Forum Culinar: Alearga, Lola, alearga! - Forum Culinar

Salt la continut

  • 151 Pagini +
  • « Prima
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • Ultima »
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Alearga, Lola, alearga!

#101 Useril este offline   Lapona Enigel 

  • Night's Watch
  • PipPipPipPip
  • Grup: Nordic
  • Postari: 9,601
  • Inregistrat: 23-November 09
  • LocationDavy Jones' Locker

Postat 19 February 2010 - 07:46 PM

Intrebare: Este adevarat ca trebuie s abeau mai putin daca alerg foarte lejer?(p. 99)
Raspuns: Zvonul ca aleratorii mai lenti depun efort mai mic decat cei mai rapizi si de aceea au nevoie sa bea mai putin este bine impamantenit insa neadevarat. In aceasta privinta mult mai important pentru aportul de apa in organism este nivelul personal de training. Cel care alearga de doar trei luni sau chiar de mai putina vreme trebuie sa bea mai multa apa decat un sportiv rutinat, pentru a-si raci indeajuns corpul. Incepatorii isi vor forma cu timpul aceasta capacitate.

Intrebare: Dupa antrenament nu imi este foarte sete. Trebuie totusi sa beau?

Raspuns: Ce se intampla cu o masina de F1 al carei motor nu mai primeste apa de racire? Exact: se supraincalzeste si se ineaca. Acelasi lucru ameninta si pe un alergator care a baut prea putin. Deoarece prin miscare se genereaza caldura, coprul trebuie racit asemeni unui motor. Pentru asta are nevoie de lichide. Deci nu aveti voie in nici un caz sa beti doar atunci cand vi se face sete. Deoarece procesul de controlare a temperaturii corpului are prioritate fata de controlul apei in corp, corpul va folosi apa din sange, tesuturi si creier pentru a se raci. Prin urmare nu asteptati sa vi se faca sete ci beti imediat la finalul sesiunii de antrenament un pahar mare cu apa, ba mai bine si mai mult chiar.
Heave ho, buccaneers ;)

Imagine postata

#102 Useril este offline   Lapona Enigel 

  • Night's Watch
  • PipPipPipPip
  • Grup: Nordic
  • Postari: 9,601
  • Inregistrat: 23-November 09
  • LocationDavy Jones' Locker

Postat 19 February 2010 - 07:49 PM

Intrebare: In mod normal, beau pe zi intre doi si trei l de apa. Trebuie sa beau mai mult daca alerg?(p.100)
Raspuns: De regula nevoia zilnica de apa depinde de inaltimea si de greutatea corpului. Ca regula de baza: coprul dumneavoastra are nevoie de 40 mililitri apa pe kilocorp. Prin urmare un barbat de 80 kg are nevoie de 3,2 l apa, o femeie de 50 kg de doar 2 l.
In cazul in care alergati, nevoia este in medie de un litru de apa pe ora, in plus fata de nevoia zilnica. Prin urmare cei doi sau trei litri se vor transforma in trei sau patru si asta nu doar in zilele de antrenament.
Apa nu este necesara doar in racirea corpului supraincalzit. Ea este necesara si pentru absorbtia macronutrientilor, mineralelor si vitaminelor din hrana, la nivel celulra. Daca beti prea putina apa la masa, macronutrientii vor fi depozitati mai intai in depozite de grasime in loc sa fie utilizati imediat de catre muschi. De aceea este indicat sa se bea la fiecare masa cateva pahare de apa sau ceai de fructe neindulcit.


Intrebare: Cata apa trebuie s abeau inainte de antrenament? (p. 100)
Raspuns: Aceasta depinde de cat ati baut in decursul ultimelor doua ore. Un idniciu sigur in cazul unei lipse de apa in organism est eculoarea urinei: cu cat e mai inchisa la culoare cu atat lipsa apei e mai mare si cu atat trebuie sa beti cat mai curand si cat mai multa apa. Totusi inainte de inceperea antrenamentului nu ar trebui sa beti cantitati mari de apa. Pe vreme rece este suficient o jumatate de litru de apa, inainte de start. Cu cat este mai cald cu atat trebuie baut mai mult. De la 25°C ar trebui bauti inainte de start intre unul si doi l apa. Nu beti toata cantitatea deodata ci beti-o cu inghitituri mici. Corpul nostru nu poate prelua lichidele foarte repede. Daca veti bea prea repede, cea mai mare parte va fi eliminata fara a fi folosita. Si: ultima aprovizionare cu cantitate mai mare de apa se va face cu cca o jumatate de ora inaintea antrenamentului. Scurt inainte de incepere se va bea cam un pahar.


Cei 3 R

Rehidratare, reechilibrare, reenergizare – acestia sint cei 3 R pe care trebuie sa ii ai in minte ori de cite ori faci efort fizic.

Aceste obiective se realizeaza foarte simplu – consumind cantitati suficiente de apa, carbohidrati si electroliti. Bauturile sportive de rehidratare reprezinta un ajutor nepretuit in acest sens. Neumarate studii au aratat ca ele sint eficiente atit in ceea ce priveste combaterea oboselii si deci ameliorarea performantelor, cit si in ceea ce priveste prevenirea hipertermiei, deshidratarii, hiperhidratarii si hiponatremiei. In principiu, cantitatea de lichid pe care o ingeri in timpul efortului trebuie sa se apropie de cantitatea de transpiratie pe care o elimini. Deshidratarea este un impediment serios in calea performantei, care incepe sa puna probleme de la o reducere a greutatii corpului mai mult de 2% - unii sportivi pot tolera fara probleme acest grad de deshidratare in conditiile unui climat rece sau temperat (5-20 grade Celsius), insa de la 30 grade Celsius in sus, aproape toti sportivii vor avea de suferit.

