consum atat grasimi animale, cat si vegetale:
ulei de masline extravirgin cumparat din Grecia sau Italia, pe cat posibil de la mici producatori,
avocado,
ulei de canepa extravirgin (dar in cantitati mici, ca are un gust mai dificil chiar si pt mine, care mananc psihologic usor cand stiu ca ceva face bine, basca pretul),
ulei de cocos extravirgin,
ghee,
carne (si cea slaba are in medie peste 50% grasime), peste gras, acum liber si la orice grasime vizibila animala: slaninuta, costita, carne impanata pe care le-am evitat atatia ani. Stiu ca astea intra si la proteine, dar si la grasimi bune.
Nu-mi mai vin acum altele in minte. Lactatele de tipul lapte, iaurt/kefir/ayran/sana/smantana/lapte le evit (fara sa elimin de tot), pentru ca imi pica rau. Cu untul nu am reconsiderat inca situatia de pe vremea cand refuzam orice grasime, o sa il iau in considerare. Dar eu nu fac sosuri si pdulciuri decat rar, asa ca nici nu stiu la ce sa il folosesc.
In schimb de la branzeturi nu ma abtin, adica mananc parmiggiano (in casa am mereu din cel mai bun, maturat 36 luni), mozzarella, caciocavallo, provolone si altele similare, feta, unele branzeturi proaspete gen gorgonzolla, ocazional si cele frantuzesti din lapte crud, care put...

cred ca noi care am tot fost preocupate de multi ani de subiect, avem oarecum un traseu comun...
tu ce grasimi sanatoase consumi?
cati ani si ce inaltime ai tu, wow?
eu am 46 ani, sub 1.60 m (nici nu stiu sigur cat, cam 1.57 m intuiesc) si acum circa 63-64 kg, la 8 ani dupa sarcina.
Dexter, la 25 February 2019 - 10:24 PM, a spus:
doctorul cu PhD spune ca piramida este forte folositoare dar trebuie intoarsa cu capul in jos

cica la crearea piramidei s-a lucrat cu lobby de la firmele interesate, nu cu doctori
sunt perfect de acord! asa cred si eu
Foxyy, la 25 February 2019 - 10:31 PM, a spus:
Dexter, la 25 February 2019 - 10:24 PM, a spus:
doctorul cu PhD spune ca piramida este forte folositoare dar trebuie intoarsa cu capul in jos

cica la crearea piramidei s-a lucrat cu lobby de la firmele interesate, nu cu doctori
Chiar zilele astea am auzit de studiul facut prin anii '60 -'70, in urma caruia s-a decretat ca grasimile duc la colesterol, boli de inima, ficat..... Tot tacamul. Ei, se pare ca treaba nu statea fix asa. Ba nitel altfel. Nu era vorba de grasimi, ci de zahar.....
Dar, marii producatori de zahar au intrat rapid pe fir si s-a rezolvat problema. Si uite ca vreme de juma' de veac s-a invinovatit biata slana pentru infarcturi si alte bucurii..
treaba sta pe dos! colesterolul tocmai vine sa repare vasele de sange "zgariate" . Aveam un articol, l-am mai postat acum cativa ani la o contradictie pe alt topic de la sanatate ... o sa-l caut
de aceea e musai de consumat exclusiv sare naturala, de salina, fara nici un adaos
Aceasta postare a fost editata de Daniella: 25 February 2019 - 10:56 PM