Si acum, raspunsurile la intrebarile pe care mi le-am pus ani de-a randul, invidiind in tacere pe alergatori, raspunsuri care, va asigur, dupa o experienta de aproape un an de alergat, ca sunt niste adevaruri : Ce asa placere poate fi in alergat, cand mie mi se parea o pierdere de timp ? De ce par joggerii asa de siguri pe sine ? De ce par mai inteligenti ? Cum Dumnezeu gasesc asa energie sa alerge regulat, lor nu li se face lehamite, nu le e lene ? De ce joggerii au si profesional mai mult succes decat restul ? De ce oameni la 50 de ani par cu cel putin 5 mai tineri cand fac jogging ?
Pe locuri…12 motive pentru a sari in pantofii de alergat, deoarece un antrenament regulat...:
1. intareste inima si plamanii
2. influenteaza pozitiv nivelul colesterolului
3. normalizeaza tensiunea
4. dezvolta mobilitatea incheieturilor
5. descompune grasimea- dietele sunt superflue
6. accentueaza formele corpului
7. poate inlocui medicamente
8. mareste capacitatea creierului
9. mareste rezistenta la stres
10. demonteaza fricile
11. intareste increderea in sine
12. face pur si simplu fericit
Ce efecte are alergatul:
Alimentati cu sanatate: Si celelalte organe interne profita de faptul ca va antrenati inima si plamanii. Asta functioneaza in felul urmator: peretii inimii se ingroasa, devin mai puternici si mai resistenti. Inima va folosi mai putin oxigen valoros si restul organelor primesc mai multa cantitate. Plamanii isi maresc de asemenea capacitatea, datorita execrcitiului si pot inhala o cantitate mult mai mare de oxigen- combustibilul pentru un corp rezistent si un spirit treaz. Sangele devine mai fluid, lucru care combate periculoasa arterioscleroza –“infundarea” vaselor de sange- si asigura o mai buna repartizare a oxigenului si a nutrientilor in corp- pana in cea mai fina artera.
Alergatul are si mai multe avantaje de oferit sanatatii dumneavoastra:
- protejeaza incheieturile contra "intepenirilor" si accidentelor gen entorsa, sa zicem
- miscarea de alergare actioneaza ca un masaj asupra intestinelor: alergatorii nu au nici o problema cu digestia
- pielea, muschii si ligamentele sunt mai bine irigate cu sange si devin mai ferme si mai solide
- alergatul intareste sistemul venos si combate varicele si problemele de irigare cu sange
- prin alergat ramai tanar si sanatos
- stabilizeaza hormonii, mai ales in a doua parte a vietii
- tine radicalii liberi in sah
Tipic alergatorilor: inima mare…Inima lor trebuie sa bata de mai putine ori pentru a pompa aceeasi cantitate de sange in corp. De aceea se “intepeneste” mult mai greu. In acelasi timp ea creaza mai multe vase mici de sange-capilarele- si se hraneste astfel mult mai bine. De aceea inima unui alergator poate trai cu o treime mai mult ca una neantrenata.
O data cu alergatul incepeti si programul de binefacere pentru inima dumneavoastra: riscul bolilor de inima si circulatia sangelui scade simtitor si pe deasupra mai aveti parte si de placere.
Capacitatea unei inimi neantrenate este de ca. 600-700 cm cubi si cea a unei inimi antrenate intre 1000-1400 cm cubi.
Alergatul face inima mare si puternica. In grame, o inima neantrenata are cca 250-300 g si cea a unui alergator intre 300-500 g.
…si plamani puternici.
Observati imediat cand urcati in fuga treptele: nu va veti mai opri niciodata gafaind agatat de balustrada dupa ce ati urcat 20 de trepte. Si nici nu veti mai pierde metroul doar pentru ca a trebuit sa va opriti brusc din cauza ca nu mai aveati aer sau intepaturi in coaste. Nu veti mai privi un sprint scurt ca pe o povara ci ca pe o provocare binefacatoare.
Musculatura aparatului respirator va deveni datorita alergatului mai dezvoltata si mai puternica. Se vor forma mai multe “pungute in plamani” (nu imi vine acum cum sa zic bine) si mai multe capilare prin intermediul carora la fiecare inspirare mai mult oxigen va fi transportat in sange. Tot din aceasta cauza veti inhala o cantitate mai mare de aer la insiprare si de aceea va trebui sa inspirati si sa expirati mai rar.
Volumul unor plamani fara antrenament: 2-2,5 l, al celor antenati de pana la 6 l. Plamanii isi maresc volumul de pana la 3 ori. In acelasi timp “basicutele din plamani “ sunt mai permissibile.
Sistemul imunitar in cea mai buna forma :
Fugiti pur si simplu de urmatoarea raceala: celulele de aparare din sistemul imunitar devin mai numeroase si mai puternice. Daca va veti organiza antrenamentele de alergat cu grija, veti aduce in forma “Politia corpului” in decurs de doua saptamani. Pe langa doza corecta de alergat trebuie sa va acordati suficient somn si repaos – astfel cat de curand veti taia cuvantul raceala din vocabularul dumneavoastra.
Sa antrenam inima si sistemul circulator si sa ne intarim sistemul imunitar
De milioane de ani, orice om este nascut cu potentialul de a deveni un alergator. Cam la varsta de un an descoperim mersul-alergatul (oare cine nu cunoaste bebeii asa de incantati care abia se tin pe picioare dar vor cu atata energie sa fuga ) si suntem incantati de asta. O data cu scoala incepe si "era statului (sezututlui)" de care nu vom mai scapa niciodata. Atunci, incepeti sa alergati si veti redescoperi entuziasmul trait in copilarie si de care nu ati uitat niciodata.
Prevenirea bolilor civilizatiei
Azi stie orice copil ca sportul e sanatos. Cu cat medicii de educatie fizica si sport si specialistii in antrenamente cerceteaza mai mult cu atat devine mai clar ca sportul nu numai ca previne si trateaza boli dar ca este o conditie elementara pentru sanatate. A nu te misca si a nu te supune efortului este contrar naturii umane.
Oare e necesar sa mai spun ca stim cu totii din ce ne tragem si anume ca nu ne tragem din pietre sau alte vietati statice- e paradoxal spus, nu cred ca exista vietate statica pe pamant. Microbii-care constituie 90 la % din populatia acestei planete (nu va mai flatati sa credeti ca oamenii sunt stapanii ei si fiecare corp uman contine cam 0,5 kg microbi) sunt microroganisme mereu in miscare.
In loc de medicamente MISCARE!
Cei mai multi bani pentru sistemul nostru de sanatate sunt de fapt platiti pentru boli care nu e neaparat sa fie , de la banala raceala pana la amenintatorul infarct.
Idustria farmaceutica investeste milioane in descoperirea si inventarea de noi antibiotice. Se inventeaza mereu medicamente care subtiaza sangele , scad tensiunea sau regleaza in mod artificial nivelul colesterolului. Cu siguranta ca exista cauze pentru aceste boli care nu pot fi influentate de miscare- mare majoritate ale asa numitelor boli de civilizatie se pot preveni prin intermediul unui antrenament otpimal dozat.
Antrenament de forta pentru inima dumneavoastra
La inceputurile jogging-ului (pentru cei care nu stiu jogging este expresia engleza si americana a alergatului pentru amatori nu cel de performanta) in America si mai apoi in Germania, cei impotriva jogging-ului sustineau ca inima in viata sa are la dispozitie un numar prestabilit de batai.
Daca ele vor fi epuizate, atunci inima se va opri. Si pentru ca in timpul alergatului inima bate mai repede...
Daca acestia si-ar fi dat osteneala sa calculeze mai cu atentie ar fi realizat ca teoria lor sprijina de fapt alergatul. Alergatul este pentru inima ca un antrenament de forta, ea adaptandu-se la gradul de efort si devenind din ce in ce mai puternica. Astfel, ea va trebui sa bata mai lent pentru o activitate obisnuita de peste zi. Si asta o veti sesiza prin faptul ca deveniti mai rezistent si obositi mai greu.
Alergatul scade tensiunea
O tensiunea prea mare este periculoasa! Pe durata indelungata va afecta peretii vaselor de sange. Pe peretii vasului se pot depune elemente din compozitia sangelui, cum ar fi colesterolul. La un moment dat aceste depuneri vor fi atat de groase ca vor stopa circulatia sangelui. Organul sau partile organului care au fost irigate cu sangele acestui vas nu vor mai primi oxigen si vor muri. Aceasta moarte ne este cunoscuta sub numele de infarct de inima sau accident vascular. Alergatul face vasele de sange elastice, scade tensiunea si astfel protejeaza peretii vaselor de sange de asemenea accidente.
Alergatul scade nivelul colesterolului in sange
In primul rand e vorba de colesterolul "rau" asa numitul colesterol LDL, care se acumuleaza pe peretii vaselor de sange, cauzand astfel ingustarea vaselor de sange sau chiar blocarea lor.
Aici poate actiona alergatul, deoarece pe langa carbohidrati si grasimile sunt utilizate drept "combustibil" in timpul efortului. Colesterolul "rau" este ars in celulele musculare. Si aici insa principala conditie este o dozare corecta a efortului (la un tempo moderat se ard grasimi, la unul accelerat se ard carbohidrati -o sa mai scriu despre asta). Alergatul indelungat si lejer activeaza mai ales arderea grasimilor. Cine alearga prea repede, arde mai degraba carbohidrati.
Bun pentru ligamente si incheieturi
Deja ati fost sfatuit sa incetati cu alergatul numai pentru ca va inteapa putin pe la incheieturi? Permiteti: atsa e o nesabuinta! Este uimitor ca inca multi doctori sunt de parerea ca alergatul dauneaza incheieturilor si ligamentelor. Exact contrariul este valabil: alergatul optimizeaza hranirea incheieturilor si a discului coloanei. Ligamentele au nevoie de graduri variate si diferite de efort pentru a ramane in viata. Repaosul este otrava pentru ligamente. Moto-ul din ziua de azi este efort precoce.
Alergatul- killer-ul grasimii numarul 1
Alergatorii sunt slabi! De ce? Foarte simplu: dintre toate tipurile de sport alergatul utilizeaza cea mai mare cantitate de energie. Deci daca doriti sa slabiti atunci alergati! Exista pe net tabele care arata cantitatea de energie consumata la 10 minute in functie de greutatea corporala si felul sportului.
Indiferent ce scrie in cartile de diete si alte bestseller-uri: factorul hotarator in slabit este si ramane faptul ca trebuie sa comsumati mai multa energie decat cea pe care o ingerati.
Un tipp: Oamenii cu exces considerabil de greutate trebuie mai intai sa inceapa cu sporturi alternative cum ar fi mersul sau nordic walking. Impactul asupra cartilagiilor, tendoanelor si ligamentelor ar fi prea ridicat in cazul alergatului.
Omul este un alergator
Daca ar fi sa ne imaginam intreaga istorie a omenirii ca o singura zi, atunci omul a fost vanator si culegator timp de 23 de ore si 56 minute. Barbatii parcurgeau zilnic o distanta de 20-25 km, femeile 10-12 km. Abia cu o jumatate de ora inainte de finalul zilei s-a inventat computerul. Inca mai credeti ca e normal sa va petreceti timpul in fata PC-ului sau pe canapea?
Omul s-a nascut cu capacitatea de a alerga. Nu exista un sport mai natural.
Si sufletul profita
Chiar este adevarat, alergatul te face fericit! Ei bine, sa zicem: ne face mai multumiti. In ultimii ani au fost publicate mai multe studii care au avut ca tema efectele alergatului asupra psihicului nostru. Aceste studii au confirmat ceea ce alergatorii au stiut dintotdeauna:
Alergatul imbunatateste starea de spirit
Alergatul mareste productia de serotonina, hormonul fericirii – nu va ziceam io –mental orgasms, he he he.
- Alergatul ajuta chiar si impotriva depresiilor. De ani de zile este utilizat in terapii contra depresiilor.
- Si alergatul reduce hormonii stresului: adrenalina si cortizonul. Alergatorii sunt considerabil mai rezistenti decat oamenii neantrenati.
Alergatorilor le e mai putina frica
Frica de viitor, de provocari? Cand vedeti numai jumatatea goala a paharului, atunci alergati. Intr-un studiu a fost aratat ca un antrenament de rezistenta reduce frica la fel ca un tratament cu psihofarmaceutice, totusi fara efectele secundare ale acestora din urma. Depresiile e diminueaza si se instaleaza o capacitate mai mare de rezistenta.
Alergatorii sunt siguri pe sine
Alergatul este un model al succesului. Cand incepeti cu alergatul, sunteti probabil inceti l ainceput. Cu cat va antrenati mai mult, cu atat deveniti mai bun.
Fiecare antrenament va aduce putin mai in fata. Acesta este principiul succesului: investiti timp si efort si primiti in schimb o rasplata. Si vom vrea mai mult si mai mult.
Inca din copilarie a fost mereu asa. Cine devine mai bun, are succes si cine are succes este mai sigur de sine si mai plin de energie.
Alergatul te face inteligent- deci pe cuvant de pionier, eu am castigat chiar la sah
Poate parea o aroganta, dar este adevarat: alimentarea imbunatatita cu oxigen mareste capacitatea creierului. Memoria functioneaza mai bine si se dezvolta gandirea logica si creativitatea. Exista chiar si indicii ca un antrenament de rezistenta poate preveni Alzheimer-ul.
Efecte si efort
Cei care doresc sa slabeasca trebuie sa investeasca mult mai mult timp decat cei care dorescs a demonteze stresul. In functie de tel si de efectul dorit avem nevoie de un alt model de antrenament. Medicina sportiva poate hotara cu aproximatie aceste eforturi. Tabelul de mai jos va arata cam cat timp si ce sesiuni de antrenamente trebuie sa investiti pe saptamana.
Sportul de rezistenta si cancerul
Cancerul de san este cel mai des intalnit la femei, fiecare a noua femeie fiind bolnava de cancer de san (se refera la populatia Germaniei). Alergatul regular previne nu numai bolile de sistem vascular ci si imbolnavirile de cancer. Datorita topirii grasimii prin intermediul antrenamentelor scade si nivelul de estrogen. Asa se explica faptul ca atletele se imbolnavesc rar de cancer la aparatul reproducator. Si riscul de cancer la colon este prin sport de rezistenta diminuat; este posibil ca activitatea colonului sa fie accelerata, ceea ce previne constipatia.
In cazul celor bolnavi de cancer un antrenament de rezistenta moderat ajuta la marirea capacitatii de rezistenta si a calitatii vietii. Exista numeroase studii care au demonstrat efectul pozitiv chiar si in cazul chemoterapiilor si dupa un transplant de maduva. Ca si in cazul grupelor de sport coronare (cred ca aici e vorba de cei cu probleme la sistemul circulator, respectiv inima) si in cazul bolilor de cancer se recomanda sfatul doctorului cu experienta in sport, pentru un antrenament corect dozat.