Dar este oare suficienta apa simpla? Studiile din ultimii ani au aratat ca adaugind carbohidrati, oboseala se instaleaza mai lent, ceea ce pentru sportiv este mai mult decit minunat. Un aport de 30-60 g carbohidrati pe ora, introdusi in organism impreuna cu apa, vor fi absorbiti foarte rapid la nivelul intestinului subtire si vor ajunge in cel mai scurt timp la nivelul muschilor si creierului.

Spre deosebire de apa obisnuita, bauturile de rehidratare contin electroliti, dintre care sodiul este cel mai important. Clorura de sodiu este principala sare ce se elimina prin transpiratie, iar sodiul este un element critic pentru performanta si sanantate. Aceste bauturi de rehidratare nu numai ca vor reface nivelul sodiului in organism, dar a fost demonstrat faptul ca absorbtia fluidelor in intestin este mai rapida atunci cind exista si sodiu, si in plus, el stimuleaza senzatia de sete, ceea ce te va face sa bei suficient lichid, acoperindu-ti astfel pierderile.

Indiferent ce sport ai face, nu uita sa iei cu tine bauturi sportive de rehidratare si o sa observi cum vei deveni mai bun de la un antrenament la altul si de la o competitie la alta.
Heave ho, buccaneers ;)

Imagine postata

#103 Useril este offline   Lapona Enigel 

  • Night's Watch
  • PipPipPipPip
  • Grup: Nordic
  • Postari: 9,601
  • Inregistrat: 23-November 09
  • LocationDavy Jones' Locker

Postat 19 February 2010 - 07:52 PM

Intrebare: Este apa minerala cea mai buna bautura pentru alergatori? (p.101)
Raspuns: Nu este adevarat ca apa minerala simpla este suficienta pentru a reface echilibrul de lichid al corpului. Intensitatea si durata unei sesiuni decid daca organismul necesita si o sursa extra de energie sub forma de zaharuri (Traubenzucker-stie cineva pe romana, ca eu nu am dictionar germana-roman) si de saruri minerale. In cazul alergarilor lejere de pana la o ora este suficient sa se bea jumatate de litru de apa minerala dupa sesiune. Cei care alearga cu un tempo ridicat timp de o ora si transpira mult ar trebui sa isi reumple rezervele de lichid ale corpului, chiar numai si cu apa minerala. Cei care alearga intre una si trei ore trebuie sa se hidrateze deja dupa 15 minute d ela inceperea sesiunii. In acest caz apa nu este suficienta. De aceea beti cu inghitituri mici Schorle (este o bautura facuta din apa minerala si suc de fructe- de regula de mere) care sa contina Traubenzucker (cca 40 g traubenzucker la 1 l lichid).

Intrebare: Depinde si de vreme cat anume trebuie sa bea in timpul antrenamentului? (p.100)
Raspuns: Sigur ca temperatura aerului joaca un rol important in ceea ce priveste necesarul de lichide. Daca alergati vara pe capuri si dealuri la o temperatura de peste 25°C trebuie sa aveti o grija mai mare sa beti lichid pentru racirea corpului decat atunci cand alergati iarna prin parcul cu zapada. In conditii meteo bune (de pana la 25 grade) si la un efort intensiv pierderea de lichid este de cca 1,5 l pe ora. Aceasta cantitate trebuie inlocuita in timpul si cel mai tarziu dupa sesiunea de sport. Caci un deficit de lichi de 2% in corp scade rezistenta cu 20%. Daca nivelul de apa in corp scade cu 5%, scad considerabil si capacitatea de concentrare si de coordonare. La un deficit de la 10% in sus apar probleme de genul: crampe, tulburari de vedere si ameteli.


Intrebare: Cand anume am nevoie de bauturi isotonice pentru a-mi compensa deficitul de lichide? (p. 103)
Raspuns: Deoarece majoritatea alergatorilor "de timp liber" nu sunt mai mult de o ora pe drum, este arhisuficient sa bea apa minerala dupa antrenament. Cand insa alergati intensiv mai mult de o ora apa minerala deja nu mai este suficienta pentru a compensa acest deficit de luchide si poate chiar cauza un dezechilibru al sarurilor minerale in corp (cred ca am scris despre asta deja, cu apa care favorizeaza eliminarea sarurilor). In acest caz se recomanda Schorle (un amestec de suc de fructe proaspat cu apa minerala sau simpla in proportie de 1:2 sau 1:3-o portie suc, 2 sau 3 apa) sau bauturi isotonice si cu continut mare de carbohidrati care sa contina cca 80 g Traubenzucker/l precum si natrium si kalium (se gasesc in magazinele de sport). Sunt mai optimal acumulate de catre organism si astfel echilibrul de saruri minerale restabilizat. In cazul plimbarilor foarte lungi si sesiunilor lejere dar lungi de alergat sunt suficiente bauturile cu carbohidrati.

Intrebare: Un prieten tot imi lauda bauturile cu electroliti. Sunt chiar asa de valoroase?(p.103)
Raspuns: O bautura buna pentru sportivi trebuie sa detina pe litru cel putin 60 pana la 80 g carbohidrati (intre 6 si 8%) si intre 400 si 1000 mg natrium. In cazul sportului de rezistenta foarte indelungat se pot pierde electroliti. Electrolitii, ca si carbohidratii, apartin celor mai importante parti osmotice. Asta inseamna ca o astfele de bautura poate cauza probleme serioase ale stomacului si intestinelor daca este prea concentrata (am patit-o si eu....cand credeam ca pentru o amarata de sesiune la sala de maxim 40 min aveam nevoie de asa ceva). Daca veti depune un efort peste masura, poate cauza greturi si voma. Daca doriti neaparat sa beti o bautura cu electroliti, alegeti una de concentratie mai scazuta.
Heave ho, buccaneers ;)

Imagine postata

#104 Useril este offline   Lapona Enigel 

  • Night's Watch
  • PipPipPipPip
  • Grup: Nordic
  • Postari: 9,601
  • Inregistrat: 23-November 09
  • LocationDavy Jones' Locker

Postat 19 February 2010 - 07:55 PM

Aici o citez pe Brati, luat de "dincolo" postul:


Nutrition on the Run!

