Forum Culinar: Festin multietnic la Vișina - Forum Culinar

Salt la continut

  • 2 Pagini +
  • 1
  • 2
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Festin multietnic la Vișina Eveniment culinar Slow Food Dobrogea

#1 Useril este offline   Carmella 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,242
  • Inregistrat: 30-November 09

Postat 03 June 2019 - 01:03 AM

Pentru că a venit vara și poate aveți chef de ducă, vă invit la o serbare cîmpenească la Vișina :D

Satul Vișina e în județul Tulcea, chair la intrare în județ dinspre Constanța, înainte de Jurilovca, o localitate care este ceva mai cunoscută, pentru că de acolo începe practic Delta Dunării. (Teoretic începe de pe la Histria sau chiar Corbu.)

Despre ce e vorba acolo? Serbarea cîmpenească înseamnă tîrg cu produsele meșteșugarilor, tîrg de produse tradiționale, vizite prin gospodării tradiționale, spectacole de folclor dobrogean, adică muzică și dansuri ale aproape tuturor etniilor care trăiesc în Dobrogea, bulgari (Vișina e populată în majoritate de minoritatea bulgară), lipoveni, ucraineni, turci, tătari, aromâni, greci, și-aș mai spune și alții, dar nu îmi mai aduc aminte acum.

Despre ”festinul multietnic” care va avea loc acolo pot să vă spun că e un eveniment în care voi fi parte activă, adică voi găti alături de alte 2 doamne, o dobrogeancă autentică, dar care acum s-a stabilit la București, Raluca Vasile, și o făgărășeancă, Elena Daniela Graură, o mare doamnă a bucătăriei tradiționale românești, ridicată la rang de artă. Nu exagerez, sînt doar entuziasmată că voi găti alături de ea :bounce: dar recunosc că mi-e frică de mor, pentru că e foarte, foarte exigentă cu tot ce ține de mîncare, de la aprovizionarea din surse locale, la gătitul celor mai gustoase preparate, pînă la colțul feței de masă care trebuie să fie impecabil, tacîmurile și paharele de asemenea, ce să mai zic, e ceva ce visez de mult să fac, și acum mi se îndeplinește și mie visul în mare măsură. Vor fi servite mîncăruri dobrogene cu pește și cu oaie, la alegere, degustare de vinuri dobrogene, ce mai, o imersiune într-o experiență dobrogeană pe care o recomand cu toată încrederea :bounce:

Pentru cine are Facebook, pagina evenimentului este în link-ul de mai jos:

https://www.facebook...17909035788946/

Pentru cine n-are facebook, detalii mai jos, luate cu copy/paste, eu voi reveni curînd cu poze de acolo =))

”Pe 9 iunie,incepand cu ora 12, duminica la pranz, istoria, etniile si traditiile dobrogene se impletesc cu bucatele de sarbatoare campenesti la primul eveniment de lansare in comunitatea Slow Food Dobrogea.
Va asteptam la un ospat concept Slow Food si gourmet traditional in foisor in gospodaria traditionala Suvenir din Dobrogea / Souvenir from Dobrogea din Visina, jud. Tulcea, spre Jurilovca, in vecinatea cetatii Argamum.
Locurile sunt limitate la festinul in foisor, deci grabiti-va!!! :) Insa locuri de odihna la umbra in poienita si livada sunt din belsug, cu o farfurie de mancare si un vin bun, in asteptarea horelor dupa amiezei.
De oranduiala bucatelor in meniu s-a preocupat invitata noastra speciala, chef Elena Daniela Graura de la restaurant Casa Terra din Comunitatea Slow Food Tara Faragasului, tehnolog si creator de gusturi divine, traditionale, boieresti si regale deopotriva, alaturi de doua ajutoare de nadejde din comunitatea Slow Food Dobrogea: Carmen Paraschivescu, blogger culinar aka. GardaCulinara.ro si Raluca Vasile, designer de gusturi si arome la AromaKitchen & Lab si parfumier.

Din meniul festinului multietnic privat din foisor:
-Aperitive traditionale dobrogene multietnice: ghiudem, babic, branza de capra si de oaie, drob de miel, placinte dobrogene, asortate cu legume si verdeturi de sezon
-Bors de miel dres cu ierburi aromate de sezon / Bors de peste de Dunare, 3 feluri
-Saramura de crap/ Tocana de miel la ceaun
-Felurite pandispanuri cu fructe de sezon ca la Visina

Donatie /meniu/persoana cu rezervare si plata in avans pana la 1 iunie: 100lei
Rezervari si Detalii la: 0721241027 si email: manincsanatos@gmail.com

Donatiile merg catre Asociatia Viitor Deschis, pentru sustinerea producatorilor locali si evenimentelor de educatie alimentare pe care le desfasuram in comunitatea Slow Food Dobrogea.”

#2 Useril este offline   moatza 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 7,061
  • Inregistrat: 25-November 09
  • Locationtot aici

Postat 03 June 2019 - 07:03 AM

frumoasa adunare, sa aveti succes cu bucatele si vizitatori cat mai multi!

noi abia ne-am adunat de pe drumuri, dar voi lua in calcul si Dobrogea continentala :bounce: ptr alte plimbari

#3 Useril este offline   Carmella 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,242
  • Inregistrat: 30-November 09

Postat 10 June 2019 - 09:48 PM

Îl iubesc pe Ivan Patzaichin de cînd eram mică, iar ieri am avut ocazia să-l întîlnesc personal :rolleyes: Am avut emoții cum n-am avut de mult, iar cînd mi-a lăudat și saramura cu care îi ieșisem înainte, m-am emoționat și mai tare :) Un om deosebit care și-a confirmat calitatea și ca sportiv, dar și ca om și personalitate care se implică în viața comunității din care s-a ridicat. O mare surpriză pentru noi, dar și o onoare să fie prezent la acest eveniment :)

Evident că mă dau mare acum și cu o fotografie :D

Imagine atasata: monthly_06_2019/post-233-0-13824500-1560195979.jpg

Curînd vin cu mai multe fotografii cu ce s-a gătit acolo ;)
Am o bănuială că cineva care a citit acest anunț aici a fost la festinul multietnic dobrogean, și dacă e așa, vreau să-i mulțumesc :)

#4 Useril este offline   adi_edi 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,604
  • Inregistrat: 28-November 09
  • LocationToronto

Postat 11 June 2019 - 12:17 AM

Si eu m-as fi dat mare sa ma fi intalnit cu domnul Patzaichin!

Asteptam fotografii - si retete!

Citisem despre saramura de peste din Delta Dunarii ca a fost aleasa, alaturi de alte cateva retete din lume, sa fie prezentata la Ziua Mondiala a Biodiversitatii.

#5 Userul este online   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,249
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 11 June 2019 - 07:55 AM

Ma bucur ca ne impartasesti si aici experienta asta si ai de ce sa fii mindra :rolleyes:
Ma bucur sa vad ca Slowfoodul prinde radacini in Romania si sper sa faca treaba buna.
Distractie placuta si spor la treaba, sa fie totul bine asa cum iti doresti, si sa n-ai emotii ca n-ai de ce.
Si cind ai timp povesteste-ne.

#6 Useril este offline   moatza 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 7,061
  • Inregistrat: 25-November 09
  • Locationtot aici

Postat 11 June 2019 - 08:27 AM

si eu vreau detalii, ce-ati mai bucatarit pe-acolo?

#7 Useril este offline   alpha 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 1,945
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationÉire

Postat 11 June 2019 - 01:21 PM

Wow! Ivan Patzaichin! Imagine postata Legenda!

Abia astept poze si povesti Imagine postata
Too old to rock'n'roll, too young to die
Imagine postata

#8 Useril este offline   Lapona Enigel 

  • Night's Watch
  • PipPipPipPip
  • Grup: Nordic
  • Postari: 9,601
  • Inregistrat: 23-November 09
  • LocationDavy Jones' Locker

Postat 11 June 2019 - 03:17 PM

Eu vreau sa stiu ce mananca Patzaichin de ramane la fel de tanar decenii in sir...
Si eu astept cu interes fotoreportajul!

Adri, iti scriu la han :floare:
Heave ho, buccaneers ;)

Imagine postata

#9 Useril este offline   Carmella 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,242
  • Inregistrat: 30-November 09

Postat 12 June 2019 - 09:35 PM

Am fost și eu la conferința Slow Food în România de la Sibiu, din martie, despre care e vorba în articolul distribuit de Adriana (https://www.de-corin...nia-sibiu-2019/), reprezentînd Dobrogea cu cîteva produse locale: ghiudem și pastramă tătărești, brînză de capră, piperchi (la borcan). În articol e descrisă foarte exact filosofia mișcării, deși eu o văd undeva mult mai departe, nu ca o chestie de supraviețuire, ci de plăcere, chiar opulență în simplitate, dacă pot să spun așa. A mînca cu ingrediente locale și de sezon nu înseamnă să te limitezi la ce găsești pe fundul sacului, ci să exploatezi la maxim ce-ți oferă locul. Și peste toate astea consider că e vorba despre tihnă sau ne-grabă, despre a savura vs. a mînca pe pilot automat ce-ți pică din frigider. A te așeza la masă cu oameni dragi dimineața cînd te trezești și ai o zi liberă, și-a te mai ridica seara, nu ghiftuit, ci încărcat senzorial și emoțional. Na, am zis-o :hungry:
Am făcut-o pe-asta de cîteva ori în viața mea asta și teribil mi-a plăcut :rolleyes:
Ce mai voiam să zic?! A! Ca fapt divers, lumea în Sibiu și prin Transilvania aveau impresia că tătarii nu mai trăiesc de mult în ROmânia, sînt o chestie de povești de demult, iar asta era credința multora dintre oamenii culți cu care am vorbit acolo. Se uitau la ghidemul meu ca la un fel de produs din 1001 nopți, dus acolo doar ca să fac istorie, pe cînd eu m-am dus cu ceva ce oamenii încă fac în casele lor, artizanal.

Acum poze:

Am gătit în cea mai mare cantitate în care am făcut-o vreodată, și mi-a și ieșit: ciorbă de pește, ciorbă de miel, drob de miel, tocană de miel și saramură de pește. Au mai fost pe masă brînzeturi diverse: telemea de oaie, capră, vacă, mai proaspete, mai maturate, apoi cașcavaluri de vacă, de oaie, de capră. Plăcintă cu praz, specialitate aromână, icre, prăjitură cu caise și vișine.


Imagine atasata: monthly_06_2019/post-233-0-90697700-1560367952.jpg

Imagine atasata: monthly_06_2019/post-233-0-36073600-1560367964.jpg

Imagine atasata: monthly_06_2019/post-233-0-53354000-1560367983.jpg

Imagine atasata: monthly_06_2019/post-233-0-61530700-1560367996.jpg

Imagine atasata: monthly_06_2019/post-233-0-77374400-1560368007.jpg

Imagine atasata: monthly_06_2019/post-233-0-30770900-1560368017.jpg

Imagine atasata: monthly_06_2019/post-233-0-91047300-1560368026.jpg

Imagine atasata: monthly_06_2019/post-233-0-85488600-1560368036.jpg

Nu mai știu ce am încărcat, dar m voi uita și voi edita.

#10 Useril este offline   Wowerful 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1,398
  • Inregistrat: 23-November 12

Postat 13 June 2019 - 01:31 AM

Carmella- scuza-mi ignoranta- tu ești tătăroaică?

#11 Userul este online   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,249
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 13 June 2019 - 08:27 AM

Vezi postareaCarmella, la 12 June 2019 - 09:35 PM, a spus:

Am fost și eu la conferința Slow Food în România de la Sibiu, din martie, despre care e vorba în articolul distribuit de Adriana (https://www.de-corin...nia-sibiu-2019/), reprezentînd Dobrogea cu cîteva produse locale: ghiudem și pastramă tătărești, brînză de capră, piperchi (la borcan). În articol e descrisă foarte exact filosofia mișcării, deși eu o văd undeva mult mai departe, nu ca o chestie de supraviețuire, ci de plăcere, chiar opulență în simplitate, dacă pot să spun așa. A mînca cu ingrediente locale și de sezon nu înseamnă să te limitezi la ce găsești pe fundul sacului, ci să exploatezi la maxim ce-ți oferă locul.

slowfoodul dupa ce a pornit a mai dat nastere unei ramurici sa zic asa, numita Terra Madre, aici poate fi vorba de supravietuire
pentru ca au ajuns in locuri uitate de lume si au ajutat producatori minusculi locali din Africa sau America de Sud si i-au adus la manifestarea care se face de 20 de ani aici la fiecare 2 ani.
unii dintre ei ieseau pentru prima data in viata din catunul lor, sint gazduiti de voluntari care ii si duc peste tot, am vrut si eu sa fac asta dar camera noastra in perioada aceea e ocupata de mama plus ca trebuia sa-mi iau concediu, cum dealtfel am facut in 2009 cind am stat acolo toate zilele la standul asociatiei
pentru ei supravietuirea e tocmai cultivarea acelui produs, zic eu, si faptul ca din asta reusesc sa supravietuiasca

cre ca am mai zis, intr-un an cind am fost acolo era nenea care incepuse sa aduca brinza de burduf, avusese probleme cu transportul marfii si el era acolo da' brinza nu. Intr-un sfirsit a ajuns si brinza chiar cind eu ma intorceam a nu stiu cita oara sa vad daca a ajuns ca sa o cumpar, si el saracu nici nu stia ce pret sa-i puna, ma intreba pe mine daca e mult sau putin cel la care se gindise. nu vorbea alta boaba de limba in afara de romaneste, era destul de dezorientat. mi se pare ca mai apoi a venit una mai descurcareata
asa ca el sint multi cei de la Terra Madre, pe mine m-a emotionat enorm sa vad manifestarea pe care au facut pe strazile din Torino ultima sau penultima data, atitea natii care mergeau impreuna si care desi nu vorbeau aceeasi limba rideau, se imbratisau, isi faceau selfie sau stateau sa fie pozati, tre sa caut filmuletele acasa si sa vi le arat
asa cum mi-a placut enorm cind am vazut acum 10 ani pentru prima data Terra Madre

Poate vii cu slowfoodul la Torino data viitoare :rolleyes:

in ultima vreme n-am mai frecventat din diferite motive, dar la inceput singurele produse romanesti cu calificativ de "presidio" erau brinza de sibiu si marmelatele sasesti, acu pe site vad ca nu mai e brinza dar e porcul de Bazna
https://www.fondazio...idi/romania-en/

#12 Useril este offline   Carmella 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,242
  • Inregistrat: 30-November 09

Postat 13 June 2019 - 01:18 PM

Vezi postareaAdriana, la 13 June 2019 - 08:27 AM, a spus:


Poate vii cu slowfoodul la Torino data viitoare :hungry:

in ultima vreme n-am mai frecventat din diferite motive, dar la inceput singurele produse romanesti cu calificativ de "presidio" erau brinza de sibiu si marmelatele sasesti, acu pe site vad ca nu mai e brinza dar e porcul de Bazna
https://www.fondazio...idi/romania-en/


Cu siguranță voi veni la anul, ar fi trebuit să merg și anul trecut, dar eu culegeam via atunci, nici prin cap nu-mi trecea să las pe altcineva s-o facă :rolleyes:


Wowerful, nu nu sînt tătăroaică, deși mi se pune din ce în ce mai des întrebarea asta, pentru că m-am băgat destul de tare în bucătăria și tradițiilor lor, ei fiind foarte activi în domeniul ăsta, iar noi, ceilalți, neavînd decît de cîștigat din popularizarea culturii lor.
Pentru că veni vorba, eu sînt 50% găgăuză după mamă, ea fiind 100% găgăuză, născută pe teritoriul actualei regiuni autonome Găgăuzia din Republica Moldova. Găgăuzii sînt un neam turcic, dar care într-o anumită perioadă s-a creștinat, deci, pe scurt, sînt turci creștini.

#13 Useril este offline   Lapona Enigel 

  • Night's Watch
  • PipPipPipPip
  • Grup: Nordic
  • Postari: 9,601
  • Inregistrat: 23-November 09
  • LocationDavy Jones' Locker

Postat 13 June 2019 - 01:34 PM

Adriana, ma bucur enorm!, ca ai deschis vorba despre asta! Si iti multumesc!!! Imagine postata

Acest curent in gastronomie este , de fapt, derivat din actualitatea planetei , topicul insuficientei hranei, cauze si consecinte pentru noi toti, ca traim in tarile mai mult ori mai putin dezvoltate economic.
Ai putea, te rog, sa faci un topic separat despre asta si sa lipesti posturile la el? Cred ca tema asta chiar merita un topic separat pentru ca este mult mai complexa decat pare :rolleyes:
Heave ho, buccaneers ;)

Imagine postata

#14 Userul este online   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,249
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 13 June 2019 - 02:19 PM

Pai in tot topicul asta se vorbeste de Slowfood

#15 Useril este offline   Carmella 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,242
  • Inregistrat: 30-November 09

Postat 13 June 2019 - 02:35 PM

Vezi postareaAdriana, la 13 June 2019 - 02:19 PM, a spus:

Pai in tot topicul asta se vorbeste de Slowfood



Poate îi edităm tilul și adăugăm ceva sugestiv despre Slow Food în coadă, că festinul oricum deja e trecut ;)

#16 Userul este online   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,249
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 13 June 2019 - 02:46 PM

si cum sa-i zic?

#17 Useril este offline   moatza 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 7,061
  • Inregistrat: 25-November 09
  • Locationtot aici

Postat 13 June 2019 - 06:05 PM

Vezi postareaAdriana, la 13 June 2019 - 02:46 PM, a spus:

si cum sa-i zic?


Moatzo, poate te dumiresti si tu ce-i ala slowfood!

btw, m-am edificat ;)

#18 Userul este online   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,249
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 13 June 2019 - 06:09 PM

Vezi postareamoatza, la 13 June 2019 - 06:05 PM, a spus:

btw, m-am edificat ;)

;)
mai uite si aici
https://adevarul.ro/...714e/index.html

sa-i zic Miscarea Slow Food in Romania si nu numai??

#19 Useril este offline   mino 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,825
  • Inregistrat: 04-December 09
  • LocationAcasa

Postat 13 June 2019 - 07:05 PM

Carmella, stii reteta originala la ciorba de nunta tatareasca? I-am auzit asta vara pe zapacitii de la Europa fm cat o laudau, am facut-o de doua ori dupa diferite retete de pe net, dar am senzatia ca nu era chiar ce trebuia.

Mama cum arata saramura aia.... ;) ;)

#20 Useril este offline   Lapona Enigel 

  • Night's Watch
  • PipPipPipPip
  • Grup: Nordic
  • Postari: 9,601
  • Inregistrat: 23-November 09
  • LocationDavy Jones' Locker

Postat 13 June 2019 - 09:03 PM

Vezi postareamoatza, la 13 June 2019 - 06:05 PM, a spus:

Vezi postareaAdriana, la 13 June 2019 - 02:46 PM, a spus:

si cum sa-i zic?


Moatzo, poate te dumiresti si tu ce-i ala slowfood!

btw, m-am edificat ;)


Premiuuuuuuuuuu: Imagine postata Imagine postata
Heave ho, buccaneers ;)

Imagine postata

Arata acest topic


  • 2 Pagini +
  • 1
  • 2
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi