Forum Culinar: Paste, fel de fel de feluri - Forum Culinar

Salt la continut

  • 52 Pagini +
  • « Prima
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • Ultima »
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Paste, fel de fel de feluri

#241 Useril este offline   any_annette 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 7,992
  • Inregistrat: 23-November 09

Postat 14 December 2011 - 08:08 PM

 Daniella, la 14 December 2011 - 08:05 PM, a spus:

Multumesc :)
si cam ce gramaj/cantitate de ciuperci seci se pun pe cap de comesean?


Cam 10 grame pe cap de om. Eu recunosc ca pun mai mult :) .

Azi am repetat

Imagine atasata: monthly_12_2011/post-13-13238861164876.jpg

#242 Useril este offline   Daniella 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 10,870
  • Inregistrat: 04-July 10

Postat 14 December 2011 - 11:31 PM

 any_annette, la 14 December 2011 - 08:08 PM, a spus:

Cam 10 grame pe cap de om. Eu recunosc ca pun mai mult :appl: .

Azi am repetat

Immagine 7058.jpg


Multumesc!
le-am facut, dar am avut ciuperci proaspete cumparate ieri, insa uitasem de ele pana nu am ajuns acasa, de aia te-am intrebat de gramaj la cele uscate (Si apropo de prietena din Bergamo ea mi-a spus de 5g, ca de aia te-am si intrebat).
Imagine atasata: monthly_12_2011/post-685-13238980808774.jpg

am inlocuit cate ceva cu ce era prin casa omului disponibil:
- ceapa cu usturoi (tocmai azi am gasit cutia goala de ceapa la usa, le-a schimbat mamaie locul si nu am dat de noul ascunzis)
- patrunjelul cu busuioc netocat (aveam si era de 3 zile inceputa cutia, riscam sa se ofileasca. Era cam mult, asa ca am zis ca daca il toc posibil sa iasa prea puternic gustul)
Smantana mea a fost de gatit, cu 15% grasime, cam lichida ... . Dar si cu uleiul de la calit, au fost suficient de grase si s-a absorbit toata zeama pana le-am terminat de consumat ...
Am pus si parmezan ras deasupra, pentru ca ciupercile erau de crescatorie, cu gust destul de suav ...

Au iesit tare bune. Nu stiam ca se pune si pepperoncino. Am pus 2 si au iesit destul de picanti (eu mananc picant binisor) si totusi a mancat si Bea, ca orice fel de paste pe care il fac ... e mare "macaronara"...

Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)

Happiness must always be an inside joy!

#243 Useril este offline   Daniella 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 10,870
  • Inregistrat: 04-July 10

Postat 14 December 2011 - 11:34 PM

Any, la pastele cu ciuperci nu e musai paste lungi?
Se pot face si cu (sos de) rosii?

Oare daca as avea o trufa (am o posibila sursa - cadou), ce as putea sa fac cu ea, daca se foloseste doar un prafulet? Nu se strica apoi, o data inceputa?

Oare nu ati vrea voi din Italia, care va pricepeti, sa puneti niste reguli care trebuie respectate? Sau la paste nu sunt reguli deloc, totul e la fantezie?

Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)

Happiness must always be an inside joy!

#244 Useril este offline   any_annette 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 7,992
  • Inregistrat: 23-November 09

Postat 14 December 2011 - 11:40 PM

 Daniella, la 14 December 2011 - 11:31 PM, a spus:


Multumesc!
le-am facut, dar am avut ciuperci proaspete azi, dar uitasem de aia am intrebat de gramaj la cele uscate (Si apropo de prietena din Bergamo ea mi-a spus de 5g, ca de aia te-am si intrebat).
IMG00001-20111214-2053.jpg

am inlocuit cate ceva cu ce era prin casa omului disponibil:
- ceapa cu usturoi (tocmai azi am gasit cutia goala de ceapa la usa, le-a schimbat mamaie locul si nu am dat de noul ascunzis)
- patrunjelul cu busuioc netocat (aveam si era de 3 zile inceputa cutia, riscam sa se ofileasca. Era cam mult, asa ca am zis ca daca il toc posibil sa iasa prea puternic gustul)
Smantana mea a fost de gatit, cu 15% grasime, cam lichida ... . Dar si cu uleiul de la calit, au fost suficient de grase si s-a absorbit toata zeama pana le-am terminat de consumat ...
Am pus si parmezan ras deasupra, pentru ca ciupercile erau de crescatorie, cu gust destul de suav ...

Au iesit tare bune. Nu stiam ca se pune si pepperoncino. Am pus 2 si au iesit destul de picanti (eu mananc picant binisor) si totusi a mancat si Bea, ca orice fel de paste pe care il fac ... e mare "macaronara"...



5 gr ca sa ma uit cu lupa dupa ele?
Eu de ex am zis 10 gr de om, dar pun mai mult de obicei. La ochi asa.
Foarte bine ai facut ca ai inlocuit cu ce aveai tu, fara ceapa se fac foarte bine eu de obicei asa fac, fara, o sa pun reteta poate chiar acum, cum fac cu teortellini aia cumparati cu ciuperci.

#245 Useril este offline   any_annette 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 7,992
  • Inregistrat: 23-November 09

Postat 14 December 2011 - 11:47 PM

 Daniella, la 14 December 2011 - 11:34 PM, a spus:

Any, la pastele cu ciuperci nu e musai paste lungi?
Se pot face si cu (sos de) rosii?

Oare daca as avea o trufa (am o posibila sursa - cadou), ce as putea sa fac cu ea, daca se foloseste doar un prafulet? Nu se strica apoi, o data inceputa?

Oare nu ati vrea voi din Italia, care va pricepeti, sa puneti niste reguli care trebuie respectate? Sau la paste nu sunt reguli deloc, totul e la fantezie?


Depinde, eu vroiam sa schimb (de fapt aceeasi Marie cu alta palarie :appl: ) si am pus paste scurte.
Sos de rosii cu ciuperci? Nu am facut niciodata.

Daca ai o trufa esti o norocoasa :) !
E alba sau neagra? Daca e alba se rade direct pe paste cu razatoarea aia specifica, cruda.
Am citit ca se conserva inchisa intr-un recipient ermetic, acoperita de orez (se face un strat de orez, se pune trufa curatata de pamant, etc si se acopera cu orez). La frigider.

#246 Useril este offline   Daniella 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 10,870
  • Inregistrat: 04-July 10

Postat 14 December 2011 - 11:54 PM

nu am trufa. Mi-a spus tati ca are un prieten care si-a cumaprat un caine care cauta trufe. Si ca posibil sa capete si el una. Cand l-am intrebat: ce culoare? Mi-a raspus: rosie! =)) Am zis sa ma documentez, ca eu stiam doar de albe si negre, dar uite ca nu am apucat ...

acu ca o fi facut misto de mine ... nu stiu, dar maine chiar il intreb ce se mai aude cu trufa ...

la noi stii ca nu se practica. Baiatul respectiv cica a dat 2.000€ pe caine. Acum daca tot e in business a oprit si el una si se plangea la tati ca nu a putut sa o manance ca a iesit asa un miros si gust puternic ... :)
... noroc sa ai ...
nu stiu cum o fi pregatit-o, dar cica a pus.o pe toata ... i-a explicat tati, ca se pune doar o razatura la o portie ...

acu nici eu nu stiu nici proportiile, nici vreo reteta, dar daca ma vad cu trufa aflu eu si cum se prepara ...

pai eu ma gandesc ca merg ciupercile cu sos rosu, noi nu facem tocanita? la ragu de carne se pot adauga si ciuperci (eu fac ragu de cand ma stiu dupa reteta de pe cutia de lasagna de la Barilla)... . Dar asta nu-mi amintesc eu daca am mancat vreodata in Italia ciuperci cu sos rosu. Dar la voi se fac doar cu porcini sau si cu ciuperci cultivate?

pai la tine in farfurie se si vad ciupercile, la prietena mea era doar aroma (le taia marunt, marunt, marunt de tot din cutit, dupa ce le hidrata si storcea). Ea mi-a spus ca e interzissa pui parmezan la pastele cu ciuperci, ca le acopera aroma ... :appl: Asa este?

Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)

Happiness must always be an inside joy!

#247 Useril este offline   any_annette 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 7,992
  • Inregistrat: 23-November 09

Postat 15 December 2011 - 12:14 AM

 Daniella, la 14 December 2011 - 11:54 PM, a spus:


pai la tine in farfurie se si vad ciupercile, la prietena mea era doar aroma (le taia marunt, marunt, marunt de tot din cutit, dupa ce le hidrata si storcea). Ea mi-a spus ca e interzissa pui parmezan la pastele cu ciuperci, ca le acopera aroma ... :appl: Asa este?


Eu nu pun, dar stiu ca se pune.

#248 Useril este offline   Daniella 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 10,870
  • Inregistrat: 04-July 10

Postat 15 December 2011 - 12:32 AM

 any_annette, la 15 December 2011 - 12:14 AM, a spus:

Eu nu pun, dar stiu ca se pune.


Eu am cam luat de bun tot ce mi.a spus ea, pt ca nu am avut alta sursa dinauntru, din casa italianului. Noroc cu voi acum.

Insa am remarcat si eu ca la pastele cu funghi porcini si cu fructe de mare/peste nu te imbie ospatarii cu parmezan.

Deci sunt sau nu sunt reguli? e la placere si fantezie?

Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)

Happiness must always be an inside joy!

#249 Useril este offline   any_annette 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 7,992
  • Inregistrat: 23-November 09

Postat 15 December 2011 - 12:38 AM

 Daniella, la 15 December 2011 - 12:32 AM, a spus:

 any_annette, la 15 December 2011 - 12:14 AM, a spus:

Eu nu pun, dar stiu ca se pune.


Eu am cam luat de bun tot ce mi.a spus ea, pt ca nu am avut alta sursa dinauntru, din casa italianului. Noroc cu voi acum.

Insa am remarcat si eu ca la pastele cu funghi porcini si cu fructe de mare/peste nu te imbie ospatarii cu parmezan.

Deci sunt sau nu sunt reguli? e la placere si fantezie?


Reguli sunt la pastele cu peste de ex, nu se pune branza.

edit dar depinde de gustul fiecaruia

#250 Userul este online   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,240
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 15 December 2011 - 09:01 AM

O regula sa-i zicem e ca la ciuperci nu prea se pune rosii, ca tu faci ragu cu carne rosii si ciuperci de ex e alegerea ta dar eu in viata mea italiana inca n-am auzit de asa ceva :floare:

Eu cred ca nu se potrivesc bine ciupercile cu acreala sa zic asa a rosiilor, eu nu le-as combina, mi se pare ca un pic de smintina scoate in evidenta gustul ciupercii foarte bine, in schimb cel al rosiei cred ca il acopera definitiv si iremediabil.

La ce fel de reguli te referi, gen nu se pune brinza peste paste cu peste?

Trufa alba e mult mai puternica ca gust si parfum decit cea neagra, una neagra o poti pune intreaga cind gatesti ceva, una alba mai putin. Dar depinde si cum or fi cele cultivate in Romania ca presupun ca e o activitate nou nascuta, inainte eu n-am auzit sa fi crescut trufe in Romania.

#251 Useril este offline   any_annette 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 7,992
  • Inregistrat: 23-November 09

Postat 21 December 2011 - 02:02 AM

Busiate "suparate" :(

Imagine atasata: monthly_12_2011/post-13-1324425647682.jpg

#252 Useril este offline   moatza 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 7,061
  • Inregistrat: 25-November 09
  • Locationtot aici

Postat 21 December 2011 - 08:10 AM

 Daniella, la 14 December 2011 - 11:54 PM, a spus:

nu am trufa. Mi-a spus tati ca are un prieten care si-a cumaprat un caine care cauta trufe. Si ca posibil sa capete si el una.


:( :( cum s-ar zice, tu ai potcoava, mai tb calu'


 Adriana, la 15 December 2011 - 09:01 AM, a spus:

O regula sa-i zicem e ca la ciuperci nu prea se pune rosii, ca tu faci ragu cu carne rosii si ciuperci de ex e alegerea ta dar eu in viata mea italiana inca n-am auzit de asa ceva :(

Eu cred ca nu se potrivesc bine ciupercile cu acreala sa zic asa a rosiilor, eu nu le-as combina, mi se pare ca un pic de smintina scoate in evidenta gustul ciupercii foarte bine, in schimb cel al rosiei cred ca il acopera definitiv si iremediabil.


doar cu ciuperci, eu n-am facut paste niciodata.
dar pe acelasi principiu, va zic ca reteta mea de zacusca de ciuperci nu prevede sos de rosii/bulion. si daca pun, e chiar o mare diferenta, da' nu in bine. pun in schimb pasta de ardei rosu, si dulce si iute si mi se pare ca se completeaza fericit.


Dar depinde si cum or fi cele cultivate in Romania ca presupun ca e o activitate nou nascuta, inainte eu n-am auzit sa fi crescut trufe in Romania.

din cate am vazut eu -la tv - nu se cultiva. se recolteaza cele care cresc in mod natural in padure. de-asta sunt cainii, sa le caute prin frunzisul stejarilor, ca daca s-ar cultiva, cred ca pana la urma ne-am aminti unde am infiintat cultura =))

reportajul pe care l-am vazut eu cu cautatorii de trufe era filamt in padurile din Alba



aseara am facut si eu paste, la cererea omului, bineinteles. cu sunca, ciuperci, smantana cam slaba 12% si parmezan. mai trebuia ceva onctuozitate, asa ne zicea papila, drept ptr care am adaugat niste camembert. cam neortodox, cred, da' bun in final.
ptr mine am facut cu paste integrale si se cunoaste bine diferenta. erau mai gustoase alelalte.

#253 Useril este offline   Daniella 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 10,870
  • Inregistrat: 04-July 10

Postat 21 December 2011 - 08:22 AM

 Adriana, la 15 December 2011 - 09:01 AM, a spus:

O regula sa-i zicem e ca la ciuperci nu prea se pune rosii, ca tu faci ragu cu carne rosii si ciuperci de ex e alegerea ta dar eu in viata mea italiana inca n-am auzit de asa ceva =))
ia uite-te pe cutia de lasagne de la Barilla :(

Eu cred ca nu se potrivesc bine ciupercile cu acreala sa zic asa a rosiilor, eu nu le-as combina, mi se pare ca un pic de smintina scoate in evidenta gustul ciupercii foarte bine, in schimb cel al rosiei cred ca il acopera definitiv si iremediabil.
Asta mi se pare cel mai interesant, daaaa! eu considerandu-i pe italieni maestri in gastronomie, cred ca ei au dreptate, doar ca la noi nu se cunosc si folosesc aceste reguli (de ex. noi facem linistit tocanita de ciuperci cu sos de rosii)

La ce fel de reguli te referi, gen nu se pune brinza peste paste cu peste?
Da la genul asta de reguli si la ce tip de paste merg mai bine pentru un anumit sos etc

Trufa alba e mult mai puternica ca gust si parfum decit cea neagra, una neagra o poti pune intreaga cind gatesti ceva, una alba mai putin. Dar depinde si cum or fi cele cultivate in Romania ca presupun ca e o activitate nou nascuta, inainte eu n-am auzit sa fi crescut trufe in Romania.

Nu stiu daca e noua sau nu, ca nu ma pricep. Ceea ce stiu de la fata locului este de ex este ca un italian are de f multi ani un foarte vast domeniu in zona Sibiu (A avut inainte fabrica de ciment si altele) pe care pe langa vanatoare are si crescatorie de trufe, afacere pe care o si vinde cu tot ce trebuie (caini, know-how, lant de distributie). Deci pe langa alte ciuperci pe care le gasiti voi uscate importate din RO, sunt si trufele, chiar daca poate nu ati fost atentia la provenienta...

Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)

Happiness must always be an inside joy!

#254 Userul este online   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,240
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 21 December 2011 - 08:43 AM

Daniella, eu ma refer strict la ragu-ul traditional cu carne, in ala nu se pune ciuperci, orice ar scrie Barilla pe cutie.
Daca vorbim despre trufe trebuie sa specificam si de care sunt ca nu le putem amesteca pe cele albe cu cele negre, pentru mine problema nu exista ca oricum nu le cumpar, astept sa le primesc cadou, dar numai pe cele albe :(

#255 Useril este offline   Daniella 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 10,870
  • Inregistrat: 04-July 10

Postat 21 December 2011 - 01:41 PM

 Adriana, la 21 December 2011 - 08:43 AM, a spus:

Daniella, eu ma refer strict la ragu-ul traditional cu carne, in ala nu se pune ciuperci, orice ar scrie Barilla pe cutie.
Daca vorbim despre trufe trebuie sa specificam si de care sunt ca nu le putem amesteca pe cele albe cu cele negre, pentru mine problema nu exista ca oricum nu le cumpar, astept sa le primesc cadou, dar numai pe cele albe =))


te cred, doar ca eu nestiutoare, pana acum fara acces direct la cultura gastronomica italiana prin voi, fac sosuri cum zic ei pe cutie, de multe ori m-au inspirat + am si doua cartulii mici cu retete de la Barilla

cu trufele: ma si miram eu si vroiam sa intreb: cumpara lumea trufe (la pretul ala?)? pe prietenele mele nu le.am auzit. Ma gandeam ca doar restaurantele ...
deci alea albe sunt mai bune si mai scumpe, ca nu mai stiu? :biggrin: trufe rosii nu exista, da ? :tongue3:
apai cand primesti te rog sa exemplifici preparatele, daca o sa ai vreme si chef ... =)) ...sa incep sa ma familiarizez macar cu conceptul :lol:

Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)

Happiness must always be an inside joy!

#256 Useril este offline   Daniella 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 10,870
  • Inregistrat: 04-July 10

Postat 21 December 2011 - 01:57 PM

Any imi plac busiatele! Doar acum in Napoli am descoperit cat de bune sunt pastele mai mari facute foarte al dente


si eu 2 seri la rand (si mai am o portie) tagliatele cu pestele ramas de la gratarel, facut asa:

Imagine atasata: monthly_12_2011/post-685-1324468610594.jpg

Am calit usturoi+peperoncino si patrunjel tocat, am pus pestele bucatit (a fost destul de mult, o farfurie plina) cu tot cu caperele si putinul sos pe care il aveau, am stins cu vin si dupa evaporarea acestuia din urma am turnat o cutie de decojite peste si ceva busuioc si oregano, piper negru proaspat rasnit:

Imagine atasata: monthly_12_2011/post-685-1324468621171.jpg

Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)

Happiness must always be an inside joy!

#257 Userul este online   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,240
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 21 December 2011 - 02:01 PM

Cumpara lumea "normala", binenteles pe cele mai mici.
Sora mea e una.
uite aici un exemplu de menu intreg pe care ti l-am mai aratat o data :biggrin:

 Adriana, la 15 March 2011 - 06:41 PM, a spus:

 Daniella, la 15 March 2011 - 06:29 PM, a spus:

Ai cumparat sa pregatesti acasa vreodata?

Nu pentru ca nu ma omor dupa el, in schimb sora-mea e innebunita si in fiecare an cind e tirgul la Alba se duce si il cumpara, asa ca n-am incotro si cind ma invita la cina il maninc :tongue3: , ca aici
http://adriananicole...-cu-trufe-albe/
Si l-am mincat si la restaurant cind am avut ocazia.

Pe vol-au-vent cu fonduta, la sora mea
Imagine postata

Asta-vara, trufe negre pe paste, la restaurant
Imagine postata

sau pe bruschetta, tot la restaurant si tot negre
Imagine postata

Vazute asa felii in poze pot parea la fel dar jur pe o bucata de tartufo bianco :lol: ca sunt diferite.

#258 Useril este offline   Daniella 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 10,870
  • Inregistrat: 04-July 10

Postat 21 December 2011 - 02:18 PM

am uitat ...si nu-s decat 9 luni de atunci! e clar, ma bantuie roza, ca pe o baba deja!
insa eu zic, ca atunci cand mai primesti si sa mai primesti!, sa ne mai introduci in tainele trufelor
deci se pot manca si pe o felie de paine stropite cu ulei ..., negatite in nici un fel ?! Acu ma dumiresc mai bine: la fel de negatite se preasara si pe paste, sau pe vol-au -vent, ori pe carpacio!
eu am mancat si un sosulet cu tagliatele prin zona Modena, sau tortelon cum zic ei ... cu sos tartufato.

Hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana. (Hipocrates)

Happiness must always be an inside joy!

#259 Userul este online   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,240
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 21 December 2011 - 09:02 PM

Nu se gatesc, se taie lamele fine si se adauga crude peste respectivul fel de mincare.

#260 Useril este offline   stella 

  • Ambasadoarea artistilor culinari
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 7,715
  • Inregistrat: 23-November 09

Postat 21 December 2011 - 10:05 PM

si in omleta sunt bune...am vazut odata o tanti , navasta de *culegator de trufe* ca punea oua intr-un borcan, si punea si cateva trufe. ouale se impregnau de odorul trufelor, si facea tanti omleta, peste care radea cateva lamele de trufa....
eu am mancat doar pe paine prajita si risotto...yammmmmmmi rau di tàt . de facut n-am avut ocazia.

Arata acest topic


  • 52 Pagini +
  • « Prima
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • Ultima »
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

5 useri citesc topicul
0 membri, 5 vizitatori, 0 utilizatori anonimi