Ţara mea de glorii, ţara mea de dor? - nici in caruta, nici in teleguta-
Postat 06 February 2019 - 05:43 PM
e mai restrictiv pentru cei care au masina de serviciu desi si acolo se poate cere sa mai poate fi condusa de o persoana din familie
as exclude insa categoric ca se face control incrucisat intre cine a dat amenda si asigurarea
deviem de la subiect dar de exemplu o chestie care pe mine ma irita mult aici si acum este ca unele institutii nu "vorbesc" intre ele, in caz concret eu trebuie sa ma duc la sistemul de sanatate sa le duc un certificat de moarte de ex eliberat de primarie ca sa opreasca acea asigurare, pai in era informatiei in care suntem, 2 institutii din acelasi stat ar trebui sa comunice
de aia zic, cind se aude cite un caz de persoane care si-au tinut mortii din familie in congelator ca sa le ia inca pensia, ca le sade bine, daca primaria nu e in stare sa zica casei de pensii ca o persoana a murit si tre' sa inceteze sa mai dea acea pensie
desi ne indepartam de la subiect mie imi place ca povestim asa, ca aflam cum stau lucrurile si in alte locuri in afara de ograda noastra
Postat 06 February 2019 - 05:44 PM
Lapona Enigel, la 06 February 2019 - 03:46 PM, a spus:
Dex s-a periat așa de tare că i s-au blocat tastele
apropo de condus disciplinat cel mai tare m-a impresionat Colorado. toată lumea circulă pe banda care trebuie, depășesc pe banda următoare după care se bagă imediat la loc pe banda lor
acolo dacă nu respecți regulile cazi in prăpastie, nu prea e loc de cine-i cel mai tare
Postat 08 February 2019 - 10:49 PM
Ma bucur ca s-a deschis acest topic desi eu nu am nimic de aportat deoarece am fost o singura data in tara dupa 1989. In Bucuresti m-am simtit teribil de prost, lumea foarte nervoasa si -cei cu care am avut contact ca simplu turist- tare nepoliticosi si artagosi.Asa ca m-am dus in Ardeal unde mi-am regasit amintirile si mai ales m-am regasit pe mine. Vanzatori, chelnari, soferi, agentia de voiaj m-au tratat urat, poate si pentru ca nu isi puteau explica cum o femeie care vorbeste perfect romaneste nu e la curent cu nimic din jur. Nu stiau ca plecasem de 30 de ani si nu cunosteam numele unor produse, mancaruri, metroul, adrese, etc. (Pai cum ce e doamna? Pai icre sant! Icre!. Da, zic eu dar vad ca o salata e alba si alta roz. De ce e roz? Pai cum sa fie, doaaaamne da ce vezi prima oara icre?
Deci eram ori nebuna ori faceam pe nebuna. Sotul meu mexican, se enerva cand vedea nepolitetea in ton si gesturi era nedumerit de ce suport tonuri rastite de ce sant atat de calma. Mie imi era dor de casa si i-as fi pupat pe toti, ce sa fac...Atunci el a decis sa "vorbeasca" el in locul meu, si eu sa tac si sa ascult si asa sa ne descurcam peste tot. Evident el nu stie o iota romaneste dar eu ii spuneam cuvantul sau fraza si el o repeta in legea lui. Pai sa fi vazut dom'le cata amabilitate, cata politete, cate zambete si cat ajutor a primit!!Asa ca ne-am distrat grozav si ne-am felicitat pentru idee caci totul a fost comic si m-a facut sa uit momentele neplacute initiale. Oricum pamantul, peisajele, florile de camp, paraurile, campul si mirosul de acasa m-au recompénsat din plin.S-au schimbat mult orasele, hotelurile, pensiunile, e o placere sa vizitezi totul chiar daca nu am amintiri din multe parti, ma uitam cu drag la toate.
,
Postat 08 February 2019 - 11:16 PM
Postat 08 February 2019 - 11:20 PM
Postat 08 February 2019 - 11:38 PM
Ma bucur nespus sa te revad, te-am citit intotdeauna cu mare placere.
