bristena, la 02 September 2019 - 06:21 PM, a spus:
Păi așa:
1: se ia o tigaie de inox cu fund dublu, cine are Zepter cu capac, ia Zepter cu capac. Eu am o tigaie de inox cu pereții mai înalți și un capac potrivit ei;
2) se spală și se curăță vinetele de coajă;
3) Cojile de vînătă se pun cu partea vînătă în jos pe fundul tigăii pînă e acoperit tot fundul. În funcție de cîte vinete aveți, e posibil să nu folosiți toate cojile;
4) vinetele se taie în 4, sau chiar 6 pe lungime, dacă sînt mai groase. Se pun peste coji.
5) în rețeta originală zice că se acoperă cu o cîrpă udată și stoarsă, (dau eu nu am încredere în cîrpele de bucătărie oricît de spălate ar fi să le pun peste mîncarea pe care o bag în gură, le folosesc doar pentru șters pe mîini sau șters aragazul, chiuveta etc, pentru restul folosesc prosoape de hîrtie), acum am acoperit cu hîrtie de copt, apoi am pus capacul potrivit la tigaie.
6) se pun la foc mare timp de 10 minute. Atît am lăsat și eu, dar data viitoare o să las 15 minute, cred că e și mai bine dacă le las mai mult la foc mare. După focul mare se dă la mai mic și se lasă încă 5-6-7 minute.
7) se oprește focul, se descoperă tigaia cu grijă, pot ieși aburi, se iau vinetele și se pun la scurs. Pot părea încă crude, pentru că nu se fac fleașcă, dar sînt bine înnăbușite și aromate cu aromă de fum
8) se face ce se dorește din ele, salată, zacuscă, ce vreți voi;
9) cojile de vinete se desprind cu o spatulă de lemn de pe tigaie, apoi se înmoaie ce rămîne și se freacă puțin, ca după orice altă prăjeală.