Ţara mea de glorii, ţara mea de dor? - nici in caruta, nici in teleguta-
#21
Postat 30 January 2019 - 08:02 PM
#22
Postat 30 January 2019 - 08:17 PM
https://www.facebook...0436146?__xts__[0]=68.ARAlfqPZw_T5m_GET6OlO0k28qOFJbm28fNZJ3O_lT0jgjeENcxUUu_ThNbM5_chPHwU2kK0Ru3otckUVqMBYkECTLZthhz6W35wJVggGDjSzlxDMSroKJMr5PPRN3NQFHmsDv-2gPO9mC_89QRSeY7VtaPqh603D5JZhnvX_Jt0nbjvfnW33QzLyRDgHsgXm1iTYPKp18dgbLE1WCYrp0wnEYISVNhggHUQqngaEC-3XemdLUz280kYy6HtoAVnSS3ni71BPcUBoFEaMlc8St1OiYhGFoPtrI24FZ-OqjjEp_g49ZNt7PysahGEtpHFkBG-qn1937xdn11nA6F_qDL4KN7FtTIs4mjMIPc&__tn__=C-R
#23
Postat 30 January 2019 - 08:36 PM
Lapona Enigel, la 30 January 2019 - 07:55 PM, a spus:
Cea mai recenta intamplare traita de mine taman de sarbatori: Ajung, in sfarsit, in orasul natal, despre care imi place sa cred ca e unul cu oameni cat ce cat pasnici si cu bun simt. Ma durea gatul foarte tare, eram obosita si abia asteptam sa ajung acasa. Intru repede intr-o farmacie Sensiblu sa imi iau dropsuri de gat. Inauntru alte doua persoane, eu ma asez cuminte la rand. Erau doar doua ghisee, farmacia mica, stramt. Unul era deja ocupat, in fata mea o doamna. Se elibereaza , ajunge doamna la ghiseu. Intre timp in spatele meu se posteaza o doamna in varsta, pensionara, dupa alura si haine ai fi spus respectabila. Imi sufla efectiv in ceafa. Apare si cealalta farmacista si mamaica ma depaseste razant si se posteaza la ghiseu desi a fost evident invitatia din priviri a farmacistei. Zic, äh, doamna, EU eram la rand. M-a ignorat. Am ramas fara glas...ma gandesc scurt ce fac, las sa-mi plenseasca aorta ori ii plesnesc ei una , figurativ, ovcorz. Intre timp se umpluse micul spatiu din farmacie. Tanti ma ignora scoate nush ce reteta i-o arata febril farmacistei , la care farmacista ii spune deocamdata trebuie sa mai asteptati cu asta , o servesc pe doamna. Si am zis tare: Multumesc, mi se pare logic din moment ce eu eram la rand. La care doamna in varsta: Vai, dar cum sa nu, nu e nici o problema - ea foarte afabila. Ma si am zis tare: Nu era cazul sa mentionati, era mai mult decat evident ca a va baga in fata cu nesimtire nu este absolut nici o problema pentru dumneavoastra. A tacut malc, farmacista a zambit putin jenata...am simtit priviri din toate partile, cu siguranta multe care , probabil ma dojeneau cu repros: Esti tanara, de iei de o biata pensionara...
Nici prin cap nu mi-ar trece sa ii refuz unui om o rugaminte, mai ales in varsta, care , poate, e epuizat, se simte rau, are claustrofobie, stiu eu...si daca mi-ar spune, cu draga inima ii daruiesc cinci minute din timpul meu care e la fel de pretios.
Ehehei ce cutie de viermi am deschis cu asta cu statul la rand . Cat am stat in Luxembourg 4 ani mergeam cam la doua luni acasa la tatal meu, cu avionul de la Brussel la Bacau. Cum nu stateam decat cateva zile, de cele mai multe ori recunosteam aceiasi oameni in avion si la dus si la intors. Deci, cand ajunge avionul la aeroportul din Bacau e jale, cine stie aeroportul e foarte foarte mic, la pasapoarte nu era absolut nici o ordine nimic, ca oile si chiar nu exagerez, toti gramada, coate, calcat pe picioare pana se ajunge la ghiseu unde se verifica ID-ul. La Brussel aceeasi oameni stau la rand frumos, nimeni nu depaseste linia galbena, nici vorba de imbulzit sau taiat randul. Hmmmm deci regulile se cunosc, cu respectarea lor e o problema .
#24
Postat 31 January 2019 - 12:20 AM
black_cat, la 30 January 2019 - 08:36 PM, a spus:
Black, s-a renovat aeroportul de curind, acum e mare, eu am fost asta-vara si toata lumea a stat cuminte la rind.
Vreau si eu sa zic rapid de tot 2 chestii, una e educatia, nu mi se pare lipsa ei o caracteristica romaneasca, lume badarana si prost crescuta cred ca exista peste tot. Si aici doamnele in virsta se inghesuie peste tot peste tine pentru ca n-au rabdare, probabil se pierde pe parcursul vietii, si la rind la supermarket si la brutarie si oriunde nu e o coada regulamentata de numar sa zic asa, unde aproape ca nu mai au incontro.
Ceea ce zic eu mereu e ca daca batrinii pretind respect de la noi, chestia trebuie sa fie reciproca. Uneia care intra peste mine la rind cu jdemii de scuze care ar trebui sa ma induioseze si pe care o vad apoi stind de vorba la iesirea din magazin n-o sa-i port nici un respect, imi pare rau.
Si acu sa va zic de maruntis si bacsis ca m-ati stirnit Am ramas socata penultima data cind am fost la Piatra-Neamt in 2008 si la vechea alimentara unde in primul an de liceu am facut practica si din care evident n-au mai ramas decit peretii, mi se da rest in chibrituri sau bombonele mi se pare, pe motiv ca n-are bani marunti. Vaaai ce m-am enervat si ce scandal am vrut sa fac dar m-a oprit mama ca a zis ca o cunoaste lumea acolo Geany, nu exista sa n-ai rest cind faci meseria aceea, scuza ta nu tine. Nu te supara ca o zic, te rog. Oriunde in tarile in care m-am preumblat si care nu-s multe e drept nu mi s-a intimplat chestia asta, oriunde cine vinde trebuie sa aiba bani marunti, e un fond de casa pe care orice magazinas trebuie sa il aiba, il tine in geanta, in sin daca ii e frica de hoti dar il are, si daca n-are se duce la un magazin vecin, la banca si schimba. Eu ii dau bani si el trebuie sa imi dea rest, altminteri ii las marfa acolo si plec. Ceea ce ma inspaiminta in Romania este ca au trecut 30 de ani si obiceiul asta n-a murit, parerea mea si va rog sa nu va suparati pe mine este ca atita timp cit lumea il va tolera si nu va zice nimic el nu va muri.
Si aici sint probleme cu centii astia, asa ca unele preturi se ajusteaza ca sa nu mai fie nevoie de ei dar unde nu se poate nu exista sa-ti dea rest in bombonele. Eu pot sa ii vin in ajutor eventual la piata si sa ii zic sa-mi mai puna un mar ca sa facem cifra rotunda, sau poate el sa ma intrebe si eu sa fiu de acord, adica se incearca rezolvarea problemei de catre ambele parti, nu e o impozitie la care eu trebuie sa ma supun. Cum era lozinca de pe vremuri? Clientul nostru stapinul nostru? Pai cum sa-mi dai bomboane in loc de bani? eu ti-am platit marfa cu bomboane?
Visez ziua in care sa se foloseasca bancomatul peste tot, din pacate aici micii comercianti platesc comisioane mari ca sa il instaleze si multi nu vor sa sustina cheltuiala, mare pacat pentru ca ar fi totul mai simplu, mai corect si mai putin riscant pentru toti.
Anul trecut am avut grija de un baiat din Bucuresti venit cu Erasmus, trec peste faptul ca a picat aici ca din nori din pacate, familia desi faimoasa e inexistenta, si mi-au trebuit 10 zile sa ii gasesc casa si sa-l vad la cel care trebuia sa fie locul lui aici pentru 6 luni. Inainte de a-l duce in casa inchiriata am mers sa facem pentru prima data citeva cumparaturi si il vad ca ii lasa la supermarket restul vinzatoarei, cica sa-l tina ea saraca se uita cum ne uitam noi pe vremuri la masini straine si insista la el sa-l ia. La care il iau eu si i-l dau si ii zic printre dinti sa nu-i mai treaca nicind prin minte sa faca asa ceva, mai ales la un supermarket unde la sfirsitul turei femeia aceea trebuie sa faca situatia casei si sa aiba exact atitia bani citi rezulta din bonuri.
Din fericire ultima data cind am fost la Piatra-Neamt adica asta vara pentru foarte putine zile am fost doar in 2 supermarketuri unde evident ca am platit cu bancomat. Am platit tot cu el si in 2 locuri in care am fost sa maninc cu fostii mei colegi fara sa las deci nici un bacsis. Mai ales ca intr-unul dintre ele, pe care l-am inchiriat toata ziua si noaptea doar noi, in cifra pe care ne-au cerut-o calculasera deja bacsisul pentru fiecare dintre chelneri Aici stiu ca tine de regula locului si am discutat pe tema asta cu Peter si Brigitte o gramada pentru ca ei lasa mereu si eu niciodata
Sper sa n-aruncati cu rosii dupa mine
#25
Postat 31 January 2019 - 12:35 AM
Adriana, la 31 January 2019 - 12:20 AM, a spus:
black_cat, la 30 January 2019 - 08:36 PM, a spus:
Black, s-a renovat aeroportul de curind, acum e mare, eu am fost asta-vara si toata lumea a stat cuminte la rind.
Vazusem ca lucrau la o cladire noua inca de ultima data cand am fost. Ma bucur ca s-a dat drumul si mai mult ma bucur ca s-a schimbat in bine treaba cu statul la rand.
#26
Postat 31 January 2019 - 01:30 AM
#27
Postat 31 January 2019 - 07:40 AM
Dexter, la 31 January 2019 - 01:30 AM, a spus:
Si aici! Unii da, unii ba. Si eu las, si ei lasa.
#28
Postat 31 January 2019 - 09:02 AM
Inafara de faptul ca 2 chestii n-am niciodata ca desi intru pentru 2 ies cu 10
Mi-am amintit azi dimineata in timp ce conduceam, nu stiu daca face obiectul dezbaterii dar oricum deviem des ca am uitat sa scriu aseara cit m-a socat asta-vara in cele 4 zile cit am stat atitudinea bisericeasca sa zic asa nemasurata de acum, mi se pare ca s-a trecut de la o extrema la alta.
Faza cu facutul crucii cind treci prin fata bisericii o cunosc de pe vremuri si nu ma mira dar ma mira puzderia de biserici aparute la toate colturile inclusiv aceea enorma despre care am citit pe Fb. Cit sta mama aici si se uita la stiri vad si pe la telejurnale popi foarte des, ca sa nu mai zic ca inclusiv pe alea 30 de canale baza de pe Digi unul mi se pare ca e numai bisericesc. Ceea ce m-a mirat insa foarte mult a fost schimbarea unor oameni in sensul asta, care cindva nu erau asa.
#29
Postat 31 January 2019 - 12:51 PM
#30
Postat 02 February 2019 - 10:32 PM
De la Adi_edi: Am mai zis ca mi-am comandat una din cartile lui Mike Ormsby - cea cu Transilvania (de fapt le-am comandat pe toate 3 - sau sunt mai multe despre Romania?)... Am terminat-o, mi-a placut tare mult. Cred ca se apuca de ea si fiu-meu, ii citeam pasaje si se distra si el; ici-colo iti mai stergi o lacrima, dincolo te enervezi un pic, dar viata (la tara) merge inainte, exista speranta! "Never mind the balkans".... uffff! e ca un dus rece. Dupa primele pagini a trebuit sa o las jos. N-oi fi acum in cea mai buna dispozitie. Imi place stilul si probabil o voi relua, dar mi-e greu sa o citesc acum.
Lapona Enigel, la 31 January 2019 - 07:06 AM, a spus:
Adi, ma bucur tare mult! Poate un motiv in plus sa scrii si la topicul despre iubita noastra tara. Cartea chiar se muleaza pe topic si a si fost unul din factorii declansatori care m-au determinat sa deschid topicul cu pricina
Adi_edi: Sa stii ca am vrut sa comentez initial la celalalt subiect si sa te intreb daca vacanta in Romania combinata cu aceata lectura te-a determinat sa-l deschizi.
Asa. Ei bine, poate si asta, da...insa ceea ce m-a determinat cel mai mult cred ca a fost faptul ca am realizat ca imi iubesc tara foarte mult si ca ma doare la modul cel mai sincer sa vad ca atatia oameni aleg sa fuga unde or vedea cu ochii din ea. Cred ca nu mai accept sa asist cu ochii inchisi la tot ce se intampla si am inceput sa accept ca oricare dintre noi are o responsabilitate imensa de a contribui oricat, oricum, la nivel personal la combaterea fenomenului infiorator prin care trece Romania. Este distrugere in cea mai crunta maniera, iar somnul natiunii naste monstri. Si si monstruozitati. Dovada o avem mai sus...iata ce s-a ales din urmasii unei ramuri nobile de romani, volohii. Ce se intampla acum cu si in Romania este un fenomen similar, insa la scari mult mai ingrijoratoare. Multi vor considera ca este o exagerare ce spun, prea multi din nefericire. Prea multi chiar sunt victimele proverbialului spirit mioritic.
Inainte sa mai continui insa cu ideile mele, sa il urmarim si ascultam pe acest analist. Nu am gasit nicaieri informatii despre acest doctor, in ce anume este, ce credibilitate are, insa ce spune are sens. DIn pacate forumul nu mai permite inserarea clipurilor, asa ca va trebui sa accesati link-ul.
#31
Postat 02 February 2019 - 10:54 PM
Sa poti sa traiesti decent , conform cu capacitatile si pregatirea ta, in tara ta natala, sa vorbesti limba materna, sa te poti enerva, sa razi, sa iubesti pe limba ta, este un lux in cel mai adevarat sens al cuvantului pentru romanii care au ales sa traiasca in alte tari pentru ca au marea incapacitate de a se "descurca" in tara . Oh, acum sa nu va imaginati ca toti sufera, ori realizeaza ori nu huiduiesc Romania cum le vine la gura ori de cate ori se iveste ocazia. Insa...mai toti sufera de dorul de acasa, chit ca poate nu o recunosc. Pentru multi dintre ei a recunoaste asta deschis este un fel de infrangere personala.
Geany, da, sunt de acord cu ce spui despre maruntul inexistent in magazinasele cu patroni analfabeti...stiu foarte bine situatia pentru ca mama mea a lucrat o viata in comert. Pe vremea comunismului lucra la Big, magazinul alimentar cel mai mare dupa Central, in orasul natal. In clasele mici trebuia sa vin dupa ore la ea si asistam si la vanzare, mai stateam pe la casele centrale, ma luau colegele si ma inghesuiau acolo. Nu imi aduc aminte sa nu se fi dat restul corect si complet. Daca nu mai erau marunti in casa, existau intodeauna fisicurile noi care se inmanau si se inregistrau. Imi aduc aminte cum schimbul de dupa-amiaza trebuia sa faca monetarul, asa se numea, sa inchida casa cu cheia, magazinul si sa ia banii sa ii predea la trezoreria orasului. Am insotit-o pe mama de cateva ori. Mergeau intotdeauna impreuna, toate fetele de pe schimb.
Sigur, nenorocitii de patronasi multi din specia cefaleti unineuronali vor apela la cele mai ieftine tertipuri ca sa traga teapa. Stiu, intr-un oras mic in care dai cu pusca dupa un job si iti tremura haina pe tine de frica sa nu te dea afara si sa te trezesti ca nu ai ce le pune pe masa copiilor, chiar nu ai cum sa te erijezi tu in moralist. Insa, ma intreb, clientii de ce accepta? Ei...da, "lasati asa". Nu mai sunt de acord cu asta!
Asa cum spunea si Adriana mai sus, masuri sunt, si la nivel personal -decizia clientilor de a boicota si si la cel oficial - cum ar fi interzicerea preturilor cu virgula 99. De ce nu s-a reusit asta pana acum in 30 de ani...ramane un mare mister si categoric nu doar pentru mine
alpha, la 31 January 2019 - 12:51 PM, a spus:
Chiar ca noroc! Aici, mai rarut! Ai sanse sa te trezesti cu raspunsuri intepate aici daca faci glumite de genul. Insa, pe mine pana si asta ma amuza aici.
black_cat, la 30 January 2019 - 08:36 PM, a spus:
Lapona Enigel, la 30 January 2019 - 07:55 PM, a spus:
Cea mai recenta intamplare traita de mine taman de sarbatori: Ajung, in sfarsit, in orasul natal, despre care imi place sa cred ca e unul cu oameni cat ce cat pasnici si cu bun simt. Ma durea gatul foarte tare, eram obosita si abia asteptam sa ajung acasa. Intru repede intr-o farmacie Sensiblu sa imi iau dropsuri de gat. Inauntru alte doua persoane, eu ma asez cuminte la rand. Erau doar doua ghisee, farmacia mica, stramt. Unul era deja ocupat, in fata mea o doamna. Se elibereaza , ajunge doamna la ghiseu. Intre timp in spatele meu se posteaza o doamna in varsta, pensionara, dupa alura si haine ai fi spus respectabila. Imi sufla efectiv in ceafa. Apare si cealalta farmacista si mamaica ma depaseste razant si se posteaza la ghiseu desi a fost evident invitatia din priviri a farmacistei. Zic, äh, doamna, EU eram la rand. M-a ignorat. Am ramas fara glas...ma gandesc scurt ce fac, las sa-mi plenseasca aorta ori ii plesnesc ei una , figurativ, ovcorz. Intre timp se umpluse micul spatiu din farmacie. Tanti ma ignora scoate nush ce reteta i-o arata febril farmacistei , la care farmacista ii spune deocamdata trebuie sa mai asteptati cu asta , o servesc pe doamna. Si am zis tare: Multumesc, mi se pare logic din moment ce eu eram la rand. La care doamna in varsta: Vai, dar cum sa nu, nu e nici o problema - ea foarte afabila. Ma si am zis tare: Nu era cazul sa mentionati, era mai mult decat evident ca a va baga in fata cu nesimtire nu este absolut nici o problema pentru dumneavoastra. A tacut malc, farmacista a zambit putin jenata...am simtit priviri din toate partile, cu siguranta multe care , probabil ma dojeneau cu repros: Esti tanara, de iei de o biata pensionara...
Nici prin cap nu mi-ar trece sa ii refuz unui om o rugaminte, mai ales in varsta, care , poate, e epuizat, se simte rau, are claustrofobie, stiu eu...si daca mi-ar spune, cu draga inima ii daruiesc cinci minute din timpul meu care e la fel de pretios.
Ehehei ce cutie de viermi am deschis cu asta cu statul la rand . Cat am stat in Luxembourg 4 ani mergeam cam la doua luni acasa la tatal meu, cu avionul de la Brussel la Bacau. Cum nu stateam decat cateva zile, de cele mai multe ori recunosteam aceiasi oameni in avion si la dus si la intors. Deci, cand ajunge avionul la aeroportul din Bacau e jale, cine stie aeroportul e foarte foarte mic, la pasapoarte nu era absolut nici o ordine nimic, ca oile si chiar nu exagerez, toti gramada, coate, calcat pe picioare pana se ajunge la ghiseu unde se verifica ID-ul. La Brussel aceeasi oameni stau la rand frumos, nimeni nu depaseste linia galbena, nici vorba de imbulzit sau taiat randul. Hmmmm deci regulile se cunosc, cu respectarea lor e o problema .
Eh, uite aici am vrut sa ajung si eu! Exact! Si atunci chiar nu ma pot abtine sa nu ma intreb...mai, oare chiar asa primitivi sa fim incat singurul mod de a ne educa e ca pe vite? Cu biciul, cu fierul inrosit? De asta era bun simt si ordine in comunism, de frica?
#32
Postat 05 February 2019 - 06:08 PM
Dexter, la 31 January 2019 - 01:30 AM, a spus:
Prima data am citit ca bagatul in fata e ceva italian
#33
Postat 05 February 2019 - 06:40 PM
Adriana, la 31 January 2019 - 12:20 AM, a spus:
> Absolut de acord aici! Oamenii respectati la unison sunt cei care respecta ei, in primul si in primul rand se respecta pe ei insisi. Nu cred ca are neaparat de a face cu varsta. Ah, respectul, o tema atat de vasta...
Si acu sa va zic de maruntis si bacsis ca m-ati stirnit Am ramas socata penultima data cind am fost la Piatra-Neamt in 2008 si la vechea alimentara unde in primul an de liceu am facut practica si din care evident n-au mai ramas decit peretii, mi se da rest in chibrituri sau bombonele mi se pare, pe motiv ca n-are bani marunti. Vaaai ce m-am enervat si ce scandal am vrut sa fac dar m-a oprit mama ca a zis ca o cunoaste lumea acolo
Geany, nu exista sa n-ai rest cind faci meseria aceea, scuza ta nu tine. Nu te supara ca o zic, te rog.
> Aici permite-mi, te rog, sa te contrazic. Situatia este asa de facto. Si de data asta vorbesc in cunostinta de cauza cu mama personala care a lucrat toata viata ei in comert, la patroni dupa revolutie -cum altfel?- , cu membru al familiei care a fost activ in comert peste doua decenii, in oras foarte mare, cu propriul magazin, si cu mine care am lucrat atat in vanzare si si ca ajutor de contabilitate zilnica pe vremea studentiei. Ah, da ca sa nu mai spun ca am mai lucrat intr-o vacanta de vara si la Mega Image, pai daca incep sa va povestesc ce se facea pe-acolo...
