moatza, la 16 February 2019 - 08:42 PM, a spus:
Lapona Enigel, la 16 February 2019 - 08:28 PM, a spus:
Una care ma deranjeaza oribil pe mine: dativul [cui?] ori genitivul [a/al/ai/ale cui? ] substantivului "sora". Am vazut de multe ori "sorei". Gresit, este "surorii". Numele surorii mele este...
mi-amintesc de regula pe care ne-a predat-o profa mea de romana de la 5-8: se trece substantivul la plural si se mai adauga un
i
Ah, cum sa nu le iubesti pe profele astea? A mea de romana, in clasele V-VIII, pai ne-a invatat gramatica si vorbirea corecta, asa cum ii sade bine unui moldovean sadea. Ca, nu va fie cu suparare, dar in Moldova se vorbeste, grosso modo, corect gramatical. Nu zic de amaratii aia care sunt luati la misto cu un camp lexical cu mult peste nivelul lor si de care, bietii de ei, habar nu au. Pai de unde sa aiba, daca ei nu or stiut decat sapa zi lumina? Si ce se mai amuza cate un imbeciloid de "reporter" caruia nimic nu ii fata mintea aia creata decat atat...ce sa ii ceri? Poti sa ii ceri ceva? Sh-apai -vorba lu' tataia meu, odihneasca-se el in pace acolo unde e- chiar daca amaratii aia de la tara nu or fost scoliti, dara verbul tot stiu sa il conjuge corect. Nu cum aud multi citadini bucuresteni cu ei
face, ei
drege. Si eu is: are careva vreun pistol la indemana? Nu trage, dom' Semaca! Sunt eu, Lascarica!
Ca si profa ta, Moatza, avea si profa mea multe muuuulte vorbe haioase, nu aveai cum sa nu o iubesti si sa nu iubesti romana, clar. Mai facea cate unul un dezacord la verb si ea spunea: "Sî plouî, nu sî ploai, cî gaina sî ouî, nu sî oai" Si ce mai rasete pe infundate, ca nu aveam voie -normal, nu?- sa radem de bietul coleg pe fata, sa nu il inhibam. Of...vremuri
De unde ati luat explicatiile verbului a [se] servi? Imi puneti si mie un link, va rog?