Ţara mea de glorii, ţara mea de dor? - nici in caruta, nici in teleguta-
#81
Postat 13 February 2019 - 09:08 AM
In ton cu topicul, acum doi ani in Iasi in Auchan, eram cu fiica-mea care avea un sugar in brate si un copil agatat de poale, si a indraznit sa intrebe pe o fata care aranja hainutele de copii, aveti marimea X? Raspunsul a venit prompt si acru: dar ce, nu poti sa te uiti pe eticheta???
Eu m-am dezobisnuit de asa atitudine, si am insistat, nu poti sa ne ajuti ca uite avem copiii mici cu noi etc, nimic, a insistat uitati-va pe eticheta, si a plecat!
Asta opus la nenumaratele dati cand am intreabt in supermarketurile din Anglia, unde-s ouale, zharul cubic sau ce stiu eu ce si lasa stafful toate balta si merg cu mine in capatul celalalt de magazin sa imi arate. Casierii au tot timpul zambetul pe buze si intreaba cate ceva cat aranjezi marfa in sacose, small chat, vreme, etc
In magazinul de cartier de langa bloc toata lumea e draguta si amabila, nu stiu e ce in supermarketuri se pierde asta.
Traficul imposibil si claxoanele si soferii agresivi din Romania opus la, si nu e gluma, mi s-a intamplat de cateva ori: am ajuns 3 soferi in acelasi timp intr-un mini sens giratoriu, cu 3 iesiri, si ne invitam unul pe altul, a durat un pic pana unul a intrat in sens si pe urma si noi ceilalti.
Eu am fost in ianuarie acasa sa vand un apartament intr-o localitate de langa Iasi si sa-mi schimb pasaportul. Cu ce gust amar m-am intors, si cum am fost tratata absolut peste tot, la primarie, la notar, la ghisee, la banci, la oficiul postal, nu s-a schimbat nimic in bine din pacate fata de aucm 6 ani.
O mostra: ma duc la primarie si zic, am nevoie de adeverinta ca nu am datorii. Raspuns prompt cu ton rastit: Dar nu pot sa va dau doamna, daca aveti datorii! Si eu aveam chitantele cu plata la zi in mana. I le-am pus pe birou, le-a examinat, si era suparata ca nu ma poate da afara din birou ca nu am datorii...
Aud scuze, vai, lumea e stresata, politicienii si conducatorii pe ici si pe dincolo, dar nu vad cum atitudinea asta, cearta si impunsul, tratand pe ceilalti de sus, cum ajuta la stres???
Macar m-am indopat cu amandine si savarine la cofetaria de langa Mitropolie, ca tare mi-era dor!
#82
Postat 15 February 2019 - 09:18 PM
Foxyy, la 11 February 2019 - 11:22 PM, a spus:
Am returnat varii produse, fara probleme. Unele nedesfacute (ne-am razgandit), altele stricate - inclusiv o oala de tuci, careia ii sarise smaltul pe interior, dupa vreo 6 luni de folosire. Fara probleme. Fie am schimbat marfa, fie am luat banii.
Aici nu ai treaba cu returnatul! Atata timp cat este in termen, de regula ai o luna la dispozitie si ai si bonul, nu te intreaba nimeni nimic. La articolele comandate pe net ai cateva motive, poti alege dintre ele. Cred ca mai mult au rolul de a isi imbunatati ei serviciile si sa dezvolte algoritmi pe baza carora sa iti recomande tie, clientului, produse.
Politica cea mai relaxata de returnare a produselor este in SUA.
Si ca un rezumat atat la postul Monicai cat si cel al Hazelinei plus al altor cateva de pe la topicul cu "gramachica", cred ca suntem cu totii de acord cand spunem ca Romania sufera de o acuta lipsa de profesionalism in mai toate domeniile!
#84
Postat 15 February 2019 - 10:10 PM
Dexter, la 15 February 2019 - 09:40 PM, a spus:
Din astea inca nu am apucat sa vad...mari tzî-i gradina, Doamni!
#86
Postat 15 February 2019 - 11:25 PM
Eu inca am probleme si cand merg sa returnez am lectia facuta, adica scuza pregatita. Nici nu ii intereseaza
Acum de curand am returnat... cocktailuri . Eram in vacanta si am mers la un restaurant cu recomandari bune. Noi de obicei nu comandam bauturi cand iesim, dar era si fratele meu cu noi si am facut o exceptie.
In US mai e o buba- iti dau astia la restaurante ghiata cat incape in pahar si inca un cub ca sa fie. Asadar, cocktailurile noastre erau ghiata macinata, sirop sau ce o fi pus ei acolo si cam atat. Fratele a fost primul care a reclamat ca el nu simte alcool, iar apoi si eu bautura mea era acra de mi se strapezeau dintii A venit fata de la bar sa ii explicam care e problema si mai apoi s-a oferit sa ne inlocuiasca bauturile dar noi am refuzat-o si ea ni le-a scos de pe nota de plata..
Aceasta postare a fost editata de Wowerful: 15 February 2019 - 11:27 PM
#87
Postat 15 February 2019 - 11:38 PM
asa tb sa facem si noi la paris, in place des vosges, ca dupa ce ca dadusem 12 euro pe un cocktail, in afara de faptul ca mi-au incremenit dintii de la paharul plin cu gheata, doar o vaga aroma de menta am simtit! nici nu cred ca au mai pus altceva, si tb sa fie mojito!!! deci sunt destui hoti si la altii.
Aceasta postare a fost editata de moatza: 15 February 2019 - 11:38 PM
#88
Postat 15 February 2019 - 11:41 PM
moatza, la 15 February 2019 - 11:38 PM, a spus:
asa tb sa facem si noi la paris, in place des vosges, ca dupa ce ca dadusem 12 euro pe un cocktail, in afara de faptul ca mi-au incremenit dintii de la paharul plin cu gheata, doar o vaga aroma de menta am simtit! nici nu cred ca au mai pus altceva, si tb sa fie mojito!!! deci sunt destui hoti si la altii.
Oh, da! Sa nu va faceti iluzii ca aici is cainii cu colaci in coada! In special in orasele mari si in asa-numitele capcane pentru turisti veti pati din astea.
#90
Postat 16 February 2019 - 08:31 PM
si da, moatza, cum zice Lori, e peste tot chestia asta
mi-am amintit apropo de tratamentul turistilor despre care am mai amintit
eram la Avignon si il intrebam pe proprietarul hotelului unde sa mergem sa mincam
si el ne intreaba: vreti local de turisti (mergeti in piata centrala) sau de localnici? binenteles ca am ales a doua varianta si a fost foarte bine unde ne-a trimis
imi pare rau ca atunci cind ne-am intilnit cu Mari-Ana de la Toronto si am decis pe moment sa mergem sa mincam la Stresa (Lago Maggiore) am ales exact un restaurant din piaza centrala, deci turistic si prost calitativ din punctul nostru de vedere
#91
Postat 16 February 2019 - 08:50 PM
"In conformitate cu legea Comercializarii produselor si serviciilor in Romania (nu cred ca retineti numerele astea: Ordonanța G. nr. 99/2000, Legea 150/2016 pt modificarea si completarea Legii 321/2009), comerciantul adica Dvs., SUNTETI OBLIGATI sa-mi vindeti produsele alese LA PRETUL AFISAT! Va rog sa chemati un superior, sau sun la OPC acum!"
Superiorului ii repetati cele de mai sus. Nr. de tel al OPC este obligatoriu afisat la magazin.
Nu are importanta a cui e greseala de etichetare/repretuire, atata timp ca pretul la raft e 5 lei, nu are importanta ce pret e la casa dvs. sunteti obligati sa-mi vindeti cu PRETUL AFISAT! Eu nu stau 1 ora in magazin sa-mi aleg produsele de cumparat (si in functie de pret) ca sa-mi spuneti dvs la casa ca preturile sunt gresite. Nu este problema mea motivul pt care pretul la raft este gresit. Legea spune ca trebuie sa imi vindeti cu PRETUL AFISAT, indiferent a cui e eroarea din organizatia comerciantului. Punct.
Va garantez ca oricat de scump e produsul si oricat de mare e eroarea (nu vorbim de 5 lei) sunt obligati sa va vanda la pretul afisat, chiar daca intra sub pret de achizitie si o vor face. Daca nu, mergeti si faceti poza la raft la pret si chiar sunati la OPC, dar va garantez ca seful de magazin cunoaste Legea si nu va lasa sa sunati la OPC, ca toate controalele ii obliga sa dea dreptate clientului si ii pureca de toate alea.Sorry!
Aceasta postare a fost editata de Daniella: 16 February 2019 - 09:04 PM
Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)
Happiness must always be an inside joy!
#92
Postat 16 February 2019 - 08:55 PM
numa' ca-i cam greu de pus in practica.
in primul rand tre sa stii unde, sa iei un mijloc de transport in comun, poate chiar cateva statii, sa fii documentat si sa stii ce vrei...cateodata ne-a iesit, cateodata...altadata!
#93
Postat 16 February 2019 - 09:01 PM
Nu acelasi lucru e cu medicamentele sau orice produse cumparate din farmacii, odata ce le-ai scos pe usa farmaciei nu le mai poti returna, pentru ca politica lor e ca le tin la temperaturile recomandate. Tu poti lua produsele si lasa vara 3 h ore in masina la 80 grade ... si apoi sa le returnezi: farmacia le-ar vinde apoi altui client care sa pateasca o nefacuta ....
Posibil similar e si cu mancarea care trebuie tinuta la rece ..., dar nu atat de sever.
moatza, la 16 February 2019 - 08:55 PM, a spus:
numa' ca-i cam greu de pus in practica.
in primul rand tre sa stii unde, sa iei un mijloc de transport in comun, poate chiar cateva statii, sa fii documentat si sa stii ce vrei...cateodata ne-a iesit, cateodata...altadata!
de multe ori hotelierii (nu mereu) nu dau indicatii bune, sau au intelegeri cu restaurantele invecinate ...
iar ...a propos de ce ziceati mai inainte, Venezia e recunoscuta pt tepele pe care le da turistilor pe bon, cu preturi umflate, altele decat in lista de preturi, pe langa "preparatele gatite turistic"
Aceasta postare a fost editata de Daniella: 16 February 2019 - 08:59 PM
Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)
Happiness must always be an inside joy!
#94
Postat 16 February 2019 - 09:16 PM
pt ca asa cum spunea moatza, lucrurile sunt mult mai grave, nu e vorba doar de amaratele de greseli, oamenii care au terminat "facultati", in special private IN ultimii 15 nu stiu sa faca o cerere, un memoriu, sa scrie 3 fraze, sau sa exprime coerent 2 propozitii! Si ce sa scriu doamna?!
De 15-20 ani, doar cine NU DORESTE, nu termina o facultate, odata luat BACUL esti ca si absolvent de facultate, unii nici nu au trecut pe acolo decat sa aranjeze cu secretara cat trebuie dat pt fiecare examen. Asa au facut studiile si multi dintre oamenii politici, care la 30 ani nu aveau inca nici BAC-ul inainte de a deveni parlamentari.
Deci, de aici pornesc, in general, ce vedeti scris cu "agramaticalisme" pe net si pe posturile TV. Tonul face muzica ...
Va recomand sa cititi "Tata sarac, tata bogat"
Aceasta postare a fost editata de Daniella: 16 February 2019 - 09:18 PM
Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)
Happiness must always be an inside joy!
#95
Postat 16 February 2019 - 11:57 PM
Noi ultima oara cind am fost la Venetia am dormit in apartamentul unei prietene prin airbnb si ea e maniaca la precizie, calitate. Asa ca ne-a zis unde sa mergem, unde sa cumparam, tot ceea ce trebuia. La unul am mers de mi s-au umflat picioarele dar am mincat chestii simple bune si locale, intr-un loc cu mese de lemn in care nici macar nu-ti aduceau mincarea la masa, ti-o luai singur cind plateai, inclusiv sticla si paharele. Adica foarte spartan dar bun, autentic.
Bine ca ne-am facut damblaua si am platit cit nu face aperolul spritz la cafe Florian dar acolo se stie ca e asa, cind te asezi iti spun ca pe linga ceea ce bei (care e foarte scump) trebuie sa platesti si orchestra. Deci daca nu-ti place te ridici si pleci.
#96
Postat 18 February 2019 - 11:11 AM
Chiar asa, am mai intrebat, poate nu stie nimeni:
Unde gasim un site oficial cu constitutia/extrase din lege si siteuri cu statistici relevante despre tara gen demografie, PIB, salariul minim pe economie, etc.? Daca aveti cunostinte despre asa ceva, va rog sa postati aici. Multumesc!
À-propos de asta, am gasit azi un articol in care se mentioneaza salariile medii pe economie, facandu-se o comparatie intre tarile UE: https://www.zeit.de/...eckler-stiftung In Germania acesta a crescut cu 35 de centi pe ora, atingand de la inceputul anului 9,19 €.
Franta 10 €Luxemburg 11,97 €Spania cu 5,45 €/h si Lituania cu 3,39 €/h se remarca printr-o crestere considerabila a salariului minim pe economie cu respectiv 22 si 38 procente. WOW!
Si, evident, la coada clasamentului, pe penultimul loc: Romania cu 2,68€/ h siBulgaria cu 1,72€/h. Avand in vedere resursele naturale si umane de care dispunea Romania dupa revolutie, avand in vedere trecerea a trei decenii intregi de la "revolutie"... teoretic ar fi trebuim sa ne situam cel putin pe la mijlocul clasamentului.
Daca din '89 incoace Italia reprezinta calea de scapare pentru multi care, avand in vedere pregatirea lor, nu au sanse de venituri stabile in tara si se hotarasc sa emigreze egal ori nu, pentru a indeplini ocupatii -din nefericire de multi vazute ca degradante- , iata ce era Romania pentru italieni acum 75 de ani: https://adevarul.ro/...95cf/index.html
La fel, daca cercetam cu atentie literatura secolelor 18 si 19, descoperim ca orice casa rasarita, situata bine financiar, de multe ori familii cu renume, aveau cel putin pe cineva de origine germana in personalul lor, deoarece acestia erau inca de atunci personificarea ordinii si corectitudinii.
#97
Postat 18 February 2019 - 11:50 AM
Sa revenim, totusi, la aspectele cu adevarat importante, tipic romanesti, care , multi dintre noi, speram sa se remedieze candva. Daca nu repede, macar undeva in viitor. Si daca putem, cat de cat, contribui la asa metamorfoza, apai euuna o fac cu draga inima!
Iata, à-propos de un comportament tipic care se tine ca lepra de cetatenii "de vaza" ai societatii romanesti, dascalii. De orice nivel. Incepand de la gradinita pana la, normal, nivelele universitare. Si atasez aici un articol pe tema:
Screenshot (136).png (1.1MB)
Number of downloads: 0
https://www.cronicip...Ker6SjsUvbDYgdc
#98
Postat 18 February 2019 - 01:13 PM
Conversatie cu sora mea, care are baietelul la gradinita. Cu ocazia serbarii de Mos Craciun, parintii au facut sedinta ca sa stabileasca suma pe care fiecare ar trebui sa o plateasca, aceasta acoperind cadoul pentru copil, cadoul pentru Mos?!?!?! si cel pentru educatoare...