Aceasta postare a fost editata de any_annette: 08 February 2019 - 11:38 PM
Postat 09 February 2019 - 06:39 AM
moatza, la 05 February 2019 - 08:24 PM, a spus:
colega mea are copil in clasa intai, va zic sincer ca mi-e mila si de ea, si de copil, cand imi povesteste ce pretentii sunt la clasa.
sau poate ati citit de cele trei colegii din brasov care nu vor sa aiba elevi cu medii generale sub 8.50. colegii de stat, la care s-a facut admitere cu examen, vor sa-si indeparteze elevii care nu corespund. adica daca nu esti varf, hai, taie-o! cum se poate una ca asta? unde s-a ajuns din cauza notelor, doar astea conteaza? nu este incurajata empatia, comunicarea, conlucrarea, sprijinul ptr echipa din care faci parte, e vorba doar de egoism si individualism duse la extrem.
in continuare, doar teorie seaca, nicio legatura cu partea practica.
cititi de curiozitate un eseu la literatura pe care tb sa-l invete copiii de gimnaziu, eu zic ca tb sa fii critic literar sa intelegi toti termenii aia. si-n schimb, nu stiu sa faca un cv, o cerere, o scrisoare...chestii de-astea de toata ziua. ca sa nu mai zic ca tot cartea oltului si in muntii neamtului invata, tot cu mentalitatea de looser din miorita se confrunta si cu misoginismul mesterului manole.
si-nca...da' acuma am nervi.
Cu primul aspect subliniat nu mai sunt de acord deloc, acum ca am ceva experienta in domeniu...nu, copiii si tinerii adulti din Romania nu sunt per se si grosso modo lenesi ori/si delasatori ci absolut demotivati si urasc scoala cu tot ce e in ea: profi, teme, ca sa nu mai spun de festivitati absolut ridicole si obsolete gen inceperea de an scolar cu floricele la doamna etc.
Si asta decurge din celalalt punct subliniat: nu este vorba de invatamant de masa ci de o cultura pedagogica si didactica ce lipseste absolut cu desavarsire din tara! Nu stiu sa fi avut vreodata experti in domeniul asta, stiu ca exista multa literatura de specialitate preluata si tradusa.
Sistemul de invatamant romanesc este unul absolut fosilizat si da, elitismul -care tocmai in asa institutie vitala ar trebui combatut- este promovat, ingrijit, udat sa creasca etc. Eu personal am nenumarate amintiri de genul din perioada mea la scoala.
Apoi, oricat si-ar da silinta dascalii cei cu predilectie pentru meseria lor, cu simtamant, cu afinitate pentru acesti copii si tineri adulti, oricat s-ar stradui...daca parintii strica ce cladesc ei sistematic si in fiecare zi, sa nu va mirati ca nu se ajunge la un rezultat multumitor adica la un tanar cu picioarele pe pamant si capul pe umeri echipat cat de cat cognitiv si intelectual pentru urmatoarele secvente de viata.
Acum vreo doua saptamani -cand a fost liber joi ca era aniversarea unirii mici?- un amic imi trimite o fotografie dintr-un local wow, de lux as zice, lumini de petrecere, inca gol. De la majoratul baiatului unor prieteni. Zic, wow, inseamna ca o fi tare pustiu', tre' sa fi reusit ceva impresionant la o varsta asa de tanara daca parintii ii organizeaza asa ceva de anvergura unei nunti... N-a mai venit nici un raspuns. Dar pun pariu ca in momentul ala amicul o fi gandit: ei, hai, te-ai gandit si tu sa faci putina gargara...
M-a molipsit Geany cu imaginatia ei si imi imaginez si eu acum pe Alphalinda povestind de fetele ei care muncesc din proprie initiativa parintilor astora. Probabil ca ar avea mari sanse sa fie crucificata.
Revin, ca mi-am mai adus aminte ceva: imi trimite sora-mea un filmulet de la serbarea de Mos Craciun de la gradi a "mociclistului" (nepotelul) cu momentul in care il cheama educatoarea pe mnealui sa ii spuna poezia lui Mosu: Hai BAI odata! Say what? EDUCATOARE???
Aceasta postare a fost editata de Lapona Enigel: 09 February 2019 - 06:46 AM
Postat 09 February 2019 - 06:49 AM
Postat 09 February 2019 - 07:04 AM
Sunt convinsa ca sunt foarte multe lucruri frumoase acolo de unde veniti voi. Spuneti ce va place, ce va lipseste, de ce va e dor, ce va face inevitabili sa spuneti da, sunt acasa, atunci cand ajungeti acolo. Poate mirosul ardeilor copti, poate lumina aceea ca un aur lichid in dupa-amiezele de septembrie ori cerul acela de un albastru unic ?
