fermierul cum sa il fierbi, noi depe forum stim deja oricum. Ma crezi ca exista si tutoriale pe net despre cum sa fierbi laptele proaspat? Imagine postata ca sa va dati seama la ce grad de denaturalizare a ajuns civilizatia vestica...
In Franta, la fel, exista in zonele rurale ferme. Da, cei care traiesc in spatiul urban...mau greu ajung la sursa, e adevarat. Insa Germania se straduieste sa abordeze o planificare a spatiului variata, adica sa alterneze /integreze in spatiul urban si zone rurale in care sa se dezvolte sau sa poata continua fermierii sa produca. Is dati naibii astia cu planificarea. Insa...da, globalizarea l-a sufocat pe fermierul local, german. In 2005 a fost asa zisul scandal al laptelui inde aratau ca fermierii dadeau drumul la cisternele de lapte pe strada efectiv, pentru ca nu puteau concura cu pretul laptelui importat...Ei...si de aici incepe balciul. Sabotarile care se intampla la acest nivel sunt uneori inimaginabile. Insa, dupa cum vede, din ce in ce mai multi insideri se hotaras sa rupa tacerea si asta e fantastic!

Cum spunea si Wowerful, in RO inca nu s-a ajuns la asemenea monopol in agricultura pentru ca exista inca economia de subzistenta, omul se bazeaza pe ce produce. Sper ca lumea sa se destepte si sa nu mai fie nevoie sa trecem si noi, romanii, SI prin asta, sa repetam greselile vestului...Tara mea de glorii :rolleyes:
Acum multi ani, in Normandia, direct de la tata vacii :
Imagine atasata: monthly_02_2019/post-12-0-32138600-1551188953.jpg

Aceasta postare a fost editata de Lapona Enigel: 26 February 2019 - 03:51 PM

Heave ho, buccaneers ;)

Imagine postata

#59 Useril este offline   Daniella 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 10,870
  • Inregistrat: 04-July 10

Postat 26 February 2019 - 03:58 PM

da, ai inteles perfect ce vroiam sa enunt: asa zice la doctrina ingineriei alimentare, ca daca in max 6 h nu fierbi laptele de la tata vacii, sau pasteurizezi, ori aplici alte proceduri in acelasi scop, bacteriile se inumltesc si acumuleaza o mare masa de bacterii. Eu cred ca si bunicii/ciobanii dupa muls, trec la fiert laptele, sau il pun la prins crud pt diverse. Si tot la doctrina spune ca, datorita tehnologizarii masive din industria lactatelor din ultimele decenii, prin care se modifica semnificativ produsul initial, azi sunt puse la indoiala beneficiile laptelui din comert, adica e indicat cum ai spus: ori sa consumam doar lapte organic (de la vaca hranita natural) integral sau din curtea bunicii (cine are), sau in lipsa acestor variante mai bine sa renuntam la el, pentru ca este muuult, muuult mai usor de asimilat calciul de catre organismul uman din legume: broccoli, varza, ruccola, napi si altele si chiar continutul de CA / 100 g e mai mare in legume. Lactatele degresate nu sunt recomandate, ci cele integrale, daca tot e sa faci un rau, ele au venit ca o necesitate de marketing = produs nou si promovat ca ajutand la slabit Imagine postata ... no kidding!

Si asa cum spuneai mai deunzazi, pentru cei care au intrerupt la un moment dat consumul de lapte ca rutina zilnica, capacitatea sistemului digestiv scade in a il digera, prin disparitia enzimei responsabile de asta, pe care o au sugarii, pana cand sunt intarcati si inca ceva luni/ani dupa din ce in ce redusa. De aceea, azi sunt multi alergici la lactoza, pentru aceste motive.

Cu lactatele acidulate (iaurt/kefir/sna/ayran) si branzeturile proaspete sau maturate sunt alte poliloghii. Imagine postata

Nu stiu cum sunt lactatele cele pt alergici? Cum dispare lactoza? Te vazusem intr-o zi ca ai vidat branza pentru pachet serviciu si speram ca ai rezolvat cu intoleranta Imagine postata . Poate exista cai si pentru asta. Sunt sigura ca exista! Cauta similar cu: "cum am scapat in mod natural de intoleranta la lactoza", intoleranta la lactoza se poate vindeca" sau similar. In engleza pe youtube sunt cele mai multe surse si desigur te opresti cand e un video facut de un doctor sau macar medic. Sunt curioasa.Imagine postata

Noi lasam din creierii noptii sticlele pentru lapte si borcanele pt iaurt la coada la "paine" (parca asa se chema, nu?), dimineata la deschidere ne duceam sa le culegem pline si cu capacelul de hartie argintiu.Imagine postata

Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)

Happiness must always be an inside joy!

#60 Useril este offline   Daniella 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 10,870
  • Inregistrat: 04-July 10

Postat 26 February 2019 - 04:07 PM

ba, s-a ajuns, doar dimineata a lasat dl tv pe stiri si am auzit, cum producatorii romani, care anul trecut s-au bucurat ca au obtinut o recolta record, cu nu stiu cate tone la ha, mai mare decat in anii buni, acum au inca jum din pproductie nevanduta pe care ar vrea macar 1/2 sa o vanda la un pret de genul 1 leu/kg, pentru ca se strica, o dau furaj la animale. Au zis ca au incercat si sa faca suc, sa vanda cu 8 lei sticla de 2l, dar nu au utilaje.

De ce ? pt ca Romania a importat din toamna si pana acum nus'sh cate bilitone de mere din Polonia, fara gust, dar cu aspect impecabil si pretul de min 4 x mai mare, in conditiile in care Romania este al 4-lea cel mai mare producator de mere din Europa ca suprafata cultivata. E normal ca statul sa lase sa se intample lucrurile asa?
E doar un ex., dar asa a fost pusa pe bara toata productia agricola interna. Interesele papusarilor din ... UE si a alora din ochiul piramidei... manuiesc peste tot aceasta globalizare ca sa distruga economiile/independenta statelor.

Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)

Happiness must always be an inside joy!

Arata acest topic


  • 6 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Ultima »
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

10 useri citesc topicul
0 membri, 10 vizitatori, 0 utilizatori anonimi