Nu stiu de cate ori mi-am vazut mama venind acasa atat de catranita de la servici, obosita ca vai de ea, tocmai datorita acestui fapt. Nu patronul , care sta bine mersi la caldurica, isi ia injuriile de la clienti. Vanzatoarea, ca ea are si functie de paravan -desi asta nu e trecut pe fisa postului- pentru acel "patron" . Simpla denumire imi ridica pulsul instantaneu...patron, patroana. In acceptanta religioasa un Dumnezeu mai mic, asa. A mea ruda nu a acceptat decat sa i se spuna pe nume si atat. a incercat sa se comporte cu angajatii cat mai corect posibil, sa ii plateasca multumitor, sa aiba angajatii marunti cat era nevoie, cand institutia financiara centrala permitea - dap, se dau drumul la bani marunti prea putini pe piata, ma rog pe vremea aia. Pana la urma...tot iesea ruda mea mereu lipsa la inventar, desi se straduia sa faca totul corect. Sa va mai spun cat trebuia pus deoparte periodic pentru a plati "dreptul"? Intr-un final s-a relevat ca sefa de magazin care ajunsese sa cumpere apartamente ambelor copii din salariul pe care il primea , care va asigur ca nu ar fi fost suficient , avand sot pensionat pe caz de boala, dadea tunuri la liber...
Erau perioade intregi cand era penurie de marunti iar patronul le lua mamei si colegilor maruntul de peste zi, iar ei intrau in pamant in fata clientilor pe care- intr-o lume mica de provincie ti-i ai cam toata viata. Domeniul comercial in care lucra nu oferea posibilitatea datului restului in gumite, singura solutie fiind a intrebe omul daca are voie sa rotunjeasca cantitatea si deci suma pentru ca efectiv nu exista marunt pentru rest. Nici un angajat nu isi va permite vreodata sa faca boicot patronului, gen ascuns maruntul, pentru ca si-ar pierde slujba in secunda doi. Nici nu e nevoie sa mai spun ce inseamna asta pentru cineva din provincie unde singurele optiuni de munca sunt pentru unii chiar magazinele de genul. Mai ales pentru cei care s-au format profesional fix pentru asa ceva si care mai si au o anumita varsta si , ergo, slabe sanse de reformare profesionala s.a.m.d. In cazul in care nu mai sunteti la curent poate, unii dintre voi, in orasele mici de provincie salariul pentru asemenea joburi este in jur de 200 de euro. Nu vorbim de ceea ce scrie pe hartie, ci de ceea ce se plateste in realitate...Ar fi pagini intregi de scris aici.
Cred ca reforma se poate atinge dar categoric nu in lipsa unei baze legislative, cum spuneam mai susm interzicerea preturilor de genul virgula 93, 97, 99 s.a.m.d. si boicotarea magazinului de catre clienti, cee ce iar e nerealist acolo unde alternativele pentru marfa cautata sunt de la reduse la inexistente.
Ah...cum spuneam, eu cred ca lipseste cu desavarsire un concept legal pentru investitorii mici si mijlocii in Romania care sa si apere drepturile atat ale investitorilor cat si al angajatilor.
Si asa ajung la un al punct arzator: cat de constienti sunt romanii de drepturile lor si , mai ales, cei care sunt constienti cat de bine stiu ca , in ciuda drepturilor, nu au nici o sansa sa invinga sistemul. Ca sa extrapolez putin, dau exemplul patronului, cu putere financiara vs. amaratul de angajat care isi stie drepturile foarte bine dar numai el stie cum trage de banii aia pana la finalul lunii cand intra salariul...
Aceasta postare a fost editata de Lapona Enigel: 05 February 2019 - 06:47 PM
#34
Postat 05 February 2019 - 07:00 PM
Frate,oriunde te duci in tara aia sa bei o cafea, sa stai la un pahar de vorba, maiculitaaaaa, iti zdrangane toate in cap. De cele mai multe ori, mai orice local are obligatoriul, dar o-bli-ga-to-riul televizor. Care e aprins, normal! Peste tonul acelui TV este volumul si mai strident al muzicii, oferita mai peste tot unde te duci.
Rar, FOARTE RAR , am fost intr-un local unde sa fie o muzica potrivita in surdina si sa auzi zumzaitul placut al celorlalti intretinandu-se in jurul tau. Anul trecut in Bucuresti am avut placuta surpriza intr-un local mai nou. In rest, zdranga -zdranga, ca ajungi sa te tipi la partenerul de conversatie in loc sa petreci niste momente relaxante...
Asa si in clipul Carmellitei, banuiesc facut intr-o locatie anume, se aude distinct zgomotul de fundal...ori doar la mine se aude?
Plus, pluuuuus, si aici vroiam sa ajung, bagatul pe gat al diverselor, dupa motto-ul vrei , nu vrei, bei Grigore-aghiazma. Asa cu reclama aia care iti sare fix intre ochi si te si destabilizeaza putin ca nici nu stii cine-i, ce-i, ce-a fost pe-aici? Pana mi-am dat seama de unde sa o inchid, a durat ceva...In fine, si aici cand deschizi youtube-ul iti iei mai intai portia. Nu ai cum sa le sari reclamele alea. Asa ca, hai, treaca-mearga.
Daaaaaaar, pe mine MA FASCINEAZA cand dai telefon pe la vreo institutie si ei te anunta ca in scopul calitatii bla bla bla convorbirea va fi inregistrata si folosita in mai sus mentionatele scopuri si in cazul in care te hotarasti sa continui convorbirea iti dai acrodul automat. Hîîîîîîîîî?
In Germania orice convorbire de genul incepe cu salutul, muzichia etc., dar te pune in tema si ai posibilitatea sa iti dai acordul ori refuzul verbal de a fi inregistrat.
Nu sunt experta in legile din tara, dar oare chiar nu exista in privinta asta?
Chiar asa, ca tot vorbim de legi...cei mai multi isi cumpara Biblia de-acasa...eu tare as vrea sa stiu unde iti poti cumpara constitutia tarii, unde sunt specificate toate legile, toate drepturile si obligatiile cetateanului roman? Avem asa ceva?
#35
Postat 05 February 2019 - 08:00 PM
Lapona Enigel, la 05 February 2019 - 06:40 PM, a spus:
Aici permite-mi, te rog, sa te contrazic.
pai vorbim tot de obiceiuri proaste impamintenite si de mici abuzuri ale acestor patroni, nu?
si eu am lucrat inainte de 89 in magazin de incaltaminte si dadeam rest ca nu puteam sa dam sireturi in loc de monede dar acolo era mai simplu ca preturile erau rotunjite
si eu am numarat banii si i-am dus la casa aia centrala din oras de multe ori singura ca na, fiind cea mai mica imi reveneau sarcinile pe care nimeni nu vroia sa le faca
sefa era o scorpie cu noi dar isi facea munca de organizatoare a raionului foarte bine
sincer nu-mi amintesc daca inainte de 89 mi se dadea rest in gumite, dar nu cred, ca nici nu erau, nu?
dar sint aproape sigura ca in Bucurestiul de dupa 89 si pina in 95 cind am plecat nu mi-a dat nimeni rest gumite si chibrituri
si daca va suparati pe mine si o sa-mi ziceti ca e usor sa vorbesti dinafara eu cred ca, atita timp cit lumea n-o sa lase marfa pe tejghea daca nu i se da rest corect si atita timp cit lumea o sa dea spaga "ca asa trebuie" obiceiurile astea proaste se vor mentine, parerea mea
#36
Postat 05 February 2019 - 08:24 PM
ba, la magazinele astea mari, daca insisti sa platesti cash, iti da rest si ultimul banut, adica exact banul ala mic de 1 ban. care de multe ori se arunca in parcare, eu am doua cutii mari de crema pline de banuti de-astia, fie primiti rest, fie adunati de pe jos.
pur si simplu nu pot sa-i ignor, ma gandesc ca ma vede DD ca nu-mi trebuie si nu-mi mai da deloc
sunt multe imperfecte in Romania, iar cel mai mare impact negativ ptr populatie eu cred ca il au sistemul sanitar si, apoi, cel de invatamant.
directorul societatii la care lucrez, un om cu multe posibilitati, a suferit un accident grav de masina, n-a putut fi transferat in strainatate ca nu-i permitea starea. a beneficiat de cele mai bune tratamente, si-a revenit, dar trebuia sa mearga la Viena ptr recuperare. nu l-au primit ptr ca a capatat in spital o infectie nosocomiala.
in spitalele private iti sufla si-n dos, dar daca ajungi intr-o situatie critica, tot la stat ajungi - si ti se spune de la inceput.
au avut probleme cu niste copiii care au murit dupa ce fusesera la consult in spitale particulare, iar mai nou, aflam ca la Monza a operat un sarlatan italian, pretins medic. nu stiu ce fel i-or fi verificat competentele, dar in paralel mi-amintesc ca la Magurele, la laser, n-au primit sa lucreze un laureat Nobel ca n-avea diploma de bac, nu si-o gasea...noaptea mintii!!!
cu scoala...or fi si copiii lenesi si delasatori, dar programa este extrem de grea si incarcata, ca sa facem ore destule ptr toate cadrele didactice, ca tb sa manance toata lumea o paine.
de ce daca un copil roman pleaca cu parintii in strainatate, la scoala acolo este inscris intr-o clasa superioara? ptr ca s-a dus nivelul prea sus in tara, se toarna toate materiile in ei, se vrea o scoala elitista inca de la clasa intai, nu mai exist notiunea de invatamant de masa. iar copiii nu-s nici mai destepti, nici mai prosti decat alti copii de seama lor si nu pot tine pasul la toate materiile cu cerintele extrem de mari.
colega mea are copil in clasa intai, va zic sincer ca mi-e mila si de ea, si de copil, cand imi povesteste ce pretentii sunt la clasa.
sau poate ati citit de cele trei colegii din brasov care nu vor sa aiba elevi cu medii generale sub 8.50. colegii de stat, la care s-a facut admitere cu examen, vor sa-si indeparteze elevii care nu corespund. adica daca nu esti varf, hai, taie-o! cum se poate una ca asta? unde s-a ajuns din cauza notelor, doar astea conteaza? nu este incurajata empatia, comunicarea, conlucrarea, sprijinul ptr echipa din care faci parte, e vorba doar de egoism si individualism duse la extrem.
in continuare, doar teorie seaca, nicio legatura cu partea practica.
cititi de curiozitate un eseu la literatura pe care tb sa-l invete copiii de gimnaziu, eu zic ca tb sa fii critic literar sa intelegi toti termenii aia. si-n schimb, nu stiu sa faca un cv, o cerere, o scrisoare...chestii de-astea de toata ziua. ca sa nu mai zic ca tot cartea oltului si in muntii neamtului invata, tot cu mentalitatea de looser din miorita se confrunta si cu misoginismul mesterului manole.
si-nca...da' acuma am nervi.
Aceasta postare a fost editata de moatza: 05 February 2019 - 09:00 PM
#37
Postat 05 February 2019 - 09:29 PM
#38
Postat 05 February 2019 - 10:59 PM
Adriana, la 05 February 2019 - 08:00 PM, a spus:
Lapona Enigel, la 05 February 2019 - 06:40 PM, a spus:
Aici permite-mi, te rog, sa te contrazic.
pai vorbim tot de obiceiuri proaste impamintenite si de mici abuzuri ale acestor patroni, nu?
si eu am lucrat inainte de 89 in magazin de incaltaminte si dadeam rest ca nu puteam sa dam sireturi in loc de monede dar acolo era mai simplu ca preturile erau rotunjite
si eu am numarat banii si i-am dus la casa aia centrala din oras de multe ori singura ca na, fiind cea mai mica imi reveneau sarcinile pe care nimeni nu vroia sa le faca
sefa era o scorpie cu noi dar isi facea munca de organizatoare a raionului foarte bine
sincer nu-mi amintesc daca inainte de 89 mi se dadea rest in gumite, dar nu cred, ca nici nu erau, nu?
dar sint aproape sigura ca in Bucurestiul de dupa 89 si pina in 95 cind am plecat nu mi-a dat nimeni rest gumite si chibrituri
si daca va suparati pe mine si o sa-mi ziceti ca e usor sa vorbesti dinafara eu cred ca, atita timp cit lumea n-o sa lase marfa pe tejghea daca nu i se da rest corect si atita timp cit lumea o sa dea spaga "ca asa trebuie" obiceiurile astea proaste se vor mentine, parerea mea
Eu mi-as dori ca nimeni sa nu se supere pe nimeni aici...in fond , cred ca supararile comune pe care le avem vis-à-vis de tara ar trebui sa fie un motiv in plus sa criticam si sa ne (auto)criticam aici in mod pozitiv si constructov astfel incat, poate, stiu eu, sa lasam ceva folositor celor care vor veni din urma sa citeasca. Sper ca forumul sa dainuie , stiu eu
Cert este ca obiceiurile astea sunt foarte dar foarte adanc impamantenite in mentalitatea poporului si ele sunt rezultatul unei confluente mai ample de factori diversi si mai mult sau mai putin complecsi. De asta as vrea sa subliniez ca nu am avut intentia cand am deschis topicul sa gasim tapi ispasitori. Vinovati suntem cu totii, like it or not, da da!
Dupa cum am vazut mai sus, masurile pe care fiecare dintre noi le-ar avea in imaginatie nu se pot aplica, deoarece asta depinde enorm de contextul in care se desfasoara acea situatie.
Dar tocmai asta a fost unul din motivele care m-au determinat sa deschid topicul: sa spunem cam ce ni s-ar parea potrivit ca ar ajuta la combaterea problemelor. Fiecare din punctul lui de vedere personal, din experienta lui avuta in tara in care traieste. Este absolut vital sa dam informatia mai departe, candva va ajunge si unde trebuie, dar atata timp cat nu punem mecanismul in miscare nu se va intampla nimic
Eu cred ca masurile de combatere trebuie sa vina din mai multe parti, concomitent. Si din partea clientului individual, si din partea organelor de control/stat etc. De ce cred asta? Pentru ca problemele existente in societatea romaneasca sunt impanzite ca un cancer...iar pe asta il combati cu masuri dure...O fi Romania in metastaza? De multe ori mi--am pus intrebarea asta...
@ Carmella: Ah, deci nu mi-am imaginat eu. Mai , zici ca este o surzime atotcuprinzatoare. Eu cand merg in tara si vreau sa ies cu amicii sa ne povestim, mai mereu ma aflu in situatia ca trebuie sa rog chelnerul sa dea putin mai incet ca sa ne putem intelege normal fara sa urlam ca descreieratii unii la altii si fara sa fac partasi pe alti 6 indivizi de la mesele din jur la ceea ce vreau sa vorbesc doar eu cu interlocutorii mei. Sa va mai descriu paleta de reactii ale chelenrilor/ospatarilor cand ii rog?
Aceasta postare a fost editata de Lapona Enigel: 05 February 2019 - 11:20 PM
#39
Postat 05 February 2019 - 11:32 PM
Din tara sunt plecata de 13 ani si imi lipseste sa fiu acolo langa ai mei, dar cand merg parca vad bubele astea mai rau decat le vedeam cand stateam acolo. De fapt cand stateam acolo, erau parte din viata de zi cu zi si poate nu ma deranjau foarte tare, dar acum imi sar in ochi de la distanta.
Anul trecut am avut de furca cu o angajata de la Henry Coanda ( aeroport). L-am avut pe junior cu noi si i-am luat scaunel de masina de acasa, ca sa nu mai cumparam unul din Romania. Nu se plateste pentru transport, am zis ca e mai simplu. Si de la NY la Bucuresti a fost simplu, dar la intoarcere era musai sa infoliem scaunelul ca vezi doamne ei nu isi asuma nimic daca se strica. Am incercat sa ii zicem ca nu e cazul ca l-am adus neinfoliat si a rezistat si ca o sa reziste si acum. O vedeam cum se inacreste incet- incet si apoi incepe sa vorbeasca cu un coleg ca "uite ba, astia nu vor sa infolieze!". Noi eram acolo. Tipul a luat scaunelul ala, i-a facut check in si la revedere ( cum de fapt ar fi trebuit sa faca si dumneaei).
Cred ca ideea e ca toata lumea infoliaza bagaje de zor nevoie ca vezi doamne iti protejezi averea si e mai greu de umblat/furat. Dar si nenii aia fac bani ca nu e pe gratis.
Nu cred ca am mai vazut pe alt aeroport faza asta. Poate ma insel dar, chiar nu tin minte.
#40
Postat 05 February 2019 - 11:40 PM
moatza, la 05 February 2019 - 08:24 PM, a spus:
ba, la magazinele astea mari, daca insisti sa platesti cash, iti da rest si ultimul banut, adica exact banul ala mic de 1 ban. care de multe ori se arunca in parcare, eu am doua cutii mari de crema pline de banuti de-astia, fie primiti rest, fie adunati de pe jos.
pur si simplu nu pot sa-i ignor, ma gandesc ca ma vede DD ca nu-mi trebuie si nu-mi mai da deloc
Ii trimiti la magazinasele care nu au
sunt multe imperfecte in Romania, iar cel mai mare impact negativ ptr populatie eu cred ca il au sistemul sanitar si, apoi, cel de invatamant.
Si infrastructura, insemnand reteaua de drumuri atat rutiere cat si feroviare cat si aeroporturile/legaturile cu Europa si restul lumii, apoi reteaua de spitale, scoli etc.
directorul societatii la care lucrez, un om cu multe posibilitati, a suferit un accident grav de masina, n-a putut fi transferat in strainatate ca nu-i permitea starea. a beneficiat de cele mai bune tratamente, si-a revenit, dar trebuia sa mearga la Viena ptr recuperare. nu l-au primit ptr ca a capatat in spital o infectie nosocomiala.
in spitalele private iti sufla si-n dos, dar daca ajungi intr-o situatie critica, tot la stat ajungi - si ti se spune de la inceput.
au avut probleme cu niste copiii care au murit dupa ce fusesera la consult in spitale particulare, iar mai nou, aflam ca la Monza a operat un sarlatan italian, pretins medic. nu stiu ce fel i-or fi verificat competentele, dar in paralel mi-amintesc ca la Magurele, la laser, n-au primit sa lucreze un laureat Nobel ca n-avea diploma de bac, nu si-o gasea...noaptea mintii!!!
cu scoala...or fi si copiii lenesi si delasatori, dar programa este extrem de grea si incarcata, ca sa facem ore destule ptr toate cadrele didactice, ca tb sa manance toata lumea o paine.
de ce daca un copil roman pleaca cu parintii in strainatate, la scoala acolo este inscris intr-o clasa superioara? ptr ca s-a dus nivelul prea sus in tara, se toarna toate materiile in ei, se vrea o scoala elitista inca de la clasa intai, nu mai exist notiunea de invatamant de masa. iar copiii nu-s nici mai destepti, nici mai prosti decat alti copii de seama lor si nu pot tine pasul la toate materiile cu cerintele extrem de mari.
colega mea are copil in clasa intai, va zic sincer ca mi-e mila si de ea, si de copil, cand imi povesteste ce pretentii sunt la clasa.
sau poate ati citit de cele trei colegii din brasov care nu vor sa aiba elevi cu medii generale sub 8.50. colegii de stat, la care s-a facut admitere cu examen, vor sa-si indeparteze elevii care nu corespund. adica daca nu esti varf, hai, taie-o! cum se poate una ca asta? unde s-a ajuns din cauza notelor, doar astea conteaza? nu este incurajata empatia, comunicarea, conlucrarea, sprijinul ptr echipa din care faci parte, e vorba doar de egoism si individualism duse la extrem.
in continuare, doar teorie seaca, nicio legatura cu partea practica.
cititi de curiozitate un eseu la literatura pe care tb sa-l invete copiii de gimnaziu, eu zic ca tb sa fii critic literar sa intelegi toti termenii aia. si-n schimb, nu stiu sa faca un cv, o cerere, o scrisoare...chestii de-astea de toata ziua. ca sa nu mai zic ca tot cartea oltului si in muntii neamtului invata, tot cu mentalitatea de looser din miorita se confrunta si cu misoginismul mesterului manole.
si-nca...da' acuma am nervi.
Despre asta am ales in mod constient sa nu vorbesc in detaliu pentru ca nu cred ca m-as mai opri din scris...Am scris insa un articolas care nu stiu daca s-a mai publicat sau nu in care am explicat cat se poate de succint cam cum este format si cum functioneaza sistemul de invatamant de aici. Aspectele pe care le abordezi tu au fost unul din punctele centrale ale articolului si iti dau perfecta dreptate!
A-propos de comentarii s.a.m.d. ... fosta mea profa de romana de liceu, care a format nume rasunatoare gen Corneliu Porumboiu si multe alte nume cunoscute acum in massmedia romaneasca si-a luat lumea in cap si a fugit in Olanda. Cu ea faceam noi comentariile, ne-a invatat sa citim, sa gandim critic...sa sa sa. Nu prea avea ea metodica adecvata nivelului de liceu si de multe ori isi facea ora la nivel academic, cu cei care se incumetau sa raspunda. Dar, din toate discutiile astea si ceilalti care erau poate mai taciti la ora au invatat mult.
Pe mine ma infioara cat de sport national au devenit luatul peste picior si rade harb de oala sparta.
Dar ce zici de multii romani care dupa ani de experienta in domenii diverse nu isi gasesc de lucru in tara pe motiv ca sunt "supracalificati"?
Acum cateva luni bune un amic pe care eu il apreciez ca fiind un om mai profund, iubitor si consumator de literatura de calitate imi trimite un discurs al lui Plesu la adresa prostiei...cu umor facut, fara indoiala. L-am ascultat cu atentie pana cand am sesizat ca Plesu face o cacofonie si am remarcat asta amicului meu la care mi-a raspuns ceva de genul, ei hai, vai, acuma iti pute totul Ai plecat si tu din tara si vrei sa faci putina gargara... Hîîîîî? Stai, cred ca vorbim unul pe langa altul...din moment ce te erijezi in critic al prostiei atunci nu ai voie sa iti permiti nici cea mai mica eroare. Oh, prea vezi totul in alb si negru
Aceasta postare a fost editata de Lapona Enigel: 05 February 2019 - 11:43 PM