Wowerful, la 22 February 2019 - 04:29 PM, a spus:
Lapona Enigel, la 22 February 2019 - 02:38 PM, a spus:
De exemplu, la tara, pe Valea Jiului ori la Sohodol se zice se incinde in loc de se incinge.
Da - la Urecheati Judetul Bacau se zice " du-te di pi ea" in loc de "du-te dupa ea" si ghitel in loc de vitel.
Iar eu zic "harbuz" si vara-mea de la Mehedinti zice "lubenita".
Sunt moldoveanca de la Iasi, crescuta pana la 5 ani la tara la bunici si vorbesc cu accent de moldoveanca. Aia e!
Si vorbind de provenienta fiecaruia- parintii mei vin de la tara, oameni simplii cu 8 clase. Ei au vrut ca eu sa merg la scoala si am mers si am invatat de capul meu cat m-am priceput.
Probabil ca mai fac greseli desi stiu regulile cat de cat. Dar aici pe forum ma gandeam ca ar trebui sa fim mai relaxati. Din cate am vazut, mai toti scriem corect si nu facem greseli care sa te zgariie ireparabil la retina. Poate sunt eu needucata sau prea ingaduitoare. Dar mi se pare deplasat sa mi se puna eticheta de sarac cu duhul daca eu pronunt cuvantul "butelie" gu accent pe "i".
Da da da! La Iasi se zice ghital?
La bunicii de pe tata in sat se zice "jin" si "jitzäl" - si ala e satul apropiat de Iasi. Pe cand in satul celor de pe mama, care e in sud , spre Barlad, se zice "ghin" si "ghitzäl". Astea sunt pronuntii tipice accentului.
Regionalismele, a.k.a. "harbuz", raspindit peste tot in Moldova si Bucovina, sunt cuvinte diferite . de uz regional, existente in areale clar delimitate, de unul oficial, formal, dar cu acelasi sens, cum ar fi:
Pentru verbul a arunca - a zvarli in Moldova si a tzîpa in Maramures. Sau era cu seunsul de a lovi?
Avem nevoie de astfel de role models! Si , vino-ncoa sa iti spun un secret: apai dulshili grai .
Aceasta postare a fost editata de Lapona Enigel: 22 February 2019 - 04:59 PM