Do you want to live two to seven years longer?
Did you know that running can lower risk of developing heart disease by 30 to 40 percent? And, lowers the risk of Type 2 diabetes by 50%!

Everyone agrees that food is fuel for your body.
So then everyone agrees that carbohydrates, proteins and fats are to be eaten during exercises.

To fire up your muscles, one needs carbohydrates; yes SUGAR! The theory is that PRE-exercise carbohydrates stimulate muscle glycogen (sugar) storage and may help your body from fatigue.

Women need to consuming carbohydrates 60 minutes, before can maintain blood sugar availability late in exercise.

In males, they are able to consume carbohydrates before, during, and after their exercise; because male athletes do have less fat storage then women and are metabolic different.

Carbohydrate Foods to increase before a run

1 slice of bread = 15 g
¾ cup of cereal
½ cup rice
½ cup pasta
½ cup peas
½ cup starch vegetable (potatoes, squash, & turnip)
½ cup fruit or 1 small size whole fruit
3 rice cakes

These foods also contain fiber, vitamins, and minerals that aid in energy.

Protein

If carbohydrates are fuel endurance, then protein is fuel for strength!
Protein is necessary for muscle growth, muscle tone, strength, and repair.
Protein is required in every living cell.
A high protein diet can lead to some vitamin, mineral, and fiber loss; therefore, please supplement a daily vitamin and mineral along with a fiber dietary supplement.

Protein foods to increase after a run

Poultry (chicken, turkey, or beef) = 4 oz
Soy
Fish (tuna, salmon, sole)
Eggs
Milk or yogurt
Nuts and seeds (almonds, Brazil nuts, walnuts)

Fats

Fats = female; and is very important for energy, maintaining healthy skin, balanced hormones, and healthy hair.

When you are training, running, etc…fats are used more then carbohydrates therefore; a female needs to intake more healthy fats in their diets rather then men!

REMEMBER, men need carbohydrates for fuel and women need fats. This is gender specific do to hormones.

Fat foods to increase after a run

Butter
Olive oil
Flax oil
Coconut oil
Nuts and Seeds
Cheese
Avocado


Vitamins & Minerals for Runners

Potassium
Cause reduce muscle cramping, protect the heart, balance blood pressure, and reduce water retention.

Foods to eat increase

Banana
Oranges
Figs
Dried black olives

Calcium & Vitamin D
Calcium can help bone tissue strength and to reform bone; therefore, prevent the risk of thin and weak bones to reduce the risk of fractures or injuries.

Foods to eat increase

Dark green leafy vegetables (broccoli, kale, rapini and spinach)
Salmon
Almonds
Sesame seeds
Beans

Iron & Vitamin C
The mineral that is necessary to transport and make use of oxygen. Iron is needed for muscle function. This mineral is needed for menstruating women and that are breast feeding.
If you are exercising more the 50 minutes three times per week; consider taking an Iron supplement from vegetable grade.
In order to increase iron absorption, recommend to drink high vitamin C or citrus juices.
Reduce coffee, soda drinks and teas (black tea) that can inhibit iron absorption.

Foods to increase

Variety of beans
Beets
Dark green leafy vegetables
Liver
Beef

Medium and High Glycemic Foods 5K +


The glycemic index of food is a way of measuring how fast a particular food raises blood sugar in the body. A low glycemic food will take longer to enter the bloodstream as sugar than a medium or high glycemic food.
This measurement has three listings that range from; low, medium and high glycemic. For purposes of endurance exercise; low, medium & high glycemic foods are listed. Low glycemic foods are great 2-4hrs before exercise. Medium glycemic foods should be eaten 45 minutes to 1 hour before exercise and high glycemic foods should only be consumed during the endurance exercise and immediately following the exercise.


LOW MEDIUM HIGH

Chickpeas Lentils Bagels
Pumpernickel bread Rye Corn bread
Oatmeal Whole grains Kaiser rolls
Brown rice Shredded wheat Melba toast
Almonds Corn Tortillas Apples Low fat yogurt Granola
1 cup of blueberries Apricots Muesli
Any fish Bananas Rice cakes
Applesauce (no sugar) Kiwi Cream cheese
Chicken breast Mangoes Yogurt 2%
Spaghetti/linguine Pineapples Cantaloupe
All dark green veggies Beets Dates
Food bars 180-225cal. Squash Melons
Whey protein powder Dark chocolate(70%cocoa) Prunes
Fructose All canned pastas
Most nuts Potatoes
Regular eggs Pancakes/waffles
Lentils Glucose (table sugar)


Tips to remember for 5K+
• Load your self with carbohydrate.
• Care should be taken of not over loading yourself with fiber as it could lead to stomach upsets like flatulence, constipation, or diarrhea.
• Consume proteins in moderation. Do not over eat proteins especially non vegetarian foods a day before the run as they take longer time to digest. Also, it will increase body’s requirement for water.
• Monitor your fat intake as overeating will make you feel sluggish and it also takes longer time to digest.
• Double your water intake; Drink before you feel thirsty – because – Thirst is already a symptom of dehydration.
• Avoid tea, coffee, alcohol, and colas as they act as diuretics, which will further lead to loss of fluid from the body and loss of minerals like calcium and potassium
• Avoid trying anything new food stuff or a drink on the pre race day or on the race day, to which the body is not accustomed.
• Also, do not exercise or run till two hours after eating your meal as the food takes two hours to pass through stomach and protein and fat takes still longer i.e. 3 – 5 hours to pass through.
Heave ho, buccaneers ;)

Imagine postata

#105 Useril este offline   Lapona Enigel 

  • Night's Watch
  • PipPipPipPip
  • Grup: Nordic
  • Postari: 9,601
  • Inregistrat: 23-November 09
  • LocationDavy Jones' Locker

Postat 19 February 2010 - 08:03 PM

Si aici ma citez iar pe mine. Am pus niste informatii folositoare dincolo, dintr.o revista de specialitate si foarte bine facuta, sub supravegherea aosciatiei de nutritie germana. Din pacate nu mai am pozele si nu stiu cum sa le pun de dincolo aici. Insa informatiile o sa vi le postez, pentru ca provin din sursa serioasa si mi se pare important sa intelegem ca o nutritie sanatoasa nu inseamna crash diets, si ca un organism sanatos nu se obtine intr-o saptamana de asemenea diete.