Postat 09 February 2019 - 06:20 PM
Postat 09 February 2019 - 07:29 PM
yandira, la 08 February 2019 - 10:49 PM, a spus:
urit de tot comportamentul celor cu care ati avut de-a face
teoretic trebuie sa trateze pe toti la fel
dar aici iar ne lovim cu obisnuita asta, intilnita si aici, de a trata diferit pe cine te intelege fata de cine nu te intelege (adica straini)
mi-amintesc de o discutie de acu multi ani cu Tana din Canada care a mers la Venetia si imi vorbea de un surplus pe bon la care eu ii ziceam ca nu e posibil pina cind nu mi-a pus poza bonului ca sa ma lamuresc
se mai intimpla si acum si in alte orase, e o emisiune care periodic filmeaza pe ascuns comportamentul comerciantilor, in genere de bar/restaurant, fata de un italian si fata de un strain
si imi mai aminteste si de o cunostinta de-a noastra de la Piatra, sau de unii taximetristi din Bucuresti, care te ocoleau pe unde vroiau ei ca sa iti ia mai multi bani. Asa ca eu cind ma urcam in taxi le ziceam pe unde s-o ia si nu mai incercau sa ma abureasca
Postat 09 February 2019 - 08:05 PM
Treaba cu taxiurile s-a rezolvat. Uber si super concurentul lor Taxify sunt mega!
Postat 09 February 2019 - 08:17 PM
http://eduperformance.ro/
Va spuneam de fosta mea profa de roamana, Caterina
http://eduperformanc...neacsu-budacea/
Postat 11 February 2019 - 06:03 PM
https://www.facebook...EqwklUg&__xts__[0]=68.ARBjZ_i89meYYSR0z7MI6w_0sSTBfCCxLNZ46Nv-eVYQqf6IwR_AZ771bZa5OkIQG_GL05dBFqQ2Vz4gFV1N-n9qA9_M2-f7oGiCT8PriEZCDOXDQMsohr8p-ftzJ78368-QXzdZQGVz9lhy71C1UHF2wRLwkyeUyVjTu1ynJ2mf8Td3KXNkyyUuFIdy9aLlPhsK74i3JmD89vgeEnz9dZfeOGXGH5hrMw8CwOeUKpYHpgWL7jVcbv6Dbg-pXCShjKcqhMuf4T3wSMHRrfYjlRvzwR49ZRBltA5VHEomhcBftRxRm1VYvSkOMNFcbVARdabKYTA0hHxidDUqgb2xDnn3nctddsXGzkFRLI8te7fB07EvAJcfA1fGgs7nZvtbD8W_&__tn__=FC-R
Inca nu stiu ce simt uitandu-ma...GRIJA MARE - imagini care pot afecta emotional.
Aceasta postare a fost editata de Lapona Enigel: 11 February 2019 - 06:04 PM
Postat 11 February 2019 - 07:22 PM
51612588_837342043281899_3073431326607540224_n.jpg (58.63K)
Number of downloads: 0
Si, aceeasi situatie traita in Germania , de mine personal. Eram in cautare de punguta de cadou pentru Secret Santa la servici si intru intr-o papetarie , magazinel simpatic si privat din orasul in care stau. Gasesc repede fix marimea pe care o cautam eu si fix culoarea, super happy ca nu a durat mult, ma uit, pret 2.50 o insfac ma infatisez la casa, un tip cu zulufi, dupa varsta si atitudine si mai ales dupa felul afabil de a vorbi cu clientii din fata mea mi-am dat seama ca trebuie sa fie proprietarul. Ma invita cu o privire prietenoasa sa ii intind articolul ca sa il scaneze, ma intreaba : Doar atat sau pot sa mai fac si altceva pentru dumneavoastra? Nu, multumesc! Scot portmoneul. 3.50 spune el. Eu ma mir: Ah, pretul afisat de dumneavoastra arata 2.50. El: Oh, se vede treaba ca ajutorul meu a gresit. Dar, cu siguranta nu sunteti dumneavoastra cea care va plati pentru greseala asta. 2.50.
Acum sa nu va imaginati ca in Germania serviciile sunt un capitol bine pus la punct...nici pe departe. Dar...ce inseamna know-how-ul! Mi s-a intamplat si in suopermarketurile mari, destul de frecvent. Uneori scot mobilul si fac foto si ii arat casieritei. In cazul in care e intr-adevar greseala si nu pot vinde produsul decat cu pretul afisat de casa de marcat ma intreaba politicos daca vreau sa il las acolo.
