"buna dimi" - a intrat in limbajul actual, odata cu emisiunea de succes "Neata cu Razvan si Dani", care deja are
100 ani de existenta si nu e de subcultura. Eu pun pe seama faptului ca toata lumea "sufera" de prescurtari si viteza, atat in limbaj, cat si in comportament.
Buna dimi, mie imi place, il folosesc si eu cateodata, in schimb chiar daca imi plac si folosesc prescurtari in limbajul informal, nu imi plac, de ex:
neata sau
seara, ca si forma de salut! Pentru mine,
buna dimineata, buna ziua, buna seara sunt saluturi care includ si o urare: sa ne fie ziua buna. Neata sa ai tu!
frumi si supi le aud doar la adolescenti
multu, este la fel ca si thx, nu mi se pare lipsa de cultura. Se folosesc foarte multe prescurtari acum, in secolul vitezei. Ms, in loc de merci; U in loc de you; xoxo, LOL, OMG, pls/plz, LMA, BTW, MO (pt mmicrounde), WE (pt weekend), aka, RIP, WTF ... etc Nu ma deranjeaza, nu le vad absolut deloc ca pe un retard/stupid, ...desi pe unele nici nu le inteleg IMAO ? Daca in engleza se poate (acum le vad folosite si pe mail intre colegii de munca din multinationale), in limba romana de ce nu? Noi suntem mai
puristi?
Ne-am obisnuit sa scriem foarte repede si sa prescurtam cat mai multe cuvinte, chiar pe toate daca putem, si sa folosim chair si fraze prescurtate in care nu mai respectam constructia gramaticala corecta in comunicari informale, de tipul: facut o oala de sarmale, pus vinetele coapte la scurs, acum relax, scris cu toate literele mici.
Ok, si, ce-i cu asta? Eu nu vedeam ca asta e subiectul pt topicul acesta.
Folosim un limbaj comun, pe care il intelegem cu totii, ... , sau atunci cand vorbim cu prietenii si nu ne judecam pentru asta, stim cine suntem. Asta nu inseamna ca poti folosi astfel de prescurtari, sau limbaj urban in testele de la scoala, sau in comunicarea formala. Sunt doua lucruri complet diferite, pentru mine ... Daca ai un job (
care iti ocupa tot timpul), unde trebuie sa ai un comportament si comunicare formala, doresti ca in coumunicarea din timpul liber, macar cu prietenii, sa renunti la scortosenii ... pierzi tot fun-ul.
Altele, pe care le-ati mentionat aici, nu le-am intalnit chiar niciodata :
merci mare, se absolveste.
Nici mie nu-mi suna bine
gen, la final de fraza si da il aud des, ar trebui folosit de tipul/de genul si sa urmeze ceva dupa.
Poate in loc de gramatica limbii romane, astea ar trebui trecute in revista, intr-un topic numit "dictionar urban", sau dictionar de prescurtari folosite in limbajul informal (nu doar virtual, ci si sms, etc). Spre exemplu:
KISS – Nu este deloc ceea ce pare a fi, ci este prescurtarea de la „Keep it simple, stupid”
Aceasta postare a fost editata de Daniella: 28 February 2019 - 02:07 PM