Gramatica limbii romane (si ortografia)
Postat 23 February 2019 - 02:37 AM
Dexter, la 23 February 2019 - 02:32 AM, a spus:
A, ok. Io fac dulceata de macese da' nu e pasta. O sa ma gandesc ce nume "regional" sa-i dau.
Aceasta postare a fost editata de dragos: 23 February 2019 - 02:37 AM
De-a berbeleacul, vorba ceea,
De n-ar fi fost pe lume vinul,
Tutunul, dracul si femeia!"
Postat 23 February 2019 - 11:28 PM
sint amestecate tare, probabil pentru examenul final
trebuie mult timp sa le deslusesc si n-am
am facut o poza spre amintire
appunti_LRC.jpg (2.28MB)
Number of downloads: 0
Postat 23 February 2019 - 11:36 PM
Postat 23 February 2019 - 11:39 PM
a treia culoare a aparut cind le-am folosit pentru examenul de diploma si licenta
ma indoiesc ca aveam timp sa schimb culorile la cursuri
Postat 24 February 2019 - 12:01 AM
Lapona Enigel, la 22 February 2019 - 04:51 PM, a spus:
La bunicii de pe tata in sat se zice "jin" si "jitzäl" - si ala e satul apropiat de Iasi. Pe cand in satul celor de pe mama, care e in sud , spre Barlad, se zice "ghin" si "ghitzäl". Astea sunt pronuntii tipice accentului.
Regionalismele, a.k.a. "harbuz", raspindit peste tot in Moldova si Bucovina, sunt cuvinte diferite . de uz regional, existente in areale clar delimitate, de unul oficial, formal, dar cu acelasi sens, cum ar fi:
Pentru verbul a arunca - a zvarli in Moldova si a tzîpa in Maramures. Sau era cu seunsul de a lovi?
Avem nevoie de astfel de role models! Si , vino-ncoa sa iti spun un secret: apai dulshili grai .
nici nu inteleg despre ce vorbiti, dar regionalismele se invata si la scoala (o mica parte dintre ele: harbuz/lubenita la noi e pepene, barabule, curechi etc) si nu sunt considerate greseli
apoi sunt arhaismele, la fel, unele acceptate ca fiind corecte
apoi, fiecare cred ca are cateva cuvinte pe care le-a auzit in copilarie gresit de la bunici, in sat etc si care nici nu stie de multe ori ca sunt forme incorecte, ca nu toata lumea scrie in maniera formala cu toate cuvintele din dex
eu cu maieu in loc de maiou si cu mingii in loc de mingi, dar nu stiu exact cum, cand a fost sa le folosesc in cadru formal m-am documentat si am scris forma corecta, in schimb in limbajul oral, subconstientul imi aduce in gura tot formele incorecte invatate de mica
Wow, aici nu cred ca suntem sa facem teoria ipocriziei, sau analize gramaticale pe text, cu atat mai putin a eticheta sau judeca pe altii. Cum spuneam si o sa o mai spun de 100 ori, in nici un domeniu: Nimeni nu este in masura sa-i judece pe ceilalti ! Habar nu am eu ce a trait un om in timp ce eu nu aveam altceva de facut decat sa invat, poate el trebuia sa mearga cu caprele la pascut, poate are multiple motive pentru care a esuat la a-si insusi corect gramatica limbii romane, sau alta materie scolara: lipsa timpului petrecut cu parintii, probleme despre care noi nu stim nimic, lipsa ajutorului din partea familiei sau al profesorilor, poate a trecut prin divortul parintilor sai, dezradacinare de familie si casa, UITAREA, graba etc. Niciodată nu putem sti ce se afla in spatele esecului sau succesului cuiva, de aceea nu suntem nici in pozitia din care să putem emite pareri despre ceilalti, cu ata mai putin judecati asu etichetari. Putem intelege foarte usor aceste lucruri apeland la empatie. Cine detine ... Deci, nu-ti face griji, atata timp cat nu exista rautate si aere de autosuficienta, acesta e doar un topic unde trecem in revista reguli si erori actuale din limbajul ce apare in spatiul virtual si in media.
Adriana, si eu imi subliniam cursurile cu culori si scriam la fel de organizat, doar asa puteam sa retin usor, ca 5 exaemene / semestru, la fiecare de invatat cate o biblie nu e de ici de colo.
Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)
Happiness must always be an inside joy!
Postat 24 February 2019 - 12:13 AM
Daca tot am pomenit-o - daca ar fi in viata acum, m-as duce sa-i multumesc pentru tot ce a facut pentru noi. Era recunoscuta ca "a dracului" si aveam frica de ea, nu misca nimeni in clasa. Era o mana de om, dar stia sa struneasca o clasa de bezmetici si era foarte corecta. Tin minte ca in primul trimestru la teza doar doi colegi au luat nota 9, restul de la 8 in jos. Am luat si 10 cand am meritat.
Postat 24 February 2019 - 12:21 AM
adi_edi, la 24 February 2019 - 12:13 AM, a spus:
Daca tot am pomenit-o - daca ar fi in viata acum, m-as duce sa-i multumesc pentru tot ce a facut pentru noi. Era recunoscuta ca "a dracului" si aveam frica de ea, nu misca nimeni in clasa. Era o mana de om, dar stia sa struneasca o clasa de bezmetici si era foarte corecta. Tin minte ca in primul trimestru la teza doar doi colegi au luat nota 9, restul de la 8 in jos. Am luat si 10 cand am meritat.
pai vezi, era asa cum ar trebui sa fie un dascal (ma refer la persoana care invata ceva pe altcineva) si cum din nefericire nu mai sint multi
de ex, profu nostru de matematica tot din 5-8
note nemaipomenite in cariera sa de elev dar... ca dascal foarte slab, nu stia deloc sa explice, sa te atraga, sa te ajute sa intelegi
asta e o mare problema a scolii, parerea mea, intr-o lume ideala, ar trebui sa faca meseria asta doar cei care au talentul si menirea asta
vise
Postat 24 February 2019 - 12:31 AM
Forma corectă: Amândurora - am uitat-o si pe aceasta
Postat 24 February 2019 - 12:06 PM
Postat 24 February 2019 - 03:48 PM
Postat 24 February 2019 - 04:09 PM
53061906_1226580307516132_47922008138186752_n.jpg (89.45K)
Number of downloads: 0 52605397_1235706833251585_5902458999525081088_n.jpg (78.38K)
Este fascinant de observat schimbarile limbii care arata fidel schimbarile unei societati.
De asemenea, recomand cu draga inima scrierile lui Teodoreanu pentru ca de multe ori gasesti in operele lui comparatii la nivel de societate, exprimare si mod de trai intre regiunile tarii, in special Moldova si Bucurestiul.
Cat despre limba, am o editie din anii '40 a unui roman de-al lui. Mbelicios !
teodoreanu1.jpg (226.24K)
teodoreanu2.jpg (227.73K)
Postat 24 February 2019 - 06:13 PM
Postat 24 February 2019 - 09:55 PM
avenit picea si a citit pagina a doua pe care ai pus-o
Postat 24 February 2019 - 10:29 PM
Teodoreanu! Nu ai cum sa nu-l iubesti!
A-propos de frantuzeasca, mi-am adus aminte de alti zuzici geniali , dar nu romani
- Oh, mon Dieu!- Oh, de fouffe!
Aceasta postare a fost editata de Lapona Enigel: 24 February 2019 - 10:31 PM
Postat 24 February 2019 - 10:40 PM
- Taci, Lenta, nu mai trancani ca cioara in salcam!
s-a inrusinat copila: ce citesti tu, mami, aici? nu vezi ca vorbesc urat!?
Postat 24 February 2019 - 10:46 PM
Daniella, la 24 February 2019 - 10:40 PM, a spus:
- Taci, Lenta, nu mai trancani ca cioara in salcam!
s-a inrusinat copila: ce citesti tu, mami, aici? nu vezi ca vorbesc urat!?
Si, tu nu i-ai spus ca "st frumuasa k Kardashianz" e urat si ca pasajul este doar un fragment de creatie literara veritabila?
Beuta: