Am citit tot ce Amina a avut amabilitatea sa ne scaneze si posteze, multumesc tare mult, Amina! Am citit si pe alte site-uri, am citit toate subiectele de aici deja existente. Cred ca, desi un desert simplu, fiecare trebuie sa exerseze pana gaseste reteta si combinatia ideala, precum si textura si cremozitatea ideale. Ce imi place la desertul asta este ca, desi simplu de facut si cu ingrediente accesibile, da loc multor variatii si poti face ce vrei, cum vrei, imaginatie sa ai

Prima mea reteta incercata nu a fost absolut nimic complicat ci, pe baza retetei din carticica aferenta de la masina, inghetata cu capsuni, am facut-o pe asta cu piersici si piersici plate si Aperol. Dedicatie pentru Blackie

Am avut cam 600 g de piersici foarte coapte si zemoase, le-am dat la stabmixer, le-am pus zahar vanilat, ca nu mai aveam nici o pastaie de vanilie in casa, si am lasat la odihnit la rece.
120 ml lapte i-am amestecat cu 100 g iaurt grecesc , 2 linguri smantana, 2 frisca lichida si 100 g de zahar, desi reteta prevedea mult mai mult. Am amestecat cu mixerul pana si-a dublat volumul, am amestecat usor cu piureul de piersici, 2 linguri de sirop de mango si la final am mai adaugat 3 piersici plate , taiate cubulete. Am dat totul in masina, pus la 50 minute. Well, si aici e skepsisul. In functie de ce fel de inghetata e, daca are mai multa masa grasa, mai multa pulpa de fructe, daca pui alcool, daca pui si bucatele de fructe, trebuie sa inveti sa te joci cu timpul. Dupa 40 de minute, era deja beton, masina deja nu mai invartea. Am facut-o in doua runde, pentru ca vasul masinicii are o capacitate de 1,5 l doar si se pune materia doar 2/3 din capacitatea vasului, pentru ca ea creste in volum. La a doua runda, am adaugat cam cu 10 minute inainte de terminarea timpului Aperol mai mult. Am combinat cele doua variante si a iesit asta:

Well, asta e pusa a doua zi. Asadar, prima concluzie trasa cand faci inghetata acasa este sa faci atunci pe moment, sa stii sa nu depasesti timpul acela de inghetare, pentru ca se intareste, schimba cremozitatea. Datorita faptului ca am pus piure de fructe si nu suc si apoi bucatele de la inceput, ele au inghetat. Asadar, data viitoare, le voi adauga cu cateva minute inainte de a finaliza.
Inghetata este la fel de buna si a doua zi, insa se recomanda sa nu pastrezi mai mult de o saptamana la oncgelator, avand in vedere ca nu e facuta cu nici un fel de conservanti utilizati in industri alimentara, de tine un Ben and Jerry luni intregi in congelator.
Am servit-o in castronele de metal, pe care le-am tinut in prealabil la congelator.
Aroma si gustul - bestiale! Consistenta si cremozitatea? Invatam, invatam

Si iara am incalecat pe-o sa si v-am spus pa pa !

Va invit sa impartasiti aici experiente, pofte, idei, pareri, nemultumiri, frustrari s.a.m.d. care au de-a face cu inghetata. Nu stiu daca am deschis topicul unde trebuie, daca nu se potriveste la rubrica asta , va rog sa mutati, multumesc!
Adriana, daca poti adauga in subtitlu Parfait, sorbet, casata, granita ar fi super. Toate au de-a face cu inghetatul. Mersi mult!
Aceasta postare a fost editata de Lapona Enigel: 19 July 2020 - 05:56 PM