Clapon umplut la cuptor
Postat 19 December 2019 - 12:20 PM
Ingrediente:
1 clapon de circa 2,6 kg
650 gr de carne tocata de porc
125 gr mortadella
20 gr fistic intreg fara coaja
50 gr prune seci
50 gr curmale
1 ramurica de rozmarin
2 ramurele de cimbru
sare, piper
ulei extravirgin de masline
Am curatat, am parlit si am spalat claponul. Apoi l-am uscat atat in interior cat si in exterior.
Carnea tocata o vroiam un pic mai fina, asa ca am pus-o in termomix pentru cateva secunde la tocat. Am tocat si mortadella fin de tot, tot la termomix.
Intr-un castron am amestecat carnea tocata de porc, mortadella tocata, fisticul intreg, prunele seci si curmalele taiate bucatele, rozmarinul si cimbrul taiate marunt, sare si piper. Am amestecat bine si am pus la frigider pentru o noppte.
A doua zi am umplut claponul cu compozitia facuta, l-am inchis cu cateva scobitori si l-am pus intr-o tava cu un fir de lei extravirgin de masline. Foarte putin ulei pentru ca claponul lasa o gramada de grasime in timp ce coace.
L-am dat la cuptor la 220 de grade pentru primele 25 de minute, apoi am scazut temperatura la 180 de grade pentru 40 de minute, dupa care am ridicat temperatura la 200 de grade pana la final.
Postat 19 December 2019 - 01:06 PM
Claponul poate fi si umplut si apoi fiert in supa, in cazul asta se coase, nu mai folosesc scobitori.
La cuptor iese fraged si pieptul care de obicei e mai innecacios. Foarte putin ulei pun pt ca claponul lasa multa grasime in timpul coacerii, deci nici nu-l mai ung cu unt sau altceva.
Postat 19 December 2019 - 05:39 PM
Si ce fel de consistenta are, ca un pui sau ca o gaina de tara? La noi nu stiu sa se creasca claponi.
Postat 19 December 2019 - 07:01 PM
moatza, la 19 December 2019 - 05:39 PM, a spus:
Si ce fel de consistenta are, ca un pui sau ca o gaina de tara? La noi nu stiu sa se creasca claponi.
Ah nu nu, sunt vechi pozele l-am facut acum cativa ani. M-am gandit ca poate mai inspira pe cineva.
Nu e ca gaina, mai degraba ca puiul. E practic un cocos castrat, crescut zen.
Pacat ca nu se gaseste decat in perioada sarbatorilor. Supa de clapon e excelenta, cea mai buna dupa parerea mea, aici e traditie in ziua de Craciun sa se gateasca supa si sa se fiarba apoi in ea tortellini.
Postat 19 December 2019 - 07:09 PM
Daca nu ar fi iesit la iveala anumite situatii, impedimente, la ora asta am fi fost in Ro.
Postat 19 December 2019 - 08:50 PM
Postat 19 December 2019 - 09:21 PM
moatza, la 19 December 2019 - 08:50 PM, a spus:
Multumesc la fel 😙!
Chiar a fost bun puiul, era din ala crescut liber.
Eataly, la 19 December 2019 - 08:52 PM, a spus:
Grazie 😙
Postat 19 December 2019 - 11:30 PM
Postat 15 January 2020 - 10:42 PM
any_annette, la 19 December 2019 - 07:01 PM, a spus:
moatza, la 19 December 2019 - 05:39 PM, a spus:
Ah nu nu, sunt vechi pozele l-am facut acum cativa ani. M-am gandit ca poate mai inspira pe cineva.
Nu e ca gaina, mai degraba ca puiul. E practic un cocos castrat, crescut zen.
Pacat ca nu se gaseste decat in perioada sarbatorilor. Supa de clapon e excelenta, cea mai buna dupa parerea mea, aici e traditie in ziua de Craciun sa se gateasca supa si sa se fiarba apoi in ea tortellini.
Adica fara sa-l tolocaneasca muierile la cap?
Nu a mai fost discutia despre clapon pe undeva sau am visat? Oare care o fi diferenta de gust intre unul normal si unul din asta? Nu ii cresc muschii, e mai fraged, care-o fi faza?
In orice caz, tare mi-ar placea sa gasesc si eu pe aici si sa il fac. Nu stiu daca umplutura asta, as tinde mai degraba la ceva descris de Carmella , hmmmm...
Postat 15 January 2020 - 11:10 PM
Asadar claponului, numit pre romana si capon, capun ori cäpun, ii zice Kapaun pe germana ori cocos ingrasat. Adica un fel de tratament aplicat special in scopul consumlui. Dar nu il indoapa nimeni cu furtunul, ca pe ratele si gastele sacrificate pentru foie gras.
Zice ca este un cocos care se castreaza la varsta de 12 saptamani si se face fie de catre veterinar fie de catre macelari cu experienta in asta, pentru ca trebuie sa stie anatomia lor ca sa o faca bine. Pe langa bijuterii li se mai taie de fapt si creasta si gusa, cei doi lobi de sub barba.
Carnea de clapon se considera a fi foarte fina la gust si este foarte apreciata printre gourmets. Asta ne-a confirmat-o Any de multe ori deja
Culoarea tipica rosie a crestei si lobilor de sub cioc paleste, se albeste, sunt mai inalti decat cocosii cu bijuterii, au penele la gat si in coada mai lungi si mai bogate si sunt la coada ierarhiei...nu mai au contacte intime , nu ii mai iubeste nimeni , nici de cantat nu mai pot ca au vocea mult mai guturala si tremurata decat a unui cocos dupa care iti vine sa arunci cu ciubotele pe la 4 dimineata ca nu mai tace. Fug de bataile dintre cocosi , ba mai rau, pana si de gainile mai nebune care sar la bataie.
In schimb, se spune ca au instincte de closca pentru puisorii care au eclozat in clocitoare artificiala si ca sunt chiar folositi pe post de closca in multe crescatorii. Ha, hai ca asta chiar e buna! Lucru care era de asteptat, evident ca este vazuta cu ochi critici cresterea lor de catre luptatorii pentru drepturile animalelor.
Si in Germania sunt traditionali de Craciun, motiv pentru care se gasesc cica doar in luna decembrie in magazine speciale.
Cica cei mai gustosi sunt claponii de Bresse (Chapon de Bresse).
Iac-asa arata claponeii:
Si...mneaei? Pai e plin de golase pe la tara.
Io cre'ca tot sateanu are-n curte un clapon si el habar n-are
Ähm...si am dat si peste niste magazine speciale care vand claponi de Bresse...unul de 4,5 kg coasta dhäcât 398,25 euro (88,50 euro pe kilogram).
Postat 17 January 2020 - 12:38 PM
Postat 17 January 2020 - 03:40 PM
Am mai luat unul de 2 kg, l-am bagat la con gelator, cand ne-o fi iar pofta il fac.
Postat 17 January 2020 - 06:37 PM