Forum Culinar: Metoda de copt vinete in tigaie/oala pentru salata de vinete - Forum Culinar

Salt la continut

  • 4 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ultima »
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Metoda de copt vinete in tigaie/oala pentru salata de vinete

#1 Useril este offline   Carmella 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,242
  • Inregistrat: 30-November 09

Postat 03 September 2019 - 10:19 PM

 bristena, la 02 September 2019 - 06:21 PM, a spus:

 bellamama, la 02 September 2019 - 01:22 PM, a spus:

 Carmella, la 30 August 2019 - 10:37 PM, a spus:

Salată de vinete azi, cu vinete ”coapte” în tigaie pe cojile vinetei care se ard pe fundul tigăii, genial procedeu, vinetele rămîn albe, dar miros și a fum. Și astea se fac foarte repede și fără efort.

Cum? Cum? Zi si mie!


Ma alatur si eu cererii, multumind anticipat


Păi așa:
1: se ia o tigaie de inox cu fund dublu, cine are Zepter cu capac, ia Zepter cu capac. Eu am o tigaie de inox cu pereții mai înalți și un capac potrivit ei;
2) se spală și se curăță vinetele de coajă;
3) Cojile de vînătă se pun cu partea vînătă în jos pe fundul tigăii pînă e acoperit tot fundul. În funcție de cîte vinete aveți, e posibil să nu folosiți toate cojile;
4) vinetele se taie în 4, sau chiar 6 pe lungime, dacă sînt mai groase. Se pun peste coji.
5) în rețeta originală zice că se acoperă cu o cîrpă udată și stoarsă, (dau eu nu am încredere în cîrpele de bucătărie oricît de spălate ar fi să le pun peste mîncarea pe care o bag în gură, le folosesc doar pentru șters pe mîini sau șters aragazul, chiuveta etc, pentru restul folosesc prosoape de hîrtie), acum am acoperit cu hîrtie de copt, apoi am pus capacul potrivit la tigaie.
6) se pun la foc mare timp de 10 minute. Atît am lăsat și eu, dar data viitoare o să las 15 minute, cred că e și mai bine dacă le las mai mult la foc mare. După focul mare se dă la mai mic și se lasă încă 5-6-7 minute.
7) se oprește focul, se descoperă tigaia cu grijă, pot ieși aburi, se iau vinetele și se pun la scurs. Pot părea încă crude, pentru că nu se fac fleașcă, dar sînt bine înnăbușite și aromate cu aromă de fum =))
8) se face ce se dorește din ele, salată, zacuscă, ce vreți voi;
9) cojile de vinete se desprind cu o spatulă de lemn de pe tigaie, apoi se înmoaie ce rămîne și se freacă puțin, ca după orice altă prăjeală.

#2 Useril este offline   bristena 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1,329
  • Inregistrat: 26-November 09

Postat 04 September 2019 - 07:09 PM

 Carmella, la 03 September 2019 - 10:19 PM, a spus:

 bristena, la 02 September 2019 - 06:21 PM, a spus:

 bellamama, la 02 September 2019 - 01:22 PM, a spus:

 Carmella, la 30 August 2019 - 10:37 PM, a spus:

Salată de vinete azi, cu vinete ”coapte” în tigaie pe cojile vinetei care se ard pe fundul tigăii, genial procedeu, vinetele rămîn albe, dar miros și a fum. Și astea se fac foarte repede și fără efort.

Cum? Cum? Zi si mie!


Ma alatur si eu cererii, multumind anticipat


Păi așa:
1: se ia o tigaie de inox cu fund dublu, cine are Zepter cu capac, ia Zepter cu capac. Eu am o tigaie de inox cu pereții mai înalți și un capac potrivit ei;
2) se spală și se curăță vinetele de coajă;
3) Cojile de vînătă se pun cu partea vînătă în jos pe fundul tigăii pînă e acoperit tot fundul. În funcție de cîte vinete aveți, e posibil să nu folosiți toate cojile;
4) vinetele se taie în 4, sau chiar 6 pe lungime, dacă sînt mai groase. Se pun peste coji.
5) în rețeta originală zice că se acoperă cu o cîrpă udată și stoarsă, (dau eu nu am încredere în cîrpele de bucătărie oricît de spălate ar fi să le pun peste mîncarea pe care o bag în gură, le folosesc doar pentru șters pe mîini sau șters aragazul, chiuveta etc, pentru restul folosesc prosoape de hîrtie), acum am acoperit cu hîrtie de copt, apoi am pus capacul potrivit la tigaie.
6) se pun la foc mare timp de 10 minute. Atît am lăsat și eu, dar data viitoare o să las 15 minute, cred că e și mai bine dacă le las mai mult la foc mare. După focul mare se dă la mai mic și se lasă încă 5-6-7 minute.
7) se oprește focul, se descoperă tigaia cu grijă, pot ieși aburi, se iau vinetele și se pun la scurs. Pot părea încă crude, pentru că nu se fac fleașcă, dar sînt bine înnăbușite și aromate cu aromă de fum :thumleft:
8) se face ce se dorește din ele, salată, zacuscă, ce vreți voi;
9) cojile de vinete se desprind cu o spatulă de lemn de pe tigaie, apoi se înmoaie ce rămîne și se freacă puțin, ca după orice altă prăjeală.


saru-mana, saru-mana
fiica dacilor

#3 Useril este offline   bristena 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1,329
  • Inregistrat: 26-November 09

Postat 05 September 2019 - 10:05 AM

 Carmella, la 04 September 2019 - 10:49 PM, a spus:

Cu mult drag, bristena! Nu te aștepta să fie exact ca cele coapte pe tablă sau pe foc, dar sînt cel mai aproape de acel mod de a le prepara.


Clar nu, dar este o alternativa, ramane sa incerc, nu azi ca am uitat sa cumpar vinete 🙁
fiica dacilor

#4 Useril este offline   Eataly 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 8,680
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationTorino

Postat 06 September 2019 - 04:45 PM

 Carmella, la 03 September 2019 - 10:19 PM, a spus:



Păi așa:
1: se ia o tigaie de inox cu fund dublu, cine are Zepter cu capac, ia Zepter cu capac. Eu am o tigaie de inox cu pereții mai înalți și un capac potrivit ei;
2) se spală și se curăță vinetele de coajă;
3) Cojile de vînătă se pun cu partea vînătă în jos pe fundul tigăii pînă e acoperit tot fundul. În funcție de cîte vinete aveți, e posibil să nu folosiți toate cojile;
4) vinetele se taie în 4, sau chiar 6 pe lungime, dacă sînt mai groase. Se pun peste coji.
5) în rețeta originală zice că se acoperă cu o cîrpă udată și stoarsă, (dau eu nu am încredere în cîrpele de bucătărie oricît de spălate ar fi să le pun peste mîncarea pe care o bag în gură, le folosesc doar pentru șters pe mîini sau șters aragazul, chiuveta etc, pentru restul folosesc prosoape de hîrtie), acum am acoperit cu hîrtie de copt, apoi am pus capacul potrivit la tigaie.
6) se pun la foc mare timp de 10 minute. Atît am lăsat și eu, dar data viitoare o să las 15 minute, cred că e și mai bine dacă le las mai mult la foc mare. După focul mare se dă la mai mic și se lasă încă 5-6-7 minute.
7) se oprește focul, se descoperă tigaia cu grijă, pot ieși aburi, se iau vinetele și se pun la scurs. Pot părea încă crude, pentru că nu se fac fleașcă, dar sînt bine înnăbușite și aromate cu aromă de fum :)
8) se face ce se dorește din ele, salată, zacuscă, ce vreți voi;
9) cojile de vinete se desprind cu o spatulă de lemn de pe tigaie, apoi se înmoaie ce rămîne și se freacă puțin, ca după orice altă prăjeală.


Hai ca ma apuc de ele, intre timp propun sa facem topic separat, ca sa stim de unde sa le luam.

Revin cu impresii.Carmella stai pe langa faleza.😁

Imagine atasata: monthly_09_2019/post-9-0-06588100-1567781082.jpg

#5 Useril este offline   Lapona Enigel 

  • Night's Watch
  • PipPipPipPip
  • Grup: Nordic
  • Postari: 9,601
  • Inregistrat: 23-November 09
  • LocationDavy Jones' Locker

Postat 06 September 2019 - 04:58 PM

Hai ca eu te-astept! Mi-am luat si eu vinete sa le fac cum spune Carmella.
Super idee cu topicul separat! Mai ales pentru astea care nu au unde sa le coaca in mod clasic. Daca gasesc metoda postata de Daniella, o pun si pe aia.
Heave ho, buccaneers ;)

Imagine postata

#6 Useril este offline   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,228
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 06 September 2019 - 05:59 PM

Hotariti-va ce vreti
ori mesaj separat cu metoda Carmellei
ori metoda Carmelei dusa la mesajul linkat cel cu vinete fel de fel

eu as opta pentru mesaj separat si eventual in cel cu vinete fel de fel pus link
pentru ca virgula ca mesaj separat e mai usor de gasit, parerea mea

le incerc si eu, tre numai sa decid ce oala sa folosesc ca ma ingrijoreaza nitel daca se prinde coaja pe fundul oalei

#7 Useril este offline   Lapona Enigel 

  • Night's Watch
  • PipPipPipPip
  • Grup: Nordic
  • Postari: 9,601
  • Inregistrat: 23-November 09
  • LocationDavy Jones' Locker

Postat 06 September 2019 - 06:07 PM

Eu zic ca thread separat pentru diverse metode de "copt" vinetele si eventual ardeii pentru salate si pus link la vinete fel de fel.
Heave ho, buccaneers ;)

Imagine postata

#8 Useril este offline   Eataly 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 8,680
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationTorino

Postat 06 September 2019 - 07:07 PM

Incep cu ce va doare mai tare:

Oala!😁

Dupa coacere initial , fundul oalei nu avea un aspect linistitor.

Am turnat apa rece si am facut peel off.

Imagine atasata: monthly_09_2019/post-9-0-74036000-1567788892.jpg

Restul s-a sters cu buretele.
Oala mea e no-name primita la cununie acu 20 de ani cand toata lumea cumpara produse din Turcia.

O folosesc de 20 de ani, are fundul gros si capac pe masura.
Ma declar multumita de cum s-a comportat.

Sa nu uit, am folosit capacul din dotare plus hartie pergamen.

Acum trec la produsul final:

Rezultatul nu m-a dezamagit, pentru ca imi imaginam exact cum ar trebui sa iasa in urma metodei.Nu mi-au iesit albe, dar mie nu-mi ieseau albe mereu, nici cand le coceam la jar.

Imagine atasata: monthly_09_2019/post-9-0-26529800-1567789322.jpg

Concluzia finala: o sa le fac numai asa.Prefer metoda asta decat cuptor.

Carmella, hai pe faleza!😘😘

Imagini atasate

  • Imagine atasata: monthly_09_2019/post-9-0-15255600-1567788982.jpg


#9 Useril este offline   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,228
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 06 September 2019 - 07:10 PM

 Eataly, la 06 September 2019 - 07:07 PM, a spus:

Nu mi-au iesit albe, dar mie nu-mi ieseau albe mereu, nici cand le coceam la jar.

sa stii ca le-am copt in toate felurile, mai putin asta inca nu, si nu ies intotdeauna albe
eu cred ca depinde si de vinete

eu acum le fac pe placa de fonta pusa pe focul mare afara, le iau din acelasi loc, si nu ies mereu la fel, au iesit o data, cre ca am si scris pe aici, excelent, albe si bune, si era totul facut exact ca intotdeauna din partea mea

#10 Useril este offline   bristena 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1,329
  • Inregistrat: 26-November 09

Postat 06 September 2019 - 08:02 PM

 Eataly, la 06 September 2019 - 07:07 PM, a spus:

Incep cu ce va doare mai tare:

Oala!😁

Dupa coacere initial , fundul oalei nu avea un aspect linistitor.

Am turnat apa rece si am facut peel off.

Restul s-a sters cu buretele.

Nu mi-au iesit albe, dar mie nu-mi ieseau albe mereu, nici cand le coceam la jar.



Daca nu functioneaza metoda lui Eataly, acoperiti fundul cratitei cu 1-2 cm de sare mare, apa cat sa acopere bine sarea, dati un clocot, lasati la racit, spalati - cu sarea care nu trebuie sa se dizolve, tre' sa functioneze (probat pe proprie piele - aaa, scuze, cratita)

Culoarea depinde de vinete, asa cum sunt cu mai multe sau mai putine seminte, asa e si cu aspectul dupa coacere, indiferent de metoda
fiica dacilor

#11 Useril este offline   Geany 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 15,652
  • Inregistrat: 08-December 09

Postat 06 September 2019 - 08:26 PM

F. bun de stiut Bris' am retinut tipsul :)

#12 Useril este offline   Lapona Enigel 

  • Night's Watch
  • PipPipPipPip
  • Grup: Nordic
  • Postari: 9,601
  • Inregistrat: 23-November 09
  • LocationDavy Jones' Locker

Postat 06 September 2019 - 08:43 PM

1. Banuiesc, banuiesc, nu sunt sigura, ca vinetele nu ies albe in functie de oala. Cred ca oalele astea cu inox/fier in ele , neemailate oxideaza foarte repede pulpa? Nu sunt sigura, totusi.
2. Bris, multumesc mult de pontul cu sarea! Habar nu aveam! Eu cand raman cu chestii arse zdravan , pun apa cu clor la fiert. Nu stau in bucatarie, las toate geamurile deschise. De regula, iese negreala. Ori, incercati cu cola, lasati peste noapte.

3. Cum e gustul? E apropiat de alea clasice?
Heave ho, buccaneers ;)

Imagine postata

#13 Useril este offline   Eataly 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 8,680
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationTorino

Postat 06 September 2019 - 09:32 PM

Se apropie destul de mult, dar fara fum si miros in casa.Metoda asta le confera vinetelor(aburite) o usoara aroma de fum.

"Mai delicate, mai fine" au spus Mr Eataly si Manu in cor certandu-se pe ultima coaja de paine cu vinete.

🔝🔝🔝🔝

#14 Useril este offline   Lapona Enigel 

  • Night's Watch
  • PipPipPipPip
  • Grup: Nordic
  • Postari: 9,601
  • Inregistrat: 23-November 09
  • LocationDavy Jones' Locker

Postat 06 September 2019 - 09:47 PM

That's all I needed to know! Ma gandesc ce oala sacrific eu maine, totusi...
Heave ho, buccaneers ;)

Imagine postata

#15 Useril este offline   bristena 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1,329
  • Inregistrat: 26-November 09

Postat 06 September 2019 - 10:14 PM

Oare in tigaie (cu pereti mai inalti) nu ar merge?
fiica dacilor

#16 Useril este offline   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,228
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 06 September 2019 - 10:32 PM

 Lapona Enigel, la 06 September 2019 - 09:47 PM, a spus:

That's all I needed to know! Ma gandesc ce oala sacrific eu maine, totusi...

exact si eu la fel :)

 bristena, la 06 September 2019 - 10:14 PM, a spus:

Oare in tigaie (cu pereti mai inalti) nu ar merge?

ma gindeam la tigaia noua, ca parca as crede ca nu s-ar lipi :)

#17 Useril este offline   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,228
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 08 September 2019 - 04:27 PM

Ma alatur si eu persoanelor entuziasmate de metoda asta.
partea cea mai grea a fost sa decid ce oala/tigaie sa folosesc
am decis excelent de bine :toothy9;
ieri am folosit o oala dintre cele 2 antiaderente pe care le folosesc pe placa cu inductie, am zis ca daca o distrug imi mai ramine una si sa pot sa-mi cumpar alta noua =))
dar, spre marea mea surpriza destinul a tinut cu portofelul meu si nu s-a distrus
dimpotriva, n-am deloc de lucru dupa
uitati
Imagine atasata: monthly_09_2019/post-4-0-89592800-1567952547.jpg
azi am folosit tigaia pentru ca in felul asta mi-au intrat cele 2 vinete pe care le aveam, ieri mi-a intrat doar una
tigaia a ramas la fel de curata ca ieri
ieri am uitat sa pun hirtia si nu s-a intimplat nimic, azi am pus-o
ieri am folosit o singura vinata soiul inchis la culoare lunguiet pe care il cunoastem toate, taiata in 4
azi am folosit 2 vinete dintre cele mov deschis cu striatii pe ele, tot in 4 taiate
asta e salata de ieri, diseara o fac iar si o sa o pozez sa vedem daca sint diferente de culoare
o astfel de salata de vinete daca nu va deranjeaza sa o mincati calda, se face sa zicem in 20 de minute
Imagine atasata: monthly_09_2019/post-4-0-59937100-1567952790.jpg
avantaj fata de metoda clasica este ca ramine mai multa pulpa, comparativ cu coptul pe tabla unde se usuca mult mai mult
gust de exemplu net superior celor facute in microunde, care nu au deloc miros de fum
multumim Carmen =))

#18 Useril este offline   Eataly 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 8,680
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationTorino

Postat 08 September 2019 - 07:10 PM

Uite ce albe-s si faine ale tale!

#19 Useril este offline   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,228
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 08 September 2019 - 11:48 PM

cele de azi au iesit mai albe, le-am facut la prinz, lasat sa se scurga toata dupa-masa
a iesit mai buna decit ieri
dar repet vinetele erau cele mov rosiatic deschis cu striatii
eu cred ca depinde si de ele

#20 Useril este offline   Eataly 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 8,680
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationTorino

Postat 12 September 2019 - 09:57 AM

Azi repetir!
Revin cu felia!

Arata acest topic


  • 4 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ultima »
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi