Festin multietnic la Vișina Eveniment culinar Slow Food Dobrogea
#1
Postat 03 June 2019 - 01:03 AM
Satul Vișina e în județul Tulcea, chair la intrare în județ dinspre Constanța, înainte de Jurilovca, o localitate care este ceva mai cunoscută, pentru că de acolo începe practic Delta Dunării. (Teoretic începe de pe la Histria sau chiar Corbu.)
Despre ce e vorba acolo? Serbarea cîmpenească înseamnă tîrg cu produsele meșteșugarilor, tîrg de produse tradiționale, vizite prin gospodării tradiționale, spectacole de folclor dobrogean, adică muzică și dansuri ale aproape tuturor etniilor care trăiesc în Dobrogea, bulgari (Vișina e populată în majoritate de minoritatea bulgară), lipoveni, ucraineni, turci, tătari, aromâni, greci, și-aș mai spune și alții, dar nu îmi mai aduc aminte acum.
Despre ”festinul multietnic” care va avea loc acolo pot să vă spun că e un eveniment în care voi fi parte activă, adică voi găti alături de alte 2 doamne, o dobrogeancă autentică, dar care acum s-a stabilit la București, Raluca Vasile, și o făgărășeancă, Elena Daniela Graură, o mare doamnă a bucătăriei tradiționale românești, ridicată la rang de artă. Nu exagerez, sînt doar entuziasmată că voi găti alături de ea dar recunosc că mi-e frică de mor, pentru că e foarte, foarte exigentă cu tot ce ține de mîncare, de la aprovizionarea din surse locale, la gătitul celor mai gustoase preparate, pînă la colțul feței de masă care trebuie să fie impecabil, tacîmurile și paharele de asemenea, ce să mai zic, e ceva ce visez de mult să fac, și acum mi se îndeplinește și mie visul în mare măsură. Vor fi servite mîncăruri dobrogene cu pește și cu oaie, la alegere, degustare de vinuri dobrogene, ce mai, o imersiune într-o experiență dobrogeană pe care o recomand cu toată încrederea
Pentru cine are Facebook, pagina evenimentului este în link-ul de mai jos:
https://www.facebook...17909035788946/
Pentru cine n-are facebook, detalii mai jos, luate cu copy/paste, eu voi reveni curînd cu poze de acolo
”Pe 9 iunie,incepand cu ora 12, duminica la pranz, istoria, etniile si traditiile dobrogene se impletesc cu bucatele de sarbatoare campenesti la primul eveniment de lansare in comunitatea Slow Food Dobrogea.
Va asteptam la un ospat concept Slow Food si gourmet traditional in foisor in gospodaria traditionala Suvenir din Dobrogea / Souvenir from Dobrogea din Visina, jud. Tulcea, spre Jurilovca, in vecinatea cetatii Argamum.
Locurile sunt limitate la festinul in foisor, deci grabiti-va!!! Insa locuri de odihna la umbra in poienita si livada sunt din belsug, cu o farfurie de mancare si un vin bun, in asteptarea horelor dupa amiezei.
De oranduiala bucatelor in meniu s-a preocupat invitata noastra speciala, chef Elena Daniela Graura de la restaurant Casa Terra din Comunitatea Slow Food Tara Faragasului, tehnolog si creator de gusturi divine, traditionale, boieresti si regale deopotriva, alaturi de doua ajutoare de nadejde din comunitatea Slow Food Dobrogea: Carmen Paraschivescu, blogger culinar aka. GardaCulinara.ro si Raluca Vasile, designer de gusturi si arome la AromaKitchen & Lab si parfumier.
Din meniul festinului multietnic privat din foisor:
-Aperitive traditionale dobrogene multietnice: ghiudem, babic, branza de capra si de oaie, drob de miel, placinte dobrogene, asortate cu legume si verdeturi de sezon
-Bors de miel dres cu ierburi aromate de sezon / Bors de peste de Dunare, 3 feluri
-Saramura de crap/ Tocana de miel la ceaun
-Felurite pandispanuri cu fructe de sezon ca la Visina
Donatie /meniu/persoana cu rezervare si plata in avans pana la 1 iunie: 100lei
Rezervari si Detalii la: 0721241027 si email: manincsanatos@gmail.com
Donatiile merg catre Asociatia Viitor Deschis, pentru sustinerea producatorilor locali si evenimentelor de educatie alimentare pe care le desfasuram in comunitatea Slow Food Dobrogea.”
#2
Postat 03 June 2019 - 07:03 AM
noi abia ne-am adunat de pe drumuri, dar voi lua in calcul si Dobrogea continentala ptr alte plimbari
#3
Postat 10 June 2019 - 09:48 PM
Evident că mă dau mare acum și cu o fotografie
Curînd vin cu mai multe fotografii cu ce s-a gătit acolo
Am o bănuială că cineva care a citit acest anunț aici a fost la festinul multietnic dobrogean, și dacă e așa, vreau să-i mulțumesc
#4
Postat 11 June 2019 - 12:17 AM
Asteptam fotografii - si retete!
Citisem despre saramura de peste din Delta Dunarii ca a fost aleasa, alaturi de alte cateva retete din lume, sa fie prezentata la Ziua Mondiala a Biodiversitatii.
#5
Postat 11 June 2019 - 07:55 AM
Ma bucur sa vad ca Slowfoodul prinde radacini in Romania si sper sa faca treaba buna.
Distractie placuta si spor la treaba, sa fie totul bine asa cum iti doresti, si sa n-ai emotii ca n-ai de ce.
Si cind ai timp povesteste-ne.
#7
Postat 11 June 2019 - 01:21 PM
Abia astept poze si povesti
#8
Postat 11 June 2019 - 03:17 PM
Si eu astept cu interes fotoreportajul!
Adri, iti scriu la han
#9
Postat 12 June 2019 - 09:35 PM
Am făcut-o pe-asta de cîteva ori în viața mea asta și teribil mi-a plăcut
Ce mai voiam să zic?! A! Ca fapt divers, lumea în Sibiu și prin Transilvania aveau impresia că tătarii nu mai trăiesc de mult în ROmânia, sînt o chestie de povești de demult, iar asta era credința multora dintre oamenii culți cu care am vorbit acolo. Se uitau la ghidemul meu ca la un fel de produs din 1001 nopți, dus acolo doar ca să fac istorie, pe cînd eu m-am dus cu ceva ce oamenii încă fac în casele lor, artizanal.
Acum poze:
Am gătit în cea mai mare cantitate în care am făcut-o vreodată, și mi-a și ieșit: ciorbă de pește, ciorbă de miel, drob de miel, tocană de miel și saramură de pește. Au mai fost pe masă brînzeturi diverse: telemea de oaie, capră, vacă, mai proaspete, mai maturate, apoi cașcavaluri de vacă, de oaie, de capră. Plăcintă cu praz, specialitate aromână, icre, prăjitură cu caise și vișine.
Nu mai știu ce am încărcat, dar m voi uita și voi edita.
#11
Postat 13 June 2019 - 08:27 AM
Carmella, la 12 June 2019 - 09:35 PM, a spus:
slowfoodul dupa ce a pornit a mai dat nastere unei ramurici sa zic asa, numita Terra Madre, aici poate fi vorba de supravietuire
pentru ca au ajuns in locuri uitate de lume si au ajutat producatori minusculi locali din Africa sau America de Sud si i-au adus la manifestarea care se face de 20 de ani aici la fiecare 2 ani.
unii dintre ei ieseau pentru prima data in viata din catunul lor, sint gazduiti de voluntari care ii si duc peste tot, am vrut si eu sa fac asta dar camera noastra in perioada aceea e ocupata de mama plus ca trebuia sa-mi iau concediu, cum dealtfel am facut in 2009 cind am stat acolo toate zilele la standul asociatiei
pentru ei supravietuirea e tocmai cultivarea acelui produs, zic eu, si faptul ca din asta reusesc sa supravietuiasca
cre ca am mai zis, intr-un an cind am fost acolo era nenea care incepuse sa aduca brinza de burduf, avusese probleme cu transportul marfii si el era acolo da' brinza nu. Intr-un sfirsit a ajuns si brinza chiar cind eu ma intorceam a nu stiu cita oara sa vad daca a ajuns ca sa o cumpar, si el saracu nici nu stia ce pret sa-i puna, ma intreba pe mine daca e mult sau putin cel la care se gindise. nu vorbea alta boaba de limba in afara de romaneste, era destul de dezorientat. mi se pare ca mai apoi a venit una mai descurcareata
asa ca el sint multi cei de la Terra Madre, pe mine m-a emotionat enorm sa vad manifestarea pe care au facut pe strazile din Torino ultima sau penultima data, atitea natii care mergeau impreuna si care desi nu vorbeau aceeasi limba rideau, se imbratisau, isi faceau selfie sau stateau sa fie pozati, tre sa caut filmuletele acasa si sa vi le arat
asa cum mi-a placut enorm cind am vazut acum 10 ani pentru prima data Terra Madre
Poate vii cu slowfoodul la Torino data viitoare
in ultima vreme n-am mai frecventat din diferite motive, dar la inceput singurele produse romanesti cu calificativ de "presidio" erau brinza de sibiu si marmelatele sasesti, acu pe site vad ca nu mai e brinza dar e porcul de Bazna
https://www.fondazio...idi/romania-en/
#12
Postat 13 June 2019 - 01:18 PM
Adriana, la 13 June 2019 - 08:27 AM, a spus:
Poate vii cu slowfoodul la Torino data viitoare
in ultima vreme n-am mai frecventat din diferite motive, dar la inceput singurele produse romanesti cu calificativ de "presidio" erau brinza de sibiu si marmelatele sasesti, acu pe site vad ca nu mai e brinza dar e porcul de Bazna
https://www.fondazio...idi/romania-en/
Cu siguranță voi veni la anul, ar fi trebuit să merg și anul trecut, dar eu culegeam via atunci, nici prin cap nu-mi trecea să las pe altcineva s-o facă
Wowerful, nu nu sînt tătăroaică, deși mi se pune din ce în ce mai des întrebarea asta, pentru că m-am băgat destul de tare în bucătăria și tradițiilor lor, ei fiind foarte activi în domeniul ăsta, iar noi, ceilalți, neavînd decît de cîștigat din popularizarea culturii lor.
Pentru că veni vorba, eu sînt 50% găgăuză după mamă, ea fiind 100% găgăuză, născută pe teritoriul actualei regiuni autonome Găgăuzia din Republica Moldova. Găgăuzii sînt un neam turcic, dar care într-o anumită perioadă s-a creștinat, deci, pe scurt, sînt turci creștini.
#13
Postat 13 June 2019 - 01:34 PM
Acest curent in gastronomie este , de fapt, derivat din actualitatea planetei , topicul insuficientei hranei, cauze si consecinte pentru noi toti, ca traim in tarile mai mult ori mai putin dezvoltate economic.
Ai putea, te rog, sa faci un topic separat despre asta si sa lipesti posturile la el? Cred ca tema asta chiar merita un topic separat pentru ca este mult mai complexa decat pare
#18
Postat 13 June 2019 - 06:09 PM
moatza, la 13 June 2019 - 06:05 PM, a spus:
mai uite si aici
https://adevarul.ro/...714e/index.html
sa-i zic Miscarea Slow Food in Romania si nu numai??
#19
Postat 13 June 2019 - 07:05 PM
Mama cum arata saramura aia....
#20
Postat 13 June 2019 - 09:03 PM