Postat 11 February 2019 - 07:56 PM
Lapona Enigel, la 11 February 2019 - 07:22 PM, a spus:
51612588_837342043281899_3073431326607540224_n.jpg
Si, aceeasi situatie traita in Germania , de mine personal. Eram in cautare de punguta de cadou pentru Secret Santa la servici si intru intr-o papetarie , magazinel simpatic si privat din orasul in care stau. Gasesc repede fix marimea pe care o cautam eu si fix culoarea, super happy ca nu a durat mult, ma uit, pret 2.50 o insfac ma infatisez la casa, un tip cu zulufi, dupa varsta si atitudine si mai ales dupa felul afabil de a vorbi cu clientii din fata mea mi-am dat seama ca trebuie sa fie proprietarul. Ma invita cu o privire prietenoasa sa ii intind articolul ca sa il scaneze, ma intreaba : Doar atat sau pot sa mai fac si altceva pentru dumneavoastra? Nu, multumesc! Scot portmoneul. 3.50 spune el. Eu ma mir: Ah, pretul afisat de dumneavoastra arata 2.50. El: Oh, se vede treaba ca ajutorul meu a gresit. Dar, cu siguranta nu sunteti dumneavoastra cea care va plati pentru greseala asta. 2.50.
Acum sa nu va imaginati ca in Germania serviciile sunt un capitol bine pus la punct...nici pe departe. Dar...ce inseamna know-how-ul! Mi s-a intamplat si in suopermarketurile mari, destul de frecvent. Uneori scot mobilul si fac foto si ii arat casieritei. In cazul in care e intr-adevar greseala si nu pot vinde produsul decat cu pretul afisat de casa de marcat ma intreaba politicos daca vreau sa il las acolo.
Nu stiu acum cum o mai fi in Romania, insa inainte de 2005 cand am plecat stiu ca Megaimage-ul avea o problema mare cu pretul la casa diferit de pretul de la raft, mereu trebuia sa fii atent dar cand cumperi multe articole cine naiba mai tine minte toate preturile?
In Canada majoritatea supermarketurilor au regula ca daca pretul de la raft e mai mic decat cel scanat, daca e sub 10 dolari il primesti gratuit, daca e peste 10 dolari platesti pretul afisat.
Si in Luxembourg mi s-a intamplat o singura data ce e drept sa fie preturile diferite pentru ca cineva uitase sa schimbe un pret la raft de la o promotie care se terminase cu o zi inainte. Insa pentru ca pretul inca era afisat am primit produsul la pretul respectiv. La Auchan se intampla asta. Insa tot la Auchan Luxembourg cand am vrut sa schimb un produs electric cumparat defect, mama ce durere de cap, trebuie mers la biroul de customer service si dat declaratii ca la politie. Sau poate mi s-a parut mie dificil ca eram invata din Canada unde orice ti se schimba sau returnezi fara intrebari atata vreme cat are eticheta si bonul.
Dar m-am intins la povesti care nu prea au legatura cu topicul, scuze.
Postat 11 February 2019 - 08:43 PM
Adriana, la 09 February 2019 - 07:29 PM, a spus:
yandira, la 08 February 2019 - 10:49 PM, a spus:
urit de tot comportamentul celor cu care ati avut de-a face
teoretic trebuie sa trateze pe toti la fel
dar aici iar ne lovim cu obisnuita asta, intilnita si aici, de a trata diferit pe cine te intelege fata de cine nu te intelege (adica straini)
mi-amintesc de o discutie de acu multi ani cu Tana din Canada care a mers la Venetia si imi vorbea de un surplus pe bon la care eu ii ziceam ca nu e posibil pina cind nu mi-a pus poza bonului ca sa ma lamuresc
se mai intimpla si acum si in alte orase, e o emisiune care periodic filmeaza pe ascuns comportamentul comerciantilor, in genere de bar/restaurant, fata de un italian si fata de un strain
si imi mai aminteste si de o cunostinta de-a noastra de la Piatra, sau de unii taximetristi din Bucuresti, care te ocoleau pe unde vroiau ei ca sa iti ia mai multi bani. Asa ca eu cind ma urcam in taxi le ziceam pe unde s-o ia si nu mai incercau sa ma abureasca
Postat 11 February 2019 - 09:08 PM
La Auchan eu nu mai merg de ani dar acu multi ani la ei se dădeau inapoi cel mai Simplu lucrurile, nu te întrebau nimic, la altele trebuiau să motivezi.
