Forum Culinar: Ţara mea de glorii, ţara mea de dor? - Forum Culinar

Salt la continut

• 29 Pagini +
  • « Prima
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • Ultima »
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Ţara mea de glorii, ţara mea de dor? - nici in caruta, nici in teleguta-

#201 Useril este offline   moatza 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 7,061
  • Inregistrat: 25-November 09
  • Locationtot aici

Postat 26 February 2019 - 10:54 PM

Vezi postareaLapona Enigel, la 26 February 2019 - 10:25 PM, a spus:

Si mai rasuceste , cu iscusinta lingvistica , iar, cutitul in rana. Tu nu stii ce siretlicuri sa mai folosesti ca sa ma faci sa ma mut cat mai repede inapoi, zi ca nu Imagine postata

bine, iti dau lovitura fatala :)

am inceput cu doua matze jigarite de la bloc, le vedeam zilnic cum se preling pe piciorul unei vecine care le iubea, asa urate cum erau. le dadea cate ceva de mancare si ele veneau si isi asteptau pranzul pe pervazul ferestrei ei - sta la parter.
apoi am inceput sa le dau si eu cate ceva. erau profitoare, isi mutau atentia cand spre ea, cand spre mine, in functie de oferta comestibila pe care ma simteam datoare de-acum sa le-o fac.
se intremasera, le mergea binisor, asa de bine, ca la un moment dat mi-au prezentat toata familia: aveau 4 puisori.
au crescut si astia, eu ma-ndragosteam de toate, am dus la birou vreo doua - avem curte - a luat si omu'...dar se daduse vestea-n neamul pisicesc ca e deschisa popota la mine.
si s-au adunat din ce in ce mai multe, incurajate si de faptul ca primaria a adunat toti cainii de pe strazi.
masa lor a devenit o cheltuiala comuna pe lista de cumparaturi, simteam ca nu e chiar bine ce fac, ca n-ar tb sa le-adun daca nu-s in stare sa le iau in casa, dar nu ma puteam opri.
geamul bucatariei mele, poarta raiului ptr ele, face un zgomot distinct pe care ele il cunosc.
am ajuns sa nu mai pot deschide fereastra fara ca 10 matze sa nu fuga spre el. stiu ca urmeaza sa cobor sa le aduc ceva.
mi-e rusine de vecini si tot nu ma pot opri, daca ies pe usa din spate a blocului se freaca toate de picioarele mele, daca trag jaluzeaua ma urmaresc de jos, se uita fix in ochii mei, aproape ca mi-e jena sa ma uit la ele daca stiu ca nu am ceva pregatit sa le dau.
ne sunam reciproc,eu si omu' ca sa ne reamintim sa luam mancare ptr pisici, si el le iubeste pe toate.
nor'mea a luat doua si le-a dus la tara, la bunici. si tot ma-ntalnesc cu 8-11 perechi de ochi zilnic.
sunt sanatoasa? ar mai fi posibil in alta parte sa fac ce fac?

#202 Useril este offline   Wowerful 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Postari: 1,399
  • Inregistrat: 23-November 12

Postat 26 February 2019 - 10:59 PM

Vezi postareaDaniella, la 26 February 2019 - 09:49 PM, a spus:

Ce aveti dom'le de sunteti mereu asa suspicioase? Ba de una, ba de alta?

Dar eu cred ca nici Adriana nu a vb serios, doar a spus clar: este numai vina mea!

Daniella, recunosc ca eu sunt cumva rupta de realitatea romaneasca. Dar am parintii acolo si am avut bunici la tara (pana acum o luna cand s-a dus si bunica-mea sa se odihneasca putin). Poate de aia eu inca mai cred in tarani si produse de la tara. Ai mei au gradina an de an si se lupta pentru recolta aia ca ii mai cert ca au si ei o varsta si maica-mea a avut masectomie acum 2 ani si nu mai are puterea ce o avea odata. Dar ei nu se lasa. Tot ei merg la piata si cumpara produse de la oameni care vin cu lapte, oua, branza, legume.

Si pana la urma si bunicii mei stropeau via si pomii fructiferi cu piatra vanata. Bunica-miu- Dumnezeu sa il ierte- avea zile cand aduna gandacii de colorado de pe cartofi, dar pana la urma a acceptat sa stropeasca cu otrava impotriva daunatorilor. Si taica-miu foloseste piatra vanata si ceva solutii impotriva daunatorilor.

Stiu ca vacanta e una si viata in tara e alta.
Poate tu esti mai exigenta cu produsele pe care le cumperi, nu ai incredere, ai auzit povesti despre una si alta, ai vazut filmulete pe you-tube sau reportaje la TV.

Eu accept mai usor anumite compromisuri. Si nu ma tem foarte tare de ingineria genetica. Pana la urma tot, dar TOT ce exista leguma sau fruct sau grau sau porumb si animal, pasare domestica au fost alterate genetic de-a lungul timpului. Sa fie mai mare, mai mult, mai gras, sa dea lapte mai mult sa faca oua sau mai stiu eu ce.

Vezi postareamoatza, la 26 February 2019 - 10:17 PM, a spus:

pai stiti care e marea mea placere? sa-mi beau primavara cafeaua cu fereastra deschisa si s-aud gainile vecinei de peste drum cotcodacind a oua proaspete. imi aduce asa o liniste imaginea asta cu sonor! am un flashback din copilarie, simt de fiecare data ca am mai trait momentul asta, candva, nu saptamana trecuta.
sau sa vad tricolorul arborat in visinul vecinului cu casa pe colt, ala cu "chioscul".

Nu ma cunosti dar eu cred ca o sa vin la tine la o cafea :)

Aceasta postare a fost editata de Wowerful: 26 February 2019 - 11:00 PM

#203 Useril este offline   Daniella 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Postari: 10,870
  • Inregistrat: 04-July 10

Postat 26 February 2019 - 11:01 PM

Vezi postareaAdriana, la 26 February 2019 - 10:38 PM, a spus:

Vezi postareaLapona Enigel, la 26 February 2019 - 10:32 PM, a spus:

Tocmai asta am intentionat atunci cand l-am deschis, sa ne expunem perspectivele, sa povestim cum traim pentru a putea face comparatii si pentru a crea sisteme de referinta, pentru ca tara si oamenii de acolo au nevoie de ele!

eu de asta tot stau si scriu si fac poze prin supermarket :)
pentru ca mi-ar place ca, cind moatza va veni in vizita in Italia, sa se duca intr-un supermarket sa viziteze si sa-i zica omului, uite vezi aici e gastronomia care vinde asta aia, hai sa vedem acolo ce e... si tot asa
sau cind se va plimba pe strazile din Genova sa-i zica omului, hai sa mincam aici ca astia fac mincare buna locala ca la mama lor acasa :)

mi s-a pus ceva asa ... in inima ... cand am citit asta! Imagine postata
Sorry, Laponica zice ca, in tara e adevaraciunea gustului! Pentru mine e in Italia .., unde exista o cultura gastronomica: UN TEZAUR! MONSTRU SACRU! Unde exista un enorm respect pentru traditia culinara si a vinului cum nu am vazut nicaieri. Unde au jd'mii de produse DOC. Sau sunt defecta, sau sunt de vina pentru tot! Imagine postata Imi pare rau, dar pe mine gastronomia romaneasca nu ma misca deloc. Sunt gurmanda si pofticioasa, mananc orice si nu fac nazuri! Dar mancare ca in Italia, nu e nicaieri! Imagine postata As dezvolta mai mult, dar va suparati pe mine si oricum, eu sunt de vina Imagine postata

Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)

Happiness must always be an inside joy!

#204 Useril este offline   moatza 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Locationtot aici

Postat 26 February 2019 - 11:02 PM

pentru ca mi-ar place ca, cind moatza va veni in vizita in Italia, sa se duca intr-un supermarket sa viziteze si sa-i zica omului, uite vezi aici e gastronomia care vinde asta aia, hai sa vedem acolo ce e... si tot asa
sau cind se va plimba pe strazile din Genova sa-i zica omului, hai sa mincam aici ca astia fac mincare buna locala ca la mama lor acasa :)

pai io cred c-am mancat intr-una, da' fara sa stiu ca ii zice asa. la Roma, am mancat porchetta si pizza bianca. era intr-un super/hypermaket,cu mese.

#205 Useril este offline   Lapona Enigel 

• Night's Watch
  • PipPipPipPip
  • Grup: Nordic
  • Postari: 9,603
  • Inregistrat: 23-November 09
  • LocationDavy Jones' Locker

Postat 26 February 2019 - 11:10 PM

Vezi postareamoatza, la 26 February 2019 - 10:54 PM, a spus:

Si mai rasuceste , cu iscusinta lingvistica , iar, cutitul in rana. Tu nu stii ce siretlicuri sa mai folosesti ca sa ma faci sa ma mut cat mai repede inapoi, zi ca nu Imagine postata

am inceput cu doua matze jigarite de la bloc, le vedeam zilnic cum se preling pe piciorul unei vecine care le iubea, asa urate cum erau. le dadea cate ceva de mancare si ele veneau si isi asteptau pranzul pe pervazul ferestrei ei - sta la parter.
apoi am inceput sa le dau si eu cate ceva. erau profitoare, isi mutau atentia cand spre ea, cand spre mine, in functie de oferta comestibila pe care ma simteam datoare de-acum sa le-o fac.
se intremasera, le mergea binisor, asa de bine, ca la un moment dat mi-au prezentat toata familia: aveau 4 puisori.
au crescut si astia, eu ma-ndragosteam de toate, am dus la birou vreo doua - avem curte - a luat si omu'...dar se daduse vestea-n neamul pisicesc ca e deschisa popota la mine.
si s-au adunat din ce in ce mai multe, incurajate si de faptul ca primaria a adunat toti cainii de pe strazi.
masa lor a devenit o cheltuiala comuna pe lista de cumparaturi, simteam ca nu e chiar bine ce fac, ca n-ar tb sa le-adun daca nu-s in stare sa le iau in casa, dar nu ma puteam opri.
geamul bucatariei mele, poarta raiului ptr ele, face un zgomot distinct pe care ele il cunosc.
am ajuns sa nu mai pot deschide fereastra fara ca 10 matze sa nu fuga spre el. stiu ca urmeaza sa cobor sa le aduc ceva.
mi-e rusine de vecini si tot nu ma pot opri, daca ies pe usa din spate a blocului se freaca toate de picioarele mele, daca trag jaluzeaua ma urmaresc de jos, se uita fix in ochii mei, aproape ca mi-e jena sa ma uit la ele daca stiu ca nu am ceva pregatit sa le dau.
ne sunam reciproc,eu si omu' ca sa ne reamintim sa luam mancare ptr pisici, si el le iubeste pe toate.
nor'mea a luat doua si le-a dus la tara, la bunici. si tot ma-ntalnesc cu 8-11 perechi de ochi zilnic.

Imagine postataImagine postataImagine postataImagine postata Doamne cu pitici, ptiu, asta! Pi-sici! Imagine postata
Heave ho, buccaneers ;)

Imagine postata

#206 Useril este offline   Adriana 

• Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,285
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 26 February 2019 - 11:11 PM

Vezi postareaDaniella, la 26 February 2019 - 11:01 PM, a spus:

Dar mancare ca in Italia, nu e nicaieri! Imagine postata As dezvolta mai mult, dar va suparati pe mine si oricum, eu sunt de vina Imagine postata

:) :)

#207 Useril este offline   Foxyy 

• Moderator
  • Postari: 14,143
  • Inregistrat: 24-November 09

Postat 26 February 2019 - 11:12 PM

Eu de fapt am inteles asa:
-moatza face o naratiune pitoreasca a unui fragment de Romanie, care s-a oprit in timpul pe care il stiau si-l iubesc ele. - - Pt mine moatza are privilegiul de a trai parca intr-un film, intr-un cub de gheata si-i mai dau si premiul de cel mai mucalit forumist.
- eu sunt de vina ca nu gasesc produse de la tara :)

Da, e vina ta!

- caut aiurea micii producatori prin Bucuresti spre deosebire de 99% din populatia forumului, care-i gasesc si in urbea mea, de oriunde s-ar afla. Aham

Hmmmm.... Inteleg si gust ironia intr-un dialog / discurs. Insa aici ai cam sarit gardul, sincer.

- sunt invidioasa tare pe moatza, ca eu fac cu nervii capului de 15 ani pen'ca nu gasesc produse curate! dar curate pe bune, din gospodaria taranului, care le creste
responsabil, nu doar asa de pe campia autohtona

Cred si eu ca nu gasesti, cautand in Bucuresti!

