Postat 27 February 2019 - 01:57 AM
Vorbind despre agricultura.....
Tata nu a folosit chimicale niciodata. Se ducea zilnic la tara, muncea de se spetea si, daca avea ce sa rontaie, macar de-o pofta tot era multumit.
Rosiile mergeau bine in gradina. A avut si de alea uriase, de-o kila bucata. Toata vara manca salate cu rosiile culese personal.
Bob, fasole, ceapa, usturoi, castraveti, morcovi, salate, verdeturi (patrunjel, loboda, etc), ardei gras.... Cam astea se faceau acolo. Sapat, plivit, udat, balegar. Fara stropeli sau altele.
La fel fac si acum neamurile pe care le am la tara. Matusa-mea, de exemplu, culege gandacii de Colorado cu galeata. La cateva zile tot da turul barabulelor.
Aici, eu nu stropesc cu nimic. Si nu apuc sa merg zilnic la gradina. Cam la 2 zile, vara. De luni pana vineri. Ca sambata si duminica, de obicei, le petrecem la gramada. Pastai de juma' de metru, rosii cat sa le dau si altora - am avut, cred, cam 80 - 100 kg de rosii. Cherry, in marea majoritate.
Usturoiul - mai mare decat cel chinezesc din magazin.
Capsuni, cat juma' de pumn una.
Am avut si vinete, conopida, sparanghel... Multe.
Nu le-am enumerat ca sa ma laud, ci ca sa subliniez si alte lucruri, ce cred eu ca sunt importante: solul, clima si gradul de atentie. Eu am parte de-un sol foarte bun, propice agriculturii. Nu e cernoziom, dar e sol negru, bogat. Apoi, clima e relativ umeda. Ma refer la umiditatea atmosferica, nu doar la precipitatii. Si mai conteaza cat te poti ocupa de gradina.
Anul trecut a fost o vara atipica, pentru zona in care stau eu. Cam 28 - 30 de grade zilnic si fara ploaie vreo 2 - 3 luni. Seceta, ce mai... Eu nu reuseam sa ud zilnic plantele, dar multi colegi gradinari da. Si au avut recolte frumusele, chiar daca a fost seceta. Iar chimicalele sunt interzise. Doar balegar se foloseste.
Da, sunt unii care fac fel si fel de decocturi, zemuri si alte solutii. Dar foarte putini.