Forum Culinar: Gramatica limbii romane - Forum Culinar

Salt la continut

• 19 Pagini +
  • « Prima
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • Ultima »
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Gramatica limbii romane (si ortografia)

#301 Useril este offline   Daniella 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 10,870
  • Inregistrat: 04-July 10

Postat 24 February 2019 - 10:54 PM

Imagine postataImagine postataImagine postata am dres-o eu cu capodoperele literare cumva ...

Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)

Happiness must always be an inside joy!

#302 Useril este offline   Adriana 

• Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,285
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 24 February 2019 - 11:00 PM

Vezi postareamoatza, la 24 February 2019 - 10:40 PM, a spus:

si potentiala victima a tigaii de fier ce-a zis? :71: =))

in prezenta mea nimic
pe la spate probabil n-o sa stiu niciodata :71:

#303 Useril este offline   moatza 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Postari: 7,061
  • Inregistrat: 25-November 09
  • Locationtot aici

Postat 24 February 2019 - 11:08 PM

noooo, nu cred!
exclus

#304 Useril este offline   Foxyy 

• Moderator
  • Postari: 14,143
  • Inregistrat: 24-November 09

Postat 27 February 2019 - 12:54 AM

Vezi postareadragos, la 23 February 2019 - 01:19 AM, a spus:

Da' chitonoaga unde aveti?

Chitonog am in coliba, pe camp. Da' la mine inseamna altceva.. 😉 😁

#305 Useril este offline   Foxyy 

• Moderator

Postat 27 February 2019 - 01:15 AM

Vezi postareaariel, la 19 February 2019 - 11:30 PM, a spus:

Ia sa pun si eu o intrebare aici...
Uneori ma uit la tv la romani. Nu ma intrebati de ce, ca nu stiu sa va raspund :). Dupa 20 de ani de emigrare, iaca uneor simt nevoia sa-mi fac tensiunea sa creasca necontrolat.
Saptamanile trecute, ma uitai la Romanii au Talent. Si-l auzii pe Andi Moisescu, si apoi si pe altii, cu expresia " ma bucur tare".
Tare cum?
De cand e corecta asa o exprimare? Sau am uitat eu si bruma de limba romana pe care o stiam? :)

Te pupic, merci mare, ma bucur tare..... :)
Si tot la Romanii au talent, cei doi martafoi (penibili) din culise (Smiley si Bartos) l-au luat pe bai, esti nebun in brate. In special Smiley..... Mi se pare penibil. Zici o data de doispe ori, da' chiar mereu???? 😳 Asa limitat ti-e vocabularul?? Atunci, stai bade acasa, nu te mai baga unde nu-ti fierbe borsu'!

#306 Useril este offline   Lapona Enigel 

• Night's Watch
  • PipPipPipPip
  • Grup: Nordic
  • Postari: 9,603
  • Inregistrat: 23-November 09
  • LocationDavy Jones' Locker

Postat 27 February 2019 - 05:29 PM

Eu am incercat mai zilele trecute sa vad un clip pus pe FB cu o tipa care o imita pe premiera si actorul ala, cred ca Bendeac, atat de exagerat si de enervant putea sa rada...o exhibitie ingretosanta. Nu am putut sa ma uit, desi tipa care imita pe "Veorica" (probabil ca asa o sa i se scrie si pe piatra de pe mormant...) era convingatoare.

Si, despre inventivitatea lexicala a romanilor Imagine postata. Preefer de zeci de ori expresiile astea, decat pe cele care mi se par absolut vulgare in care posteriorul din multe expresii de mai jos este inlocuit cu organul genital masculin. Sincer...nu cred ca a fost data sa nu fi iesit pe strada si sa nu aud asta macar o data cand am fost in tara in ultimele dati Imagine postata

Fisier atasat  52783786_2510568512318875_366060045458210816_n.jpg (89.47K)
Number of downloads: 0
Heave ho, buccaneers ;)

Imagine postata

#307 Useril este offline   dragos 

• Ratatouille
  • PipPipPipPip
  • Postari: 2,237
  • LocationZierikzee, NL

Postat 27 February 2019 - 08:15 PM

In functie de intonatie si context si "cacat" poate avea diverse semnificatii.

Aceasta postare a fost editata de dragos: 27 February 2019 - 08:16 PM

"Pamantul s-ar fi dus, hainul,
De-a berbeleacul, vorba ceea,
De n-ar fi fost pe lume vinul,
Tutunul, dracul si femeia!"

#308 Useril este offline   Carmella 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Postari: 2,242
  • Inregistrat: 30-November 09

Postat 27 February 2019 - 09:03 PM

Vezi postareaFoxyy, la 27 February 2019 - 01:15 AM, a spus:

Vezi postareaariel, la 19 February 2019 - 11:30 PM, a spus:

Ia sa pun si eu o intrebare aici...
Uneori ma uit la tv la romani. Nu ma intrebati de ce, ca nu stiu sa va raspund =)). Dupa 20 de ani de emigrare, iaca uneor simt nevoia sa-mi fac tensiunea sa creasca necontrolat.
Saptamanile trecute, ma uitai la Romanii au Talent. Si-l auzii pe Andi Moisescu, si apoi si pe altii, cu expresia " ma bucur tare".
Tare cum?
De cand e corecta asa o exprimare? Sau am uitat eu si bruma de limba romana pe care o stiam? :scratch:

Te pupic, merci mare, ma bucur tare..... =))
Si tot la Romanii au talent, cei doi martafoi (penibili) din culise (Smiley si Bartos) l-au luat pe bai, esti nebun in brate. In special Smiley..... Mi se pare penibil. Zici o data de doispe ori, da' chiar mereu???? 😳 Asa limitat ti-e vocabularul?? Atunci, stai bade acasa, nu te mai baga unde nu-ti fierbe borsu'!

Dar ce au? Mă bucur tare = mă bucur mult, nu cunoști expresia pentru că e cumva apărută mai de curînd, dar nu cred că evoluția unui anume limbaj ar fi ceva nemaipomenit. Ticurile verbale mă deranjează mult mai mult, aceeași expresie repetată de 10 ori într-o frază, din ce în ce mai de întîlnită la lume.
Printre expresiile cele mai tîmpite și idioate deopotrivă, și dacă nu e destul pot să adaug și cretine și stupide și oligofrene, regăsim ”știi ce zic?”. Nu l-oți fi întîlnit, că e mai mult verbal, dar denotă o clară lipsă de creier a celui care o folosește, bine-nțeles după părerea mea lipsită de amabilitate sau înțelegere pentru cretini.
Pe mine mă agasează inversarea lui ”BUNĂ ZIUA” în ”O zi bună”, pentru că la asta din urmă nu pot să răspund decît cu ”mulțumesc, la fel”, nu cu un ”bună ziua”, urare clasică și foarte frumoasă pe vremea mea. De asemenea îmi sînt neplăcute excesele de urări atît la întîlnirea cu cineva, cît mai ales la despărțirea de cineva sau încheierea unei conversații la telefon cu cineva, sau chiar prin mesaje. Nu mai știi cînd intenționează să se despartă de tine, zici ”la revedere”, zice ”pa, te pup”, mai zici și tu ”pa”, zice ”să ai o zi bună”, zici ”bine, mulțumesc”, urmează un ”ai grijă” etc etc etc, adică o putem ține așa o oră la telefon cu urări de toate felurile. La telefon am început să zic ”pa” și să închid imediat, altfel mai conversăm cîteva minute inutile și agasante. Pe viu e mai greu, dar nu imposibil, să le zic ”pa” și să întorc spatele și să plec dacă o luăm iar la înșirat tot ce ne-a învățat mama noastră acasă. Dar dacă intru în chestiuni despre care să fie conținutul unei comunicări și nu forma acesteia, nu mai termin niciodată. Poți să scrii corect dar să spui numai prostii, și invers. Recunosc că-mi place stilul Geany cu multe chestii proprii ei ca greșeli, dar povestite savuros și concis, cu o bogăție de reprezentări vizuale sau chiar auditive, un om născut sau format de mediu să fie un povestitor. În ziare și reviste sau chiar în cărți publicate în ultimii ani regăsești mai greu stilul ăsta, cei mai mulți crezînd că îmbogățesc o creație literară dacă scriu mult, inclusiv pe bloguri, rețele de socializare sau forumuri.

#309 Useril este offline   moatza 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Postari: 7,061
  • Locationtot aici

Postat 27 February 2019 - 11:17 PM

Vezi postareaCarmella, la 27 February 2019 - 09:03 PM, a spus:

Dar ce au? Mă bucur tare = mă bucur mult, nu cunoști expresia pentru că e cumva apărută mai de curînd, dar nu cred că evoluția unui anume limbaj ar fi ceva nemaipomenit.

da, n-am mai comentat, doar am zis ca doamnele de afara percep altfel multe uzante de-acum, de la vorbe pan' la fapte =))

Pe mine mă agasează inversarea lui ”BUNĂ ZIUA” în ”O zi bună”,

eu percep altfel, buna ziua e o urare de intampinare, de inceput, o zi buna incheie intrevederea. n-as spune ca-mi displace.

De asemenea îmi sînt neplăcute excesele de urări atît la întîlnirea cu cineva, cît mai ales la despărțirea de cineva sau încheierea unei conversații la telefon cu cineva, sau chiar prin mesaje. Nu mai știi cînd intenționează să se despartă de tine, zici ”la revedere”, zice ”pa, te pup”, mai zici și tu ”pa”, zice ”să ai o zi bună”, zici ”bine, mulțumesc”, urmează un ”ai grijă” etc etc etc, adică o putem ține așa o oră la telefon cu urări de toate felurile. La telefon am început să zic ”pa” și să închid imediat,

cum l-ai scapat pe Doamne-ajuta! asta e mamal si tatal urarilor de incheiere :scratch:

#310 Useril este offline   Foxyy 

• Moderator

Postat 28 February 2019 - 12:00 AM

Da, pe "Stii" il stiu prea bine. :) Bag imediat: nu, nu stiu! :D
Si apoi urmeaza reactiile: nu ma baga in seama, nu clipeste, nu se modifica tirul verbal..
Se opreste, ca izbit de zid. Ce palaria mea zici? 😳 Pe ce lume traiesti??? Cam asa zic fetele respectivilor.
Da, stiu ca nu stii. Dar asa vorbesc eu! 😳

#311 Useril este offline   Foxyy 

• Moderator

Postat 28 February 2019 - 12:08 AM

Ma bucur tare, mi se pare in regula, nu zic nu. De obicei se zice ma bucur tare mult, da' na, unora li se raceste gura zicand inca un cuvant.
Dar merci mare, ma scoate din minti.
O zi buna mai zic si eu, la final de conversatie. Nu la inceput.

#312 Useril este offline   Foxyy 

• Moderator

Postat 28 February 2019 - 12:31 AM

Decese, nu decesuri.

#313 Useril este offline   Lapona Enigel 

• Night's Watch
  • PipPipPipPip

Postat 28 February 2019 - 12:38 AM

Vezi postareaFoxyy, la 28 February 2019 - 12:08 AM, a spus:

Ma bucur tare, mi se pare in regula, nu zic nu. De obicei se zice ma bucur tare mult, da' na, unora li se raceste gura zicand inca un cuvant.
Dar merci mare, ma scoate din minti.
O zi buna mai zic si eu, la final de conversatie. Nu la inceput.

Hîîîî?!?! Nu l-am auzit pana acum Imagine postata "Merci mare", auzi!
Heave ho, buccaneers ;)

Imagine postata

#314 Useril este offline   Adriana 

• Bucătăreasă cu sucitor

Postat 28 February 2019 - 12:42 AM

da stii ce zic asta n-o fi venind din americana?
mi s-a intimplat de multe ori sa aud vorbind engleza americana la televizor si m-a zghiriat pe creier de cite ori zic you know care presupun ca e prescurtarea de la You Know What I Mean
ce ziceti?

#315 Useril este offline   Lapona Enigel 

• Night's Watch
  • PipPipPipPip

Postat 28 February 2019 - 12:42 AM

Ia sa va intreb si pe voi ce parere aveti:
" Ati scris "Pentru a putea deveni profesor aici, se absolvă un studiu special, în funcție de tipul școlii unde dorești să profesezi." Corect este "Pentru a putea deveni profesor aici, se absolvește un studiu special, în funcție de tipul școlii unde dorești să profesezi." Cf. DEX: https://dexonline.ro/definitie/absolvi"

M-am consultat cu o prietena jurnalista, am gasit pe net o sursa care spune ca ambele variante ar fi legitime. Mie insa imi suna absolut aiurea. Este ca si cum as spune in loc de "se dizolva" "se dizolveste". Voi ce credeti?
Heave ho, buccaneers ;)

Imagine postata

#316 Useril este offline   Foxyy 

• Moderator

Postat 28 February 2019 - 12:52 AM

Vezi postareaAdriana, la 28 February 2019 - 12:42 AM, a spus:

da stii ce zic asta n-o fi venind din americana?
mi s-a intimplat de multe ori sa aud vorbind engleza americana la televizor si m-a zghiriat pe creier de cite ori zic you know care presupun ca e prescurtarea de la You Know What I Mean
ce ziceti?

La cei pe care-i stiu eu, cred ca pur si simplu e tic. Un cuvant de umplutura.
Azi am fost la magazin si stii, am luat ce-mi trebuia. 😳 De ce as sti? Iti fac eu lista de cumparaturi???? 😳
In engleza, nu stiu de unde apare... Poate e dialect??

#317 Useril este offline   Foxyy 

• Moderator

Postat 28 February 2019 - 12:58 AM

Vezi postareaLapona Enigel, la 28 February 2019 - 12:42 AM, a spus:

Ia sa va intreb si pe voi ce parere aveti:
" Ati scris "Pentru a putea deveni profesor aici, se absolvă un studiu special, în funcție de tipul școlii unde dorești să profesezi." Corect este "Pentru a putea deveni profesor aici, se absolvește un studiu special, în funcție de tipul școlii unde dorești să profesezi." Cf. DEX: https://dexonline.ro/definitie/absolvi"

M-am consultat cu o prietena jurnalista, am gasit pe net o sursa care spune ca ambele variante ar fi legitime. Mie insa imi suna absolut aiurea. Este ca si cum as spune in loc de "se dizolva" "se dizolveste". Voi ce credeti?

Suna nitel fortat si absolva, in urechea mea. Da' nici nu-l folosesc / intalnesc des, recunosc!

#318 Useril este offline   Lapona Enigel 

• Night's Watch
  • PipPipPipPip

Postat 28 February 2019 - 08:50 AM

Eu am facut socierea cu un verb similar ca fonetica, " a dizolva" si m-am gandit cum ar suna "se dizolveste". Nici eu nu il folosesc des in romana la conjunctiv prezent, de asta ma contrariaza...
Heave ho, buccaneers ;)

Imagine postata

#319 Useril este offline   Adriana 

• Bucătăreasă cu sucitor

Postat 28 February 2019 - 11:18 AM

Vezi postareaFoxyy, la 28 February 2019 - 12:52 AM, a spus:

La cei pe care-i stiu eu, cred ca pur si simplu e tic. Un cuvant de umplutura.
Azi am fost la magazin si stii, am luat ce-mi trebuia. 😳 De ce as sti? Iti fac eu lista de cumparaturi???? 😳
In engleza, nu stiu de unde apare... Poate e dialect??

tre sa ne lamureasca cineva din America, sa vedem daca impresia mea e reala

habar n-am de unde si de ce a trebuit sa apara stiul asta pe romaneste =))

#320 Useril este offline   any_annette 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Postari: 7,992

Postat 28 February 2019 - 11:33 AM

Eu zic ca exista in toate limbile.

Arata acest topic

• 19 Pagini +
  • « Prima
  • 14