Acu cel mai simplu se returnează la Amazon 😁
Postat 11 February 2019 - 11:22 PM
Am returnat varii produse, fara probleme. Unele nedesfacute (ne-am razgandit), altele stricate - inclusiv o oala de tuci, careia ii sarise smaltul pe interior, dupa vreo 6 luni de folosire. Fara probleme. Fie am schimbat marfa, fie am luat banii.
Postat 13 February 2019 - 01:45 AM
Semnal de telefon, la fel, cam peste tot. In munti, rar am avut probleme. In anii de inceput ai telefoniei mobile, da, mai erau zone fara semnal. Dar acum, cred ca prea putine sunt locurile / zonele fara semnal.
In Scotia si Tara Galilor (desi nici cu Anglia nu mi-e rusine), de multe ori nu functioneaza telefoanele. Nu e semnal. Pur si simplu.
Pe de alta parte, cand vine vorba de politete, bun simt, bunavointa ori respect, lucrurile stau taman si fix pe dos!
In magazinele din Romania esti luat la bataie daca stai in drum, nu te misti repede si ai cumva pretentia sa-ti faci cumparaturile linistit. Te iau pe sus nu doar ceilalti cumparatori ci si casierii / casieritele. De parca ar fi platite la numarul de bonuri emise pe ziua cu pricina.
Exemplu concret: asta vara, impreuna cu copilul din dotare, am mers la Cora, sa iar varii chestii. Ajung la case, cozi. Vad doar cateva semne pentru mama si copil. Doua sau trei. Doar una din ele era deschisa. Vreo 6 - 7 persoane la coada.
Cumva, reusesc sa intreb casiera cum procedez, eu avand copil mic dupa mine.
Se uita la mine de parca tocmai ii cerusem banii de salariu pe luna precedenta....
Pai, daca tot sunteti cu copil, puteti veni in fata. Daca incapeti. Doar mai sunt si alti clienti!
? 😳 Trag aer in piept si ma indrept spre cei de la coada: imi dati voie sa trec, va rog? Am copil mic..
Tars, pars, scart, part.... mi se face loc. Cu ceva uitaturi: da, bine, vino cu copil la cumparaturi ca sa te poti baga in fata!!!!
Casierita termina cu persoana care era deja la rand, apoi ma ia pe mine. Cu o mutra acra si cu dintii inclestati de credeam ca-i troznesc, scaneaza produsele si ma ia la trei-pazeste ca n-am cantarit bananele. Cu un sictir de zile mari imi inmaneaza si restul produselor si se impacienteaza cand vede ca eu pun linistita produsele in punga, apoi in carucior, in loc sa-i platesc 'mneaei suma cuvenita si sa azvarl mai rapid cumparaturile undeva, numai sa-i eliberez ei tejgheaua. Mai sa faca apoplexie pana am binevoit sa scot cardul si sa platesc. Imi spusese ca am de plata nu-stiu-cat de cateva ori. Si nu parea sa auda cand ii ziceam: da, platesc imediat.
Iar daca mai aveam si marunt, cred ca ma suta fara sa clipeasca..
De multe ori, viata de zi cu zi pare un adevarat maraton. Mereu pe fuga, mereu pe drum. Niciodata nu pari sa fi terminat alergatura. Iar daca mai iei in calcul fetele acre de pe traseu, injuraturile zilnice pe care le auzi / ti le iei (pur si simplu pentru ca existi, de multe ori), nu e de mirare ca la sfarsitul zilei esti extenuat. Fizic si psihic.
Poate ca asa mi se pare mie. Poate ca in zonele rurale, in orasele mici, nu e asa rau / urat.
Da, Munchen, Londra si Paris mi se par orase civilizate, comparativ cu Bucurestiul. Sunt mult mai mari, dar, paradoxal, viata mi s-a parut mai linistita / relaxata acolo.
O alta trasatura care ma omoara: bagatul (cu forta) in viata altuia, in special a mamaitelor binevoitoare si curioase. Ca e vecin, ca e strain, imediat trebuie sa afle tot: de la numarul de chiloti din dulap si pana la numarul de telefon al stramatusii.
Dupa ce ai vorbit atata si te-a stors de toate informatiile posibile si imposibile, vine si randul 'mneaei sa turuie: ca tre' sa faci, dregi, alegi, culegi. Ca asa si pe dincolo. Ca pe vremea ei....
Niciodata nu am fost descusuta si sfatuita cu "bunavointa" in afara Romaniei. Da, clasicele ce faci, cum esti, de unde esti, cum e vremea, cum ti se pare..... Dar atat.