S-a stabilit -de catre parinti!- o suma de 80 de lei, adica de aproape 17 euro !!! (in conditiile in care salariul minim pe economie e cel specificat mai sus...) de copil.
Sora mea a spus ca este o suma exorbitanta si nu se justifica, la care i s-a inchis gura ca "asa e datina". Orase mici, datini bine inradacinate in constiinta colectiva...
Aici exista o ditamai cartoaia cu legile si obligatiile pe care un dascal este obligat sa le respecte!!! Este obligatoriu sa fie pusa la dispozitie in cel putin dublu exemplar in orice institutie de invatamant si toata lumea are acces la ea, la cerere. La fiecare inceput de an scolar se face o conferinta a profilor/invatatorilor etc. in care directorul institutiei are obligatia de a reaminti de fiecare data colectivului ca orice forma de cadou , care depaseste valoarea de 10 euro, acceptat de catre cadre va fi automat cosiderata luare de mita si bugetarul va fi sanctionat ca atare! Cine accepta asa ceva, o face pe propriul risc, acela de a i se retrage statutul de bugetar. Bine, de regula se depaseste valoarea de 10 euro daca iei un buchet mai frumos, care e de la 15 euro in sus.
Cand o echipa de dirigi duc o clasa la bun sfarsit, cand un prof iese la pensie , cand un prof/dirig e bolnav, se da un buchet de flori ori o planta cu o felicitare pe care semneaza elevii - care doresc. Si asta doar daca se doreste!
A fost in Germania un caz celebru, mai exact spus in Berlin acum vreo 5 ani. O profesoara pedagog (aici este meserie specifica de pedagog) a primit din partea elevilor ei la final de an scolar, care a marcat si finalul colaborarii ei cu acesti elevi, o statueta Loriot ( un comic cunoscut si apreciat aici) in valoare de 198 de euro. Nici elevii nici ea nu stiau de regula cu 10 euro. In afara de un tata al elevilor care, se pare , ca a demarat toata treaba cu intentia de a o acuza pe profa de coruptie si luare de mita. S-a mediatizat cazul la greu, ea a fost acuzata de luare de mita si a trebuit sa plateasca o amenda de 4000 de euro, ca sa nu mai spunem ce repercusiuni a avut asta asupra imaginii ei. Evident ca este un exemplu extrem si ca multi i-au luat partea si au sustinut-o pe ea. Insa...la asta se poate ajunge.
Inca nu am auzit pana acum de parinti care sa experimenteze dascali/educatori/invatatori/profesori care sa refuze cu profesionalism si demnitate aceste "atentii" , indeplinind astfel rolul model pentru societate si dandu-le si o lectie unor asemenea parinti habotnici. Voi? Ati auzit?
Si una buna, de la un concitadin de-al meu, preluat de pe pagina lui de FB:
16 February at 20:35 · Romania are Speranta.
Duminica trecuta am avut o pana de cauciuc, langa Dej, la ora 09 seara. Ce poate fi mai rau decat sa ti se intample asta intr-o seara de duminica, intr-un orasel mic, unde nu stii pe nimeni, la cateva sute de kilometri de casa si in conditiile in care prin statie nimeni nu a putut sa imi dea un raspuns incurajator? Divinitatea a fost cu mine si exact primul om intrebat a fost cel care mi-a spus ca stie exact persoana potrivita si ca il va suna imediat. Ca este un domn care are o mica vulcanizare si care a ajutat zilele trecute si un microbuz de cehi, umbland in creierii noptii si cautandu-le si doua cauciucuri. Dupa o scurta discutie, mi s-a spus ca in 10 minute va veni sa ma preia domnul cu vulcanizarea. Acesta a venit cu sotia, cu catelul, imbracat pentru o vizita in oras. M-a condus la atelier, a rezolvat ce era de rezolvat si mi-a cerut....20 de lei....
Mi-a picat fata efectiv: "prietene, e duminica seara, ai venit cu sotia plecand de la cine erai in vizita, cum doar 20 de lei?"....
