Forum Culinar: Gramatica limbii romane - Forum Culinar

Salt la continut

• 19 Pagini +
  • « Prima
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • Ultima »
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Gramatica limbii romane (si ortografia)

#101 Useril este offline   moatza 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 7,061
  • Inregistrat: 25-November 09
  • Locationtot aici

Postat 13 February 2019 - 02:46 PM

a printa cred ca e un neologism acceptat, nu am verificat, dar l-am vazut scris de prea multe ori si cred ca-i corect si in romana.

voiam nu vroiam, ca vazui de curand.
aia cu odata vs o data am observat si eu. tb folosit o data in acel caz.

iar aia cu marea majoritate cred ca e corecta, am auzit eu la o emisiune de profil vorbindu-se despre asta si are sens ce explicau: majoritate inseamna 51% - sau, ma rog, un pic peste 50%, poate fi si 50.01%
marea majoritate poate fi 95% fata de 52% care nu se cheama mica majoritate dar nu e marea majoritate - ceva in genul asta.

imi aduc aportul e pleonasm, se spune contribui.

s-a preluat f mult expresia face sens - de la to make sense. mie-mi suna aiurea, nu e mai bine are sens?

Vezi postareaAdriana, la 13 February 2019 - 02:41 PM, a spus:

Referitor la ultima ta fraza, moatzo, ar ajuta mult uneori citeva virgule puse unde trebuie.

cam unde? zici de fraza mea sau asa, in general?

am vazut de multe ori virgula intre subiect si predicat - gre-sit!

mea culpa si-oliac' di cenusa-n cap: scriu cu litera mica aproape toate propozitiile. stiu ca nu-i corect, dar e mult mai comod ptr mine,v-am zis ca-s (prea) relaxata.

Aceasta postare a fost editata de moatza: 13 February 2019 - 02:49 PM

#102 Useril este offline   Adriana 

• Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,285
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 13 February 2019 - 02:55 PM

Ce-am mai observat: mai mereu scriem la repezeala, o ia gandul inaintea tastelor si uitam sa mai facem acordul intre subiect si predicat atunci cand e vorba de un subiect multiplu.
de fraza asta ziceam

nu stiu voi, dar mie imi place foarte mult cum din discutia initiala se nasc altele
nu cred ca e o mare problema daca scriem cu litera mica, pentru mine e mai important sa scriem corect

si referitor la scriere, noroc cu emoticonsii care ne ajuta
pentru ca scrierea se poate interpreta gresit
fie pentru ca cel care a scris nu a reusit sa se exprime bine
fie pentru ca starea celui care a citit era naspa =)) si a interpretat gresit, din pacate :)
si asta e experienta reala din trecutul nostru

#103 Useril este offline   moatza 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Locationtot aici

Postat 13 February 2019 - 03:06 PM

io mai multe virgule decat am pus, n-as pune =))

adica treaba voastra, io am inteles ce-am vrut sa zic :)

#104 Useril este offline   Lapona Enigel 

• Night's Watch
  • PipPipPipPip
  • Grup: Nordic
  • Postari: 9,603
  • Inregistrat: 23-November 09
  • LocationDavy Jones' Locker

Postat 13 February 2019 - 04:44 PM

Ca sa lamurim si treaba cu vointa: exista trei variante a verbului care o exprima, toate asadar cu semnificatia de a intentiona, a avea de gand, a fi decis sa, a dori, a pofti:
1. A VOI - imperfectul VOIA - Care va sa zica...

2. A VROI (forma arhaica, destul de des intalnita prin dramaturgia istorica) - imperfectul VROIAM

3. A VREA - Carea va ori vrea sa zica... Forma de imperfect este tot "VROIA", dupa urechea mea. Acum vreau sa mananc ... ieri vroiam sa mananc...

Ergo, sunt mai multe forme de imperfect. Aveti o surza verificata care sustine ca "vroiam" este gresita?
Heave ho, buccaneers ;)

Imagine postata

#105 Useril este offline   Lapona Enigel 

• Night's Watch
  • PipPipPipPip

Postat 13 February 2019 - 07:30 PM

Typos, typos sa traiasca! "Care" si "sursa", evident! Daca tot suntem la topicul cu pricina, macar sa ne corectam corespunzator =))
Heave ho, buccaneers ;)

Imagine postata

#106 Useril este offline   Daniella 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Postari: 10,870
  • Inregistrat: 04-July 10

Postat 13 February 2019 - 09:41 PM

Felicitari ca ati deschis acest topic. Imi place si-mi placeau mult si emisiunile lui Pruteanu pe acelasi subiect, la fel cum m-am apucat sa studiez Indreptarul ortografic, ortoepic si de punctuatie dupa ce m-am angajat..., doar pentru a-mi reaminti anumite reguli.
Din pacate nu este vorba doar de prezentatori sau invitati la emisiunile TV, ci unii au ajuns in functii publice fiind incapabili sa se exprime corect in limba romana. Astea sunt modele in Romania, pentru tinerii de azi. De ce sa invete la romana de 10, daca se poate ajunge Prim-ministru, parlamentar, ministru si fara scoala ?

Ceva ce eu nu inteleg, mai ales ca datorita netului vedem nivelul "tarii" in ceea ce priveste atat gramatica limbii romane, cat si in ceea ce priveste exprimarea, este de ce nu se mai studiaza gramatica in liceu? In afara celor care studiaza filologia, de la 14 ani, cand termini clasa a VIII-a, nu mai studiezi gramatica. In mod special ca limba este mult ma activa acum decat pe vremea cand am invatat noi.

Dupa cate observ cum se prezinta absolentii si elevii de liceu, gasesc ca ar fi fi binevenit sa fie studiate in liceu ultimele variante din "Principalele norme ortografice, ortoepice, morfologice", precum si din Indreptarul ortografic, ortoepic si de punctuatie" ale limbii romane. In schimb e atata balast in structura materiiilor scolare, care sunt atat de stufoase incat copiii nu mai au timp sa sedimenteze baza/nimic: mult, prost si fara rost.

Pe mine nu ma deranjeaza cuvintele imprumutate din alte limbi (weekend, bodyguard, gay, marketing, meeting, gadget etc), cele incetatenite eronat (de tipul trage acest curs la xerox, sau printeaza-mi si mie tema), ori neologismele, insa greselile gramaticale de baza, flagrante (nu din eroare de graba, typing sau chiorenie) le observ si uneori involuntar parca duce la piederi de continut.

Am gasit o aprofundare la subiectul "marea majoritate":

Despre majoritate
Publicat pe http://www.pruteanu.ro, 17 aprilie 2006 -- articol original

O altă problemă de limbă română care frământă pe mulți, în aceste vremuri necăjite, este chestiunea „marii majorități”. Surprinzător de numeroase mesaje se arată intrigate de această formulă, considerând-o fie pleonasm, fie eroare logică. Nu e nici una, nici alta. Majoritatea e o chestiune relativă și variabilă, ca să spun așa. Majoritatea înseamnă partea mai mare dintr-un întreg. Dar această parte poate fi cu mult mai mare sau doar cu un picuț mai mare. În cazul unui vot, un rezultat de 49 de procente contra 48 înseamnă o majoritate mică, față de, să spunem, 90 contra 4, care e o mare majoritate. În parlamente, de pildă, se lucrează cu fel de fel de majorități. Majoritatea relativă (sau simplă) înseamnă jumătate plus unu din numărul parlamentarilor prezenți (cu condiția îndeplinirii cvorumului de ședință, care e de 50 la sută din numărul total al parlamentarilor). Așadar, ca exemplu, într-o cameră legislativă cu 140 de membri, majoritatea relativă e de 36 (140:2=70:2=35+1=36). Majoritatea absolută înseamnă jumătate plus unu din numărul total: în exemplul dat: 71. Pentru legi de importanță deosebită, se cere majoritate specială, adică de două treimi (66,66 la sută): în exemplul folosit, 94. Așadar, nu e nicio eroare să vorbim despre o mare majoritate sau o mică majoritate. Putem spune, de pildă: marea majoritate a românilor sunt de credință creștin-ortodoxă.

Cu aceasta, am atins a doua jumătate a problemei. Mulți telespectatori și forumiști s-au întrebat: care e acordul corect: majoritatea sunt sau majoritatea este? Răspunsul nu e chiar țac-pac. E o chestiune de intenție a enunțului. Regula e că, dacă accentul logic cade pe ideea de grup compact, pe entitatea grup (ansamblu), atunci acordul e la singular. Dacă accentul logic cade pe indivizii ca atare, pe persoane, atunci acordul e la plural. Să presupunem că avem un grup de 30 de băieți, din care 25 au părul blond. E absurd să spunem că în acest grup, majoritatea băieților e blondă. Vom spune, firește, în acest grup, majoritatea băieților sunt blonzi. Dacă însă, cum spuneam, accentul logic cade pe aspectul ansamblului, compact, ca o unitate, atunci acordul se face la singular; de pildă: Senatorii au discutat mult. În cele din urmă, majoritatea a acceptat argumentele.

sursa: https://dexonline.ro...spre_majoritate

Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)

Happiness must always be an inside joy!

#107 Useril este offline   Lapona Enigel 

• Night's Watch
  • PipPipPipPip

Postat 13 February 2019 - 11:39 PM

Cat l-am iubit eu pe Pruteanu Imagine postata Ce pacat ca site-ul nu functioneaza... Pruteanu- una din cele mai solide surse de informatie in ce priveste corectitudinea limbii noastre.
Heave ho, buccaneers ;)

Imagine postata

#108 Useril este offline   Adriana 

• Bucătăreasă cu sucitor

Postat 13 February 2019 - 11:49 PM

Daniela, acelasi lucru se intimpla si aici, personaje publice care nu stiu sa vorbeasca corect, greseala care se face cel mai des este nefolosirea conjunctivului.
Nici aici, din nefericire, nu se studiaza gramatica in liceu.
Am vrut de citeva ori sa scot xeroxul la inaintare =)) , mi-ai luat-o inainte. Stiti ca xerox e de fapt marca masinei care face fotocopia, si de la asta s-a raspindit termenul?

#109 Useril este offline   Lapona Enigel 

• Night's Watch
  • PipPipPipPip

Postat 13 February 2019 - 11:57 PM

Da, asa este. S-a "batut" ca substantiv si este caz similar cu " o pereche de adidasi", derivat de la marca Adidas. Este tot un fenomen lingvistic obisnuit si se numeste "coinage".

In amintirea lui George Pruteanu:

Heave ho, buccaneers ;)

Imagine postata

#110 Useril este offline   Adriana 

• Bucătăreasă cu sucitor

Postat 14 February 2019 - 12:13 AM

Vezi postareaCarmella, la 12 February 2019 - 11:40 PM, a spus:

Experiența mea de vreo 22-23 de ani pe internet

Mirc?

#111 Useril este offline   Adriana 

• Bucătăreasă cu sucitor

Postat 14 February 2019 - 12:24 AM

Vezi postareamoatza, la 13 February 2019 - 02:46 PM, a spus:

s-a preluat f mult expresia face sens - de la to make sense. mie-mi suna aiurea, nu e mai bine are sens?

e nasoala de tot
mi-ai amintit de alta data cind m-ai atentionat, nu stiu daca iti amintesti
cred ca pot generaliza spunind ca noi, cei care vorbim curent alta limba, gresim traducind o expresie din acea limba in romana, fara sa folosim echivalentul sau, daca el exista
atunci am zis ca nu vreau sa am pe cineva printre picioare traducind non voglio avere nessuno tra i piedi, care inseamna ca nu vreau sa ma impiedice cineva, eu nu mi-am dat deloc seama ca putea suna aiurea
si cred ca cei care vorbesc italiana folosesc frecvent nu te preocupa, asa-i?

#112 Useril este offline   moatza 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Locationtot aici

Postat 14 February 2019 - 08:30 AM

Vezi postareaDaniella, la 13 February 2019 - 09:41 PM, a spus:

de ce nu se mai studiaza gramatica in liceu? In afara celor care studiaza filologia, de la 14 ani, cand termini clasa a VIII-a, nu mai studiezi gramatica. In mod special ca limba este mult ma activa acum decat pe vremea cand am invatat noi.

da, e o mare greseala.

Despre majoritate
sursa: https://dexonline.ro...spre_majoritate

ooo, deci retinusem corect, lucru de mirare avand in vedere ca-s asa de relaxata. inseamna ca a fost important ptr mine de-am retinut :occasion14:

Vezi postareaLapona Enigel, la 13 February 2019 - 11:39 PM, a spus:

Cat l-am iubit eu pe Pruteanu

da, eu inca mai intru pe site-ul lui, imi plac muzica, poeziile pe care le are acolo, traduceri diverse.

Vezi postareaAdriana, la 14 February 2019 - 12:24 AM, a spus:

Vezi postareamoatza, la 13 February 2019 - 02:46 PM, a spus:

e nasoala de tot
mi-ai amintit de alta data cind m-ai atentionat, nu stiu daca iti amintesti

no, blank total :hug:

asta ref la conjunctiv, parca a zis ceva Adriana, dar nu stiu exact la ce se refera ea.
in schimb mi-a amintit mie de-o pb pe care nu stiu dac-o stiu bine :toothy9;
vad mult in ultima vreme exprimari de genul: ei nu stiu a scrie corect, dar au pretentii.
sau ei nu stiu scrie corect, bla, bla, bla
e corect? daca-i corect de ce totusi nu se prefera vechea exprimare: ei nu stiu sa scrie etc, adica folosirea conjuctivului.

da, Adriana, va preocupa mult, dar nu-i bai

Aceasta postare a fost editata de moatza: 14 February 2019 - 08:31 AM

#113 Useril este offline   Carmella 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Postari: 2,242
  • Inregistrat: 30-November 09

Postat 14 February 2019 - 08:35 AM

Vezi postareaAdriana, la 14 February 2019 - 12:13 AM, a spus:

Vezi postareaCarmella, la 12 February 2019 - 11:40 PM, a spus:

Experiența mea de vreo 22-23 de ani pe internet

Mirc?

Și mirc, evident 😂 tot ce-a fost din '96 încoace.

#114 Useril este offline   any_annette 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Postari: 7,992

Postat 14 February 2019 - 08:58 AM

Eu asa retinusem din scoala ca marea majoritate e pleonasm.

In felul asta insa n-o sa stiu niciodata daca interlocutorul meu il foloseste gresit sau face calcule de genul 50 + 1 etc.

#115 Useril este offline   Eataly 

• Moderator
  • Postari: 8,680
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationTorino

Postat 14 February 2019 - 09:20 AM

Vezi postareaAdriana, la 13 February 2019 - 11:49 PM, a spus:

Cum?Cum?
:occasion14: :toothy9; :hug:

#116 Useril este offline   Carmella 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Postari: 2,242
  • Inregistrat: 30-November 09

Postat 14 February 2019 - 09:43 AM

Eu nu vreau să fiu (doar) Gică Contra, dar nu văd utilitatea gramaticii la liceu, avînd în vedere că în cei 8 ani de școală de pînă la intrarea în liceu e timp, slavă Domnului, să înveți gramatică pe pîine. De la liceu și toată viața după trebuie doar s-o exersezi corect, s-o vorbești, s-o scrii și s-o citești corect. Să citești cărți, da, pentru că prin citit îți menții gramatica vie, nu pe net, unde chiar și corecturile sînt greșite, de multe ori. Gramatica este despre limba ta, trebuie doar s-o pui pe-o cale și s-o ții tot așa. Cine n-o învață în clasele 1-8 nu are decît să le repete pe acestea, nu să îi plictisească pe toți la liceu cu analize gramaticale :occasion14:

#117 Useril este offline   Adriana 

• Bucătăreasă cu sucitor

Postat 14 February 2019 - 10:05 AM

Vezi postareamoatza, la 14 February 2019 - 08:30 AM, a spus:

asta ref la conjunctiv, parca a zis ceva Adriana, dar nu stiu exact la ce se refera ea.
in schimb mi-a amintit mie de-o pb pe care nu stiu dac-o stiu bine :occasion14:
vad mult in ultima vreme exprimari de genul: ei nu stiu a scrie corect, dar au pretentii.
sau ei nu stiu scrie corect, bla, bla, bla
e corect? daca-i corect de ce totusi nu se prefera vechea exprimare: ei nu stiu sa scrie etc, adica folosirea conjuctivului.

da, Adriana, va preocupa mult, dar nu-i bai

de conjunctiv spuneam ca foarte multi italieni nu stiu sa il foloseasca

eu cred, din amintiri doar, ca sint corecte ambele forme si ei nu stiu a scrie corect si ei nu stiu sa scrie corect si cred ca e total incorect ei nu stiu scrie

Vezi postareaEataly, la 14 February 2019 - 09:20 AM, a spus:

Vezi postareaAdriana, la 13 February 2019 - 11:49 PM, a spus:

Cum?Cum?
:toothy9; :hug: =))

nu stiu cum e la cel clasic dar la stiintific nu (doar ca aici se deschide iar alta dezbatere pentru ca aici liceul e doar clasic si stiintific, celelalte se numesc istituto pentru ca fiecare e profilat pe o meserie/specialitate)
desi citind acum ce spune Carmella imi dau seama ca are dreptate, problema e baza, temelia ca in constructii :-* daca ea e subreda probabil greu se mai repara de-a lungul vietii
in fond nici noi n-am facut la liceu gramatica dar aici iar nu stiu cum era la filologie, facind eu matematica-fizica
dar apoi eu am reluat-o la facultate

#118 Useril este offline   Lapona Enigel 

• Night's Watch
  • PipPipPipPip

Postat 14 February 2019 - 10:47 AM

Yelleu everibadi ! Am uitat si de gatit si de mancare si de... dieta , aseara Imagine postata Foarte binevenit acest topic!
@ Moatza: "Nu stiu a scrie." - as zice o forma arhaizata, mai degraba literara. Nu stiam ca a devenit frecventa in vorbirea curenta. Ma intreb daca nu e o manevra de evitare a utilizarii conjunctivului in cazul celor care nu il stapanesc , mai ales cand vine vorba de verbele boo-hoo, alea cu doi de i...
Pui si tu, te rog, un link al site-ului lui George Pruteanu, ca cel pus de Daniella mie nu imi merge. Multumesc frumos!
@ Adriana: "Nu te mai preocupa" cere un complement indirect, deoarece este un verb tranzitiv. De regula, se foloseste cu un pronume/ pronume reflexiv: ma, te si cu un complement indirect: Nu te mai preocupa cu aceste aspecte. / Ma preocupa ideea asta., s.a.m.d.

In vorbirea noastra curenta cred ca cineva ar spune mai degraba: Nu-ti mai bate capul! Nu te mai framanta!
@ Toti: Gramatica nu se mai face in clasele superioare, cele de liceu, de la a 9-a in sus, in nici o tara din cele in care am trait ori ma aflu des in scop profesional, deoarece se considera ca bazele i se pun in clasele mici.

Structurile gramaticale, fiind deja invatate "formulele", se solidifica in clasele superioare prin aportul si invatarea cu ajutorul diverselor surse literare (de regula beletristica) prin care elevii descopera si invata sa identifice si diferentieze diversitatea lor. Teoretic. Ce se intampla in Romania in sistemul educational...este o discutie de alta natura.

Nu mai stiu cum mai arata acum programele scolare din Romania, insa pe vremea mea, nu a existat nici o ora pe tot parcursul scolii, in care sa se lucreze la orele de romana cu diverse tipuri de texte (in afara celor beletristice ori de critica literara), cum ar fi texte de literatura de specialitate ( diverse domenii stiintifice, articole de presa, enciclopedii, dictionare, dictionare de specialitate etc.) Si nici la orele de limbi straine ori de literatura universala, ceea ce explica multe neregularitati ale nivelului de pregatire in Romania de azi.

Aceasta postare a fost editata de Lapona Enigel: 14 February 2019 - 10:48 AM

Heave ho, buccaneers ;)

Imagine postata

#119 Useril este offline   Eataly 

• Moderator
  • Postari: 8,680
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationTorino

Postat 14 February 2019 - 11:56 AM

Vezi postareaAdriana, la 14 February 2019 - 10:05 AM, a spus:

desi citind acum ce spune Carmella imi dau seama ca are dreptate, problema e baza, temelia ca in constructii :hug: daca ea e subreda probabil greu se mai repara de-a lungul vietii
in fond nici noi n-am facut la liceu gramatica dar aici iar nu stiu cum era la filologie, facind eu matematica-fizica
dar apoi eu am reluat-o la facultate

Asta explica multe lucruri. :occasion14: Inclusiv ignoranta mea in materie. :toothy9;

Si vad ca si la Manu in clasa cine nu a facut gramatica cum trebuie(clasele 1-5), acum au dificultati serioase.
Cred ca un an doi in plus de gramatica, nu ar strica nimanui, indiferent de profilul liceului, vazand ca metoda celor 7 ani de gramatica nu functioneaza.

Nu stiu, imi dau si eu cu parerea.

#120 Useril este offline   moatza 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Locationtot aici

Postat 14 February 2019 - 02:27 PM

Vezi postareaCarmella, la 14 February 2019 - 09:43 AM, a spus:

nu văd utilitatea gramaticii la liceu, avînd în vedere că în cei 8 ani de școală de pînă la intrarea în liceu e timp, slavă Domnului, să înveți gramatică pe pîine.

eu as vedea mai nuantat toata treaba asta.
ce-ar fi daca la gimnaziu s-ar insista pe reguli de baza, pe scriere corecta dpdv gramatical, pe o exprimare corecta si pe analize gramaticale mai putin sofisticate?
daca s-ar insista si relua in acesti ani doar reguli de baza, fara termeni greoi pe care multi copii nu ii inteleg, a.i. la final sa scrie si sa vorbeasca toti corect.
apoi, la liceele de profil s-ar aprofunda materia trecand la analize gramaticale complexe.
eu m-am implicat f mult in scoala fiului meu si am vazut diferente mari intre nivelul care se cerea cand am studiat eu si nivelul cerut generatiei lui.
de asemenea, sunt convinsa ca acum se cere si mai mult la gimnaziu. chiar m-ar interesa cum vede lucrurile un parinte cu copil in clasa a opta.
problema pe care o vad eu e ca se cere din ce in ce mai mult sa stii lucruri savante, in detrimentul celor care constituie baza.
la ce-ar ajuta un copil sa stie toate subtipurilor de atribute „substantivale”, „pronominale”, „adjectivale”, „verbale” și „adverbiale”? sau statutul morfologic și sintactic al particulei în limba română?
hai mai bine sa stie baza si-om vedea apoi.

Aceasta postare a fost editata de moatza: 14 February 2019 - 02:27 PM

Arata acest topic

• 19 Pagini +
  • « Prima
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • Ultima »
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic