Eataly, la 13 February 2019 - 11:27 AM, a spus:
Un exemplu, cerand scuze pentru ignoranta anticipat
, scriam gresit
a-ti de la
Ce ati gatit astazi .Nu stiu cine m-a corectat, poate chiar Adriana, si bine a facut.
cred ca da
Am plecat din tara cand aveam 20 de ani(da, stiu, nu-i o scuza
) si sunt aia care cand sunt in Romania cere
scheda in loc de cartela, dar jur ca nu o fac intentionat.
virsta n-are valoare asa cum n-are valoare durata de cind stai aici
depinde de cit si cum a invatat persoana limba tarii in care locuieste acum, parerea mea
si depinde si de fiecare persoana in parte si de talentul ei
si ca sa exemplificam, ca asa se inteleg mai bine lucrurile, ma dau exemplu pe mine (am inceput sa invat italiana din carti in 84 si am invatat temeinic gramatica ca in cazul celorlalte limbi straine invatate) si pe alta persoana care e aici din anii 70 (nu stiu cum a invatat ea italiana) si care cum vorbeste cum se simte ca e straina
chestia care la mine nu se simte aproape deloc, ba mai mult decit atit cum am mai povestit cindva a trebuit sa scot buletinul ca sa creada cineva ca nu sint nascuta aici (si iar nu vreau sa par laudaroasa dar chiar asta e adevarul)
Pentru ca marea majoritate a celor de aici masoara capacitatea ta de a vorbi limba italiana in anii traiti aici, prima intrebare asta e. Dar e gresita, parerea mea
am cunoscut recent o fata japoneza, peste putin e un an de cind sta aici, merge cre ca zilnic la curs de italiana si vorbeste execrabil, aproape de neinteles. Dar vorbind la inceput cu ea in engleza am remarcat ca nici engleza nu o stie prea bine. Asa ca, va fi foarte greu pentru ea, cred, sa invete bine
si oricum Lili nici la tine nu se simte
si daca mai zic si micul nostru secret, ca atunci cind ne vorbim sau scriem o facem cel mai des in italiana, sa speram ca nu arunca nimeni in noi cu oua, eventual cu amandine
si mai tine si de familia fiecaruia, cine are o casatorie mixta ca mine si ca Any vorbeste italiana, presupun ca unde sint soti romani care locuiesc in Italia se vorbeste romaneste, asta ii ajuta in a nu uita limba romana dar nu ii ajuta in a-si perfectiona italiana (daca vor asta evident)
si sunt aia care cand sunt in Romania cere scheda in loc de cartela, dar jur ca nu o fac intentionat.
pai asta tine de ceea ce spuneam ieri, invatind ce e aia
scheda in italiana pentru ca nu stiai sau nu exista cind erai in Romania e normal sa nu stii, pina cind nu-ti zice cineva ca s-a inventat si in Romania si se numeste
cartela
sper ca s-a inteles ce am vrut sa spun
bancul care circula pe vremuri, cu sapa parca, il stiti?