iaca , datorita lu gogu, cum le stie el traduce pe toate...in engleza hrisca este
buckwheat
Chisca cu hrisca- caltabos de Bucovina
#23
Postat 31 December 2009 - 06:58 PM
Cate bordeie atatea obiceie
...si la noi bunica face chisca, da-i cu totul alta mancare...de porc
. La noi prin chisca se intelege stomacul porcului (cred) care se umple cu fel de fel de carnuri si sorici, se coase, se da in sare, apoi la fum si cand e gata se fierbe cu sarmale (de Craciun). Cele mai bune sarmale sunt cele facute cu chisca. Desigur, membrana se taie si carnita se consuma cu mustar...un deliciu
.



#24
Postat 01 January 2010 - 09:52 AM
KikenHana a spus:
Cate bordeie atatea obiceie
...si la noi bunica face chisca, da-i cu totul alta mancare...de porc
. La noi prin chisca se intelege stomacul porcului (cred) care se umple cu fel de fel de carnuri si sorici, se coase, se da in sare, apoi la fum si cand e gata se fierbe cu sarmale (de Craciun). Cele mai bune sarmale sunt cele facute cu chisca. Desigur, membrana se taie si carnita se consuma cu mustar...un deliciu
.



Eu zic la fel cu Kiken' ca toata lumea are dreptate. Si Radu Anton Roman e impartial cu toate regiunile istorice ale Romaniei mancatoare de tocatura de porc infundata in matze. De s-ar fi preumblat si in Bucovina, mai aparea o reteta in cartea Domniei sale. Bine ca o avem noi

CHISCA
Nu prea se mai face în sud si în Moldova, dar în Transilvania nu existã pomana porcului fãrã tobo-caltabosul ãsta.
• 2 kg carne • 0,5 litru sânge
• 1 linguritã cimbru • 1 burtã porc
• sare, piper dupã gust • 0,5 kg pãsat (spãrturã de porumb)
• Pãsatul se fierbe întâi bine, sã se înmoaie
• Se spalã burta, se tunde de zbârcituri, se pune în apã cu otet
• Se fierbe si sângele, separat: se va închega
• Carnea se fierbe numai pe jumãtate, în zeama în care a fiert pãsatul; se taie bucãti
• Totul se amestecã – carne, sânge, pãsat, sare, piper, cimbru, 100 ml zeamã de la fierturã
• Se umple burta, se coase bine, se pune la fiert în aceeasi zeamã rãcitã – cam 1 orã
• Zeama scãzutã bine în care a fiert chisca se sãreazã, se acreste cu zer, otet sau bors, se drege cu ou si smântânã si se mãnâncã cu lingura si cu hrean
• Se poate mânca chisca si asa, fiartã dar se poate si afuma
• Odatã afumatã, se considerã un tovarãs nepretuit pentru sarmale – drept pentru care se pun felii, ici si colo, în toatã oala . La asa amestecãturã istoricã e timpul sã-ncercãm si vinul popii din Ardeal – chiar asa-i si spune – Plebanos – un cupaj alb, destul de echilibrat (din Feteascã Albã – baza – prospetime, aciditate, nerv, un pic de Grasã – gust pronuntat, rotunjime, tãrie – si un pic de Muscat – parfum zeiesc) a cãrui faimã a îmbogãtit pe vremuri Aiudul.
CHISCA MOLDOVENEASCÃ
(totusi)
• 1 kg carne de la gât si fãlci • 1 pahar sânge
• 500 g pãsat (crupe se spune) • 1 cescutã apã
• sare, piper, dupã voie
• Carnea se toacã, se amestecã cu pãsat, sânge, sare si piper
• Matul gros, bine grijit, se umple dar nu îndesat
• se toarnã apã la ambele capete, se leagã si se pune la fiert 1 ceas, apoi la fum.
"Bless this highly nutricious, microwaveable, macaroni and cheese dinner and the people who sold it on sale, Amen!" - Home Alone
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare
#25
Postat 01 January 2010 - 10:33 AM
KikenHana a spus:
Cate bordeie atatea obiceie
...si la noi bunica face chisca, da-i cu totul alta mancare...de porc
. La noi prin chisca se intelege stomacul porcului (cred) care se umple cu fel de fel de carnuri si sorici, se coase, se da in sare, apoi la fum si cand e gata se fierbe cu sarmale (de Craciun). Cele mai bune sarmale sunt cele facute cu chisca. Desigur, membrana se taie si carnita se consuma cu mustar...un deliciu
.



La noi se numeste TOBA. E bunaaaa........ rau. Si se face tot asa. Si merge cu mustar uns, dar merge si cu salata de sfecla rosie cu hrean.


#26
Postat 02 January 2010 - 04:42 PM
stella a spus:
iaca , datorita lu gogu, cum le stie el traduce pe toate...in engleza hrisca este
buckwheat
buckwheat
AHA!!!
deci eu dorm mereu pe hrişcă şi habar n'aveam!!! Crăciunul viitor tai o pernă şi'o pun la caltaboş!
There are 10 kinds of people in this world: those who understand binary, and those who don't.