Forum Culinar: Gramatica limbii romane - Forum Culinar

Salt la continut

  • 19 Pagini +
  • « Prima
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • Ultima »
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Gramatica limbii romane (si ortografia)

#121 Useril este offline   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,285
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 14 February 2019 - 03:24 PM

Sint de acord si cu ce zice moatza in mesajul anterior, ce-o fi in capul celor care fac programele scolare?

Lili, din experienta mea de aici ca virgula cu ce am facut eu nu ne putem compara ca erau alte vremuri :occasion14: e ca din pacate, e chestie si de noroc al clasei.
Marco a avut parte de niste invatatoare aiurea, una aproape de pensie pe care nu o mai interesa nimic si alta cu care au inceput care era deprimata ca o lasase sotul pe de o parte si pe de alta parte fiind ea specializata in limba italiana si franceza preda matematica.
Sistemul italian de invatamint preuniversitar e o nebuloasa de neinteles pentru mine, asta era o paranteza si ma refer la titularizari(?) repartitii, nu neaparat la programa.
Clasa paralela a avut o invatatoare tinara, netitulara ca ale noastre, care a reusit sa ii tina pentru toti cei 5 ani (se cheama elementara si tine 5 ani) si a lucrat cu ei mult si bine, a creat un colectiv unit, o frumusete.
Norocul lui Marco a venit apoi la cea care se cheama medie aici (si tine 3 ani) cind a avut toti profesorii, si cei de baza si ceilalti, seriosi, titulari deci continuitate, si cu teme multe. Si cred eu ca asta l-a redresat si a umplut lacunele primilor ani.

#122 Useril este offline   Daniella 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 10,870
  • Inregistrat: 04-July 10

Postat 15 February 2019 - 04:01 PM

Incredibil Imagine postata offff, am scris o gramada si am pierdut ca mi-a fugit mouseul pe campii, asta dupa ce m-am mutat de pe telefon pe desktop ca sa pot scrie decent. Si asta, doar pt ca m-am apucat la final sa recitesc, pentru ca eu scriu cu 100km /h si cu metoda de typing oarba si am mari sanse sa o iau pe aratura si cu errors typo si cu fuga de idei in monitorul ala minuscul, basca sunt cam chioromela de vreo 2 ani ... si nimeni nu-mi da ochelari de vedere ...Imagine postata

In fine... sunt de acord cu tot ce scrie moatza in ultimul post. Si da, situatia e cu fiecare an mai rea. Astfel, anual se mai muta materie dintr-o clasa superioara in una mai mica. Exemplu, anul asta la matematica au fost mutate ROTUNJIREA NUMERELOR NATURALE DE LA 1 la 1.000, de la clasa a 3-a la a 2-a (asta ar fi un capitol in plus la unitati, zeci, sute, mii ...desi nu am inteles la ce ar putea folosi, ca noi nu le-am invatat). Daca aveti chef sa faceti si un topic referitor la problemele create de starea invatamantului romanesc, aici mi-as varsa naduful, cu ceea ce vad in practica de 2 ani incoace.

De multa vreme m-am gandit ca ar fi mult mai util sa se ia 1 ora de tehnologie sau alte materii de umplutura despre care nu retin absolut nimic, sau chiar de la literatura pentru a introduce gramatica in liceu.

Eu doream sa va spun ca desi am invatat gramatica de nota 10 cat am si obtinut la examenul de Admitere / Treapta I, mi-am dat seama ca unele lucruri se uita, tocmai pt ca nu sunt destul de bine fixate, sau apoi nu le mai folosesti. De exemplu, fiind redactor si editor la 2 revistute pe la 26-27 ani, mi-am recapitulat multe dintre cele ce poate le uitasem din prima jumatate a vietii de tanar. Astfel, mi-aduceam aminte perfect ca la conjugarea verbului A CREA la prezent formele verbului au 1 sau 2 de "e", dar nu mai retineam exact la ce persoane si de ce face doi "e", deoarece retin perfect ca profa ne spusese ca aceasta conjugarea sa o invatam pe dinafara! Imagine postata Recunoasteti modelul clasic din sistemul de invatamant romanesc ceausist! Fara multe explicatii, ... trebuie sa inveti pe dinafara! De unde spirit critic? faci pt ca trebuie! Orice "autoritate" iti spune ca trebuie asa sau e bine in nu stiu ce fel si gata: te-a programat! Memorare la greu si fara utilitate finala, pentru ca multe din informatiile invatate la 1-12 si la facultate, nu le folosim in practica si le-am uitat! De acord? In fine, fiind ceva mai matura, cum spuneam la 26 ani, decat aveam curajul la 14, am sunat o profa de romana si am rugat-o sa-mi si explice regula sau cum pot memora formele verbului cu 2 sau cu 1 "e"

A CREA - CONJUGARE INDICATIV PREZENT
eu creez
tu creezi
el/ea creeaza
noi cream
voi creati
ei creeaza
Voi ati invatat la clasele V-VIII, de ce? Eu sigur nu. Probabil depinde si de profesor, desi a mea a fost o profa foarte buna zic, dar comentariile si conjugarea asta (cel putin) m-a pus sa le invat pe dinafara. Doamne cat am urat invatarea comentariilor pe dinafara!!! Imagine postata Degeaba ma duceam eu cu comentarii compilate din nu stiu cate carti de analiza literara, ca spunea, ok, dar pt examen il inveti pe asta. Si-mi dicta nu stiu cate pagini si dai si invata ... Inutil, sau fara finalitate pentru viata de adult, din punctul meu de vedere. Util sa iei examenul la liceul dorit si atat!


Ce doream sa mai scriu, referitor la conjugarea mea buclucasa, este ca ar fi bine ca aici sa scriem reguli pe care nu le-am intels sau nu le-am retinut de la scoala, si mai ales despre modificarile din ortografie ce au aparut ulterior anilor 2000, pentru ca eu nu stiam de cea cu intro si intrun de care ati pomenit moatza sau boni... Multumesc. In afara de cea cu i din a pe care am citit-o si mi-am insusit-o chiar la vremea cand s-a dat, in rest habar nu am ce s-a mai modificat ulterior. De asemenea, binevenite sunt si cele de finete. Decat sa dam cu pietre in altii, mai bine sa facem ceva constructiv pt "comunitatea" noastra.
zi minunata!

Aceasta postare a fost editata de Daniella: 15 February 2019 - 04:02 PM


Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)

Happiness must always be an inside joy!

#123 Useril este offline   moatza 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 7,061
  • Inregistrat: 25-November 09
  • Locationtot aici

Postat 15 February 2019 - 05:52 PM

Vezi postareaDaniella, la 15 February 2019 - 04:01 PM, a spus:

Si da, situatia e cu fiecare an mai rea. Astfel, anual se mai muta materie dintr-o clasa superioara in una mai mica. Exemplu, anul asta la matematica au fost mutate ROTUNJIREA NUMERELOR NATURALE DE LA 1 la 1.000, de la clasa a 3-a la a 2-a (asta ar fi un capitol in plus la unitati, zeci, sute, mii ...desi nu am inteles la ce ar putea folosi, ca noi nu le-am invatat). Daca aveti chef sa faceti si un topic referitor la problemele create de starea invatamantului romanesc, aici mi-as varsa naduful, cu ceea ce vad in practica de 2 ani incoace.

slava cerului ca eu am scapat de copii in scoala! mie mi se pare tragic ce se intampla acum cu scoala romaneasca!
am vazut clar ca daca vrei sa ai rezultate f bune cu un copil, daca vrei sa nu te trezesti la un moment dat ca are lacune greu de recuperat, trebuie sa tii pasul cu lectiile copiilor.
am colegi care au copiii la after-school si se multumesc cu ce fac ei acolo, preponderent isi copie temele unul dupa altul si, unde nu se descurca, le spune profesorul supraveghetor.
si gata! au copiii temele gata cand vin parintii sa-i ia acasa.
ca daca nu-s gata cu temele cand vin parintii sa-i ia, inseamna ca astia de la after nu-si fac treaba. si-atunci, ca sa fie toata lumea multumita, parintii ca scapa de corvoada supravegherii copiilor, patroana afterului linistita ca-s parintii multumiti si cotizeaza si luna viitoare cu 1500lei, se adopta metoda asta de-a fura basca unul altuia.
si toate astea cu complicitatea programei extrem de incarcate si elitiste pentru nivelul real al copiilor si a sistemuli competitional din scoala care urmareste doar nota.
toata poliloghia nu se refera la micutii geniali pe care-i avem noi, bineiteles. e valabil doar ptr copiii obisnuiti care ar vrea sa mai zburde si ei din cand in cand.


Doamne cat am urat invatarea comentariilor pe dinafara!!! Degeaba ma duceam eu cu comentarii compilate din nu stiu cate carti de analiza literara, ca spunea, ok, dar pt examen il inveti pe asta. Si-mi dicta nu stiu cate pagini si dai si invata ... Inutil, sau fara finalitate pentru viata de adult, din punctul meu de vedere. Util sa iei examenul la liceul dorit si atat!


dar ai vazut ce termeni tb sa foloseasca acum copiii? direct critici literari dupa clasa a 8-a!
eu am fost curioasa si-am citit niste carti de-astea pregatitoare ptr capacitate, te ingrozesti!


pentru ca eu nu stiam de cea cu intro si intrun de care ati pomenit moatza sau boni...

hellooooo, eu am pomenit de nicio, niciun...de-astea! intro? nu, nu, intr-o!


#124 Useril este offline   Daniella 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 10,870
  • Inregistrat: 04-July 10

Postat 15 February 2019 - 06:58 PM

Vezi postareamoatza, la 15 February 2019 - 05:52 PM, a spus:

pentru ca eu nu stiam de cea cu intro si intrun de care ati pomenit moatza sau boni...

hellooooo, eu am pomenit de nicio, niciun...de-astea! intro? nu, nu, intr-o!


scuze, mi s-a parut foarte ciudat cu nicio, niciun, asa ca m-am confuzat de tot, we asta imi fac timp sa citesc si sa inteleg regula noua, pentru ca am vazut ca ati scris odata cand s-ar fi scris corect o data ...si nu am mai priceput nimic ...
Pe vremea noastra nu apareau asemenea modificari. Acum de ce atatea schimbari? Si in alte tari sunt schimbari de acest fel la limba si nationala?

Este efectiv groaza la scoala, pornind cu clasa intai mi s-a facut parul maciuca ... La 1 decembrie, avea deja scrise cate 3 caiete la fiecare din cele materii principale + cartile (la italiana 4) + fise. In conditiile in care ei abia stiu sa scrie si sa citeasca. De la 1 decembrie au trecut pe caiete studentesti. Imagine postataImagine postataImagine postata

Anul asta, clasa a II-a, la inceput, sesizand in vacanta de vara si anul trecut ca de la afterul cu Doamna, dupa 9 ore vine acasa si nu stapaneste notiuni, am zis ca fac eu cu ea si o pun pe picioare. Doamne! Ideea mai proasta nu am avut in viata mea!!!! Am rezistat 2 luni ... un cosmar. Nu aveam timp nici sa repetam ce s-a facut la scoala in ziua acea (ea are 7 h in plus pe saptamana, datorita italianei, fata de scolile normale), pentru ca eu asa eram obisnuita sa faci treaba la clasele I - IV: citesti ce ai facut la scoala, temele + 1 lectie in avans. Ce lectie in avans? Am renuntat la repetat, am trecut direct la teme. Si asa terminam cateodata pe la 9 seara. Plansete, stres si tipete zilnic. Deci, sincer, nu e vorba ca sunt parintii multumiti ca scapa de supraveghere, dar nu ai varianta sa nu o iei razna... I-am gasit un after-school unde se face ceva, spre deosebire de ce faceau cu Doamna, dar tot nu au timp sa repete ce se face la scoala. Daca la scoala ai o secunda de neatentie, pa ...
A propos, la romana in trimestrul intai i-a pus sa invete pe dinafara o poezie cu tot cu semnele de punctuatie. Imagine postata Pai asa ?

Aceasta postare a fost editata de Daniella: 15 February 2019 - 07:00 PM


Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)

Happiness must always be an inside joy!

#125 Useril este offline   Daniella 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 10,870
  • Inregistrat: 04-July 10

Postat 15 February 2019 - 07:17 PM

la nicio si niciun nu gasesc nici o regula de scriere noua, a ramas in continuare cum era: Toate formele pronumelui „niciunul” și ale adjectivului pronominal „niciun” se scriu într-un cuvânt.
„Nu au angajat niciun medic” - CORECT - când este adjectiv pronominal, îl scriem legat.
„Nu au angajat nici un medic, nici un rezident” - CORECT - aici avem adverbul „nici” și articolul nehotărât „un”.
„Nu are nici o casa, nici două, are cinci” - CORECT - în acest caz este numeral.

despre ce modificare spuneti voi?

Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)

Happiness must always be an inside joy!

#126 Useril este offline   moatza 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 7,061
  • Inregistrat: 25-November 09
  • Locationtot aici

Postat 15 February 2019 - 09:19 PM

Vezi postareaDaniella, la 15 February 2019 - 07:17 PM, a spus:

la nicio si niciun nu gasesc nici o regula de scriere noua, a ramas in continuare cum era: Toate formele pronumelui „niciunul” și ale adjectivului pronominal „niciun” se scriu într-un cuvânt.
„Nu au angajat niciun medic” - CORECT - când este adjectiv pronominal, îl scriem legat.
„Nu au angajat nici un medic, nici un rezident” - CORECT - aici avem adverbul „nici” și articolul nehotărât „un”.
„Nu are nici o casa, nici două, are cinci” - CORECT - în acest caz este numeral.

despre ce modificare spuneti voi?


exact despre asta vorbeam!
norma asta e relativ recenta. acum 10-20-30-40 (hooo, Puso, ajunge!!!) de ani nu exista in scoala decat nici o

#127 Useril este offline   Lapona Enigel 

  • Night's Watch
  • PipPipPipPip
  • Grup: Nordic
  • Postari: 9,603
  • Inregistrat: 23-November 09
  • LocationDavy Jones' Locker

Postat 15 February 2019 - 09:31 PM

Vezi postareamoatza, la 15 February 2019 - 05:52 PM, a spus:


slava cerului ca eu am scapat de copii in scoala! mie mi se pare tragic ce se intampla acum cu scoala romaneasca!
am vazut clar ca daca vrei sa ai rezultate f bune cu un copil, daca vrei sa nu te trezesti la un moment dat ca are lacune greu de recuperat, trebuie sa tii pasul cu lectiile copiilor.
am colegi care au copiii la after-school si se multumesc cu ce fac ei acolo, preponderent isi copie temele unul dupa altul si, unde nu se descurca, le spune profesorul supraveghetor.
si gata! au copiii temele gata cand vin parintii sa-i ia acasa.
ca daca nu-s gata cu temele cand vin parintii sa-i ia, inseamna ca astia de la after nu-si fac treaba. si-atunci, ca sa fie toata lumea multumita, parintii ca scapa de corvoada supravegherii copiilor, patroana afterului linistita ca-s parintii multumiti si cotizeaza si luna viitoare cu 1500lei, se adopta metoda asta de-a fura basca unul altuia.
si toate astea cu complicitatea programei extrem de incarcate si elitiste pentru nivelul real al copiilor si a sistemuli competitional din scoala care urmareste doar nota.
toata poliloghia nu se refera la micutii geniali pe care-i avem noi, bineiteles. e valabil doar ptr copiii obisnuiti care ar vrea sa mai zburde si ei din cand in cand.


dar ai vazut ce termeni tb sa foloseasca acum copiii? direct critici literari dupa clasa a 8-a!
eu am fost curioasa si-am citit niste carti de-astea pregatitoare ptr capacitate, te ingrozesti!





Ce se intampla in tara, de ani buni, in privinta educatiei, este o imensa catastrofa, alaturi de cealalta sub care Romania sufera pierderi iremediabile, si anume pierderea in mari proportii a tinerilor capabili. Iar tinerii capabili nu , NU sunt cei care sunt in stare sa invete pe de rost termeni a caror explicatie de multe ori nu o stiu, si nici cei cu note de 10. Am avut chiar si o colega de forum, profesoara, cu 10 la bac la romana, dupa spusele dumneaei, daca imi aduc bine aminte, dar care, insa facea erori considerabile in exprimare...
Crudul adevar este ca, pe langa infrastructura, sistemul educational este un mare, mare putregai in societatea romaneasca. Lipsesc specialistii in domeniul didacticii, metodicii, pedagogiei si psihologiei copilului, tanarului adolescent si adolescentului. Lipseste literatura de specialitate, lipseste practica. Uitandu-ma inapoi, imi pun mainile-n cap cand imi aduc aminte de asa-zisul modul psiho-pedagogic din timpul studiului...comparand cu formarea primita aici... Nu are nici in clin, nici in maneca, va asigur!
De asemenea, lipsesc specialistii si consilierii pe materie, care sa fie capabili sa dea indicii si pareri competente in privinta alcatuirii programei scolare.

Sunt mult prea multe de spus ...

Pentru cei interesati, mai ales cei cu copii in scoala, din nou, vizitati platforma eduperformance. Nu, nu lucrez cu aia, nu am nici un interes sa ii fac reclama, mai ales ca persoana care o detine pare sa fie la fel de ipocrita ca multi altii...insa sunt cateva articole din partea specialistilor care sunt de bun simt, solid si logic scrise.
Heave ho, buccaneers ;)

Imagine postata

#128 Useril este offline   Daniella 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 10,870
  • Inregistrat: 04-July 10

Postat 15 February 2019 - 09:32 PM

hai, daca tot facem oleaca de recapitulare sa o facem ca lumea:
cităm din Academie: Se revine la scrierea într-un cuvânt a tuturor formelor pronumelui negativ compus niciunul, niciuna „nimeni” şi ale adjectivului pronominal corespunzător niciun, nicio, care se încadrează într-un întreg sistem la care se aplică de mult aceleaşi reguli.