Mi-a zis ca vrea sa ajute si daca face si un banut cu atat mai bine. Pe o raza de 100 km nu e nicio vulcanizare deschisa noapte si el si-a propus sa fie cel care ajuta cand ii este omului cel mai greu. In sfarsit..nu am putut sa ii dau doar 20 de lei....
Dar....am plecat cu sufletul usor...Romania are Speranta cu astfel de oameni: modesti, seriosi, profesionisti, cu etica....Multumesc Divinitatii ca mi l-a scos in Cale. Nu atat pentru ca mi-a oferit o rezolvare, ci fiindca mi-a intarit Speranta ca Romania are viitor.
#99
Postat 18 February 2019 - 05:37 PM
Daniella, la 15 February 2019 - 06:58 PM, a spus:
Anul asta, clasa a II-a, la inceput, sesizand in vacanta de vara si anul trecut ca de la afterul cu Doamna, dupa 9 ore vine acasa si nu stapaneste notiuni, am zis ca fac eu cu ea si o pun pe picioare. Doamne! Ideea mai proasta nu am avut in viata mea!!!! Am rezistat 2 luni ... un cosmar. Nu aveam timp nici sa repetam ce s-a facut la scoala in ziua acea (ea are 7 h in plus pe saptamana, datorita italianei, fata de scolile normale), pentru ca eu asa eram obisnuita sa faci treaba la clasele I - IV: citesti ce ai facut la scoala, temele + 1 lectie in avans. Ce lectie in avans? Am renuntat la repetat, am trecut direct la teme. Si asa terminam cateodata pe la 9 seara. Plansete, stres si tipete zilnic. Deci, sincer, nu e vorba ca sunt parintii multumiti ca scapa de supraveghere, dar nu ai varianta sa nu o iei razna... I-am gasit un after-school unde se face ceva, spre deosebire de ce faceau cu Doamna, dar tot nu au timp sa repete ce se face la scoala. Daca la scoala ai o secunda de neatentie, pa ...
A propos, la romana in trimestrul intai i-a pus sa invete pe dinafara o poezie cu tot cu semnele de punctuatie. Pai asa ?
Eu sunt ramasa in urma si n-as mai fi abordat subiectul dat fiind ca l-ati discutat deja. Dar nu ma pot abtine! Am auzit diverse despre invatamantul nostru, dar n-am crezut ca e chiar asa! Cand se mai joaca? cand se recreeaza? cand se plictisesc? Mai au timp de altceva sau doar merg la scoala, fac teme si activitati organizate?
Nu am facut teme cu fetele si nici la after-school nu au fost niciodata. Le ascultam daca imi cereau sa le ascult. La irlandeza era cel mai amuzant. Noroc ca am privire inteligenta Pana erau mici chiar credeau ca inteleg ce citesc ele. Le-am ajutat cand au cerut ajutor, in special la matematica. Daca nu m-am pricepur am platit pe cineva pentru cateva ore...asta in anul de bacalaureat.
La 8 ani isi terminau temele in max 40 de minute si nu stiau cum sa o zbugheasca mai repede pe ulita. Ajungeau acasa la 3-3.30 la 5 erau schimbate, mancate, teme facute, gata de joaca. Si tot asa pana la liceu. De vineri dupa scoala pana duminica seara liber la program. Pe langa asta in programa au avut tot timpul arta, muzica, educatie fizica...activitati relaxante
#100
Postat 18 February 2019 - 06:46 PM
La noi, ca sa ajuti un copil la mate pana aproape de bac, tre sa fii macar profesor pe specialitatea respectiva.
Am o colega mai tanara la Galati si-mi spunea ca in facultate a prins o bursa Erasmus la Paris, ASE -primul an de facultate.
La primul examen de mate a luat nota cea mai mare si a vrut profesorul s-o cunoasca personal. A zis ca i s-a parut banal, erau subiecte de gimnaziu, iar ea nici nu avea aplecare catre aceasta materie.