Lapona Enigel, la 13 February 2019 - 07:41 AM, a spus:
Insa termenii "bilingv" si "vorbitor nativ" sunt doua aspecte cu totul distincte. Despre acceptia termenului "native speaker" ma intrebai mai sus, ori am inteles aiurea?
Chiar asa, exista si termenul "bilingual" in romana?
Despre acceptia termenului "bilingv" am spus mai sus ca este inca in definire din punct de vedere stiintific tocmai pentru ca definitia clasica nu mai reflecta realitatea acestui fenomen in scotietatile actuale.
Astea se vroiau a fi "societatile", evident. Errare humanum est
Bine ca unii dintre voi de pe-aici nu sunteti profi , pfiuuuuuu!
Personal, nu cred ca dau prea mare atentie diferentei dintre "servici" si "serviciu".
Din punctul de vedere al profesionistului (sic!) consider ca este vorba , ca si in cazul lui "calmar/calamar" de o transformare ortoepica (de pronuntare) suferita in decursul timpului care cred ca a dus la o utilizare diferentiata a cuvantului, respectiv: majortatea sau, sa spunem, un procentaj important al vorbitorilor spun "servici" facand referire la locul de munca si slujba prestata si "serviciu" referindu-se la un favor ori la un serviciu de portelan.
E bine sa invatam sa devenim putin mai distantati de sursele de pe net, care nu sunt intotdeauna viabile si , intre timp, din nefericire, nici unele dintre cele primare (adica lucrari de specialitate recunoscute ca atare), deoarece sunt pur si simplu invechite si nu mai reflecta starea de fapt a registrelor si nivelelor limbii contemporane.
Nu cred ca ne va lua nimeni la trei pazeste daca spunem servici ori serviciu, insa daca persistam in greseli de genul "sa vi_", "î-ti", ori de ordin semantic asa cum ma loveam pe vremea facultatii de cele ale colegei mele de apartament , ea studenta la informatica (asta era scuza ei, fireste), gen "pantrunjelul se fofileste" in loc de "se ofileste"...pai, mie deja imi ies ochii din cap putin... niciodata nu am acordat nici un fel de scuze celor care au ales sa continue studiul dupa bacalaureat si inca persista in astfel de erori grave...acesta este pentru mine un semn de ignoranta voita si crasa, de lene intelectuala. Exista insa si legastenici, intr-adevar, dar sunt usor de diferentiat de categoria pe care o mentionam mai sus.