1. Niciun(ul) s-a mai scris „legat” şi înainte de 1953, dată după care nici un(ul) a devenit singura excepţie în mai multe privinţe:
a. era unicul pronume (în afară de ceea ce şi spre deosebire, de exemplu, de pronumele cu o componenţă relativ asemănătoare vreun(ul), scris într-un cuvânt) redat grafic ca şi cum ar fi vorba de două cuvinte diferite şi independente şi nu de un unic pronume/adjectiv compus sudat – între componentele căruia nu poate fi intercalat alt cuvânt;
b. era singura combinaţie din seria celor formate din nici + când, cât, cum, de cât, de cum, o dată sau odată, odinioară, unde la care nu se făcea distincţie şi în scris între îmbinările libere şi disociabile, în care componentele îşi păstrează individualitatea, şi cuvintele compuse sudate. Astfel, şi până acum trebuia să se distingă, de exemplu, şi în scris, între niciodată „în niciun moment” şi nici odată „nici cândva” (situaţia complicată în acest caz şi de o a treia situaţie: nici o dată „nici o singură dată”, „nicio dată calendaristică” sau „nicio informaţie”) sau între grupurile ortografice fiecare, oarecare, oricine ş.a. şi, respectiv, fie care, oare care, ori cine.


2. Tot atât de normal ca în aceste ultime exemple este să distingem, de pildă, între:
niciun adjectiv pronominal (N-are niciun chef să facă ce i se cere) şi nici un adverb + articol (Nu e naiv şi nici un om neştiutor) sau nici un conjuncţie + numeral (Mă confundaţi, eu nu am nici un frate, nici mai mulţi);
niciunul pronume (N-a venit niciunul „nimeni”) şi nici unul conjuncţie + pronume nehotărât (Nu-mi place nici unul, nici celălalt
– combinaţii în care nici este accentuat în frază şi în care se poate intercala, de exemplu, adverbul măcar (N-are nici măcar un prieten).
Aceste combinaţii se folosesc mult mai rar decât pronumele şi mai ales în astfel de structuri binare, destul de clare din punctul de vedere al înţelesului şi al logicii, nu numai al analizei gramaticale.


3. Grafia niciun etc. corespunde şi pronunţării în două silabe [ničun].

4. Ea nu numai că nu îngreunează, ci, dimpotrivă, uşurează recunoaşterea ca atare a pronumelui/adjectivului pronominal în cauză.

5. Acestă grafie a fost adoptată şi de noua Gramatică a Academiei.

6. Ea respectă şi paralelismul grafic cu celelalte limbi romanice în care există pronume cu o structură asemănătoare.





sursa: https://diacritica.w...nici-un-niciun/


Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)

Happiness must always be an inside joy!

#129 Useril este offline   Daniella 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 10,870
  • Inregistrat: 04-July 10

Postat 15 February 2019 - 09:44 PM

Vezi postareaLapona Enigel, la 15 February 2019 - 09:31 PM, a spus:

Sunt mult prea multe de spus ...

Pentru cei interesati, mai ales cei cu copii in scoala, din nou, vizitati platforma eduperformance. Nu, nu lucrez cu aia, nu am nici un interes sa ii fac reclama, mai ales ca persoana care o detine pare sa fie la fel de ipocrita ca multi altii...insa sunt cateva articole din partea specialistilor care sunt de bun simt, solid si logic scrise.


citesc pe edu, nu stiu dac pe eduperformance, voi verifica. multumesc Imagine postata
ok si ce fac cu articolele citite? fica-mea e la scoala in calsa a 2-a si vad cum incepe deja sa nu ii placa la scoala ..., sa nu doreasca sa mearga la scoala, sa nu ii placa sa faca zi lumina numai lecti, lectii si iar lectii, la varsta la care ar trebui sa fie copil si sa se joace. Dca ala varsta asta nu se joaca, de ce ni se tot pomeneste noua: reintoarceti-va la joc, la copilarie pentru a fi fericiti? ha?

In acord perfect cu tot ce ai scris. In afara de asta, este o lipsa de cadre didactice si oricine doreste sa fie profesor suplinitor poate sa o faca, suficient sa vrea. Acum, va spuneam ca nu se mai numesc invatatori, ci profesori ciclul primar, pentru ca ar fi obligati pt titularizare sa faca o specie de facultate didactico-pedagocica. Mama unui coleg de-al fiica miim absolventa de ASE, s-a decis de dragul copiilor ei sa faca scoala asta, ep cae o fac si toti profesorii batrani si fa batrani, pentru bani in plus la salariu, copiind, nestiind sa scrie gramatical sau sa se exprime corect in limba romana si care nu au nici o empatie fata de copii, vocatie nici atat. A fost si la practica, la invatatoare "de renume" vanate de sute de parinti si ceea ce i-au auzit urechile ... Dar ce pot face eu ca parinte, in RO, pentru a proteja copilul de acest mediu si pentru a-iinsufla dragostea de invatatura daca mediul este cel care este, structura materiei e cea care este, volumul de informatii este cel care este si metodele de predare sunt cele care sunt Imagine postata?

Aceasta postare a fost editata de Daniella: 15 February 2019 - 09:44 PM


Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)

Happiness must always be an inside joy!

#130 Useril este offline   moatza 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 7,061
  • Inregistrat: 25-November 09
  • Locationtot aici

Postat 15 February 2019 - 09:59 PM

daca vrei sa-i mai oferi posibilitatea unor alte preocupari, gen sport,ore suplimentare de vreo limba staina, dans, instrument, sah - l-ai terminat total.
colega mea are doi baieti, unul in clasa I. fiindca il duce si la atletism si in we la sah, copilul este terminat de obosit, a sunat-o invatatoarea ca a adormit cu capul pe banca la scoala.

Aceasta postare a fost editata de moatza: 15 February 2019 - 09:59 PM


#131 Useril este offline   Daniella 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 10,870
  • Inregistrat: 04-July 10

Postat 15 February 2019 - 10:00 PM

„nicio dată calendaristică” sau „nicio informaţie”
foarte ciudat

Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)

Happiness must always be an inside joy!

#132 Useril este offline   Daniella 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 10,870
  • Inregistrat: 04-July 10

Postat 15 February 2019 - 10:09 PM

Vezi postareamoatza, la 15 February 2019 - 09:59 PM, a spus:

daca vrei sa-i mai oferi posibilitatea unor alte preocupari, gen sport,ore suplimentare de vreo limba staina, dans, instrument, sah - l-ai terminat total.
colega mea are doi baieti, unul in clasa I. fiindca il duce si la atletism si in we la sah, copilul este terminat de obosit, a sunat-o invatatoarea ca a adormit cu capul pe banca la scoala.


nu mai ai cand! dupa ora 6 ? Am dus-o la dans si la engleza/cambridge in anii trecuti, dar la dans desi ii placea, nu mai putea, era de la 18:45-20:15, pana se imbraca, pana ajungeam acasa era 9, pana manca si se spala ... Cand sa mai invete poeziile si cuvintele noi ...

ceea ce m-a frapat anul trecut, a fost ca invatatoarea ne-a spus la sedinta sa invete sa citeasca acasa pt ca la scoala nu au cum: sunt 35 de copii in clasa, ora are 45/50 minute
eu inteleg sa isi perfectioneze cursivitatea acasa prin lectura, dar sa invete sa citeasca acasa ? atunci de ce mai merge la scoala? M-am trezit in situatia ca stia toate literele foarte bine, dar nu stia nicicum sa le lege. Eu evident habar nu aveam sa o invat sa faca asta. Invatoarea imi spune: dati-i un text de citit in fiecare seara. Ce sa citeasca, daca ea citea litera dupa litera, nu lga doua, in afara de alea invatate de la gradi: mama, tata, etc Ce sa fac? M-am apucat sa scotocesc pe net metode, i-am scos niste fise cu silabe, fiecare vocala legata de fiecare consoana ba, be, bi, bo, bu, ... apoi incet incet cuvinte din doua silabe alaturate: be-be . Filmulete pe youtube. Dar e normal sa fie asa?? Apoi, daca un copil intreaba ca nu a inteles ceva, profesoara nu repeta ca nu are timp cu ..predarea / programa care impune sa faca in saptamana asta x, y, z ... Nu poate sa ajunga in ziua de vineri si sa nu fi terminat ce avea de bifat pe saptamana asta. Nu conteaza daca au intels copiii sau nu! Cinedescalceste si se pune pe exersat acasa ce ar trebui sa fie predat la scoala bine, cine nu ... ura si la gara!

Aceasta postare a fost editata de Daniella: 15 February 2019 - 10:15 PM


Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)

Happiness must always be an inside joy!

#133 Useril este offline   moatza 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 7,061
  • Inregistrat: 25-November 09
  • Locationtot aici

Postat 15 February 2019 - 10:36 PM

Vezi postareaDaniella, la 15 February 2019 - 10:09 PM, a spus:

ceea ce m-a frapat anul trecut, a fost ca invatatoarea ne-a spus la sedinta sa invete sa citeasca acasa pt ca la scoala nu au cum: sunt 35 de copii in clasa, ora are 45/50 minute
eu inteleg sa isi perfectioneze cursivitatea acasa prin lectura, dar sa invete sa citeasca acasa ? atunci de ce mai merge la scoala? M-am trezit in situatia ca stia toate literele foarte bine, dar nu stia nicicum sa le lege. Eu evident habar nu aveam sa o invat sa faca asta. Invatoarea imi spune: dati-i un text de citit in fiecare seara. Ce sa citeasca, daca ea citea litera dupa litera, nu lga doua, in afara de alea invatate de la gradi: mama, tata, etc Ce sa fac? M-am apucat sa scotocesc pe net metode, i-am scos niste fise cu silabe, fiecare vocala legata de fiecare consoana ba, be, bi, bo, bu, ... apoi incet incet cuvinte din doua silabe alaturate: be-be . Filmulete pe youtube. Dar e normal sa fie asa?? Apoi, daca un copil intreaba ca nu a inteles ceva, profesoara nu repeta ca nu are timp cu ..predarea / programa care impune sa faca in saptamana asta x, y, z ... Nu poate sa ajunga in ziua de vineri si sa nu fi terminat ce avea de bifat pe saptamana asta. Nu conteaza daca au intels copiii sau nu! Cinedescalceste si se pune pe exersat acasa ce ar trebui sa fie predat la scoala bine, cine nu ... ura si la gara!


ei, doamnelor stabilite prin alte parti, intelegeti unde s-a ajuns cu invatamantul din tara?
in ce hal au impovarat programa scolara, cat de multe chestii prea grele ptr copii s-au introdus si cate tb asimilate in timp record?
oricat am cere de la ei, sunt niste copii normali, ca toti copiii, nu-s roboti care sa functioneze la priza.
cati parinti reusesc sa se tina de copii la modul asta?
si la final de clasa a 12-a se mira ministerul ca nu se trece la bac? fiindca lucrurile se complica si mai mult cu cat trec anii de scoala. parca in mod deliberat vor sa arata ca ai nostri sunt prosti.

stiu doua familii de romani care au vrut sa se intoarca in tara. aveau copiii marisori, la gimnaziu si la intrare in liceu. au revenit, au inceput mici afaceri, chiar le mergea binisor, dar s-au intors in Italia deoarece copiii nu s-au putut adapta la scoala romaneasca. cei cu copil de gimnaziu chiar au fost de acord sa repete copilul o clasa, dar tot n-a putut face fata, cei cu fata care intra la liceu s-au intors in acelasi an, ca sa nu mai piarda copilul un an. noroc ca nu-si vandusera apartamentele din Italia.

Daniella, calm si bafta, si tie, si Biei!
Ai reprodus exact ceea ce-mi spune colega mea, si ea este f ingrijorata de ceea ce se intampla la scoala cu R.

#134 Useril este offline   Lapona Enigel 

  • Night's Watch
  • PipPipPipPip
  • Grup: Nordic
  • Postari: 9,603
  • Inregistrat: 23-November 09
  • LocationDavy Jones' Locker

Postat 15 February 2019 - 10:44 PM

Vezi postareaDaniella, la 15 February 2019 - 09:44 PM, a spus:

Vezi postareaLapona Enigel, la 15 February 2019 - 09:31 PM, a spus:

Sunt mult prea multe de spus ...

Pentru cei interesati, mai ales cei cu copii in scoala, din nou, vizitati platforma eduperformance. Nu, nu lucrez cu aia, nu am nici un interes sa ii fac reclama, mai ales ca persoana care o detine pare sa fie la fel de ipocrita ca multi altii...insa sunt cateva articole din partea specialistilor care sunt de bun simt, solid si logic scrise.


citesc pe edu, nu stiu dac pe eduperformance, voi verifica. multumesc Imagine postata
ok si ce fac cu articolele citite? fica-mea e la scoala in calsa a 2-a si vad cum incepe deja sa nu ii placa la scoala ..., sa nu doreasca sa mearga la scoala, sa nu ii placa sa faca zi lumina numai lecti, lectii si iar lectii, la varsta la care ar trebui sa fie copil si sa se joace. Dca ala varsta asta nu se joaca, de ce ni se tot pomeneste noua: reintoarceti-va la joc, la copilarie pentru a fi fericiti? ha?

In acord perfect cu tot ce ai scris. In afara de asta, este o lipsa de cadre didactice si oricine doreste sa fie profesor suplinitor poate sa o faca, suficient sa vrea. Acum, va spuneam ca nu se mai numesc invatatori, ci profesori ciclul primar, pentru ca ar fi obligati pt titularizare sa faca o specie de facultate didactico-pedagocica. Mama unui coleg de-al fiica miim absolventa de ASE, s-a decis de dragul copiilor ei sa faca scoala asta, ep cae o fac si toti profesorii batrani si fa batrani, pentru bani in plus la salariu, copiind, nestiind sa scrie gramatical sau sa se exprime corect in limba romana si care nu au nici o empatie fata de copii, vocatie nici atat. A fost si la practica, la invatatoare "de renume" vanate de sute de parinti si ceea ce i-au auzit urechile ... Dar ce pot face eu ca parinte, in RO, pentru a proteja copilul de acest mediu si pentru a-iinsufla dragostea de invatatura daca mediul este cel care este, structura materiei e cea care este, volumul de informatii este cel care este si metodele de predare sunt cele care sunt Imagine postata?


Ai posibilitatea sa intri in contact cu pedagogi si specialisti si, mai ales, cu parinti, ca tine, ca sa va "uniti" si sa puteti eventual sa va inspirati si sustine reciproc. Mi-e teama ca va trebui sa treci prin cosmarul scolii romanesti actuale...ce pot eu sa iti spun este sa nu iti exploatezi fetita, sa nu cedezi marii presiuni de a iti duce copilul la tot felul de cursuri si sa nu o presezi sa ia note mari. Sa o sustii daca ia note mici pentru simplul fapt ca nu e capabila sa memoreze la punct si virgula niste ineptii, de multe ori, sa ii explici ca a gandi este mult mai avantajos decat a memora. Fii cu ea si sustine-o! Lasa-i timp sa se joace, sa fie copil! Este tot ce pot sa spun acum, de pe partea asta de "baricada"...imi pare tare rau ca trebuie sa treceti prin asa ceva :o
Heave ho, buccaneers ;)

Imagine postata

#135 Useril este offline   Wowerful 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1,399
  • Inregistrat: 23-November 12

Postat 15 February 2019 - 11:14 PM

:o Citesc si ma simt descurajata.. Probabil ca ar trebui sa imi scot din cap ca intr-o zi m-as putea intoarce acasa definitiv. Sau poate dupa ce creste juniorul si isi alege calea in viata...
Si pe vremea mea era incarcat la scoala dar ai mei nu stateau dupa mine sa ma invete a citi sau sa imi fac temele. Cred ca dupa clasa a 2-a am fost pe cont propriu.

#136 Useril este offline   Daniella 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 10,870
  • Inregistrat: 04-July 10

Postat 15 February 2019 - 11:15 PM

multumesc de urari. Ca parinte ajungi la concluzia ca nu mai poti avea pretentii de la copil! merge si al tau cu cardul si vom vedea ce vom face, vazand si facand..., dar ne vine sa o luam la picior din tara asta macar pt scoala fetii...

nu mai stiu daca v-am spus, ca ea fiind la scoala de italiana, clasa de materna, face si materiile principale romana si mate dupa structura si programa romaneasca (desi au 2 ore la romana/saptmai putin) si italiana dupa manualele de clasa a doua din Italia, dintre care si manualul de matematica. La sedinta, Doamna mandra: il parcurgem si pe acesta, dar e floare la ureche, pentru ca in Italia unele notiuni din ce fac ei la a II-a, se fac intr-a IX-a. De exemplu, probleme cu enunt cu multiple cerinte: Sa se afle diferenta dintre suma numerelor 149 +786 si diferenta dintre 943 si 349, la care sa se adune suma a patru numere consecutive de 2 cifre dintre care al treilea este 12. Cu astea a inceput sa ploua la inceput de clasa a doua. Pai copiii astia abia buchiseau citirea, pana au ajuns la capatul frazei nu mai stiau ce au citit si cum sa desparta in bucati problema. La evaluare Doamna neagra, ca desi a facut totul la clasa, copiii nu prea s-au descurcat.

O intreb in sedinta: Doamna Profesoara, inteleg ca acesti copiii de azi sunt mai avansati decat noi, judeca totul mult simplificat, dar suntem siguri ca acesti copii de 8 ani au nivelul de dezvoltare cognitiva la nivelul de a rezolva probleme pe care copiii altor tari le rezolva intr-a noua, pentru ca din rezultatele cercetarilor nu rezulta ca nivelul de dezvoltare cognitiva s-a modificat atat de mult?
Imi spune: asta e programa, eu asta trebuie sa predau, ei asta trebuie sa stie.
Spun: atunci de ce sa ne miram ca nu mai vor copiii sa vina la scoala, ca vin acasa cu 7 pagini in fiecare caiet la fiecare materie, scrise de Doamna pe tabla, din care ei nu ai inteles totul si ce sa ne miram de rata abandonului scolar si nivelul promovabilitatii la BAC?
Se trezeste o mamica si spune catre mine (ca nu o sa credeti in ce hal de pupincurism si lingusenie se intampla totul la scoala ...): lasati doamna, ca abandonul scolar tine de parinti, ca doar in Romania este cel mai mare numar de olimpici si cele mai multe medalii in fiecare an!
What?!!! Pai ce, eu vorbesc de aia 0.001%, care by the way sunt majoritar de la scoala privata "Liceul de informatica, Bucuresti", unde sunt alte metode de predare si unde se investeste in copiii, sau vorbim de majoritatea, care la clasele I-IV ar trebui sa inteleaga tot la scoala, sa le fie totul usor si interesant, sa nu aiba acasa de invatat inca 5 ore, dupa cele 5 de la scoala zilnic! ?

Bun! si ma intreb ce sens are sa bag in programa de a doua ceva ce societati care au salariul minim de 5 ori mai ridicat (ca sa ma rezum doar la asta), fac intr-a noua, cand noi nici macar nu stim la ora asta pentru ce meserii ii pregatim!???
scuze ca m-am abatut de la gramatica limbii romane, dar e cumva integrat in context cu nivelul pe care il vedem la tineri ... problema nu sunt copii, ca sunt rai, sau ca nu vor sa invete ... , sa puna baza. Problema e ca baza a sarit in aer! Iar sistemul de invatamant de azi sunt viitorul tarii de maine.
Si da, Lori, s-a emigrat din Romania mai ceva ca la exodurile cele mai crunte. Nu mai exista forta de munca si specialisti in nici un domeniu, e jale ... de aceea,din pacate. si serviciile sunt la pamant! angajezi pe oricine are doua maini, doua picioare si doi ochi, pentru ca nu mai e populatie activa. Orice face angajatul tolerezi ca nu ai incotro, nu ai pe altul. Nici bancile, nici politia, nici privatii nu mai gasesc personal sa angajeze. In turism deja au sosit de 2 ani filipinezi, vietnamezi etc ... Deci, ce vorbim noi aici despre ortograme .... Imagine postata

Aceasta postare a fost editata de Daniella: 15 February 2019 - 11:19 PM


Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)

Happiness must always be an inside joy!

#137 Useril este offline   moatza 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 7,061
  • Inregistrat: 25-November 09
  • Locationtot aici

Postat 15 February 2019 - 11:25 PM

da, mereu am zis ca dupa criza din sanatate, care are impact major la populatie, criza din invatamant e pe locul doi.
mi se pare inuman la ce sunt supusi copiii in scoala, pur si simplu li se distruge copilaria cu cerintele astea absurde.

#138 Useril este offline   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,285
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 16 February 2019 - 07:35 PM

Imi pare rau ca citesc lucrurile astea, adica imi pare rau ca exista situatia asta. Dar nici aici nu umbla ciinii cu covrigi in coada, sint probleme si aici.
Si ele difera de la o regiune la alta.
Wowerful si eu dintr-a doua mi-am facut temele singura dar erau efectiv alte vremuri. Mai aveam citeodata niste probleme dintr-alea imposibile pe care le ducea tata la serviciu cind facea schimbul de noapte si i le dadea inginerului sa le rezolve :D
Eu l-am ajutat pe Marco cam pina prin penultimul an de liceu, acu slava Domnului am scapat eu si a intrat exclusiv taica-su ca vorbesc (si deseneaza) numai de motoare si autocad :-*

Daniela aici nu exista programa la nivel national, exista jdemii de edituri care editeaza carti pentru scoala, presupun pe baza unor indicatii, adica sper, si fiecare colectiv al unei scoli decide manualele pe care le vor utiliza. Ai noroc numai in ciclul elementar (I-V) in care cartile sint platite de stat, mai apoi de parintii scot bani grei in fiecare an, nici nu vreau sa ma gindesc la cei care au mai mult decit un copil.
Problema e ca de la un an la altul profesorii cer editiile noi, deci fluvii de bani care circula dinspre parinti spre edituri/librarii, si cunosc o multime de parinti care nu au putut refolosi cartile copiilor mai mari la cei mai mici.
Exista o piata enorma de carti folosite, am incercat intr-un an si solutia asta dar am renuntat pentru ca a trebuit sa le recumpar aproape pe toate noi, ca asa le-au cerut profesorii
La universitate si le vind ei intre ei, si isi vind inclusiv notitele (cursurile) :-*

Eu am alta intrebare acum la voi.
Eu stiu ca exista expresia se pune in aplicare o anumita chestie.
Mi se pare ca s-a preluat din engleza modul de a spune "se aplica" adica am aplicat ceva.. asa e? ce inseamna?
mi-am amintit tocmai acum ca ma zgirie pe creier aplicatul asta, pentru ca s-a uitat mama la stiri si am auzit ca a spus unul aplica intr-o fraza pe care eu n-am inteles-o deloc, nu-mi cereti detalii ca le-am eliminat deja din memorie, mi-a ramas doar senzatia

#139 Useril este offline   Daniella 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 10,870
  • Inregistrat: 04-July 10

Postat 16 February 2019 - 07:58 PM

da, a decis invatatoarea de la ce editura sa cumparam cartile si anul trecut si anul acesta, dar sunt cele dupa care invata copii in Ittalia la aceeasi clasa

expresia "pun in aplicare ... ce am invatat" e foarte normala, nu stiu daca la asta te referi, sau eu am in limbaj limba vie ... Imagine postata

eu am facut temele singura din clasa intai, parintii erau la serviciu 8-16. Ajungeau la 17 si imi spuneau ca pana vin ei sa mananc, dorm, fac temele + 1 lectie inainte la materiile principale. Cand veneau ma verificau la teme si ma intrebau daca am neclaritati la lectia ce urma a fi predata a doua zi. Apoi eram lòibera la joaca. Totul era extrem de usor/simplu, nu era cazul sa nu intelegi ceva de la clasa, toti copiii aveau numai 9 si 10, juma de clasa lua premiul intai, doi, trei si mentiune, mergeam de drag la scoala. La clasele 1-2 aveai de scris 1 pagina de litere/cifre in clasa intai si jumatate de pagina de caiet mic de socoteli si cuvinte/propozitii intr-a doua. Tata a inceput sa ma ajute la matematica+fizica din a 5-a incolo si pana am terminat liceul si din cate retin doar cand eram bolnava si lipseam cate 1-2 saptamani de la scoala (am fost un copil bolnavicios, cu moldamine toata iarna ...). In rest am facut totul singura pana in clasa 8-a si am intrat cu nota maxima la liceul la care am vrut. Este adevarat ca parintii ma controlau si ma impingeau de la spate "sa invat sa fiu prima, sa am numai note mari, sa invat foarte bine daca vreau sa ajung bine in viata, ca daca nu inveti ajungi gunoier Imagine postata " (ma asasineaza si in ziua de azi mama sa ii spun Beei la fel!!!) In a 10-a si a 12-a am facut meditatii la mate si fizica.
Si cum sa spui unui copil (nu vorbesc de Bea ca ea nu stie de politicieni si noi nu uitam la stiri sau la TV, ca nu ai ce sa vezi, ma refer in general) sa invete bine daca vrea sa ajunga bine, cand cei care ies de pe bancile facultatii nu au pic de aplicabilitate practica si pornesc de la un 250 € salariu, iar fufele+politicienii agramati si cu liceul+facultatea+ doctoratul facut la 40 ani, sunt modele pe TV?

Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)

Happiness must always be an inside joy!

#140 Useril este offline   Daniella 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 10,870
  • Inregistrat: 04-July 10

Postat 16 February 2019 - 08:04 PM

nu stiu unde ar trebui sa pun asta, aici sau la topicul cu tara, pe care abia acum l-am descoperit. Pun aici, cu scuze daca nu e bine:

"
Pe tinerii care renunţă prematur la studii îi aşteaptă şomajul, sărăcia şi marginalizarea
Date la fel de sumbre a prezentat de curând Institutul Naţional de Statistică (chiar de Ziua Internaţională a Copilului): aproape 30% dintre copiii români de până la 18 ani au renunţat la studii (obligatorii, conform legii), cu 10%, se menţio­nează, mai mult decât acum doi ani şi cu 7% mai mult faţă de media europeană. Aproximativ o cincime dintre elevii români rămân cu cel mult opt clase, în vreme ce peste 75% dintre copiii rromi abandonează şcoala înainte de a împlini vârsta de 14 ani. 37% dintre tinerii de 15 ani sunt analfabeţi funcţional, iar 43% dintre copiii cu dizabilităţi nu sunt înscrişi în nicio formă de învăţământ. Pentru toţi aceşti tineri care renunţă la studii viitorul este negru, pentru că nu-i aşteaptă decât şomaj, sărăcie, marginalizare.

Aproximativ o cincime dintre elevii români rămân cu cel mult opt clase

Potrivit celor mai recente date prezentate de Eurostat, în momentul de faţă suntem pe locul trei în Uniunea Europeană la părăsirea timpurie a şcolii. Conform aceluiaşi organism european, 18,9% dintre tinerii români din intervalul de vârstă cuprins între 18 şi 24 de ani renunţă la studii. La nivelul Uniunii Europene, suntem depăşiţi doar de Spania, cu un procent al abandonului şcolar de 20,3%, şi de Malta, cu 20,1%. Din punct de vedere al sexelor, deţinem o altă tristă supremaţie: 18,3% dintre fetele rom@nce abandonează şcoala, procentul fiind semnificativ mai mare decât cele înregistrate în Spania sau în Bulgaria, ţara în curtea căreia ne uităm obsesiv atunci când vine vorba despre studii şi statistici europene sau mondiale.

Foarte îngrijorător este că abandonul şcolar în ţara noastră este în creştere, în vreme ce la nivelul întregii Uniuni Europene, tendinţa generală, inclusiv în Bulgaria, este de scădere. La fel de grav este faptul că un procent important din aceşti tineri nu doresc să intre în câmpul muncii după abandonarea studiilor.

orbim de ani buni despre calitate în educaţie, despre învăţământ performant şi despre căile prin care putem obţine cele mai bune rezultate şcolare. Vorbim, de asemenea, despre necesitatea modernizării şcolii româneşti, despre digitalizarea învăţământului, despre manualele digitale. Un fost premier afirma cu doi-trei ani în urmă, pledând fierbinte pentru introducerea în învăţământul primar a manualului digital, că astăzi nu există copil care să nu deţină un smartphone… Vorbim despre dreptul copiilor la o educaţie de calitate… Toate acestea fac parte dintr-un alt film care rulează într-o altă Românie. În România în care trăim noi, suntem campioni la subfinanţarea sistemului educaţional, la analfabetismul funcţional, profesorii au cele mai mici salarii din Europa şi, poate ceea ce este cel mai grav, suntem „pe podium” în Europa la abandon şcolar, iar tendinţa este de creştere. Datele pe care ni le oferă Institutul Naţional de Statistică şi Eurostat trebuie să îngrijoreze.

"

sursa: http://www.tribunain...antul-romanesc/


Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)

Happiness must always be an inside joy!

Arata acest topic


  • 19 Pagini +
  • « Prima
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • Ultima »
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

5 useri citesc topicul
0 membri, 5 vizitatori, 0 utilizatori anonimi