S-acu' sa explic ce si cum....
Daniella, noi doua ne stim (chiar si personal) de mult. Mult tare. Si am vorbit si-n particular diverse. Printre care si problema asta spinoasa a orataniilor de ograda si-a morcovilor (si nu numai) ne-stropiti, ne-nimic!
Stii bine ca ti-am spus de cateva ori ca in piata de langa mine, in fiecare joi, se aduc oratanii inaripate, porc si vita. Plus oua si branza. Luate de proprietarii dughenei de la acesti tarani pe care tu nu-i dibuiesti...
Acu', sincer, mai tii minte raspunsurile tale? Eu le tin minte.. Nu ai incredere, nu se poate sa fie crescuta oratania numai cu porumb, pe langa Bucuresti, precis au pus oamenii aia varii cacaturi in troaca porcului, etc.
Sincer, asta e problema ta majora. Nu crezi si vrei musai sa ti se demonstreze orice. In cazul asta, ia-ti pamant si creste-ti singura orataniile. Pune-ti morcovi, rosii si ce mai vrei tu... Si ai rezolvat problema.
Sunt atatea persoane din Bucuresti care, cumva, fac rost de carne adevarata, de legume serioase, de fructe curate... Da, stiu si eu unele persoane. Bimbilica (Voicu Luminita de pe facebook) e una dintre ele. Face rost de vitei, fructe, nuci.. Trebuie doar sa iei legatura cu ea si sa discuti. Sincer, nu am idee daca aduce ceapa sau morcovi, dar de cele de mai sus stiu sigur! Si mai stiu si personal pe cineva care a luat carne (vitel) cand a anuntat Bimbilica faptul ca nu-s-ce-bade taie dihania. Si a fost incantata de calitate, drept urmare cumpara asa regulat.

O alta modalitate ar fi sa iei la puricat si alte zone, cum ar fi Pitestiul. Nu e asa departe de Bucuresti, sincer. Du-te in satele argesene si discuta cu taranii. Fa contract, daca e musai. Si asa ai ce-ti pohteste sufletica.
Da,personal primesc gaini (si varii legume / fructe) de la o prietena ce sta in Bascov. Cand vine mama incoa', aduce si ceva de la prietena mea. Ea le congeleaza si apoi i le trimite maica-mii prin curier, cand se duce mama in Bucuresti, ca sa ia avionul. Si nici macar o data nu s-a dezghetat oratania. Curierul livreaza a doua zi..
Daca vrei, pot sa o intreb pe prietena mea daca vinde carne. Ea sau altcineva. Ea, sincer, n-as crede, dar.... Plus legume, fructe....

#208 Useril este offline   Adriana 

• Bucătăreasă cu sucitor

Postat 26 February 2019 - 11:14 PM

ar mai fi posibil in alta parte sa fac ce fac?

in alta parte adica in alta tara?
da, cunosc persoane, colegi, prieteni care aduna pisici si din banii lor le platesc sterilizarea (sau veterinari care o fac gratis), fara sa mai vorbim de hrana, culcusuri
voluntariat la adaposturi, e plin de oameni dintr-astia aici
daca la asta te-ai referit

#209 Useril este offline   Daniella 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Postari: 10,870
  • Inregistrat: 04-July 10

Postat 26 February 2019 - 11:17 PM

Dani, tu esti din Bucuresti, corect? Ai avut legaturi cu provincia, ma refer la trai pe o perioada mai indelungata ori la rude vizite lungi, de la trei saptamani in sus, ma refer.

Romania este pitoreasca si este, inca , asa cum povesteste -cu mult talent! - Moata si da, in multe privinte este la fel ca cea pe care o stiu dintotdeauna :) Tocmai asta mi se pare fascinant si as vrea sa nu se schimbe...nu doar din motive nostalgice ci si geo-politice si economice foarte concrete :)
Nu stiu in care parte din Bucuresti locuiesti, dar, prietena mea cea mai buna din facultate...care lucreaza cu Kiss FM-ul si face naveta cu masina zilnic, sta intr-un sat in partea de nord, are cel putin 3 caini, vreo 5 pisici, gaini si ...capre. Stiu ca laptele si-l ia tot din sat de-acolo. Vrei sa-ti fac lipeala?

incep ca si Dragos, ca sa nu ma mai lungesc, sa fiu eu mereu de vina:

da, sunt
o fi, dar in arealuri izolate
nu stiu daca e fezabil, avand in vedere timpul implicat in trafic si agitatia vietii din Bucuresti. Mai ales ca zici ca e din nord, eu fac 1 h dus 1 h intors pana acolo Imagine postata Stiuca acum par Gica Contra, si imi asum ca eu sunt de vina! dar de ce credeti ca scriu mereu cu viteza luminii, ca si cand ma alearga o haita de lupi infometati? Imagine postata

Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)

Happiness must always be an inside joy!

#210 Useril este offline   Lapona Enigel 

• Night's Watch
  • PipPipPipPip

Postat 26 February 2019 - 11:20 PM

Vezi postareaWowerful, la 26 February 2019 - 10:59 PM, a spus:

Ce aveti dom'le de sunteti mereu asa suspicioase? Ba de una, ba de alta?

Dar eu cred ca nici Adriana nu a vb serios, doar a spus clar: este numai vina mea!

Daniella, recunosc ca eu sunt cumva rupta de realitatea romaneasca. Dar am parintii acolo si am avut bunici la tara (pana acum o luna cand s-a dus si bunica-mea sa se odihneasca putin). Poate de aia eu inca mai cred in tarani si produse de la tara. Ai mei au gradina an de an si se lupta pentru recolta aia ca ii mai cert ca au si ei o varsta si maica-mea a avut masectomie acum 2 ani si nu mai are puterea ce o avea odata. Dar ei nu se lasa. Tot ei merg la piata si cumpara produse de la oameni care vin cu lapte, oua, branza, legume.

Si pana la urma si bunicii mei stropeau via si pomii fructiferi cu piatra vanata. Bunica-miu- Dumnezeu sa il ierte- avea zile cand aduna gandacii de colorado de pe cartofi, dar pana la urma a acceptat sa stropeasca cu otrava impotriva daunatorilor. Si taica-miu foloseste piatra vanata si ceva solutii impotriva daunatorilor.

Stiu ca vacanta e una si viata in tara e alta.
Poate tu esti mai exigenta cu produsele pe care le cumperi, nu ai incredere, ai auzit povesti despre una si alta, ai vazut filmulete pe you-tube sau reportaje la TV.

Eu accept mai usor anumite compromisuri. Si nu ma tem foarte tare de ingineria genetica. Pana la urma tot, dar TOT ce exista leguma sau fruct sau grau sau porumb si animal, pasare domestica au fost alterate genetic de-a lungul timpului. Sa fie mai mare, mai mult, mai gras, sa dea lapte mai mult sa faca oua sau mai stiu eu ce.

Imagine postataImagine postataImagine postata

Gandacii de Colorado Imagine postata . Cum ne mai faceam de galben pe deshte de la ei...dupa care il acopeream repede cu iodul de la nuci...nu?

Daniella, nu pe Transalpina, "tourist trap", se gasesc produsele autentice. Vrei argumente reale? Ok. La vara te invit la stana fratelui bunicii...poti asista la fabricarea branzei, dar te avertizez ca miroase puternic. Insa, nimic nu s-a schimbat si mirosul e la fel de patrunzator ca intodeauna. Imagine postata Na, nu e paramigiano, asta e clar!
Si te mai invit sa mai bei lapte proaspat muls de la vaca, inca aburind, dar, atentie: s-ar putea sa mai aiba cate un fir doua de par cazute de pe vaca...ori poate cate un graunte de nisip ca deh, da din coada sa se apere de muste, ori sa se racoreasca. Si chiar daca, apai spuma ca aceea care se face mai dihai decat la cel mai tare automat de cappucino, nu ai sa bei , nici macar in Italia, pentru ca acolo fermierii nu mai mulg de mana :)
Ori , poti sa mergi la Marcella, la Harman, am vazut ca e conectata cu multi pe FB. Si acolo iti aduce ea produse autentice din gradina ei, mancare facute la ea in bucatarie, cu lapte din sat, eventual, si iti si serveste un mic dejun in sura facuta salon pe un pat de fan a carui aroma iti garantez ca nu o mai gasesti nicaieri :) Aroma de Tampa Imagine postata
Am umblat mult usarnica prin lumea asta, apreciez mult bucataria, mai ales cea terana , frantuzeasca si italiana, insa...nup, acasa e acasa iar gustul tipic este doar acolo.

Aceasta postare a fost editata de Lapona Enigel: 26 February 2019 - 11:25 PM

Heave ho, buccaneers ;)

Imagine postata

#211 Useril este offline   moatza 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Locationtot aici

Postat 26 February 2019 - 11:21 PM

am platit sterilizarea ptr 3 matze si doi caini, crede-ma ca au fost ceva bani. sunt si-acum la birou la om.

iar la tara unde le-a dus nora mea a fost o campanie de sterilizare gratuita ptr animalele oamenilor din zona, ca sa nu mai abandoneze puii la marginea orasului - ii duc pana acolo in saci si le dau drumul pe camp :)

momentan io nu pot mai mult. :)

edit: inca am doi canari in casa :)

Aceasta postare a fost editata de moatza: 26 February 2019 - 11:21 PM

#212 Useril este offline   Adriana 

• Bucătăreasă cu sucitor

Postat 26 February 2019 - 11:26 PM

Vezi postareamoatza, la 26 February 2019 - 11:21 PM, a spus:

de aia nu aduci nici una in casa? ca pasul urmator asta ar fi, doar ca nu ai sti pe care sa o alegi, nu?

#213 Useril este offline   Lapona Enigel 

• Night's Watch
  • PipPipPipPip

Postat 26 February 2019 - 11:27 PM

Vezi postareamoatza, la 26 February 2019 - 11:21 PM, a spus:

am platit sterilizarea ptr 3 matze si doi caini, crede-ma ca au fost ceva bani. sunt si-acum la birou la om.

iar la tara unde le-a dus nora mea a fost o campanie de sterilizare gratuita ptr animalele oamenilor din zona, ca sa nu mai abandoneze puii la marginea orasului - ii duc pana acolo in saci si le dau drumul pe camp :)

momentan io nu pot mai mult. :)

De cand ma tineam sa te intreb de ei ! Super!
Heave ho, buccaneers ;)

Imagine postata

#214 Useril este offline   black_cat 

• crossing your path
  • PipPipPipPip
  • Postari: 1,427
  • Inregistrat: 27-November 09

Postat 26 February 2019 - 11:35 PM

Moatza :)
Povestea ta mi-a amintit de ceva. Cand ne-am mutat in Luxembourg acum 5 ani, intr-un satuc ce-i drept, am cunoscut o batranica- 90 de ani am aflat mai apoi ca avea- care hranea o multime de pisici semi-salbatice. Avea mai multe "puncte de lucru" unde mergea de 2 ori pe zi, cu sacosele cu mancare, sa hraneasca pisicile. Le facuse si niste adaposturi din plastice sa nu ploua peste mancarea lor, ca acolo poua mult. Oamenii o stiau si o lasau in pace, atata doar cand s-au inmultit cam mult pisicile, au negociat cu batranica sa ii lase sa le prinda si sa le duca la sterilizat, pe banii lor, si sa i le aduca inapoi. Batrana era singura, nu avea copiii, nu avea familie, insa statea intr-o casa mare, vorbea pe langa luxemburgheza, franceza si germana, era dintre primele familii din sat. Intr-o zi a alunecat pe gheata si si-a rupt gatul, vecinii cand au vazut ca nu mai apare o zi doua la pisici, au cautat-o prin spitale si au gasit-o. Primul ei gand a fost sa ii faca sa le promita ca are grija de pisicile ei cat e ea in spital. Dupa o vreme batrana s-a prapadit si pisicile au disparut. Nu stiu daca localnicii le-au prins si le-au dus la adaposturi sau au plecat ele pur si simplu pentru ca nu mai avea cine sa le dea de mancare. Deci la intrebarea ta raspunsul e ca in satul Michelau din Luxembourg s-a mai putut asta la un moment dat :)
brain loading....please wait....

#215 Useril este offline   Adriana 

• Bucătăreasă cu sucitor

Postat 26 February 2019 - 11:35 PM

Am mai vrut sa va zic ca Marco azi s-a dat :) cu motocicleta prin imprejurimi si a facut-o pe ciobanul asa a zis :) Treceau ciobanii cu oile si ciinii la juma de ora de centrul din Torino (cu semafor verde si fara circulatie :D ) pe strada si a stat si a facut bariera el cit ciobanii adevarati si ciinii le-au dat directia :D oilor. :)

asta ca sa vedeti ca tutto il mondo è paese adica Pretutindeni lumea e la fel
si laptele de vaca si oole de taran :D

#216 Useril este offline   black_cat 

• crossing your path
  • PipPipPipPip
  • Postari: 1,427
  • Inregistrat: 27-November 09

Postat 26 February 2019 - 11:43 PM

Vezi postareaLapona Enigel, la 26 February 2019 - 10:32 PM, a spus:

Tocmai asta am intentionat atunci cand l-am deschis, sa ne expunem perspectivele, sa povestim cum traim pentru a putea face comparatii si pentru a crea sisteme de referinta, pentru ca tara si oamenii de acolo au nevoie de ele!

eu de asta tot stau si scriu si fac poze prin supermarket :)

Sorry, Laponica zice ca, in tara e adevaraciunea gustului! Pentru mine e in Italia .., unde exista o cultura gastronomica: UN TEZAUR! MONSTRU SACRU! Unde exista un enorm respect pentru traditia culinara si a vinului cum nu am vazut nicaieri. Unde au jd'mii de produse DOC. Sau sunt defecta, sau sunt de vina pentru tot! Imagine postata Imi pare rau, dar pe mine gastronomia romaneasca nu ma misca deloc. Sunt gurmanda si pofticioasa, mananc orice si nu fac nazuri! Dar mancare ca in Italia, nu e nicaieri! Imagine postata As dezvolta mai mult, dar va suparati pe mine si oricum, eu sunt de vina Imagine postata

+1
Si eu am rude in Moldova unde merg destul de des. Nici eu nu vreau sa supar si cum zice Dani, e doar realitatea mea, insa cei pe care ii stiu eu, pe langa porumb la gaini, mai toti dau si ceva ce ei numesc "concentrate" si care nu stiu nici ei exact ce contin, dar fac gainile sa creasca mai bine si sa dea oua mai multe. La fel in hrana porcilor. Cunostinte cu vaci nu am. Recoltele daca nu le stropesc se alege praful. Nu vorbesc de 3 fire de rosii si 2 ardei pe care ii cultiva doar pentru ei, vorbesc de recolte destul de mari de dus zilnic la piata ca sa scoata un banut.

Dau edit pentru ca am scris inainte sa apuc sa citesc tot, sau poate chiar am scris in acelasi timp. Eu nu vreau sa spun ca nu exista agricultura "curata" ci vreau sa spun ca nu toti cei care vand la piata, chiar din gospodaria lor, au produse fara chimicale.

Aceasta postare a fost editata de black_cat: 26 February 2019 - 11:53 PM

brain loading....please wait....

#217 Useril este offline   any_annette 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Postari: 7,992

Postat 26 February 2019 - 11:55 PM

Total de acord!

Aceasta postare a fost editata de any_annette: 26 February 2019 - 11:56 PM

#218 Useril este offline   Lapona Enigel 

• Night's Watch
  • PipPipPipPip

Postat 27 February 2019 - 12:04 AM

Hooooold it right there, frana, va rog!
Eu zic ca asta e subiect super pentru alt topic: care e bucataria cea mai cea pentru mine/tine etc. ? Cultura branzei, vinului, etc.Ce ziceti?
Heave ho, buccaneers ;)

Imagine postata

#219 Useril este offline   Foxyy 

• Moderator
  • Postari: 14,143
  • Inregistrat: 24-November 09

Postat 27 February 2019 - 12:44 AM

Daniella, tu pui stampila dupa ce ai o singura discutie, dar ai pretentii sa ti se puna-n fata dovezi peste dovezi cand e vorba sa aiba careva punctul de vedere diferit de-al tau..
Sincer, Transalpina mi se pare echivalentul Venetiei. Acolo, cand am fost, nu m-a dat pe spate mancarea. Din cauza ca e oras comercial, la fel sunt si restaurantele. Ba chiar am mancat mai bine la tavernele din zonele unde stau localnicii, sincer. Ca am colindat Venetia cap-coada. Si am mancat in toate zonele.
Tu zici de ciobanii aia. Io-ti zic de cei din Bucovina. Dar...... are rost sa-ti zic? 😳 Tu esti deja setata pe nu, nu mai exista nimic autentic, dupa ce ai discutat cu un singur cioban. Bine, cu toti ciobanii de pe Transalpina. Si din imprejurimi. Asta inseamna doar ca aia calca stramb. Atat. Fac branza pentru bani, atat.
Du-te la Cacica, la Partestii de Jos (in Bucovina) si vezi care-i starea natiunii acolo. Eu am fost asta-vara. Impreuna cu multi altii, care stiu ce inseamna branza buna, casul adevarat. Si au zis, cu totii: branza de asta nu am mai mancat din copilarie! Fie ca era vorba de urda sau cas....
Cel din Partestii de Jos trimite branza in Marea Britanie, asa ca-ti poate trimite si tie..

Mama, la origini, e taranca de la coada vacii, la propriu. Fiind cea mai mica, era trimisa cu vacile, la pasune. Bunica-mea ii punea in traista 2 turte. Atat. La amiaza, mama scotea turtele, se ducea langa vaca si manca turte cu lapte. Fara cana.... Direct de la sursa.
Tu ai face asta? Serios vorbesc. Ai accepta sa-ti tasneasca-n gura jetul de lapte?

Sora-mea, cand era mica, se ducea la o vecina dupa lapte. Bunica nu mai avea vaci si cumpara de la vecini. Vecina mulgea vaca, apoi lua o canita dintr-un cui batut in peretele grajdului, i-o dadea sora-mii si apoi ii turna lapte proaspat muls. Sora-mea dadea cana peste cap, asa cum dau unii tuica... Vecina lua cana, o scutura si-o punea inapoi in cui. Printre panzele de paianjeni.. O verisoara, cand a vazut scena, mai sa-i iasa ochii din cap. Apoi, singura s-a potolit. Fata asta da cana peste cap mai repede decat beau unii tuica. Ce daca sta laptele 3 secunde intr-o cana nespalata? Oricum, tot ea o foloseste... Si a tacut din gura.
Tu ai face asta?
Eu cred ca nu....
Nu zic ca e bine / rau. Nu asta vreau sa subliniez. Ci faptul ca unele persoane chiar stiu ce e ala lapte adevarat, cum ar trebui sa fie branza si cum se taie o oratanie de ograda. Si aceste persoane cumpara branza si lapte de la stana / tarani. Si sunt bine-mersi. Si multumite de cumparaturi.
Mama cumpara de la piata. Intr-o parte de hala sunt intreprinzatorii. Vin zilnic, cu aceleasi marfuri lucioase. Intr-o alta parte, sunt taranii neaosi. Aia care ieri au sapat in livada au venit azi cu marfa la piata. Nu-i vezi acolo zi de zi. Uneori sunt mai multi, alteori 1 - 2. Dar sunt.
Lapte ii aduce o individa, dintr-un sat din zona. Nu a fost nimeni la ea acasa, sa vada cum creste vaca. E bun laptele? Il iau. Il simt drept lapte de vaca adevarata? Il iau!!!
Cas, cumpara de la cioban, din satul de unde era tata.
Neamurile mele din Bucovina cumpara tot de la cioban.. Unii asista si la proces. De la muls, pana la storsul branzei. Si nu pune nimeni cheag sintetic.

Tu decretezi ca nu mai exista nimic autentic in Romania.. E dreptul tau.
Iar eu iti spun: habar n-ai ce vorbesti.
Imi pare rau daca sunt dura, dar asta e realitatea. Ceri perfectiunea fara sa oferi nimic, asta e impresia mea.
Singura ai zis ca atunci cand te pasioneaza un subiect, incepi cercetarile. Si sapi si cauti si discuti. Si dureaza mult si bine pana pui toate informatiile cap la cap si ai o imagine completa. Da, trecuta prin filtrul intuitiei tale, ai neuronilor, etc. In cazul de fata nu ai facut nimic din tot ce zici ca faci... Ba chiar ai pus stampila tac-pac!

#220 Useril este offline   Wowerful 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Postari: 1,399
  • Inregistrat: 23-November 12

Postat 27 February 2019 - 01:01 AM

Foxxy- ar mai fi si faptul ca tu, eu si altii am vazut cu ochii nostrii procesul. Stim cum se mulge vaca si cum se face casul si cum lucreaza oamenii la tara. Suntem insiders cum s-ar zice.

Banuiesc ca cine nu are bunici la tara are alte perceptii. Am auzit de copii dusi in vizita la ferme si care s-au scarbit cand au vazut ca laptele vine de la tata vacii si nu din cutia de carton de la supermarket ( vorbesc de copii de aici unde sunt eu acum).

Arata acest topic

• 29 Pagini +
  • « Prima
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • Ultima »
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

33 useri citesc topicul