In colimator, dieta Montignac. Remarcati, va rog, ca nu sunt parerile mele ci sunt preluate din aceasta revista. Nu voi comenta, le postez doar ca titlu informativ!
Das meinen wir dazu descrie parerea specialistilor despre dieta, care sun asa: dieta M. este un concept de nutritie complicat si care necesita mult timp. Cu toate ca totalul de grasimi este destul de balantat, procentajul de grasimi si proteine (adica intr-o zi) este prea mare.
Sub se scriu plusurile si minusurile....din cate se vede este un singur plus: acela ca tipul explica bine relatia carbohidrati-indice glicemic.
La minusuri: o groaza de principii si insinuari false!!!!! Ceea ce cred si eu despre propozitia aia despre fructele care is adevarate otravuri !!! Coeficientii de nutrienti necesari corpului NU sunt optimali. Nu exista nici un plan concret de nutritie...iar cele care exista sunt numai retete ale autorului asa ca daca vrei sa le faci nu trebuie decat sa mai cumperi o carte si inca una si tot asa.
Fazit (concluzia lor) este: NU ESTE RECOMANDAT SA URMATI ACEASTA DIETA.

In dreapta sus vedeti niste figuri umane desenate si cea rosie e cea "activata" care indica ce anume va aduce dieta asta - adica nici un rezultat. Sub poza cartii laui exista niste criterii alcatuite de Asociatie si unul singur este atins acela ca este o dieta variata (adica manaci de multe feluri).

Poza urmatorea este rezultatul celorlalte 2 carti ale lui.

La prima concluzia e: daca se urmeaza pe timp indelungat veti avea probleme de sanatate.

Sfaturi din aceasta revista. Atentie:

1. echipa revistei nu a luat in considerare si cercetare diete pentru obezi si programe de slabire pentru diabetici sau persoane cu alt fel de boli. Prin urmare dietele respective si sfaturile recomandate sunt pentru persoane sanatoase, fara probleme (in afara de lene cronica, pofticenie, lasa-ma sa te las, chestii de astea de care sufar eu adica...)

2. baza recomandarilor continute in revista este constituita din sfaturile date de catre Societatea Germana de Nutritie.
3. Aceste recomandari sunt verificate si probate. Practic, la ora actuala, nu exista nici o alta societate de nutritie care sa fie aprobata de specialisti la nivel international. La dietele low carb, baza de date este prea saraca si din aceasta cauza rezultatele si concluziile la care au ajuns nu sunt inca relevante. Este posibil ca in cativa ani valoarea carbohidratilor in nutritie sa aiba noi semnificatii.
4. Aceasta revista este o coproductie a Clubului Austriac pentru Informarea Consumatorilor si Fundatia Germana de Testare a bucnurilor de consum.


Pe langa anorexie, bulimie si binge-eating-mancatul compulsiv se mai adauga si orthorexia nervosa sau constragerea psihica de a manca "sanatos" o mare tema aici, deoarece cum spuneam si in alte parti, Germania este pe locul 5 la obezi in lume. Ce scrie despre ea: spre deosebire spre deosebire de celelelate deviatii comportamentale in hranire, problema nu este cantitatea ci calitatea alimentelor. Suferinzii dezvolta o obsesie pentru alimentele sanatoase si isi alcatuiesc diete dupa propriile planuri si principii. daca pleaca undeva sau in oras isi iau adesea la ei alimentele lor "sigure".

Prin urmare, excesul se poate dezvolta in stanga, dreapta, sus, jos, pe diagonala si asa mai departe. Important e, comsider eu, sa pastram un echilibru: daca te doare burta de la cereale cu lapte ca pe Risca, ok, nu manca, sau mananca rar, daca iti plac mananca-le. Dar atata timp cat se consuma dimineata o cantitate de 30 g de cereale (aici ma refer strict la cele fara nici un adaos de zahar sau mai stiu eu ce ci pur si simplu la cereale naturale fie simple fie müsli adica amestecate cu fructe uscate si seminte diferite) cu 100 sau 200 ml lapte si apoi pe parcursul zilei va mai fi o sursa de calciu-un iaurt sau stiu eu care sa compenseze acel calciu pierdut din cauza acidului fitic nu cred ca va fi nimeni in pericol sa dea in anemie. Atentie eu vorbesc doar pentru cei care nu sufera deja de carente de calciu si magneziu, dupa cum zicea si revista- plec dela principiul ca omul e sanatos.
La fel cu sarea- Pesi e obligata sa renunte complet la ea din motive de sanatate. La fel cu fructele seara - cei cu probleme de diabet, intolerante s.a.m.d.

Ma bucur ca si in Ro au inceput sa fie mai frecvente informatiile despre o alimetatie sanatoasa si un corp sanatos. Dar eu cred ca nu e obligatoriu sa luam drept litera de lege pe unul sau pe altul si ca intelept ar fi sa ne cautam un drum undeva la mijloc.

SI mai ramane un truism pe veci valabil, zic eu: oricate principii, revelari, teorii, reguli de nutritie vor aparea, fetelor fiecare dintre noi este unic, unoic pe pamantul asta. In linii mari functionam similar, insa exista acele detalii infime pe care nu le observam cu ochiul liber dar care fac the big difference. Asa ca at the end of the day, va trebui tot noi insine sa testam pe noi ceea ce e bine sau nu pentru noi. Unele lucruri functioneaza, altele nu, o regula care functioneaza la mine, la altul poate sa nu aiba nici o relevanta.

Aici vreau sa va prezint cele 10 reguli de capatai propuse de Societatea Germana de Nutritie pentru alimentatia de toate zilele a unui om normal si fara probleme de sanatate:

Reduced 70% 1632 x 1224 (160.34K)//

1. Mancati cat mai variat. Profitatia de varietatea produselor alimentare. Nu exista alimente "sanatoase", "nesanatoase" sau "interzise". Ceea ce este decisiv este cantitatea, alegerea si combinatia lor.

2. Cereale & Co. Mancati mai des cartofi, paine, paste, orez si fulgi de cereale, cel mai bine integrali.
-completarea mea: aici in Germania cred ca este cea mai mare varietate de cereale si paine. Carotful si paine nu cred ca lipsesc din alimentatia zilnica a nici unui neamt de rand. Observ comportamentul colegilor mei la facultate si foarte multi aduc de acasa sandwish-uri cu paine, de cele mai multe ori neagra- in felurite forme, de cartofi- cu salam sau branza. Al meu este alergic la orice inseamna fruct (in afara de struguri si ananas) si leguma proaspata. Meniul lui se compune predominant din carne-dar!! de carne nu se atinge daca are cea mai mica urma de grasime sau pielita sau zgarci- trebuie sa fie de cea mai buna calitate, peste, paine si cartof si lapte. Bea cred cel putin 1 l lapte pe zi asa, fara sa il socotesc pe ala din cafele. Atat el cat si toti din familia lui cat si toti nemtii pe care ii cunosc eu nu au nici o problema cu anemia, carente de calciu si fetele au un par, dinti si unghii de invidiat. Ma refer in general desigur.

3. 5 pe zi. Acordati-va 5 portii de legume si fructe pe zi (o portie cat poti cuprinde intr-o mana)- se recomanda 3 de legume, printre care sa se includa si crude si 2 fructe.

4. Mai putina carne. Bucurati-va in fiecare zi de lapte si produse lactate si o data, de doua ori pe saptamana peste si de doua-trei ori pe saptamana carne si salamuri (pe care eu le evit din cauza de continut mare de sare) si 3 oua pe saptamana este suficient.

5. Sarac in grasimi in loc de gras. O alimentatie plina de multe grasimi va declansa inngrasarea iar in cazul in care grasimile nu sunt alese corect, se pot declansa anumite boli. De aceea inceercati sa reduceti grasimile. In jur de doua linguri de grasime de intins pe paine sau de gatit (respectiv unt, ulei etc) pe zi sunt suficiente. La acestea se adauga oricum grasimea ascunsa in carne, salamuri si produse lactate. La gatit preferati grasimea vegetala.

6. Abtineti-va de la zahar si sare. Tot ceea ce contine prea mult zahar (inclusiv bauturi) doar ocazional si in cantitati mici sa se consume. Aromati cu multe ierburi si condimente in loc de sare. Si cand consumati sare atunci sa fie in orice caz iodata.

7. Beti suficient. Beti in jur de 1,5 l lichide pe zi, cel mai bine 2 l. Preferati apa si alte bauturi sarace caloric. Alcoolul consumati-l ocazional si in cantitati reduse.

8. Preparati mancarea cu grija. Gatiti alimentele la temperaturi cat mai scazute posibil. Timpul de gatit sa fie scurt, folositi grasime si apa in cantitati reduse.

9. Acoradti-va timp. Mancatul constient ajuta sa mananci corect. Si ochiul mananca. Lasati-va timp. Aceasta va impiedica sa "atacati" mancarea si in acelasi timp sa mancati prea mult. Caci sentimentul de saturat de instaleaza la cca 20 de minute de la inceputul mancatului.

10. Ramaneti "in miscare". Cu o greutatea corespunzatoare va simtiti bine, cu miscare si sport suficient (intre 30-60 min pe zi) veti ramane mobil, agil, in miscare.
Heave ho, buccaneers ;)

Imagine postata

#106 Useril este offline   Lapona Enigel 

  • Night's Watch
  • PipPipPipPip
  • Grup: Nordic
  • Postari: 9,601
  • Inregistrat: 23-November 09
  • LocationDavy Jones' Locker

Postat 19 February 2010 - 08:04 PM

Niste informatii despre colagen, postate de Risca:

"Descriere ORGANIKA COLAGEN, 100% PUR DIN SOMON SALBATIC, 90 cps./150mg flacon, 90 capsule/150 mg

-COLAGEN Pur din Somon Salbatic: 150mg/90 capsule -COLAGEN 100% Pur, extras din Somon Salbatic -Produs unic de la Organika -A nu se confunda cu colagenul extras din bovina -150mg/90 capsule -ARTRITA -FIBROMIALGIE -PIELE (Catifeleaza) -Esential pentru elasticitatea ligamentelor si a pielii -CINE ARE NEVOIE: * Persoanele care sufera de probleme la articulatii, ligamente, tendoane * Persoanle care lupta contra imbatrinirii * Persoanle care lupta contra ridurilor * Peroanele care doresc o piele mai fina, mai ferma si mai elastica. -CE BENEFICII ADUCE COLAGENUL DE SOMON: * Este benefic pentru imbunatatirea elasticitatii pielii, repararea si regenerarea ligamentelor, tendoanelor, articulatiilor * Boosteaza producerea de colagen in organism pe cale naturala. * Intareste unghiile si foliculile cu pina la 36%. * Rezultate remarcabile pentru piele: pielea devine mai elastica, mai ferma cu o reducere vizibila a cutelor, liniilor si ridurilor chiar si numai dupa cateva saptamini de tratament. * Colagenul stabilizeaza sistemul imunitar si ajuta la neutralizarea producerii de structuri moleculare anormale care este una din cauzele majore ale aparitiei problemelor articulare. * Colagenul reprezinta materia prima de baza pentrru regenerarea cartilagiilor. -DOZA ZILNICA RECOMANDATA: * Pentru intretinere: 1-2 capsule pe zi * Pentru efecte rapide 3-6 capsule luate toate seara inainte de culcare si cu cel putin o ora dupa masa de seara. Se va administra cu multe lichide. Administrarea seara da posibilitatea colagenului sa lucreze la nivele optime pe perioada somnului de tip "alfa" cind mecanismul de regenerare si rejuvenare lucreaza la nivel maxim. Pentru absorbtie maxia se recomanda administrarea impreuna cu minimum 500 mg de Vitamina C * Pentru probleme de articulatii, unii nutritionisti recomanda si tratamentul simultan cu cartilaj de rechin pe care il gasiti si la noi. * Pentru regenerarea pielii si eliminarea ridurilor se recomanda asocierea cu Acid Hialuronic administrate 1-2 Colagen + 1-2 Acid Hialuronic pe zi. Efectele vizivbile se instaleaza dupa aproximativ 2 saptamani de la inceperea tratamentului"
Heave ho, buccaneers ;)

Imagine postata

#107 Useril este offline   Lapona Enigel 

  • Night's Watch
  • PipPipPipPip
  • Grup: Nordic
  • Postari: 9,601
  • Inregistrat: 23-November 09
  • LocationDavy Jones' Locker

Postat 19 February 2010 - 08:07 PM

Intrebare: Au alergatorii nevoie de o nutritie speciala?
Raspuns: Atunci cand alergati, fie ca sunteti alergatori de hobby sau maratonisti, trebuie sa stiti cu exactitate de ce fel de hrana aveti nevoie. La urma urmei, hrana ajuta la formarea si durabilitate celulelor si tesuturilor in corp. Hrana intareste sistemul de aparare si va fereste de accidentari.
In acest caz nu trebuie sa mancati mult diferit sau cu mult mai mult fata de ceilalti oameni. Insa trebuie sa fiti atenti sa mentineti o balanta corecta intre elementele nutritive. Sunteti absolut convins ca va hraniti complet sanatos insa va simtiti adesea lipsit de vlaga? Un test de sange la medic va va spune daca aveti suficiente vitamine si minerale sau necesitati niste suplimente.

O hranire echilibrata:

Societatea Germana de Nutritie (DGE - Deutsche Gesellschaft für Ernährung) a cercetat ce nutrienti trebuie sa consumati pentru a ramane in forma. Atunci cand respectati recomandarile urmatoare, ar trebuie in mod normal sa fiti optim suplimentata fara vitamine si minerale aditionale si sa va simtiti absolut top fit:

> Produse cerealiere integrale: intre 3-5 ori pe zi (ex: Müsli, paine integrala, paste integrale, orez natural)
> Uleiuri vegetale : pana la 30% din necesarul zilnic de calorii (ulei de masline, de soia etc)
> Legume: fara limite
> Fructe: intre 2-3 ori p ezi
> Nuci si fructe de pastai (fasole, mazare etc): 1pana la 3 ori pe zi
> Oua, pasare, peste: pana la 2 ori pe zi
>Produse lactate: 1pana la 2 ori pe zi
> Carne rosie, unt, produse rafinate de panificatie, dulciuri: doar putin, in medie de 2 ori pe saptamana.
Heave ho, buccaneers ;)

Imagine postata

#108 Useril este offline   Lapona Enigel 

  • Night's Watch
  • PipPipPipPip
  • Grup: Nordic
  • Postari: 9,601
  • Inregistrat: 23-November 09
  • LocationDavy Jones' Locker

Postat 19 February 2010 - 08:09 PM

Suplimente nutritionale necesare unui alergator:

Cele solubile in grasime:
A - imbunatateste vederea, productia de testosteron si dezvoltarea fatului in uter, este stabila la caldura insa sensibila la razele UV; surse: ficat, produse lactate, peste, rosii, morcovi si bonu: asigura o structura sanatoasa a tesuturilor.
D- se ia din hering, macrou, produse lactate si oua. Bonus: previne crampele musculare
E- uleiuri vegetale, nuci, sparanghel, avocado. Bonus: protejeaza impotriva depunerilor calcaroase arteriale si impiedica dezvoltarea infectiilor.
K- spanac, mangold, conopida, linte. Bonus: important pentru o circulatie buna a sangelui si constructia osoasa
In apa:


B1- filet de porc, fulgi de ovaz, cereale, orez, cartofi. Bonus: important pentru alimentarea creierului la sedinte de alergat peste 60 minute
B2- produse lactate, cerealiere integrale, oua si mazare. Bonus: asigura rezistenta si o performanta constanta in alergat
B3- carne, peste, nuci si piersici. Bonus: importanta pentru reglarea zaharului in sange, al unui somn linistit si odihnitor
B5- produse cerealiere integrale, ficat, pua, legume sifructe. Bonus: sustine regenerarea
B6- pui, ficat, somon, varza si banane. Bonus: Sustine constructia de masa musculara
B12- organe, peste, carne, lactate si oua. Bonus: sustine celulele nervoase si grabeste procesul de vindecare a ranilor
Biotina- galbenus de oua produse cereliere integrale, produse de soia. Bonus: accelereaza procesele de vindecare.
Acidul folic- legume verzi, portocale, ficat. Bonus: bun pentru cresterea, regenerearea si innoirea celuleor din organism
C- citrice, ardei gras, patrunjel, Sanddorn sunt un fel de coacaze de plasa, de sol nisipos si sunt galbene, brocoli si varza alba. Bonus: intareste peretii vaselor de sange, previne arterioscleroza. Importanta pentru absorbtia fierului.
Minerle&co:



Kalium- nuci, caise uscate, fructe, ciuperci. Previne slabiciunile musculare.
Calciu- lactate, brocoli, fenicul, praz. Sprijina puterea de reactie, coordonare si mobilitate
Magneziu- produse cerealiere integrale, banane, carne pasare, seminte de bostan, seminte de in. Previne crampele musculare
Natrium si clor: semipreparate din carne, branza, mancaruri consistente. In special importante dupa sedinta de alergat pentru a asigura mentinerea unei balante corecte de apa in corp.
Fosfor-branza, carne, drojdie, cereale si mac. Asigura energie rapida.
Schwefel, sa ma bati daca stiu ce e, dar se gaseste in scoici, crabi si arahide si este recomandata pentru cei cu probleme la genunchi
Minerale, ca alea de mai sus erau co.


Crom- carne, branza, produse cerealiere integrale. Imbunatateste alimentarea cu energie
Fier (corect fer nu?) spanac, mangold, varza, carne rosie, seminte de susan. Imbunatateste oxidarea in corp.
Iod-peste de mare, alge, cantitati mici in lapte, oua. Imbunatateste procesele metabolice si arderea grasimilor.
Cupru-organe, scoici si cacao. Mareste intake-ul de oxigen. deci sho pe ciucalata
Mangan-ceai negru si produse de cereale integrale. Bune pentru probloemele cu genunchii si salele
Seleniu- produse cereale integrale, sparanghel, linte, carne si ciuperci. Protejeaza toate celulele din organism
Zink-scoici, lapte si grau. Sustine produsele de metabvolizare a carbohidratilor.
Heave ho, buccaneers ;)

Imagine postata

#109 Useril este offline   Lapona Enigel 

  • Night's Watch
  • PipPipPipPip
  • Grup: Nordic
  • Postari: 9,601
  • Inregistrat: 23-November 09
  • LocationDavy Jones' Locker

Postat 19 February 2010 - 08:10 PM

Sfaturi vis-a-vis de minerale &co, tot din carte p. 134

Atentie la efectele secundare:

Multe din acesste elemente se influenteaza reciproc. Astfel supraalimentare cu unul din el epe durata lunga poate provoca o lipsa a altuia. Este vorba in special de fier, zinc si cupru. Aceste elemente se recomanda sa se ia numai sub sfatul medicului nu se recomanda luarea lor preventiv.

Molesit din cauza magneziului?
Magneziumul poate avea proprietati de calmare si distrare, lucru indezirabil in cazul unei competitii. De aceea se recomanda sa nu luati magneziu in ziua competitiei ci numai in zilele premergatoare!
Heave ho, buccaneers ;)

Imagine postata

#110 Useril este offline   kira 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 295
  • Inregistrat: 07-March 10

Postat 13 March 2010 - 11:02 PM

ma primiti si pe mine? e un topic fantastic! din probleme de genunchi nu mai pot sa alerg, nici macar pe banda mai mult de 10 munute, asa ca fac bicicleta, waver, apoi trec la greutati...totul la sala; dar nimic nu egaleaza senzatia pe care mi-o da alergatul. sper ca vremurile bune se vor intoarce...
dupa ce v-am citit m-am motivat puternic asa ca maine merg la sala si mananc doar mancare buna.
spor la alergat!

#111 Useril este offline   Lapona Enigel 

  • Night's Watch
  • PipPipPipPip
  • Grup: Nordic
  • Postari: 9,601
  • Inregistrat: 23-November 09
  • LocationDavy Jones' Locker

Postat 13 March 2010 - 11:48 PM

Kira, cu :) te primesc!!!

Chiar ne trebuie un come back asa. Eu sunt mereu plecata si alerg din 3 in 7, insa acum ca s-a muiat vremea, ma misc iar. Sa imi povestesti pas cu pas, tot ce faci! Ai grija de genunchi! Nu forta! Eu am stat un an cu soldul in pioneze, acum incet incet am inceput sa re-alerg.
Heave ho, buccaneers ;)

Imagine postata

#112 Useril este offline   Piscotel 

  • Hexe online !
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 4,599
  • Inregistrat: 24-November 09
  • LocationDin NORD

Postat 14 March 2010 - 12:43 AM

Eu am facut acum o saptamana o usoara criza de sciatica.
Nu una din aia care te tine in pat,dar suficient cat sa umblu indoita si sa-mi trag un picior.
Seaman usor cu Quasimodo.Imagine postata
Sa nu mai vorbim,dar oricat m-as da eu de tanara si nelinstita,din cand in cand ,spinarea ma anunta ca nu mai am
20 de ani.
Asa ca Dl Cross s-a umplut de praf.
Azi l-am sters si de luni ne intoarcem la treaba.Imagine postata
Va invit in casa mea virtuala :
http://povesticulinare.blogspot.com/

#113 Useril este offline   Lapona Enigel 

  • Night's Watch
  • PipPipPipPip
  • Grup: Nordic
  • Postari: 9,601
  • Inregistrat: 23-November 09
  • LocationDavy Jones' Locker

Postat 14 March 2010 - 11:15 AM

Pisco, departe intentia mea de a iti povesti povesti doar ca sa te linistesc asa, insa in societatea noastra si la stilul nostru de viata, deja durerile sistemului osos nu mai sunt "accesoriile" unei varste anume. Am 32 de ani si sufar de dureri de spate de multa vreme. Oricat de "talentate" fac eu pozele, realitatea este ca sunt supraponderala, da inca am chile peste limita. Sunt o femeie mica de statura si cu o masa osoasa de 7,8 kg, muschi putini si restul ... :idea:

De cand sunt in tara asta sufar de inflamare la articulatii. Acum cativa ani a inceput la degetul aratator, am zis ca ma lovisem stiu eu pe unde, nu am dat importanta. Apoi, intr-o vara, s-a mutat la glezna, la ousor. Luni de zile nu ma puteam atinge acolo. Anul trecut a fost oribil pentru ca a fost in talpa, acolo unde incepe calcaiul. Mi-au facut tomografie, m-au bagat intr.un tub din ala ca sa imi scrie doctorul ca as avea nush ce sindrom draci laci.
Ca sa nu mai vorbesc de alte probleme de sanatate ...

Recunosc ca din cauza unui program infernal nu ajung sa am grija de mine, nu mai ajung sa imi fac doua oua cum trebuie, nu mai ajung sa imi pun o masca cosmetica sau sa fac o baie in cada. Mananc haotic, ce gasesc pe drum, cu toate eforturile mele de a ma aproviziona de acasa cu migdale, fructe etc. Cel mai rau este seara, cand am maxim 1 ora si mananc -haotic, multe calorii, prostii-. Cat a tinut frigul nu am avut energia si tragerea sa ies. In vacanta, dormind somnul necesar a mers, insa cum am inceput iar serviciul, adio energie sa mai ies seara, pe intuneric, in frig, pe zapada. Acum urmeaza doua luni infernale. Stiu ca e obligatoriu sa reincep cu alergatul, pentru ca numai asa o sa imi redobandesc putin echilibrul. Din pacate, cross-trainerul nu il mai am. SI regret tare mult asta. Asa ca, nu il lasa, este o masinarie extraordinara, incepe, usurel si numai cand au trecut durerile! Daca persista fa exercitii pentru intarirea muschilor spatelui.
Heave ho, buccaneers ;)

Imagine postata

#114 Useril este offline   Piscotel 

  • Hexe online !
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 4,599
  • Inregistrat: 24-November 09
  • LocationDin NORD

Postat 14 March 2010 - 04:06 PM

Lapi,
Multumesc pentru incurajari si informatiile avizate.
Promit sa ma culc mai devreme si sa-mi fac un program mai echilibrat.
Pup fata frumoasa.Imagine postata
Va invit in casa mea virtuala :
http://povesticulinare.blogspot.com/

#115 Useril este offline   Eataly 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 8,680
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationTorino

Postat 14 March 2010 - 07:52 PM

Kira si Lapo, problemele la genunchi, si respectiv sold, le-ati avut de la alergat?Intreb si eu, nu va suparati!
Lia, n-am stiut ca ai avut probleme. :drool:
Ia-o usurel.Eu ies maine pe teren daca-i soare.
Drum liber si insorit, alergatoarelor.

#116 Useril este offline   Lapona Enigel 

  • Night's Watch
  • PipPipPipPip
  • Grup: Nordic
  • Postari: 9,601
  • Inregistrat: 23-November 09
  • LocationDavy Jones' Locker

Postat 14 March 2010 - 08:40 PM

Eu nu de la alergatul propriuzis ci deoarece cartilagiul de la imbinarea osului bazinului cu cel al piciorului este insuficient dezvoltat. Si la impactul extrem la alergat (pune suprakilele, impactul este de 4Xgreutatea corporala)cartilagiul nu a putut absorbi in intregime socul. De aici solicitarea extrema si inflamarea lui si apoi muuuuuulta durere nasoala. Am lasat timp. Doctorul a spus ca: evident scaderea in greutate este intotdeauna un avantaj. Sa renunt pe cat posibil la alergat, sa trec la crosstrainer -as trece, dar nu il mai am. Daca alerg, sa nu o fac pe asfalt. NAspa ca toate zonele de alergat pe aici sunt asfaltate.

Incet incet vreau sa imi reintru in program, imi lipseste enorm alergatul!
Heave ho, buccaneers ;)

Imagine postata

#117 Useril este offline   Lapona Enigel 

  • Night's Watch
  • PipPipPipPip
  • Grup: Nordic
  • Postari: 9,601
  • Inregistrat: 23-November 09
  • LocationDavy Jones' Locker

Postat 14 March 2010 - 08:41 PM

:drool: si eu la Anca zapacita si frumoasa!
Heave ho, buccaneers ;)

Imagine postata

#118 Useril este offline   Piscotel 

  • Hexe online !
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 4,599
  • Inregistrat: 24-November 09
  • LocationDin NORD

Postat 14 March 2010 - 09:28 PM

Pup si eu la voi !Imagine postata
Nu ati avut de unde sa stiti ca am avut probleme,ca nu s-a inventat inca reumatismul la gura.
Nici febra musculara .Imagine postata
Va invit in casa mea virtuala :
http://povesticulinare.blogspot.com/

#119 Useril este offline   kira 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 295
  • Inregistrat: 07-March 10

Postat 14 March 2010 - 10:05 PM

Lapona, iti multumesco mult pentru primire! imi pare tare rau pentru probleme tale stiu cat e de greau sa vrei sa alergi si sa nu poti...
azi am fosta la sala si am facut 45 minute de mers pe banda inclinata nivelul 10 din 15, cu o viteza de 5 km/h. apoi am facut 10 x 10 de abductor
10 x 10 de adductor (alternate 10 si 10)
3 x 10 de biceps press cu 20 kg
3 x 10 de chest press cu 20 kg
3 x 10 de vertical traction cu 20 kg
timp total 1 ora si 20 minute
musica Prodigy, care imi da multa energie
cam asta e programul meu, de 3 ori pe saptamana.

dar imi lipseste mult alergatul...

Eataly, da, genunchiul ma doare de la alergat, acum 2 ani in vacanta, de fericire ca am tipo liber, ieseam la alergat de 2 ori pe zi, dimineata si seara cate o ora, pe asfalt. la un moment dat a cedat...daca puteti alege nu algeti niciodata pe asfalt, e foarte dur si solicita mult genunchiul.

#120 Useril este offline   Eataly 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 8,680
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationTorino

Postat 15 March 2010 - 03:51 PM

Eu am iesit azi!Urraaaa! Desi simteam ca pot mai mult nu am exagerat, a trecut aproape o luna de cand n-am iesit.

Eu am parc la 10 minute si din fericire nu-i asfaltat, adica nu tot, am sa evit pe cat pot asfaltul.Multumesc de sfaturi fetelor.Nu stiu ce m-as face fara voi! :)

Lia, nu ne speria, ca venim si-n Maramu' dupa tine!Fa-te bine! :D

Arata acest topic


  • 151 Pagini +
  • « Prima
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • Ultima »
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

5 useri citesc topicul
0 membri, 5 vizitatori, 0 utilizatori anonimi